Elephone U Pro

Lees verder na de advertentie.
Sinds enige tijd krijgen we via een van onze partners de kans om toestellen van Chinese merken te testen. Merken die we in Nederland niet kunnen kopen en vaak genoeg niet eens kennen. Het toestel uit deze review is de Elephone U Pro en dat merk is iets bekender in Nederland dan eerder besproken merken. Zo verkoopt Belsimpel al enige tijd het merk via zijn website.
Behuizing en design
Wanneer je de Elephone U Pro uit de doos haalt krijg je een kleine flashback naar de Samsung Galaxy S7. Dat dacht ik niet alleen maar vrijwel iedereen die ik het toestel liet zien had dezelfde reactie. Deze reactie wordt vooral veroorzaakt door het aflopen van het scherm naar de zijkant. Dat noemden ze bij de Samsung Galaxy S7 de ‘Edge’. De achterzijde van de Elephone U Pro is van kunststof en niet van glas, maar heeft dezelfde glanzende eigenschappen als bijvoorbeeld die van de laatste HTC-modellen. Het licht dat op de achterzijde valt zorgt voor mooie effecten. Het model dat we ter review hebben ontvangen is voorzien van een zwarte voorkant en een blauwe achterzijde. Deze achterzijde heeft bovenaan een dubbele camera met direct daaronder een vingerafdruksensor. Rechts naast deze unit zit een dubbele flitser en onderaan het logo in het wit.
De voorzijde is prachtig met een full-view-display en een kleine bezel aan de boven- en onderzijde. Beide knoppen voor aan/uit en volume zitten aan de rechterkant en zijn ook blauw gekleurd. De simkaart-tray zit aan de bovenzijde en heeft ruimte voor twee simkaarten. Aan de onderzijde zien we een dubbel rooster waarachter alleen aan de rechterzijde een speaker zit. Tussen deze twee roosters zit dan wel een USB C-aansluiting en verrassend genoeg geen 3.5mm hoofdtelefoonaansluiting.
Scherm, prestaties en accuduur
Met het design van de Elephone Pro zit het wel goed maar hoe zit het met alle andere onderdelen van dit toestel? We lopen ze stuk voor stuk langs en we beginnen met het scherm.
Scherm
Het scherm is 5.99 inch groot en voorzien van een pixelverhouding van 2160 x 1080. Het toestel maakt gebruik van de 18:9 schermverhouding waardoor het een slank en klein toestel blijft. Zoals we al beschreven heeft het scherm een aflopende en dus kromme vorm-factor die we kennen van de Samsung Galaxy S7 Edge. Desondanks heeft de Elephone U Pro geen eigen apps of functies bij deze gebogen schermranden meegekregen. Het scherm is een Amoled-scherm en dat geeft zeer rijke en volle kleuren met misschien iets teveel geel. Overall maakt het scherm echt een goede indruk op mij: het is groot, reageert goed en heeft lekkere en frisse kleuren. Er is in de instellingen wel een mogelijkheid om de kleurenweergave van het scherm aan te passen en daar kun je wel wat van het teveel aan geel weghalen.
Prestaties
De Elephone U Pro is voorzien van een Snapdragon 660-processor waarmee je verzekerd bent van een goede snelheid in het toestel. Dat merk je ook wel wanneer je aan de slag gaat met de gebruikersinterface: het reageert allemaal supersnel. Naast de Snapdragon 660 processor heeft dit testtoestel een werkgeheugen van 6GB en een interne opslag van 128GB. Er is ook een versie met 4GB en 64GB van de Elephone U verkrijgbaar. Deze interne opslag kun je nog verder uitbreiden met een microSD-kaart. Deze gaat naast de twee simkaarten aan de bovenkant. Wanneer je twee simkaarten gebruikt dan geef je dus niet de ruimte voor de SD-kaart op.
Waar de software bij het gebruik van de gebruikersinterface ontzettend soepel is en ik aanvankelijk zeer tevreden was, liep ik toch tijdens het weekje gebruik tegen een aantal probleempjes aan. Ik heb in deze kleine week met de Elephone U Pro minimaal 5 bugreports moeten versturen vanwege vastlopers in het systeem. Zolang je geen apps gebruikt is het prima maar ik merkte in WhatsApp en Instagram dat er vaak wat misging. Dit heeft vooral te maken met de camera. Van vrienden kreeg ik opmerkingen dat het geluid in mijn Instagram Stories echt heel slecht was. Persoonlijk merkte ik dat het gebruik van de app alles behalve vloeiend was. Nu hebben meerdere toestellen wel problemen met de Instagram-app. We moeten wel concluderen dat de ontwikkelaars nog het een en ander moeten finetunen.
Dus wat de prestaties van dit toestel betreft weet ik niet welke mening ik nu moet vormen. Aan de ene kant ben ik enorm blij met Android 8.0 en de gebruikersinterface (kom ik later op terug) maar aan de andere kant merk ik de vele kleine irritaties van het systeem wanneer een app niet lekker loopt.
Accuduur
De Elephone U Pro is voorzien van een redelijk formaat accu met 3500 mAh. In deze week heb ik niet met een lege accu op zoek moeten gaan naar een stopcontact. De onderstaande screenshot is van een dag lang werken onderweg, met heel veel bellen en uren lang tetheren in de trein en op locatie. Dat maakt dat ik prima tevreden ben met de accu van dit toestel. De andere dagen hield ik makkelijk tussen de 15 en 25% over aan het einde van dag, dus deze combinatie zal je niet zo heel erg snel in de steek laten op een dag.
Vingerafdrukscanner
Laat ik het maar gelijk zeggen. De vingerafdrukscanner is waardeloos en onbetrouwbaar en ik werd er een beetje verdrietig van. Heel vaak, te vaak, moest ik toch de ontgrendelcode intikken die ik ingesteld heb om dat ik teveel pogingen nodig had om het apparaat via de vingerafdrukscanner te ontgrendelen. Dat is jammer, heel erg jammer. De slechte werking irriteert mateloos en dan ga je niet lekker aan de slag. Een vingerafdrukscanner hoeft niet supermegasnel te zijn maar wel betrouwbaar. Je wilt weten wanneer je je vinger erop legt dat goed komt en dat kwam helaas vaker niet dan wel voor.
Geluid
Het geluid is ook niet al te best. De notificaties komen soms met een enorm gekraak door en dat ligt niet aan het hoesje dat ik gebruik. Deze is namelijk gemaakt van zacht kunststof en kan geen trillingen veroorzaken. Over het algemeen is de enkele speaker aan de onderzijde niets bijzonders, er komt geluid uit van ongeveer dezelfde kwaliteit als andere toestellen in deze klasse. De Elephone U Pro kan hier het verschil in iedere geval niet mee maken.
Zoals we al eerder schreven heeft de Elephone U Pro geen 3.5mm-aansluiting voor een bedrade hoofdtelefoon, erg modern allemaal. Om je te ‘helpen’ hebben ze een kleine dongle bijgesloten en dat is natuurlijk prima. Ik gebruik overigens een Bluetooth headset en de Bluetooth verbinding was netjes stabiel, daarover geen klagen.
Camera
Aan de achterzijde van het toestel zit een dubbele camera van 13 megapixel. Aan de voorzijde zit een camera van 8 megapixel waar je je selfies mee kunt nemen. Hieronder hebben we een aantal foto’s geplaatst en vergeleken met de foto’s van de Huawei Mate 10 Pro. Uit de foto’s blijkt wel dat de camera van de Elephone U Pro niet helemaal goed kan meekomen met die van de Huawei Mate 10 Pro. De camera schiet aardige plaatjes en je kunt via de instellingen ook nog wel het een en ander repareren. De camerasoftware heeft wel veel instellingen maar die betreffen vooral gimmicks en de instellingen die je kunt verwachten van een bovengemiddeld toestel.
Foto’s
Software
Elephone vermeldt op zijn website dat het toestel op standaars Android draait en dat is niet helemaal waar, maar wel waar genoeg. Apart van een aantal iconen heeft Elephone weinig aanpassingen aan de software gedaan en dat is een compliment waard.
De opmaak van de software doet niet erg Chinees aan en is prettig om naar te kijken en mee te werken. Verder gebruikt men een soort van een app-tray, je moet naar boven swipen om bij je apps te komen en niet van rechts naar links zoals bij veel Chinese merken.
Je kunt in een theme-store andere thema’s instellen zoals we dat van andere Chinese merken ook kennen. Ook dit doet zeer on-Chinees aan, ik zie geen belachelijke Hello Kitty-kauwgomballen-gekleurde wallpapers en dergelijke. Het is allemaal erg minimalistisch en daardoor meer dan prettig om mee te werken. Behalve een service-app is er geen bloatware aanwezig op het toestel in de vorm van reclame- en andere apps die we niet kunnen verwijderen. Niets dan lof over deze UI!
Extra mogelijkheden
Naast de gezichtsherkenning beschikt de Elephone U Pro nog over een mooi extraatje. Het toestel kan namelijk opgeladen worden met de draadloze-laadtechniek.
Helaas maakt de Elephone U Pro geen gebruik van Qi-standaard maar van een eigen techniek. Om dit toestel draadloos te kunnen laden zul je als extra het ‘matje’ moeten bestellen. Hoe je daaraan moet komen is mij niet bekend.
Conclusie
Voor een onbekend Chinees merk heeft Elephone met de U Pro een zeer acceptabel toestel op de markt gezet. Van alle toestellen die ik tot nu toe getest heb is de Elephone U Pro wel het toestel dat mij en waarschijnlijk de rest van onze lezers aanspreekt. De gebruikersinterface, Android 8.0 Oreo en het Amoled-scherm met de curve maken van het toestel een prima apparaat waar je zeker mee voor de dag kunt komen. De enige twijfels die ik heb waren de haperingen die het toestel had. Ik had het idee dat het een en ander nog niet helemaal gefinetuned was.
Positieve punten
+ Erg Europees toestel wat betreft design
+ Erg compleet wat betreft mogelijkheden
+ UI komt dicht bij stock-Android
Negatieve punten
– Geen Nederlandse/Belgische vertegenwoordiging voor het merk
– Kleine haperingen
– Vingerafdruksensor
Elephone U Pro kopen
Elephone heeft geen officieel Nederlands of Belgisch verkooppunt. Ons testtoestel is ter beschikking gesteld door GearBest. Je kunt de Elephone U Pro kopen voor €439,- maar dan duurt de levering wel eventjes want het toestel komt uit China.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten