Kranten

Lees verder na de advertentie.
De meeste nationale en regionale kranten hebben naast hun site en nieuwsbrieven, ook een eigen app. Let wel, we hebben het hier over de nieuws-app, niet over de app om de krant digitaal te lezen.
Om te starten beginnen we met een aantal overeenkomsten tussen de verschillende apps. Zo krijg je bij het opstarten van elke van deze nieuws-apps een verklaring over het gebruik van je persoonlijke gegevens voorgeschoteld. Dit is naar aanleiding van de GDPR privacywetgeving en je zal deze moeten aanvaarden voordat je de app kunt gebruiken. Gelukkig kan dit in alle gevallen met één enkele klik, tenzij je natuurlijk de kleine lettertjes wil lezen.
Nog zo’n overeenkomst bij alle onderstaande nieuws-apps, zijn de pushberichten. Via de instellingen kan je aangeven of je van desbetreffende nieuws-app meldingen wil ontvangen. Je kan er voor kiezen om voor elk nieuwtje een melding te ontvangen, of per categorie (breaking news, sport, economie, enzovoort).
Een laatste ding dat alle onderstaande nieuws-apps met elkaar gemeen hebben, is dat ze helaas allemaal advertenties tonen en dat sommige artikels enkel toegankelijk zijn voor abonnees. Ook als je een abonnement neemt verdwijnen die advertenties niet.
Gazet van Antwerpen
De Gazet van Antwerpen kan via ‘gva.be mobile‘ ook op de smartphone of tablet gelezen worden. Bij het starten van de app krijg je standaard een overzicht van de hoofdpunten, met bovenaan een menu met verschillende type artikels: sport, gemeentelijk nieuws, enzovoort. Ook kan je klikken op een link die je meteen de top 10 van meest gelezen artikels toont. De plus-artikels zijn enkel toegankelijk voor abonnees. Vanaf 10 euro per maand heb je toegang tot deze extra inhoud. Als je ook de digitale en/of papieren krant wil, dan kost het natuurlijk meer. Bij de pushberichten kan je kiezen of je breaking news, sport, GVA voordelen en/of service berichten wil ontvangen. Wie zich registreert en inlogt, kan zijn voorkeuren bewaren. Deze werken dan ook op de site GVA.be
Het Belang van Limburg
De nieuws-app van Het Belang van Limburg heet ‘Het Belang van Limburg – Krant‘. Deze is app is vooral gericht op onze Limburgse landgenoten, en biedt nagenoeg dezelfde mogelijkheden als die van de GVA: pushberichten kunnen per groep aan of uit gezet worden, je kan je aanmelden om je voorkeuren te bewaren, er is een knop voor de top 10, enzovoort. Ook hier kost een basis-abonnement (enkel toegang tot de plus-artikels) 10 euro per maand.
Het Nieuwsblad
Na GVA en HBVL, is ‘Het Nieuwsblad nieuws‘ de derde app van Mediahuis en dat merk je. Het menu ziet er wat anders uit, maar ook hier krijg je dezelfde mogelijkheden om je feed te personaliseren, pushberichten te ontvangen en je voorkeuren op te slaan. De prijs is ook dezelfde: 10 euro per maand voor de plus-artikels, meer als je ook de krant (digitaal of fysiek) wil lezen. Uniek aan deze app is de “Hey” functie: als je dat wil krijg je ‘s morgens, door een druk op de “Hey” knop, 5 nieuwsfeiten op een leuke manier aangereikt, alsof je met iemand aan het chatten bent (of de Google Assistent gebruikt).
De Standaard
Als laatste lid van de Mediahuis-groep hebben we DS nieuws, de mobiele app van De Standaard. Deze app wijkt een beetje af van de vorige drie: hier is het niet mogelijk om een basisabonnement te nemen maar ben je altijd verplicht de krant erbij te nemen. Dit kan vanaf 23 euro per maand. Ook hier is een top 10, pushberichten en de mogelijkheid om je eigen nieuwskanaal aan te maken.
Het Laatste Nieuws
HLN.be Mobile is de mobiele app van Het Laatste Nieuws. Op het beginscherm van deze app krijg je de mogelijkheid om zijwaarts door de hoofdpunten te scrollen. Op die manier kan je meteen de belangrijkste nieuwsfeiten lezen zonder telkens te moeten terugspringen. Onderaan brengt een menu je rechtstreeks naar sport-, showbizz- of regionaal nieuws. Met een abonnement vanaf 9,95 euro per maand voor de plus-artikels en de dagelijkse digitale krant, is dit de goedkoopste formule van de hier besproken kranten. De waaier aan pushbericht-opties is ook de uitgebreidste: je kan niet alleen filteren op sport (voetbal, wielrennen, tennis, …) maar zelfs ook op je favoriete club!
VTM Nieuws
Geen krant, wel een verlengstuk van het nieuws op VTM. Bij het binnenkomen krijg je de hoofdpunten (met vooral video’s) te zien, via het menu spring je meteen naar binnenland, sport, politiek of een ander onderdeel van het nieuws. Ook hier op het startscherm een zijwaarts scrollend overzicht van de belangrijkste hoofdpunten. Je kan ook uitzendingen herbekijken en dit is niet beperkt tot het nieuws: ook Faroek, Cathérine, het weerbericht en Telefacts kunnen tot een maand na uitzending via de app bekeken worden. Wil je dit doen dan moet je er wel – net zoals op tv – de reclame bijnemen. Via de “4040” knop kan je zelf ook nieuws melden met een foto en/of video erbij.
VRT Nieuws
VRT NWS, de nieuws-app van onze nationale omroep, is een beetje een vreemde eend in deze bijt: je kan je niet aanmelden, de privacyverklaring zit verborgen in de instellingen en moet je niet aanvaarden bij het eerste opstarten van de app, je kan pushmeldingen enkel aan- of uitschakelen – zonder filtermogelijkheden – en er zijn geen advertenties. Wel is ook hier een top 20 van meest bekeken artikels en kan je de nieuwsuitzending van TV herbekijken.
Keuze genoeg
Zoals je ziet zijn er dus mogelijkheden te over om het nieuws te volgen, waar je ook bent.
Door de lage prijs voor een abonnement met digitale krant, en de meest uitgebreide configuratie-opties, is HLN mijn persoonlijke favoriet.
Welke nieuws-app(s) gebruik jij?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten