Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Acer Chromebook Spin 13 review: klein, maar toch oh zo fijn

Sebastien Marien
Sebastien Marien
14 februari 2019, 20:33
12 min leestijd

Acer Chromebook Spin 13

Lees verder na de advertentie.

De Chromebook Spin 13 wordt in de verf gezet als een premium apparaat met een uitstekend design dat een heleboel gebruikers zou moeten aanspreken. Acer pakt ook uit met de kwaliteit van de touchscreen en de Intel Core I-reeks processors die worden gebruikt in tegenstelling tot de Intel Celeron en Pentium-processors die nu het gros van de Chromebooks op de markt aandrijven.

Het toestel is verkrijgbaar in verschillende modellen die variëren van 749 euro voor een apparaat met Intel Core i3-processor tot 1199 euro voor de variant met de krachtige Intel Core i7-processor.  Ik kon de Spin 13 enkele weken lang gebruiken voor zowel mijn dagelijks werk als redacteur als in mijn vrije tijd ter ontspanning. 

Specificaties

Afmetingen: 30,95 cm X 24,58 cm X 1,7 cm

Scherm: 13,5 inch QHD (2256 X 1504) LCD-scherm inch

Processor: Intel Core i3-8130U

RAM: 4 GB werkgeheugen

Opslag: 8 GB + uitbreidbaar via SD

Camera: HD, 720p

Accu: 4670 mAh

Toetsenbordindeling: QWERTY (US)

USB-aansluitingen: 2 USB Type C, 1 USB Type A

Softwareversie: Chrome OS 71.0

Extra: Touchscreen, verlicht toetsenbord, convertible

Behuizing en design

Als eerste valt de behuizing van de Chromebook op en ik was meteen erg enthousiast over het design en de bouwkwaliteit van Acer bij de Spin 13. Bij Chromebooks zien we geregeld dat fabrikanten hierop besparen en toestellen uitbrengen met een plastic behuizing. De Spin 13 met Core i3 die ik kon testen, de goedkoopste variant van 749 euro, heeft als voordeel dat hij van precies dezelfde metalen behuizing kan genieten als de duurdere modellen.

Het metaal van de Spin 13 is eerder donker grijs van kleur en leuk is dat je in de afwerking randen in chroom terugvindt, namelijk rond de gehele behuizing en ook rond de touchpad. Dat geeft meteen een meer premium-uitstraling. Ook de knoppen zijn gemaakt van metaal, al hebben die geen fijn drukgevoel. Rechts vind je de volumeknoppen en de power-knop met daartussen een led’je. Aan de voorkant van het scherm vind je de webcam met daarnaast microfoons.  Als we de onderkant bekijken vinden we de ventilatie samen met twee speakers. 

De Chromebook Spin 13 van Acer heeft zijn naam ook zeker niet gestolen, want het toestel is een convertible. Dat wil zeggen dat je het toetsenbord volledig 360 graden kan draaien tot aan de achterkant van het scherm. Het is erg positief dat het scharnier van de laptop erg degelijk aanvoelt, zeker met het oog op de toekomst. Je hebt nooit het gevoel dat je het scherm gaat breken als je de hoek verandert. Daarnaast blijft het scherm stevig in positie. 

Wat het aantal poorten betreft, vind je twee usb-c poorten aan weerszijden en een één usb-a aansluiting aan de linkerkant. Dat is zeker niet veel als je de Chromebook als dagelijks werkbeest wil gebruiken, en daarom moest ik een dock aansluiten op de usb-a poort om met muis en een apart toetsenbord aan de slag te kunnen. Een laptop is natuurlijk fijn voor werk op verplaatsing, maar als je ergonomisch op kantoor wil werken, heb je toch echt een muis, toetsenbord en extra monitor nodig. Voor die laatste had ik ook een adapter nodig  van uscb-c naar hdmi om mijn monitor aan te sluiten. Houd er ook rekening mee dat je al één van de twee aanwezige usb-c poorten nodig hebt om je Chromebook op te laden. Toch is het beperkt aantal poorten begrijpelijk gezien het kleine en slanke formaat van het toestel. 

Als ik toch een aspect nog graag gewijzigd zou willen zien aan het design van de Chromebook, dan zijn het wel de schermranden. Vooral onderaan, maar ook bovenaan zijn er enorme schermranden zichtbaar, terwijl we bij de concurrentie soms laptops zien met nauwelijks zichtbare schermranden. Op dat gebied kan er nog wel verbeterd worden.

Een laatste punt waar ik het wat moeilijk mee had, is het gewicht van de Chromebook. Voor een 13 inch convertible is 1,5 kg best veel en dat is jammer. Het maakt de Chromebook minder aangenaam voor gebruik als je hem als tablet gebruikt, omdat het toestel zwaar is om met beide handen te blijven vasthouden.  

Toetsenbord

De Acer Chromebook Spin 13 heeft een compact toetsenbord gezien zijn kleine formaat en vanwege de grote touchpad die onderaan is voorzien. Toch vond ik dat de toetsen erg prettig aanvoelden. Ze hebben niet de grootste ’travel’ als je ze indrukt – wat vaak een probleem is bij laptoptoetsenborden – maar de knoppen geven wel een goede klik-feedback als je ze induwt.

Het toetsenbord heeft ook verlichting waardoor de tekens op de toetsen mee oplichten. Al is er geen knap lichteffect langs de randen van de toetsen zoals je soms bij andere toetsenborden ziet. 

Touchpad

Zoals gezegd is er een ruime touchpad met een diagonaal van 4,72 inch. De touchpad registreert erg nauwkeurig je vingergebaren en hij heeft een erg fijne klikrespons. Ook als je het ‘klikken’ niet gebruikt en gewoon met je vingers tikt op de touchpad, registreert hij dat goed. Anderzijds – een niet te onderschatten voordeel – is het feit dat je nauwelijks vingerafdrukken erop ziet, wat zeker niet bij alle apparaten altijd het geval is. 

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Ondanks de goed zichtbare schermranden, was ik wel erg onder de indruk van de kwaliteit van het QHD LCD-scherm van de Chromebook Spin 13. Opvallend hierbij is dat het 13,5 inch scherm een verhouding van 3:2 heeft in plaats van de 16:9 verhouding die je doorgaans bij laptops ziet. Acer heeft voor die verhouding gekozen om de laptop geschikter te maken voor productiviteitstoepassingen zoals het bewerken van documenten.

Ik vond de 3:2-verhouding fijn in gebruik, maar het maakt de Chromebook minder goed geschikt voor het streamen van bijvoorbeeld Netflix-series. Op dat gebied kan je dus stellen dat hij beter geschikt is als werklaptop dan als laptop voor entertainment. Anderzijds als je de laptop in split-screen gebruikt, met bijvoorbeeld twee browsertabbladen naast elkaar, merk je eveneens dat het scherm niet breed genoeg is voor een aangename ervaring. Je kan je dus de vraag stellen hoe groot de meerwaarde van het 3:2 formaat dan is.

Het scherm zelf is verder bijzonder aangenaam in gebruik. De touchscreen voelt erg accuraat aan, wat ook niet bij alle touchscreen-laptops het geval is. Daardoor merkte ik dat ik meteen geneigd was om het apparaat meer als tablet te gebruiken. Bij andere touchscreen-laptops of Chromebooks gebruikte ik het touchscreen amper, omdat die gewoon niet goed aanvoelde. Al zijn bij dit toestel, zoals gezegd, het gewicht en de 3:2-resolutie wel kleine dompers op de feestvreugde. Ook kan je het scherm nog net niet vergelijken met de respons van een smartphonescherm.

De resolutie en weergave van kleuren maakt het schermpaneel van het toestel aangenaam in gebruik. Daarnaast zijn de kijkhoeken goed. Leuk is dat je het kwalitatieve scherm in elk model van de Spin 13 aanwezig is, zowel bij het Intel Core i3-model dat ik heb getest, als bij de duurdere modellen.

Prestaties

Chrome OS is gebaseerd op Linux en daardoor staat het besturingssysteem ervoor bekend dat het bijzonder veel kan presteren met lichte specificaties. Dat is dan ook de reden waarom je vaak toestellen met minder dan 4 GB RAM ziet, samen met een Intel Pentium of lichte Celeron-processor.

Toch voelt de 4 GB RAM in combinatie met de Intel Core i3-processor echt aan als een erg waardevolle upgrade. Het zorgt ervoor dat de Chromebook niet zomaar behoorlijk vlot draait met apps en in de browser, maar ook echt snel. Je kan gemakkelijk meerdere vensters naast elkaar zetten in multi-screen-modus, maar de Chromebook blijft razendsnel werken. 

Al heeft ook een Core i3 zijn grenzen en je hoeft niet al te veel moeite te doen om die te bereiken. Sinds Chromebooks Android-apps draaien en ook Linux-toepassingen merk je dat er veel meer mogelijk is en afhankelijk waar je je toestel voor wil gebruiken, is krachtige hardware welkom. Ik gebruikte de Chromebook bijvoorbeeld voor fotobewerking en daar liep ik voor het eerst tegen de grenzen van de Core i3-processor aan. Geregeld tijdens het doorvoeren van aanpassingen bevroor het beeld en liet de anders zo stille ventilatie zich plots horen. De ventilatie schakelt trouwens razendsnel over van snel naar traag draaien, waardoor het in het begin zelfs best schrikken is.

Een andere manier om de grenzen van de Chromebook af te tasten is door zwaardere games te draaien zoals Asphalt 9. Het spel was niet onspeelbaar op de Chromebook Spin 13, maar er waren regelmatig kleine framedrops. Als je dus hoopt om met de Spin 13 in één klap een gaming-tablet aan de haak te slaan, ben je dus mis. Al zal ook het gebrek aan optimalisatie van Android-apps voor Chromebooks een rol spelen. 

Wat wel een noemenswaardig pluspunt is, is de snelle eMMC-opslag zoals bij telefoons, in tegenstelling tot de klassieke HDD die je vaak bij gewone laptops terugvindt. Dat zorgt er onder meer voor dat de Chromebook erg snel opstart en terugkeren uit slaapstand gebeurt echt onmiddellijk. 

Accuduur

Acer belooft een accuduur van 10 uur en dat is een goede tot gemiddelde prestatie. In de praktijk zou ik eerder 8 uur stellen, afhankelijk natuurlijk van de toepassingen waar je de Chromebook voor gebruikt. Als je de Chromebook stevig aan het werk zet, bijvoorbeeld met Android-spellen, dan zie je het resterend batterijpercentage sneller verminderen. Als je de Chromebook van 0 procent wil opladen, neemt dat zo’n anderhalf uur in beslag. 

Camera en geluid

Geluid

De plaatsing van de speakers is bij de Chromebook Spin 13 onderaan. Geluid komt dus nooit rechtstreeks naar jou gericht, ook niet als je het apparaat als tablet gebruikt. Desondanks is de kwaliteit van de luidsprekers wel respectabel, maar ook niet opmerkelijk. Acer gaf de Spin 13 ook een 3,5 mm hoofdtelefoon aan de zijkant. 

Camera

De camera van de laptop maakt erg matige foto’s en heeft het vooral erg moeilijk in minder goede belichting. toch presteert hij goed genoeg in vergelijking met de meeste camera’s voor laptops en hij kan best goed overweg met tegenlicht en hij legt beelden vast in een brede hoek. 

Software

De Chromebook Spin 13 draait op versie 71 van Chrome OS op het moment van schrijven. Onlangs heeft Chrome OS zijn versie 70-tablet update gehad waarbij de interface aangenamer is gemaakt voor touchscreens. Die update is er welkom geweest voor deze Acer Chromebook, maar ook in de toekomst staat er nog veel moois te wachten, bijvoorbeeld ondersteuning voor Google Assistent met de versie 72-update die de Chromebook nog moet krijgen. 

Chrome OS heeft de afgelopen jaren veel verbeteringen gekregen en het besturingssysteem rekent daarmee meer en meer af met de kritiek dat je te weinig toepassingen kan draaien om echt te concurreren met andere besturingssystemen. De ondersteuning van Android-apps via de Play Store is daar belangrijk voor geweest, maar dat geldt zeker ook voor Linux-toepassingen. Linux heeft namelijk degelijke, eigen alternatieven voor belangrijke software als Microsoft Office en Adobe Photoshop of Lightroom. LibreOffice is een degelijk kantoorpakket en Gimp bevat al jaren erg veel functies die je ook met de software van Adobe kan.

Toch kan je er niet omheen dat de mogelijkheden voor Chromebooks nog steeds eerder beperkt zijn vandaag. Chromebooks zijn een ‘no-go’ voor gamers en ook voor wie foto’s of video’s wil bewerken, kan je nog steeds beter elders zoeken. Al is het voor alle duidelijkheid niet omdat de hardware ongeschikt is, want je hebt toestellen als de Spin 13 ook in Intel Core i7-vorm. Je kan je wel oprecht de vraag stellen of een Core i7-Chromebook effectief nut heeft. 

Updates

Chromebooks worden vlotter geüpdatet dan Android-telefoons en dat komt omdat er geen rekening moet worden gehouden met bevestiging van de telecomoperators bij het klaarmaken van een update. Ze worden dus erg regelmatig voorzien van nieuwe features en de laatste beveiligingsupdates, maar je hoeft je hoe dan ook weinig zorgen te maken om virussen in tegenstelling tot Windows-systemen. Updates worden naadloos op de achtergrond gedownload en de update wordt automatisch toegepast  zodra je het toestel opnieuw opstart. 

Android-apps

De komst van de Play Store naar Chromebooks zie ik als een voordeel, maar specifiek een Chromebook kopen omdat je Android-apps wil draaien is geen goed idee. Apps blijven een beetje ‘hit or miss’, want ofwel draait de app prima en werkt het als een zonnetje, ofwel niet.

Sommige apps en games draaiden prima, maar een app als Spotify bijvoorbeeld crasht voortdurend en kan enkel in portretmodus gebruikt worden. Dat laatste is erg vervelend. Apps worden op Chromebooks enkel uitgerekt voor het grotere scherm, maar je merkt dat ze gewoon er niet voor aangepast zijn. Hopelijk zien we Google in de toekomst stappen onder nemen om dit probleem aan te pakken. 

Een ander ding dat ik graag zou zien verbeterd worden is de split-screen-modus. De grote schermen van Chromebooks lenen zich er erg toe om te multi-tasken en twee apps naast elkaar te draaien, maar het besturingssysteem laat het nog niet toe om de twee apps tegelijk te laten werken. De ene app bevriest van zodra je met de andere werkt. 

Conclusie

De Acer Chromebook Spin 13 is een heerlijk apparaat. De hardware is kwalitatief en voelt erg premium aan over de ganse lijn. De Chromebook presteert erg vlot met zijn Core i3-processor en het voelt aan als een grote upgrade ten opzichte van Chromebooks met lichtere processors. 

Natuurlijk weet je vooraf dat de mogelijkheden van een Core i3 nog steeds beperkt zijn, want bij games en fotobewerking krijgt hij het moeilijk, maar ook op dat vlak zijn de mogelijkheden van een Chromebook nog beperkt. Al heeft het besturingssysteem wel stappen in de goede richting gezet. Toch kan je je de vraag stellen of de Core i5- en zeker de Core i7-variant van de Acer Spin 13 wel zo relevant zijn.

De Acer Spin 13 doet zoveel dingen goed en heeft maar één grote vijand in mijn ogen, en dat is zijn prijskaartje. Voor 749 euro moet je je echt de vraag stellen of je nood hebt aan een toestel met QHD-touchscreen dat je 360 graden kan draaien, want dat zijn de factoren die de prijs de hoogte injagen. Voor diezelfde prijs vind je gemakkelijk andere laptops met een krachtigere Core i5-processor. Toch kan je er niet omheen dat het toestel echt schitterend werkt en als je bereid bent om iets meer geld uit te geven, haal je wel een erg goede Chromebook in huis. 

Positieve punten

+ Erg goed scherm

+ Premium behuizing en goede bouwkwaliteit

+ Vlotte prestaties

Negatieve punten

– Prijskaartje

– Beperkingen Chrome OS nog steeds aanwezig

– Gewicht

Acer Chromebook Spin 13 kopen

De Acer Chromebook Spin 13 is nu beschikbaar bij onder meer Coolblue vanaf een adviesprijs van 749 euro voor het Intel Core i3-model. Voor het model met Core i5-processor (8 GB RAM en 64 GB opslag) leg je 899 euro neer en je betaalt 1199 euro voor de variant met Core i7-processor (16 GB RAM en 128 GB opslag). Meer verkooppunten vind je op de website van Acer.

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten