Het was een traantje wegpinken toen de nieuwe ASUS Zenfone geen compact toestel bleek. In plaats daarvan is er de Zenfone 11 Ultra: een flink toestel dat ook krachtige prestaties en functies zou bieden. Waar dit toestel sterk en minder sterk in is, lees je in deze review.

Lees verder na de advertentie.
ASUS Zenfone 11 Ultra
ASUS heeft de afgelopen jaren in de Zenfone-serie compacte toestellen uitgebracht met een prima hoeveelheid aan mogelijkheden. Tel daar nog de stock Android-ervaring en prima camera’s bij op en je hebt een ideale smartphone. Het is dan ook slikken dat er plotseling een grote Zenfone op de markt is, met geruchten dat de compacte toestellen verdwenen zijn.
De ASUS Zenfone 11 Ultra wordt neergezet als een high-ender en dat is ook aan het prijskaartje te zien. Kan de smartphone aan de verwachtingen voldoen en waar ligt de focus bij deze smartphone? Tijd om de bevindingen op een rij te zetten.

Specificaties
ASUS Zenfone 11 Ultra | |
Behuizing | Aluminium |
Afmetingen en gewicht | 163,9 x 76,8 x 8,9 millimeter, 225 gram |
Scherm | 6,78 inch amoled, 144 Hz, 2400 x 1080 |
Processor | Snapdragon 8 Gen 3 |
Werkgeheugen | 12 GB of 16 GB |
Opslag | 256 GB of 512 GB |
Camera’s achter | 50 MP hoofdcamera, 13 MP groothoeklens, 32 MP telelens |
Selfiecamera | 32 MP |
Accu | 5500 mAh, 65 watt bedraad opladen, 15 watt draadloos opladen |
Android-versie | Android 14 met stock Android of ASUS-schil |
Extra’s | Koptelefooningang, vingerafdrukscanner in het scherm, |
Kleuren | Eternal Black, Skyline Blue, Desert Sand en Misty Grey |
Adviesprijs | Vanaf 999 euro |
Prijs ten tijde van de review | 979 euro |
Wat zit er in de doos?
- ASUS Zenfone 11 Ultra
- Simkaartpinnetje
- Oplaadkabel
- Telefoonhoesje
- Garantieboekje

ASUS Zenfone 11 Ultra: de pluspunten
1. Een scherm vol kleur
Allereerst: het 6,78 inch amoled-scherm is erg fijn om naar te kijken. Vanaf het voor het eerst opstarten van de ASUS Zenfone 11 Ultra valt op hoe kleurrijk en helder het scherm is. Daarnaast heeft het scherm een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Ook in de felle zon kan je je smartphonescherm vrij goed aflezen.
De Zenfone 11 Ultra biedt een ververssnelheid van 144 Hz, wat zich vertaalt naar een uiterst vloeiend gebruik. Games en apps voelden extra vlot en soepel aan. Wel kan de Zenfone de ververssnelheid per app aanpassen om batterij te besparen. Zo krijgt WhatsApp 60 Hz, maar komt de 144 Hz naar voren wanneer je een ondersteunde game speelt of video’s kijkt.

2. Moeiteloos alles uitvoeren
In de ASUS Zenfone 11 Ultra zit een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Deze krachtpatser zit in meer high-end smartphones, maar weet ook hier spierballen te tonen. Zware apps en veel tegelijkertijd open hebben staan is geen enkel probleem voor de Zenfone. Wat wel benoemd moet worden, is dat dit de variant met 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB opslag is. Wie een smartphone zoekt met ‘gewoon’ goede prestaties en de mogelijkheid om af en toe een game te spelen of eens video’s te bewerken, is de Zenfone 11 Ultra onnodig krachtig.
Iets wat nog altijd gewaardeerd wordt bij Zenfone-toestellen, is de keuze uit een stock Android-ervaring of een Android-versie met ASUS-schil. Voor de review heb ik voor stock-Android gekozen en dit ziet er, zeker met Android 14, heerlijk schoon en overzichtelijk uit.
3. Camera’s bekennen kleur
Een high-ender moet toch vaak wel wat kunnen bieden als het om camera’s gaat. De Zenfone 11 Ultra ging een dagje mee naar mijn familie en naar het Openluchtmuseum in Arnhem om eens te kijken hoe goed de dag kon worden vastgelegd. Bij de eerste foto werd direct duidelijk dat de Zenfone 11 Ultra kleuren goed weet te tonen. Op enkele momenten na komen deze bij een zonnige dag goed terug in de foto’s en wordt er genoeg detail meegenomen. Voornamelijk de hoofdcamera van 50 megapixel weet leuke kiekjes te maken. Valt de zon even weg, dan krijgen foto’s net wat minder kleur en lijken donkere onderwerpen nog wat donkerder te worden.



De groothoeklens is een prima toevoeging, maar struikelt net wat te vaak over de details. Waar het ene onderwerp scherp blijft, lijkt het andere vergeten te worden.



Ook de 2x en 3x zoomfunctie via de telelens maakt vrij scherpe foto’s zonder te veel in te leveren op kwaliteit. Vermoedelijk heeft het lentezonnetje van die twee dagen een bijdrage geleverd, maar er mag niet geklaagd worden. Wel is het even zoeken waar de ASUS Zenfone 11 Ultra de focus legt als je niet zelf even op het scherm tikt.



4. Een accuduur om op te bouwen
De 5500 mAh-accu van de Zenfone 11 Ultra is eentje die de verwachtingen overstijgt. Tijdens het testen hield ik steeds meer dan 1,5 dag aan batterij bij dagelijks gebruik. Na de testperiode lag het toestel met een zo goed als volle accu op de koffietafel en had na vier dagen alsnog een halfvolle accu. Ook tijdens een dagje uit of onderweg in de trein leek de smartphone weinig energie te verliezen.
De 11 Ultra kan opgeladen worden met een 65 watt-oplader. Met een draadloze oplader krijg je de mogelijkheid voor maximaal 15 watt. Het opladen is niet zo snel als bij andere high-enders, maar gaat vlot genoeg om weer snel op pad te kunnen. Helemaal omdat de accu zo lang op een laadbeurt meegaat, hoef je niet rouwig te zijn om de laadsnelheid.
ASUS Zenfone 11 Ultra: de minpunten
1. Updatebeleid is karig
Het komt vaak genoeg terug in reviews op Androidworld: updatebeleid. De een hecht meer waarde aan hoelang een smartphone ondersteund wordt dan de ander. Merken die premium smartphones ontwikkelen, zoals Samsung en Google, zijn inmiddels overgestapt naar 7 jaar aan updates en nieuwe versies.
De ASUS Zenfone 11 Ultra heeft een vergelijkbaar prijskaartje met de Google Pixel 8 Pro en de Samsung Galaxy S24 Plus. In tegenstelling tot die toestellen, biedt ASUS slechts twee nieuwe Android-versies en vier jaar aan beveiligingsupdates. Voor een smartphone met een moderne look en flinke hardware, is dat ondermaats. Dit is overigens ook iets wat ook al een rol speelde bij de ASUS Zenfone 10.
2. Zwaar
Als je het toestel voor het eerst oppakt, merk je het direct: De Zenfone 11 Ultra is een zware telefoon met 225 gram als gewicht. Vooral in een broekzak of in een klein schoudertasje kun je het verschil wel voelen. Voor iemand met kleine handen (ik dus) maakte dit voor mij best wel een verschil in het gebruik. Dit is uiteraard een minpunt dat mogelijk minder zwaar weegt bij een ander (sorry).

3. Prijzig
De ASUS Zenfone 11 Ultra is, zoals eerder al benoemd werd, in dezelfde prijsklasse als de Google Pixel 8 Pro en de Samsung Galaxy S24 Plus te vinden. Met de testperiode achter de rug lijkt het prijskaartje toch wat te fors voor de Zenfone 11 Ultra. Zeker als gekeken wordt naar de hoeveelheid updates en nieuwe Android-versies, is dit een prijzige high-ender.
Ook de ASUS Zenfone 10 was niet goedkoop, maar wist in een compact jasje behoorlijke spierballen te huizen. Met de vermoedens dat de compacte ASUS-telefoons verleden tijd zijn, is het pijnlijk als een dure, grote telefoon de vervanger is.
Conclusie
De ASUS Zenfone 11 Ultra weet op een aantal vlakken een stevige indruk achter te laten. Een batterijduur waar je ‘u’ tegen zegt, hardware die alles zonder aarzeling uitvoert en een kleurijk scherm zijn enkele van de positieve punten.
Helaas valt het updatebeleid en de prijs toch tegen als we deze in dezelfde context plaatsen. In de huidige tijd zijn er smartphones die vergelijkbare prestaties en functionaliteiten bieden, met een gunstiger prijskaartje en een langer updatebeleid.
Alternatieven
Onder andere de Google Pixel 8 Pro en de Samsung Galaxy S24 Plus kwamen al langs in deze review om de prijs en prestaties te vergelijken. Het grote voordeel aan beide toestellen is dat ze zeven jaar aan nieuwe versies en beveiligingsupdates krijgen. Ook weten beide toestellen mooie foto’s te schieten en kunnen ze zware apps en games aan. Bij de Google Pixel 8 Pro krijg je een prima stock Android-versie, bij Samsung heb je helaas wat meer bloatware. Ben je gewend aan Samsung’s One UI-schil, dan kan dit je waarschijnlijk niet veel deren.

Pluspunten
Minpunten
ASUS Zenfone 11 Ultra kopen
De ASUS Zenfone 11 Ultra is sinds 16 maart 2024 in Nederland verkrijgbaar. Er geldt een adviesprijs van 999 euro. Je kan uit vier toestelkleuren kiezen: zwart, blauw, grijs en oranje. Ook is er de keuze voor 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag, of 16 GB werkgeheugen en 512 GB opslag.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten