Ik ben nooit fan geweest van e-readers. Toch zie ik dat veel mensen enthousiast over ze zijn. De afgelopen weken heb ik de Boox Go 10.3 e-reader in gebruik genomen. Heeft deze e-reader mij overgehaald om papieren boeken links te laten liggen? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.
Waarom ik geen fan ben van e-readers
In de introductie van dit artikel zei ik geen fan te zijn van e-readers. Mijn grootste punt hiertegen is niet het apparaat zelf meer de E-books. Een papieren boek is echt van jou. De schrijver zal niet ineens je huis binnenstormen en het boek uit je boekenkast verwijderen. Met een e-book kan dit in theorie wel gebeuren. Het boek wordt uit je favoriete leesapp gehaald en dan kun je het niet meer lezen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een rechtsgeschil tussen platform en auteur.
Je zou denken dat een e-book van jou is als je het aanschaft. Voor nu is dat nog zo. Echter, dit dachten mensen in de game- en filmwereld ook, maar toch werden de games en films na verloop van tijd uit mensen hun online bibliotheken verwijderd. De kans dat dit ook met boeken gaat gebeuren is dus niet onwaarschijnlijk. Met een papieren boek heb je dit probleem niet. Ook vind ik een boekenkast vol met boeken er mooi uitzien, iets wat je niet hebt met een e-reader.
Boox Go 10.3
De Boox Go 10.3 is een premium e-reader met een fors prijskaartje van 419,99 euro. Het scherm is 10,3 inch groot en door de 3700 mAh batterij kun je gemakkelijk twee weken de oplader verliezen. Het toestel draait op Android 12 en door de Google Play Store kun je al je favoriete leesapps downloaden. Verder vind je in de doos een handige stylus, waarmee je digitale notities kunt maken.

Ook aan functies geen gebrek. Zo kun je muziek luisteren, spraaknotities opnemen en schermafbeeldingen maken. Verder kun je gemakkelijk bestanden overzetten en zelfs sommen oplossen met de rekenmachine. Ook e-readers hebben tegenwoordig AI, want op de Boox Go 10.3 vind je een AI-chatbot/assistent. Zijn al deze functies het forse prijskaartje waard?
Specificaties
Boox Go 10.3 | |
Scherm | 10,3 inch E Ink Carta Plus |
Formaat | 235 x 185 x 4,5 millimeter |
Gewicht | 365 gram |
Opslag | 64 GB |
Werkgeheugen | 4 GB |
Accu | 3700 mAh |
Software | Android 12 |
Prijs | Vanaf 419,99 euro |
Wat zit er in de doos?
- De Boox Go 10.3 e-reader
- Oplaadkabel
- Stylus
Boox Go 10.3 pluspunten
1. Het scherm
Het belangrijkste onderdeel van een e-reader is het scherm. Gelukkig is het scherm van de Boox Go 10.3 helemaal in orde, mits je voldoende licht hebt, maar daar later meer over. Het is een kleurloos scherm en daardoor lijkt het op een bladzijde uit een echt boek. Dit vind ik erg mooi. Swipen gaat natuurlijk niet zo soepel als op een telefoon, maar ik heb er geen problemen mee gehad. Je gaat moeiteloos naar de volgende of vorige pagina, wanneer je dat van de e-reader verlangt.
Splitscreen wist mij te verrassen. Vooraf verwachtte ik dat het toestel trager zou aanvoelen, maar dit was absoluut niet het geval. Voor mijn studie was deze functie echt ideaal geweest. Zet aan de ene kant een wetenschappelijk artikel en maak aan de andere kant van het scherm aantekeningen. Alles bij elkaar is dit gewoon een prima scherm.


2. Notities maken
Bij de Boox Go 10.3 zit ook een stylus om notities te maken. Een pluspunt, zeker omdat de pen fantastisch reageert. Vaak zie je dat er een vertraging zit tussen wat je schrijft en wanneer dit op het scherm verschijnt. Tuurlijk is er een lichte vertraging, maar deze is (bijna) niet op te merken. Ik ben zelf linkshandig, waardoor ik met een echte pen altijd met mijn hand ga over wat ik schrijf en dan wordt het meteen lelijk. Hier reageert het scherm alleen op de stylus, waardoor mijn hand geen roet in het eten gooit.
3. Batterij
De 3700 mAh batterij houdt zich goed staande. Ik heb de e-reader gemiddeld 2 uur per dag gebruikt en moest pas na 2 weken naar de oplader zoeken. Wel gaat de batterij aanzienlijk sneller leeg als je veel praat met de AI-assistent of veel leest met muziek op de achtergrond. Ik weet dat er modellen zijn met een grotere batterij, waar je wel een maand mee kan doen, maar zelf vind ik een batterij van twee weken ook een uitstekende prestatie.
4. Heel veel opties
Handig aan de Boox Go 10.3 is dat deze draait op Android 12 en dus dat je app kunt downloaden vanuit de Google Play Store. Het geheugen is 64 GB (niet uitbreidbaar) en daardoor kun je genoeg apps downloaden. Niet iedereen heeft alle boeken in dezelfde leesapp staan, dus zo kun je gemakkelijk al je favoriete boekenapps op de reader zetten. Je zou ook YouTube-video’s, TikTok-video’s en zelfs games kunnen downloaden, maar dit raad ik af aangezien het erg hapert en het scherm geen kleuren toont.
Er zijn ook al veel vooraf geïnstalleerde apps en functies. Zo is er een rekenmachine, agenda, klok en een AI-assistent. Ook kun je het internet op, met een microfoon spraakberichten opnemen en screenshots maken. Met BooxDrop kun je heel gemakkelijk bestanden draadloos overzetten van je mobiel of laptop naar je nieuwe e-reader. Eerlijk is eerlijk, al deze functies werken goed. Toch heb ik grote twijfels over of deze functies wel echt zo noodzakelijk zijn.
5. Luister naar muziek tijdens het lezen
Uit de Google Play Store kun je ook apps zoals Spotify downloaden om muziek te luisteren. De speakers zelf klinken een beetje dof, maar er is ook de optie om draadloze oortjes of koptelefoon te verbinden. Dit is erg handig. Met een papieren boek heb je een telefoon nodig om muziek te kunnen luisteren. Met de Go 10.3 heb je een boek en muziek ineen. Zo kun je ook naar muziek luisteren zonder je telefoon bij je te hebben.

Boox Go 10.3 minpunten
1. Het formaat
Het zal je niet verbazen, maar de Boox Go 10.3 heeft een scherm van 10,3 inch groot. Dit is simpelweg te groot. Het is niet mogelijk om de e-reader met één hand vast te houden, zonder dat het oncomfortabel aanvoelt. Het formaat heeft als gevolg dat het ook niet heel makkelijk in je tas past. Ik heb een paar keer geprobeerd om te lezen in de trein, maar ook dit was geen fijne ervaring door het formaat.

2. Geen frontlicht
Ik noemde eerder al dat je het scherm van de e-reader prima kunt aflezen met voldoende licht, maar in mindere lichtomstandigheden is het een ander verhaal. Je hebt namelijk geen frontlicht, waardoor je in een wat donkerdere kamer bijna niet het scherm kunt aflezen. De algemene lamp van de kamer gaf ‘s avonds niet genoeg licht. Ik moest zelf nog recht onder een extra lamp plaatsnemen om te kunnen lezen. Ik vind dit eigenlijk niet kunnen en bijna reden genoeg om de e-reader af te raden. Al helemaal gezien de prijs ervan…
3. Duur
419,99 euro! Ik herhaal het nog even: 419,99 euro! Dat is wat je moet betalen voor de Boox Go 10.3. Het verbaast me, want er zijn meer dan genoeg alternatieven op de markt voor de helft van die prijs. Het is waar dat deze goedkopere readers vaak geen notitiefunctie hebben, maar hier kun je een goedkope tablet voor gebruiken. Sterker nog, je kunt gemakkelijk een tablet en reader vinden en onder de 419,99 euro blijven. Je kunt voor dit bedrag ook 30 keer na Joker Folie à Deux in de bioscoop, bijna 3 Samsung Galaxy A15’s kopen en zelfs naar New York vliegen.

Conclusie
De Boox Go 10.3 geeft mij extreem gemengde gevoelens. Je krijgt veel functies, een goede batterijduur en een prima scherm waarop je goed notities kunt maken. Met 10,3 inch is het scherm echter enorm groot. Bovendien is het onacceptabel dat een e-reader van 419,99 euro geen frontlicht heeft. Ik denk dat goede punten net opwegen tegen de slechte punten, waardoor ik op een zesje uitkom. Wel met de kanttekening dat er echt goedkopere opties zijn.
Alle functies zijn leuk, maar veel lijken toch overbodig. Wie gaat er iets uitrekenen met de rekenmachine van de Boox Go 10.3? Ook de mogelijkheid om spraaknotities te maken is leuk, maar waarom is die er? Zou iemand deze functie echt missen? Was deze e-reader goedkoper, dan had ik er meer begrip voor, maar voor 419,99 euro ben ik persoonlijk niet overtuigd en hou ik het lekker bij papieren boeken.
Pluspunten
Minpunten

De Boox Go 10.3 kopen?
De Boox Go 10.3 is beschikbaar in de kleur wit voor de adviesprijs van 419,99 euro.
Bekijk de Boox Go 10.3 bij Bol. Plaza
Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat een gesponsord linkje waarvoor Androidworld eventueel een commissie ontvangt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten