Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Review ASUS ZenFone Zoom S: mid-ranger met goede camera en accuduur

Sander Tuit
Sander Tuit
27 juli 2017, 20:00
6 min leestijd

ASUS ZenFone Zoom S

Lees verder na de advertentie.

In 2015 kwam ASUS met zijn eerste ZenFone Zoom-smartphone. Deze smartphone heeft een  lens met 3x optische zoom, waarbij de zoomlens in de body van het toestel verwerkt zit. De nieuwe smartphone, ZenFone Zoom S, heeft geen echte zoomlens meer, maar maakt gebruik van een dubbele camera om ‘in te zoomen’.

Eind 2016 werd de ZenFone 3 Zoom in Azië aangekondigd en dat toestel is nu onder de naam ZenFone Zoom S te koop in Europa. Wij hebben de afgelopen tijd met het toestel rondgelopen en bespreken onze ervaringen met het interessante toestel met jullie.

Eerste indrukken en design

De ZenFone Zoom S heeft een redelijk strakke uitstraling. Het toestel heeft een donkermetalen body. Op de achterzijde vinden we een dubbele camera die door zijn positie linksboven het toestel doet lijken op de iPhone 7 Plus en de OnePlus 5. De antennelijnen van de ZenFone Zoom S zijn zoals gebruikelijk van plastic, maar door de keuze voor zwart glanzend plastic, doen deze wel af aan het design.

In het midden van de achterkant vinden we vrij hoog de prima werkende vingerafdrukscanner. Over de keuze voor deze positie kunnen we twisten, maar wat ons betreft bevindt de scanner zich op een redelijk goede plek. De scanner had wellicht iets lager gekund om de bereikbaarheid iets beter te maken, maar al met al waren we er snel aan gewend.

De voorkant van de ZenFone Zoom S is een stuk minder aantrekkelijk. Doordat het toestel vrij grote schermranden heeft in combinatie met hardware(tip)toetsen, doet de voorkant verouderd aan. Nu hoeven we niet per se direct te verwachten dat alle midrange-toestellen direct een bijna-randloos scherm krijgen, maar door de grote randen, voelt het toestel groot aan.

Prestaties

De ZenFone Zoom S wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 625-chipset. Dit is een midrange-chipset die begin vorig jaar werd aangekondigd. De chipset staat bekend om redelijk goede prestaties en staat te boek redelijk energiezuinig te zijn.

Dat de Snapdragon 625 een jaar oud is, mag de pret niet drukken. In de praktijk hebben we niks aan te merken op de prestaties van de ZenFone Zoom S. Het toestel reageert vlot, apps worden snel geopend en apps draaien soepel. 

Scherm

Het scherm van de ASUS ZenFone Zoom S is van het type AMOLED en heeft een full HD-resolutie. Doordat dit type AMOLED-schermen gebruik maakt van minder subpixels dan LCD-schermen, valt deze betrekkelijk lage resolutie op het grote 5,5-inch-scherm wel op. Daarbij is vooral bij tekst te zien dat deze scherper had gekund. Overigens is dat wel een kwestie van gewenning: ondanks dat dit wel blijft opvallen, is het betrekkelijk snel niet meer storend.

Het gebruik van een AMOLED-scherm heeft wel zijn voordelen. Het scherm heeft een goede kijkhoek en heldere, verzadigde kleuren. Zwart op het scherm is daadwerkelijk zwart, wat een voordeel kan bieden bij het gebruik van een nachtmodus in apps. Wit is wel iets geliger, maar dat is zeker niet storend op de ZenFone Zoom S.

Accu

Op papier zit het wel goed met de accuduur van de ZenFone Zoom S. Het toestel heeft namelijk naast zijn betrekkelijk zuinige chipset een flinke accu aan boord. Deze accu heeft een capaciteit van maar liefst 5000 mAh, flink meer dan andere 5,5-inch-smartphones als de OnePlus 5 (3300 mAh) en de HTC U11 (3000 mAh).

Ook in de praktijk zit het wel goed met de accuduur van het toestel. Zelfs bij intensief gebruik halen we eenvoudig het einde van de dag, waarbij de dag begint om 7:15 uur en eindigt rond 22:30 uur. 

Software

Stond ASUS jaren geleden nog bekend om zijn lichte Android-schil, zeker na het uitbrengen van twee Nexus-tablets, is dat nu wel anders. De eigen interface van ASUS is druk en zit boordevol met felle kleurtjes. Het bedrijf leert echter wel van de kritiek die het op de interface van de ZenFone Zoom S kreeg. In eerste instantie waren bijvoorbeeld de icoontjes voor snelle instellingen en het instellingenscherm zelf erg druk en onoverzichtelijk. Dat probleem werd verholpen door middel van een systeemsoftware-update waarmee het thema een stuk rustiger werd gemaakt.

Links: oud thema, rechts: nieuw thema

ASUS levert een aantal apps mee die weinig tot niets bijdragen aan de gebruikservaring. Zo staan enkele games voorgeïnstalleerd op het toestel: Need for Speed: No Limit en SimCity. Wat ons betreft een onnodige toevoeging, maar gelukkig zijn deze spellen wel te verwijderen. Dat geldt niet voor een heel aantal eigen ASUS-apps, van een supportforum tot een videobewerker en galerij-app aan toe. Deze zijn grotendeels gelukkig wel uit te schakelen, maar doordat ze standaard meegeleverd worden, is het beginscherm en de applicatielade al meteen erg druk bij het de eerste keer opstarten. Daarbij helpen de Candy Crush-achtige icoontjes van deze apps ook niet mee.

De software van ASUS biedt vaak niet echt een toegevoegde waarde en maakt het toestel vooral druk. Qua performance merken we daar in negatieve zin overigens niets van. De systeemsoftware is gebouwd op basis van Android 7.1.1 Nougat, waarmee het toestel op een van de nieuwste versies van Android draait. Android 7.1.2, de nieuwste versie, biedt geen concrete verbeteringen voor niet-Pixel/Nexus-toestellen.

Camera

Met ‘Zoom’ in zijn naam moet de camera, of liever gezegd moeten de camera’s, van de ZenFone Zoom S wel goed zijn, zou je denken. Inmiddels zijn we gewend aan het principe van het gebruik van een dubbele camera om optisch in te zoomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de iPhone 7 Plus en de OnePlus 5. De ZenFone Zoom S gebruikt twee lenzen met verschillende brandpuntsafstanden om tot 2,3x ‘optisch in te zoomen’.

Op de onderstaande foto’s zie je dat de zoom redelijk goed werkt.

Foto zonder zoom

Foto met 2x zoom

De zoommogelijkheden zijn echter maar een klein onderdeel van de camera-ervaring. Doordat ASUS er voor heeft gekozen een zeer goede camerasensor te gebruiken, de Sony IMX362 die onder andere in de HTC U11 zit, is de fotokwaliteit voor niet-ingezoomde foto’s erg goed. Dat wordt nog eens versterkt door het grote diafragma (f1,7), dat er voor zorgt dat er veel licht wordt binnengelaten. De na-verwerking van de foto’s, zorgt er, zoals bij de bovenstaande foto’s, nog wel eens voor dat de kleuren wat te intens worden.

Het resultaat van dit grote diafragma zien we terug op foto’s die genomen zijn met erg weinig licht, zoals de onderstaande foto’s. Daarbij zien we dat de ZenFone Zoom S een heldere, scherpe foto bij weinig licht maakt.

Links ZenFone Zoom S, rechts Google Pixel XL

Bij veel licht maakt de selfiecamera aan de voorzijde redelijke foto’s, maar bij weinig licht zijn de resultaten afkomstig van deze 13-megapixelcamera beduidend minder.

Conclusie

De ASUS ZenFone Zoom S is een interessante mid-ranger. Het toestel ziet er qua design redelijk uit, maar is relatief groot. Daarnaast is het scherm niet het sterkste punt van het toestel. De grote voordelen van de ZenFone Zoom S zijn de goede camera en de uitstekende accuduur, pluspunten die voor veel gebruikers erg belangrijk zullen zijn. Met een adviesprijs van 469 euro is de ZenFone Zoom S een interessante keuze voor mensen die juist op zoek zijn naar een toestel met die kwaliteiten.

Pluspunten

+ Erg goede camera voor een mid-range-toestel

+ Erg goede accuduur

Minpunten

– Veel meegeleverde overbodige apps

– Vrij groot en daardoor lastig met een hand te bedienen.