Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Archos Hello 7 review: een tabletspeaker die eigenlijk een smart display wilde zijn

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
21 januari 2019, 17:16
11 min leestijd

Archos en smarthome

Lees verder na de advertentie.

Archos kennen we voornamelijk van de smartphones en tablets maar dit Franse bedrijf probeert ook een stukje aandeel van de smarthome-markt mee te pikken. Hiervoor hebben ze twee series met AI-apparaten (AI = kunstmatige intelligentie) geïntroduceerd, de Hello- en de Mate-serie. Dit zijn volgens Archos spraakgestuurde apparaten waarmee je smarthome-producten kunt bedienen. 

De Archos Mate-serie bestaat uit een 5 inch en een 7 inch-apparaat met Amazon’s Alexa als digitale assistent. De Archos Hello-serie bestaat uit een 5 inch, een 7 inch en een 10 inch-apparaat met Google Assistent als virtuele assistent. Zowel de 5 inch als de 7 inch-variant van beide zijn identiek, alleen beschikken ze over een andere spraakassistent. Daarnaast is er nog de Archos Hello Connect-app. Deze app fungeert als smarthomehub waar je al je slimme apparaten aan kunt toevoegen zodat je ze met één van de digitale assistenten kunt bedienen. Inderdaad, deze app lijkt verdacht veel op de Google Home-app die in grote lijnen hetzelfde doet.

Op deze manier wil de fabrikant, net als de concurrentie, een eigen ecosysteem creëren dat ze het liefst in elk woonhuis zien terugkomen. De zogenaamde ‘connected objects‘ van Archos zoals slimme lampen en slimme stekkers (beide € 19,99) moeten hier aan bijdragen.

Ik heb de Archos Hello 7 een tijdje gebruikt en je leest in het volgende deel van deze review wat ik van dit apparaat vindt.

Specificaties

Scherm:  7 inch IPS 1280 bij 800 LCD-scherm

Processor: MediaTek 8167

RAM: 2 GB werkgeheugen

Opslag: 16 GB

Hoofdcamera: 5 MP (video 720p)

Accu: 3000 mAh

Softwareversie: Android 8.1 Oreo

Extra: behuizing met speaker

Behuizing en design

De Archos Hello 7 is een rechthoekig apparaat met aan één zijde aan de achterkant een voet waar het geheel op steunt, zowel in staande als in liggende stand. Je kan de Hello 7 namelijk kantelen, de software-interface draait dan mee.

Aan de bovenzijde (Hello in verticale stand) vind je de aan/uit-knop, de camera-cover waar je de camera mee bedekt, de volumeknoppen en de mute-knop voor de microfoons. Aan de linkerzijde zijn drie knopjes te vinden die verder geen functie hebben behalve dat ze de Hello 7 van grip voorzien als je hem horizontaal neerzet. De voet aan de achterzijde herbergt de speaker (10 watt). De achterkant bevat tevens drie ingangen, een micro-sd-slot voor het uitbreiden van het intern geheugen naar maximaal 128 GB. Daarnaast zit een micro-usb-poort om gegevens over te zetten, en een dc-ingang om de Hello 7 via een adapter van stroom te voorzien. Eenmaal opgeladen kan de Hello 7 een aantal dagen mee. Je kan hem dus makkelijk verplaatsen.

Aan de voorzijde van het apparaat vind je het scherm. Dat is een IPS LCD-scherm van 7 inch met een resolutie van 1280 bij 800 pixels. In de rand van het scherm zit een led-lampje en een 5 megapixelcamera. In de behuizing onder het scherm zit de tweede speaker van 10 watt. Als de accu bijna leeg is, zal het led-lampje geel oplichten.

Verder ondersteunt de Hello 7 Bluetooth 4.0 en wifi 802.11b/g/n via het 2.4GHz-netwerk. Er is helaas geen ondersteuning voor het snellere 5Ghz-netwerk. Het geheel weegt 642 gram en daardoor een stuk zwaarder dan de Google Home Hub.

In de verpakking zit een netstroomadapter, een micro-usb-kabel en wat leesvoer.

Wat kun je met de Archos Hello 7

Normaliter beginnen we in onze reviews over slimme apparaten, na het bespreken van de behuizing en het design, met het kopje installatie. In het geval van de Archos Hello 7 is dit niet nodig. Je zou op het eerste gezicht namelijk denken dat het een smart display (slim scherm) is zoals de Google Home Hub en de Lenovo Smart Display dat zijn maar de Archos Hello 7 is dat niet.

Eerst leg ik de term smart display uit. De smart display is een slimme speaker inclusief digitale assistent maar dan met als toevoeging een beeldscherm. Zo kun je niet alleen via spraakopdrachten maar ook via het touchscreen je slimme thermostaat bedienen. Daarnaast kun je met een smart display ook YouTube-filmpjes bekijken en videobellen. Deze smart displays draaien op Googles IoT-besturingssysteem Android Things. Dit is een speciale versie van Android die gemaakt is om te draaien op slimme apparaten die verbonden zijn met het internet (Internet of Things). De Google Home Hub draait hier overigens niet op. Deze smart display draait op vergelijkbare software als dat van de Chromecast.

De Archos Hello 7 beschikt ook over dezelfde ingrediënten: speaker, scherm en Google Assistent. Alleen spreken we hier niet over een smart display want de Hello-serie bestaat feitelijk uit een speaker met daarop een tablet gemonteerd. Er is dus geen speciale software aanwezig zoals bij de smart displays van Google en Lenovo. De schermen op deze Hello-apparaten draaien ‘gewoon’ op Android Oreo en het zijn dan ook ‘gewoon’ tablets. Een tablet op een speaker gemonteerd. De Oreo-software toont op verschillende plekken ook de term ’tablet’ en in de instellingen van Google Assistent staat ook tablet.

Archos noemt de Hello ook geen smart display maar een Home Assistant die je met je stem kunt bedienen (en vermeldt het apparaat ook in de categorie tablets op hun eigen site). Dat wordt dan mogelijk gemaakt door Google Assistent die wordt meegeleverd. De bediening van het apparaat is dus vergelijkbaar met dat van een Android-tablet.

Archos Hello 7 AI Home Assistent

Dagelijks gebruik

Het gebruik van de Archos Hello 7 kan je in drie grote lijnen opdelen: om je smarthome-apparaten mee te bedienen, om als beveiligingscamera te gebruiken en om als persoonlijke assistent te gebruiken.

Ik ben met het gebruik als persoonlijke assistent. In het dagelijks gebruik is de Hello 7 een beetje wennen als je de Home Hub gewend bent. Het apparaat herkent niet meteen je stem, zoals smart displays dat doen. Je zal eerst het apparaat aan je lijst met Google Assistent-apparaten moeten toevoegen. Dan loop je tegen het volgende probleem aan: Voice Match werkt niet. Je kan de Hello 7 dus niet opwekken met de opdracht ‘OK, Google’.

De Google Home en Google Home Mini zijn sinds oktober van 2018 officieel in Nederland verkrijgbaar en Google Assistent spreekt sinds 2018 Nederlands. Deze apparaten ondersteunen dus ook officieel de Nederlandse taal. Dat betekent niet dat je alle apparaten die Google Assistent hebben ook in het Nederlands opdrachten kunnen geven. Dit geldt wel voor de Home-speakers, smartphones en tablets maar niet voor smart displays zoals de Google Home Hub. Helaas wordt de Archos Hello-serie ook niet ondersteund. Dit terwijl het een Android-tablet is.

Alhoewel… Ik heb de Hello 7 dus op de Engelse taal ingesteld en een eerste spraakopdracht gegeven, ineens geeft het apparaat keurig antwoord in het Nederlands. De taalinstellingen van het apparaat staat dus op Engels (US) en de Google Assistent staat op zowel Nederlands als Engels. De reden waarom Voice Match via het ontgrendelscherm niet werkt, is omdat het niet veilig genoeg is. Google heeft het in Nederland toch vervangen door de ‘Persoonlijke resultaten op lockscreen’-optie. Wil je dus in het Nederlands spraakopdrachten geven, dan zal je de taal van de Hello op Engels moeten instellen.

Als je dan eenmaal de Google Assistent werkend hebt, is het nogal een karwei om haar wakker te maken. Als ik de radio aan heb op de achtergrond, moet ik toch wel een aantal keer ‘OK, Google’ zeggen om antwoord te krijgen. Dat is trouwens ook het geval als het helemaal stil is (en dan zit ik er vlak naast). In de ruimte waar ik mijn Google Home Hub heb staan, kan ik aan de andere kant van deze ruimte nog succesvol een opdracht geven. De microfoons vangen dus pas na minimaal twee keer ‘OK, Google’ een opdracht op en dat is best jammer voor een apparaat dat als stemgestuurde AI home-assistent wordt aangeprezen.

Daarnaast heb kun je de slimme assistent natuurlijk de gebruikelijke vragen stellen en opdrachten geven zoals “Praat met Bol.com” en “Zoek pizzeria’s in de buurt”. Meer voorbeelden vind je hier en hier. De Hello kun je ook gebruiken om video’s van YouTube af te spelen, je moeder via Google Duo te bellen en een afspeellijst via Google Play Music of Spotify te starten. Feitelijk kan je dus dezelfde opdrachten uitvoeren als met de Google Assistent op een smartphone en dat werkt allemaal prima zolang je dichtbij het apparaat zit.

Hello Connect – smarthomehub

De Archos Hello Connect-app fungeert als smarthomehub waar je al je slimme apparaten aan kunt toevoegen zodat je ze met één van de digitale assistenten kunt bedienen. Inderdaad, deze app lijkt verdacht veel op de Google Home-app die in grote lijnen hetzelfde doet. Je kan in de Hello Connect-app makkelijk verlichting, stekkers, HVAC-systemen, beveiligingscamera’s en nog veel meer koppelen en bedienen  en dat werkt ook prima maar als je zoals ik alle smarthome-apparatuur aan de Google Home-app hebt gekoppeld is de app van Archos vrijwel overbodig. Het koppelen van producten gaat in ieder geval vrij eenvoudig. Je zet het betreffende apparaat in koppelmodus en voert het wachtwoord van je wifinetwerk in, daarna gaat de app op zoek naar verbinding. De app bevat ook een onderdeel ‘Smart’ waar je taken kunt automatiseren op basis van bepaalde condities. En in het verlegde hiervan, er is tevens ondersteuning voor IFTTT. Je kan deze tool gebruiken door Hello Connect te koppelen via de service Smart Life.

Cawice – beveiligingscamera

Op de Hello 7 is de Cawice-app voorgeïnstalleerd. Hiermee kan je de Hello ook als beveiligingscamera gebruiken die vervolgens op afstand via je smartphone (met dezelfde app) kan worden beheerd. Het instellen van deze app is niet zo gebruiksvriendelijk. Telkens moet je op beide apparaten aangeven of het de viewer of de camera is en dit verloopt tevens via je Google-account die je ook telkens opnieuw moet selecteren. Verder is er een nachtfilter, een sirene en een microfoon in de app. Met de laatste twee  kun je inbrekers eventueel wegjagen. Gezinsleden toevoegen is ook mogelijk zodat meerdere personen een oogje in het zeil kunnen houden.

Wil je toch meer mogelijkheden zoals hd-videokwaliteit, een bewegingsmelder of videogeschiedenis? Dan zul je een betaald abonnement af moeten nemen.

Prestaties, accuduur en geluid

De MediaTek 8167-processor in combinatie met 2 GB werkgeheugen zorgen niet voor spectaculaire prestaties en dat is te merken. Het starten van apps vindt plaats met een behoorlijke vertraging. Op zich hoeft dat voor dit apparaat niet zo’n groot probleem te zijn aangezien je de Hello niet gebruikt als tablet maar als digitale assistent, beveiligingscamera of smarthomebediening. Geef je eenmaal een opdracht aan Google Assistent om een app te starten, dan kan dit langer duren dan op een gemiddelde telefoon. Eenmaal opgeladen kan de Hello 7 een aantal dagen mee, zo adverteert Archos. In werkelijkheid zit je aan net twee dagen en dat is genoeg om de Hello tijdelijk eventjes ergens anders neer te zetten.

Aan weerszijden van de voet zit een speaker die samen voor 20 watt aan geluid zorgen. Dat geluid is redelijk en vervormt behoorlijk als je hem wat harder dan normaal zet. Voor het afspelen van een podcast, wat achtergrondmuziek of de bereiding van een recept is het voldoende maar daar blijft het bij.

Privacy

In de Quick Start Guide in de doos is een heel klein onderdeel gewijd aan privacy en dat betreft het bedekken van de camera met de camera-cover en het uitschakelen van de microfoon met de mute-knop. De led-lamp in het scherm geeft aan of de microfoon uitstaat door rood op te lichten. Schuif je het camera-cover-schuifje naar links, dan wordt de camera bedekt met een rood schuifje. Het led-lampje doet hier verder niks.

Conclusie

Het idee van Archos om een slimme spraakgestuurde home assistent te lanceren past in de huidige smarthome-markt. Vele fabrikanten hebben inmiddels een smart display op de markt gezet. Alleen de uitvoering zoals de Hello-serie omvat is totaal anders omdat het om een speaker gaat met daarop een tablet met Android Oreo gemonteerd. Met dit apparaat ga je dus compleet voorbij aan de smart display zoals Google deze in bedoeld heeft. Dat is op zich niet erg als je een goed alternatief neer weet te zetten maar deze slimme home assistent weet dat op bijna alle fronten niet te verwezenlijken en dat is jammer. Als je iets meer geld te besteden hebt, dan raad ik een alternatief als de Google Home Hub aan. Met verzendkosten en reistekker kom je dan ongeveer uit op € 186.

Positieve punten

+ Bediening smarthomeproducten via Hello Connect- of Google Home-app

Negatieve punten

– Geen echte smart display met dito gebruikservaring

– Microfoons vangen spraakopdrachten niet goed op

– Prestaties

Archos Hello 7 kopen

De Archos Hello 5, 7 en 10 hebben een adviesprijs van respectievelijk € 129, € 149 en € 199. De Archos Hello 7 kun je onder andere aanschaffen via Bol.com, Coolblue en de MediaMarkt.