Stadia-controller: nieuwe controller met Google Assistent-knop

Stadia-controller: nieuwe controller met Google Assistent-knop

Jiri Truijen

door Jiri Truijen

Laatst geüpdatet

Stadia

Google heeft in zijn Google Reveal-keynote een nieuw gamestreamingplatform genaamd Stadia aangekondigd. Dit platform is ontstaan uit Project Stream en kun je vergelijken met NVIDIA Now, een streamingplatform dat beschikbaar is op de NVIDIA Shield TV. De bedoeling van Stadia is dat gamers vanuit de Chrome-browser op een pc, Androidsmartphone, Androidtablet of (Android) TV high-end spellen kunnen streamen. Een krachtige gaming-pc is hierbij niet meer nodig, alleen een snelle internetverbinding. Een console of mediastreamer is hierbij niet nodig.

Stadia Controller

De Stadia controller is een nieuwe accessoire voor het nieuwe platform en werkt via wifi om verbinding te maken met Googles datacenters. Als je bekend bent met de Sony DualShock- of de Xbox One-controller, dan zal de Stadia Controller je bekend voorkomen. De nieuwe controller van Google heeft net zoals die van de Playstation en de Xbox vier knoppen aan de rechterkant, de kruis-toets aan linkerkant en twee thumbsticks.

De Stadia controller heeft tevens nog twee andere knoppen die de concurrenten niet hebben en deze staan in het midden. Zo is er rechts in het midden een deelknop voor YouTube, waarmee je onder andere rechtstreeks live kunt streamen. Meer aan de linkerkant vinden we de Google Assistent-knop waarmee je spraakopdrachten aan Google Assistent kunt geven, zodat je je ogen op de gameplay kunt houden.

De controller verbindt niet met je scherm, maar direct met de Google-servers via wifi. Dankzij de vele datacenters is er steeds één bij je in de buurt en zou je hierdoor geen last mogen hebben van haperingen (lag) tijdens het gamen. Dankzij de wifi-verbinding schakelt de controller naadloos over van het ene apparaat naar het andere, zo kan je op de trein op je smartphone spelen en als je dan thuis bent gekomen weer makkelijk verder op je TV (via Chromecast).

Het is overigens ook mogelijk om bij Stadia gebruik te maken van je eigen muis, toetsenbord en controllers. Je kan dus perfect je PlayStation- of Xbox-controller aansluiten op je laptop, tv of smartphone. Op de laptop en PC kan je ook gamen met muis en toetsenbord, terwijl je op je smartphone enkel met een controller kunt gamen.

Wat vind jij van deze nieuwe controller en gamestreamingplatform Stadia? Wij zijn best onder de indruk! Laat je mening horen in de reacties!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk