Proximus V7 tv-decoder
Proximus heeft in juni een nieuwe versie van zijn decoder voorgesteld: de 'V7' die voor het eerst met Android TV werkt. Al maandenlang testte een beperkte groep klanten de decoder en omwille van een aantal technische uitdagingen, liep de lancering enige vertraging op.
De bedoeling van de V7 is dat hij niet alleen een hoge beeldkwaliteit mogelijk maakt, maar dat hij ook een meer een moderne benadering van een klassieke decoder voorstelt. De nieuwe decoder werkt met Android-apps en om televisie te kijken gebruik je de Pickx-app die ook je opnames bevat, video on demand en de tv-gids. De Belgische provider is de eerste in Europa die zijn televisiediensten laat werken vanuit een app voor Android TV en tegelijk een decoder met de slimme televisie van google meelevert. Wie daarentegen is ondergedompeld in het het Apple-ecosysteem kan een Apple TV als decoder krijgen.
[readmore articles="200156"]
Proximus V7 tv-decoder - de pluspunten
1. 4K-kwaliteit en HDR-beeld
Een van de belangrijkste aspecten van televisie is uiteraard de beeldkwaliteit, en daar werd ook aan gedacht met de V7. De meeste televisies die vandaag op de markt komen ondersteunen een 4K-resolutie en ook de nieuwe decoder van Proximus kan die hoge resolutie aan. Proximus maakt geen gebruik van de coaxkabel, maar je streamt je programma's via wifi of een bedrade verbinding.

De nieuwe V7-decoder
Of je nu Netflix kijkt, Disney+ of gewoon televisie, het ziet er altijd goed uit. Tenzij je natuurlijk een ouder programma bekijkt, want lage resolutiebeelden vallen door de V7 meer op. De nieuwe decoder ondersteunt ook HDR, dat wil zeggen dat je beelden kan bekijken met een meer realistisch contrast van kleuren.
2. Android-apps, games en Google Cast
Waar deze decoder echt het verschil maakt, is door de integratie met Android TV dat gebaseerd is op Android 9 Pie. Je kan apps downloaden vanuit de Play Store en dat vormt een grote meerwaarde. Zo kan je in één klap aan de slag met Android TV-apps waaronder YouTube en Netflix, maar ook de diensten Disney+ en het Belgische Streamz die nog maar net in ons land zijn gelanceerd, werken vlot met Android TV.
Dat is een mooi pakket van apps, maar de decoder werkt ook met games. Ik kon bijvoorbeeld Badlands spelen, dat is een game die veel inspiratie haalt uit het bekende spel 'Flappy Bird'. Je kan gewoon de afstandsbediening van je televisie gebruiken om met de 'Ok'-knop van je afstandsbediening je wezentje te laten vliegen door de lucht. Wil je een meer geavanceerd spel spelen zoals Asphalt 9, dan moet je uiteraard een controller verbinden. Ik testte het spel met de Stadia-controller en dat liep vlotjes. Het is fijn om de game op het grote scherm te zien en hij speelt erg goed met een controller in de hand.
De game Badlands
Toch voel je wel dat de chipset van deze Android TV-box niet geschikt zijn voor de meest zware games, maar dat hoeft ook geen probleem te zijn. Met de opkomst van cloud-gamingdiensten als Stadia, xCloud en Shadow kan je prima gamen op je Android TV-decoder. Voorlopig blijft het nog wel wachten op die Android TV-app voor Stadia, maar die zal dit jaar nog verschijnen. Het navigeren door de interface van de Google Play Store en het downloaden van apps verloopt ook erg vlot, in het bijzonder als je de decoder bedraad aansluit.
Verder werkt de V7-decoder als een Google Cast-apparaat, en dat is eveneens een meerwaarde. Je kan hem een naam geven en vervolgens duikt hij gewoon op tussen je andere slimme cast-apparaten. Is er toch geen Android TV-versie van de app die jij nodig hebt, dan cast je gewoon van je telefoon naar je tv, simpel als dat.
3. Handige afstandsbediening
Proximus heeft de afstandsbediening van zijn decoder aangepast aan de smart tv-functies. Opvallend is het microfoonicoontje in de Google-kleuren die de Google Assistent roept. Die komt dan onderaan in een kleine overlay in beeld. Verder heb je nog de typische knoppen voor media-bediening, de Home-knop die je naar het startscherm van Proximus Pickx leidt en de Guide-knop voor de tv-gids.
Ik mis enkel een knop die je rechtstreeks brengt naar je opnames en een extra knop waarvoor je zelf een doel kan instellen. Je zou dan bijvoorbeeld net als bij de ster-knop van de nieuwe Google Chromecast je favoriete streamingdienst aan die toets kunnen koppelen.
Toch ben ik over het algemeen tevreden met de simplistische lay-out van knoppen en de nieuwe zapper heeft ook nog een ander trucje waar ik blij van wordt. Je kan de afstandsbediening via bluetooth met je V7-decoder koppelen zodat je niet langer moet richten om je tv te bedienen. Je kan je decoder dus netjes in een kast wegstoppen.
5. Prestaties en opslag
De Android TV-box die als basis dient van de decoder is er een van het Franse bedrijf Technicolor. Het apparaat kreeg een Broadcom BCM7271-chipset, dat is een 1,6 GHz quad-core-processor. Daarnaast is er 2 GB RAM en 16 GB opslag voor apps. Je kan de opslag ook uitbreiden via microSD. Uiteraard kan je hierbij maar moeilijk spreken over monsterlijke specificaties, maar de V7 heeft wel genoeg in zijn mars om de klus te klaren. Dat merk je als je gewoon doorheen de Pickx-interface bladert of apps en games gebruikt. Android TV op de V7-decoder voelt nooit zo snel aan als een smartphone met een midrange of high-end processor, maar dat hoeft gelukkig ook niet.
4. Installatie en poorten
Je kan de nieuwe tv-box van Proximus gewoon laten werken werken met alleen een verbinding via hdmi en de 12V adapter die hem van stroom voorziet. Veel meer, buiten inloggen met je Google-account, komt er niet kijken bij de installatie van deze decoder. Je volgt daarvoor eenvoudig de instructies op het scherm. Al is het wel aangewezen om hem met de gigabit-ethernootpoort bedraad met het internet te laten verbinden. Het is ook niet noodzakelijk om je afstandsbediening via bluetooth te koppen, maar dat is wel een aanrader, vermits alles via internet gebeurt.
Als we naar de poorten kijken, dan vinden we een microSD-sleuf, een SPDIF-poort en een usb-a-aansluiting. Die laatste kan je voor tal van toepassingen gebruiken. Sluit bijvoorbeeld een muis aan of fysiek toetsenbord, of beter nog: een 2-in-1 toetsenbord met touchpad. Je kan uiteraard ook kiezen voor een draadloze variant met usb-ontvanger. Verder kan je de poort ook gebruiken om een controller bedraad aan te sluiten. Kortom: veel mogelijkheden, maar een tweede usb-a-poort had ook interessant geweest.
Proximus V7 tv-decoder - de minpunten
1. Proximus' softwareschil verplicht
Als je je decoder opstart dan beland je niet in het typische startscherm van Android TV van waaruit je een overzicht krijgt van je apps en video-content. Proximus laat je daarentegen starten in de Pickx-app zodat je meteen tv kan kijken. Dat is vast prima voor een grote groep gebruikers, want het gaat tenslotte nog steeds om een decoder, maar persoonlijk had ik liever de standaard interface van Android TV gezien met daarin bovenaan de Pickx-app voor tv. Ik kijk namelijk meer content via streamingdiensten dan via Pickx.
Al begrijp ik natuurlijk dat Proximus in de eerste plaats zijn tv-functies naar voren schuift samen met de betalende video on demand-content. Het is daarbij ook een stuk gemakkelijker voor mensen die minder technisch aangelegd zijn om meteen in de tv-app terecht te komen. Toch had de provider gebruikers wel de keuze kunnen laten om vanuit de instellingen alsnog te kiezen voor de standaard launcher van Android TV. Als je de keuze laat, doe je niks verkeerd.
Verder merken we dat Proximus met zijn softwareschil erg vernieuwend wil zijn en graag het verouderde concept van lineaire tv wil loslaten. Helemaal bovenaan in het startscherm zie je een featured programma of film met daaronder verschillende genres van content, zoals: Films, Series, Nieuws, Sport en Cultuur. Als je bijvoorbeeld voor 'Cultuur' kiest, dan zie je zowel live-uitzendingen als video-content die je kan herbekijken. Onder het overzicht van genres zie je nog aanbevolen programma's, populaire programma's, video on demand en aanbevolen Android TV-apps.
[readmore articles="208718"]
Het ziet er allemaal gelikt uit en Proximus' visie is dus erg vooruitstrevend, maar het is zeker niet op elk vlak raak. Zo heb je bijvoorbeeld een tv-gids-weergave die wel erg minimalistisch is. Je krijgt bijvoorbeeld nergens meer de informatie te zien die stelt dat je de dag van de week kan aanpassen door op de knop te drukken met de pijltjes te drukken om voort of terug te spoelen. Dat zal niet voor iedereen duidelijk zijn en in dat geval kan de interface een mooie maar onhandige indruk geven.
2. Google Assistent-meerwaarde beperkt
Google Assistent vormt een rode draad in alle Google-producten en daarmee kan je de dienst ook gebruiken in Android TV. Je kan Google bijvoorbeeld vragen naar de weersverwachting of de verkeerssituatie naar je werk.
Natuurlijk komt de Assistent ook met speciale integraties voor de tv-decoder en je kan zo je televisie bedienen met spraakcommando's. Commando's zoals: "Afspelen," "Pauzeren", "Verder spoelen" of "Terugspoelen", werken feilloos. Daarnaast kan je ook zappen naar zenders met een commando als: "Zet VTM op". Jammer genoeg werkt een commando als: "Zet VIER op", dan weer niet. Gewoon "VIER" zeggen lukt wel.
Ik stelde ook vast dat het in de praktijk veel gemakkelijker is om gewoon via de interface of knoppen naar zenders te navigeren, want elke keer als je de hulp van de Assistent inroept, pauzeert Google het huidige" programma dat je bekijkt. Je moet dus telkens met een druk op de afstandsbediening bevestigen dat je het programma dat je uitgesteld bekijkt - door het pauzeren - wil verlaten. Da's zeker niet handig.
Daarnaast blijven de mogelijkheden met de Assistent beperkt, want je kan bijvoorbeeld niet vragen om je opnames te bekijken, de tv-gids te openen of een overzicht te krijgen van video on demand-content. Een voor de hand liggende vraag zoals "Wat is er op tv?", blijft dus helaas onbeantwoord. Zoek het zelf uit.
[readmore articles="207302"]
3. Updates
Tijdens mijn testperiode met de V7-decoder zag ik de software zienderogen beter worden. Veel kleine bugs zijn intussen verholpen en de ervaring voelt nu erg vlot aan. Daarnaast houdt Proximus je handig vanuit het Home-scherm op de hoogte van updates, daar waar ze het meeste zichtbaar zijn. Ik kreeg bijvoorbeeld recent nog een update voor de bluetooth-functies van de afstandsbediening.
Hoewel de Proximus-interface dus netjes van updates wordt voorzien, verloopt het allemaal minder soepel met de overige updates voor de Android TV-box van Technicolor. Deze decoder draait nog steeds op Android 9 Pie terwijl vorige maand Android TV 11 is voorgesteld, en dat terwijl de decoder nog maar net is aangekondigd. Dat probleem is nog enigszins te verbijten, maar minder goed is dat deze tv-box nog altijd draait op de beveiligingspatch van 5 juni 2020. Dat wil zeggen dat er vier volle maanden zijn gepasseerd zonder een recente patch, en dat voor een toestel dat in massa moet verschijnen in Belgische huiskamers. We namen contact op met Proximus en vroegen om meer duidelijkheid. We passen dit artikel aan zodra we antwoord hebben.
Conclusie
Proximus laat met zijn V7-decoder een heel interessante visie zien als het om de toekomst van tv gaat. Vergeet lineair kijken en kijk wat en wanneer je maar wil met een tv-decoder die ook werkt als Chromecast en vlot werkt met Android-apps.
De ervaring is zonder twijfel een enorme stap voorwaarts, al merk je dat de provider soms moeite heeft om echt de puntjes op de 'i' te zetten. Dat merk je bijvoorbeeld aan de rol van de Google Assistent die nog te klein is en niet altijd even gestroomlijnd is, en verder zien we ook dat Proximus' interface wel fraai is, maar soms intuïtiviteit mist. Het lijkt wel alsof de operator te snel wil gaan met zijn moderne en minimalistische interface. Dat probleem zou je kunnen oplossen door even een kort woordje uitleg te voorzien als je een nieuw scherm voor de eerste keer opent, net zoals dat al vaak in apps op onze telefoon gebeurt.
Verder is het een genot om een brede waaier aan apps rechtstreeks op je decoder te gebruiken, want de V7 biedt genoeg mogelijkheden om van je smart tv te genieten. Ben je geabonneerd op Streamz? Haal de app erbij. Is er een bepaalde app niet beschikbaar, dan cast je de content op je tv. Wil je even een racegame spelen, dan sluit je even een controller aan. Het werkt allemaal erg goed.
Het enige wat je mist is meer keuzevrijheid met het beginscherm van de Android TV-box, want je moet en zal Pixkx gebruiken als je je smart tv inschakelt. Daarmee voelt het alsof Proximus één van de belangrijkste eigenschappen van Android negeert: keuzevrijheid. Je zou ook kunnen stellen dat het idee van één vast beginscherm al achterhaald is, want we zien ook dat Google met de pas aangekondigde Chromecast met het nieuwe Google TV een heel andere weg opgaat op softwaregebied. Gebruikers kunnen voortaan zelf bepalen hoe het beginscherm van hun Chromecast eruit ziet, want als je bijvoorbeeld bent geabonneerd op op Disney+, dan is het ook heel logisch dat je films en series te zien krijgt van die streamingdienst.
[readmore articles="209722"]
Toch wil ik vooral benadrukken dat de integratie van Android TV in de Proximus-decoder voor een erg aangename nasmaak zorgt. Het is gewoon ontzettend handig om een alles-in-één-apparaatje te hebben dat ook nog eens goed werkt. Met de veranderde manier waarop we van media en televisie genieten, lijkt het een logische stap voorwaarts.
