Even herbekijken

Lees verder na de advertentie.
Bij Androidworld lopen we minstens een week met een toestel rond en onderwerpen we hem aan een reeks testen alvorens we onze review publiceren. Na een week intensief testen kan je een heleboel leren over een telefoon, maar echt een toestel volledig gewend raken tot in de puntjes zit er niet bij.
Ondertussen zijn we twee maanden verder, zijn camera-inkepingen plots een ding, en is in België – waar ik vandaan kom – weer de federale regering gevallen. Op twee maanden kan er dus een heleboel gebeuren, en dat merkte ik ook wat betreft mijn gebruik van de vingerafdrukscanner van de Huawei Mate 20 Pro. Ik heb een aantal automatische gedragingen vastgesteld wat betreft het ontgrendelen van mijn toestel die ik graag wil delen.
Verrassing
In mijn review was ik overwegend negatief over de optische in-screen vingerafdrukscanner van de Mate 20 Pro. “De technologie werkt, maar ze is op dit moment geen verbetering ten opzichte van de gebruikelijke scanner aan de achterkant”, luidde het in de tekst. Daarnaast haalde ik aan dat de scanner gelukkig wordt bijgestaan door een razendsnelle gezichtsontgrendeling.
Vandaag, ongeveer twee maanden nadat ik het toestel voor het eerst in handen kreeg. werd ik verrast door een handeling die ik automatisch uitvoerde, en die me nog nooit eerder bewust was opgevallen. Het ontgrendelen van je telefoon is een razendsnel proces dat je – gelukkig – zonder al te veel nadenken uitvoert. Ik heb mijn telefoon ontgrendeld met de vingerafdrukscanner zonder de telefoon aan te kijken.
“Proficiat”
“Spectaculair zeg, proficiat”, zal je vast denken, maar die handeling heeft meer betekenis dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Een gewone vingerafdrukscanner op de achterkant haal je blindelings uit je broekzak, en meteen heb je je telefoon ontgrendeld, maar zo werkt het normaal gezien niet met een in-screen vingerafdrukscanner. Je kan namelijk op geen enkele manier fysiek aanvoelen waar je je vinger moet plaatsen. je ziet enkel een contour oplichten op het scherm die de plaats aanduidt waar je duim moet komen.
Ik vroeg me al langer af of en wanneer de tijd zou komen dat ik mijn telefoon eindelijk blindelings zou kunnen ontgrendelen met de optische scanner, en het antwoordt luidt dus: “Nu, na twee maanden.” Mijn duim vindt vrijwel blindelings precies de juiste plaats op het scherm, en het woordje ‘precies’ is hierbij uiterst belangrijk. Net al Jiri vermeldde in zijn vergelijking tussen de vingerafdrukscanners van de Mate 20 Pro en de OnePlus 6T werkt een in-screen vingerafdrukscanner alleen als je je vinger exact op de juiste plaats houdt.
Gezichtsontgrendeling
Het is dus een goede zaak dat je brein uiteindelijk – al is het na lange tijd – echt wel gewend raakt aan de plaats waar CMOX-sensor zich onder het scherm bevindt. Al doet dit nog niets af van de snelheid, want die blijft trager vergeleken met een gewone scanner aan de achterkant, en ik merk nog steeds dat gezichtsontgrendeling in de meeste gevallen mijn voorkeur krijgt, zonder de vingerafdrukscanner een kans te geven. Hij is namelijk gewoonweg slomer.
Afhankelijk van de houding waarin ik mijn toestel op dat moment houdt, kies ik nu soms voor de vingerafdrukscanner, omdat ik het nu blindelings kan, in tegenstelling tot gezichtsherkenning waarbij je je telefoon natuurlijk steeds blijft aankijken. Ook als mijn telefoon op tafel ligt is de vingerafdrukscanner de ontgrendelingsmethode bij voorkeur.
Zelflerend?
Onlangs raakte bekend at de in-screen vingerafdrukscanner van de OnePlus 6T zelflerend was. Naarmate je hem blijft gebruiken, vervolledigt hij softwarematig de gevormde scan van jouw vinger waardoor hij accurater wordt. Ik stelde bij de Mate 20 Pro echter geen verbeteringen vast na twee maanden van intensief gebruik. In tegendeel, het begon me juist door hem langer te gebruiken meer op te vallen dat hij – meer dan me initieel opviel – best veel faalt in het scannen. Nee, de vingerafdrukscanner in de Mate 20 Pro lijkt me niet zelflerend, alleen ikzelf heb geleerd om met mijn vinger de plaats van de scanner blindelings te vinden. Meer niet.
In de meeste gevallen is het falen van de vingerafdrukscanner waarschijnlijk nog steeds mijn eigen fout, vermits ik geen fysieke voeling heb met waar de scanner zich bevindt en ik zo mijn vinger soms niet helemaal correct plaats. Anderzijds blijft het ook de fout van de technologie, omdat het om een toestel met een adviesprijs van 1000 euro gaat, en om een vernieuwde technologie die een verbetering moet vormen ten opzichte van de al bestaande vingerafdrukscanner.
Links de OPPO RX17 Pro en rechts de OnePlus 6T
Gimmick
Dat is juist het probleem met de optische in-screen vingerafdrukscanners. Ze zijn gewoon geen verbetering, maar eerder een manier om de schade te beperken, omdat telefoonfabrikanten een netter design willen met een vlakke achterkant. Het is precies dezelfde reden waarom we dit jaar de notch te zien kregen, niet omdat het praktisch is, maar wel zogezegd ‘vooruitstrevend’ in design. Apple deed het toch ook?
Toegegeven, het is best leuk als je kan laten zien dat je een vingerafdrukscanner nu onder het scherm kan plaatsen, maar in mijn ogen blijft het een gimmick en een slechte keuze als de gebruikerservaring eronder lijkt. Ik bewonder daarom de keuze van fabrikanten als Samsung die eerst de kat uit de boom keken en de best mogelijke technologie in hun telefoons stoppen. De Koreaanse fabrikant liet de notch aan zich voorbij gaan, ook de optische vingerafdrukscanner, en is nu de eerste met een fijne camera-inkeping in het scherm en weldra misschien ook met een verbeterde ultransone vingerafdrukscanner in de Galaxy S10.
Kan jij je vinden in mijn mening, of denk jij er eerder anders over? Laat het ons weten in de reacties hieronder.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten