Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Zo test Google of Pixel 9 wel lang meegaat

Laura Jenny
Laura Jenny
26 januari 2025, 11:48
2 min leestijd

Google zegt dat het een nieuw design aan Pixel 9 heeft toegevoegd wat de telefoon twee keer zo sterk maakt als de Pixel 8. Maar, hoe test Google dat eigenlijk? Dat deelt het in een nieuwe blogpost.

Lees verder na de advertentie.

Het dagelijks leven nabootsen

Dat de smartphones tegen dagelijks voorkomende ongelukken moet kunnen, is logisch. Je moet dat echter wel op een bepaalde manier kunnen testen. Google denkt dus na over alle scenario’s die op dagelijkse basis bij consumenten plaatsvinden en probeert die na te bootsen.

Lees verder na de advertentie.

Niet letterlijk: er worden tests ontwikkeld die veelvuldig kunnen worden herhaald. Er wordt op wetenschappelijk niveau gekeken naar hoe een bepaald resultaat wordt bereikt, zoals een connector binnenin die losschiet door schudden. In een proces dat Design Failure Mode and Effect Analysis heet wordt er gekeken hoe het designteam de telefoons zo kan maken dat die problemen niet meer voorkomen.

Geen kapot scherm?!

Google zegt: “We willen mensen niet het gevoel geven dat ze alles kunnen doen met onze producten, maar het is geweldig om ze te verrassen als er iets ergs gebeurt en hun telefoon het toch overleeft. Dat moment waarop ze hun telefoon oppakken en ze geen kapot scherm zien of de camera werkt – dat is waar de vreugde zit.”

Lees verder na de advertentie.

Dit is wat Google zoal gebruikt om de tests te verrichten:

  • Een robotarm die steeds opnieuw een tablet in en uit een rugzak schuift om het uitpakken of inpakken van je tas aan het begin van elke dag te simuleren.
  • Verschillende tablets die het steeds weer van een lage hoogte laten vallen om te zien hoe ze zich houden bij kleine druppels.
  • Een machine met een motor om apparaten krachtig te schudden om te zien hoe ze overleven.
  • Een test op grote hoogte om te zien wat er gebeurt met onze telefoons op 14.000 voet, bijvoorbeeld, want als er een vliegtuig zonder drukcabine is dat de telefoons vervoert, wil Google niet dat ze kapot gaan.
  • Het stopt de toestellen in een soort vriezer en een soort oven om ze zowel te testen in extreme kou (-30 graden) als externe hitte (75 graden).

Google zegt tegen 9to5Google. ‘Een van de belangrijkste feedback die we het ontwerpteam geven, is de zogenaamde ontwerpmarge van het product. We vragen bijvoorbeeld: ‘Hoeveel keer kan deze telefoon nog vallen? Als 90% van de gebruikers hun telefoon een bepaald aantal keren per jaar laat vallen, hoe kunnen we dan iets maken dat nog meer dan dat overleeft?”

Het belangrijkste is dat Google de tests in extremen uitvoert, zodat je dit thuis niet hoeft te doen. Maar als je het per ongeluk wel doet, je telefoon het tenminste overleeft. Je kunt immers wel 7 jaar aan updates krijgen: als het toestel qua hardware snel stukgaat betekent dat natuurlijk vrij weinig.