Veel mensen weten dit mogelijk al, maar Android is dus gebouwd op een opensource Linux-kernel. Er zijn verschillende kernels, maar de belangrijkste voor Android is LTS. Die afkorting staat voor long-time support (ondersteuning voor lange termijn). Daar verschijnen regelmatig foutoplossingen en beveiligingspatches voor.

Lees verder na de advertentie.
Van zes naar twee jaar
Linux maakte eind vorig jaar bekend de ondersteuning van zes jaar voor die kernel terug te brengen naar twee jaar. Google maakt nu bekend dat het een eigen fork gaat bijhouden van LTS, die tot vier jaar na release updates ontvangt. Daar heeft het Amerikaanse bedrijf drie redenen voor opgegeven.
Ten eerste heeft Google hierdoor meer vrijhoud met betrekking tot opties, updates en meer. Zo kunnen er achteraf dingen ingebouwd worden of neemt Google alleen de beste opties mee voor Android (die via Linux binnenkomen). Ten tweede is het mogelijk sneller dingen toe te voegen (terwijl Linux daar zelf nog aan werkt). Ten derde kan Google functies van andere fabrikanten inbouwen die die nodig acht.

Android-beveiliging
Google is bovendien in staat de normale kernelupdates samen te voegen met wat het bedrijf zelf gecreëerd heeft, voor een nodig veiliger platform. Ter verduidelijking: je ziet dit terug in de maandelijkse beveiligingsupdates die Google uitbrengt via het Android Security Bulletin.
Dankzij die maandelijkse updates kan Google ervoor zorgen dat Android dus veilig blijft. Dit is dan ook de reden dat het bedrijf er zo op hamert bij andere fabrikanten, met wisselende successen als resultaat. Deze nieuwe manier van werken zorgt wel voor een grotere werkdruk van medewerkers en vrijwilligers.
Op het moment dat de ondersteuning voor een Linux-kernel wegvalt, beginnend met versie 6.6, dan acht Google dergelijke Android-apparaten ook als kwetsbaar. Wat verandert er dan precies voor fabrikanten? Die worden verplicht te kiezen voor een specifieke combinatie Android- en kernelversie.
Vanaf nu, bijvoorbeeld, krijgen bedrijven de optie te gaan voor android14-6.1 of Android 15-6.6. Het eerste cijfer geeft de Android-versie aan, en het cijfer achter het streepje de kernel. De eerste versie krijgt ondersteuning tot juli 2028, de tweede tot juli 2029. Nieuwe apparaten kunnen dus, in theorie, nog steeds een updatecyclus garanderen van drie tot vijf jaar voordat ze een kernelupdate moeten krijgen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten