Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Fossil Sport review: hoognodige vernieuwing voegt (te) weinig toe

Redactie Androidworld
Redactie Androidworld
2 juni 2019, 19:00
11 min leestijd

Fossil Sport

Lees verder na de advertentie.

Voor smartwatches met Wear OS is er de laatste paar jaar niet bijzonder veel veranderd. Het uiterlijk is onder leiding van Fossil dan wel steeds strakker en diverser geworden, maar de onderhuidse techniek bleef stilstaan. Hierdoor besloten fabrikanten zoals Samsung, Huawei, Motorola en Sony dan ook van de Wear OS-trein af te springen en of hun eigen chipset in te zetten, of simpelweg te stoppen met smartwatches.

Nu is er eindelijk een horloge met een echte vernieuwing onder de motorkap. Dat is de Fossil Sport, een van de eerste smartwatches met een Snapdragon Wear 3100. Er zijn sinds de aankondiging van deze chipset afgelopen september maar een handjevol smartwatches uitgebracht met de Wear 3100. De eerste was de dure en premium Montblanc Summit 2 en de tweede was de Fossil Sport voor een prijs van 249 euro. Dit horloge werd afgelopen november al aan de wereld getoond maar is nu pas – na wat miscommunicatie bij Fossil – in de schappen in Nederland aanbeland.

De afgelopen 3 weken heb ik met dit horloge om mijn pols gelopen om te kijken wat er allemaal nieuw is aan de Fossil Sport en of de hype rondom de Wear 3100 terecht is. Spoiler alert: niet helemaal, maar er zitten wel degelijk nieuwe en nuttige aspecten in.

Behuizing en design

Laten we bij het begin beginnen. De Fossil Sport is zoals de naam impliceert een sporthorloge. Dit merk je tegenover andere Fossil horloges vooral aan het uiterlijk. Zo is het horloge enorm licht, met een gewicht van slechts 36 gram. Je merkt nauwelijks dat je het horloge draagt. Ter vergelijking: de Fossil Q Explorist HR met leren band is 68 gram en de metalen Fossil Q Explorist weegt 159 gram. Het meegeleverde synthetische bandje draagt bij aan het sportieve gevoel van de Fossil Sport. Het bandje zit comfortabel, irriteert niet tijdens het sporten en gaat niet geuren.

Daarnaast is het horloge lekker compact met een 1,2 inch scherm en een diameter van of 41 of 43 mm. In beide gevallen blijft het scherm 1,2 inch en zit hier nog een redelijk zichtbare schermrand omheen. Het reviewexemplaar is het 41 mm exemplaar. De behuizing is van plastic gemaakt waar het lage gewicht vandaan komt. Deze heeft 2 delen met afzonderlijke kleuren meegekregen. Er zijn verschillende versies van de Sport te verkrijgen waarbij de kleuren van de delen van de behuizing variëren. Zo kan je kiezen uit roze, zilver of zwart.

Aan de zijkant zien we de drie goed klikkende knoppen die recente smartwatches van Fossil allemaal hebben. De bovenste en onderste zijn in te stellen om een app of actie naar eigen smaak op te starten, terwijl de middelste knop kan worden gebruikt om door de interface heen te navigeren, inclusief het scrollen.

Scherm en bediening

Zoals genoemd is het scherm van de Fossil Sport een compact 1,2 inch exemplaar. Enerzijds heeft dit als voordeel dat het horloge zelf compact blijft, anderzijds valt er minder snel informatie van het scherm af te lezen dan het grotere 1.4 inch scherm van bijvoorbeeld de Fossil Q Explorist HR. Het scherm is een OLED-exemplaar met een resolutie van 390 x 390 en beschikt over automatische helderheid. Dit is fijn voor periodes als de zomer waarin je van binnen naar buiten beweegt en zo gemakkelijk nog het scherm kan bekijken. Het scherm zelf is verder zoals we van Fossil onderhand gewend zijn: dikke prima. De kleurweergave is goed, de helderheid is voldoende en het contrast is door het OLED-scherm heerlijk oneindig.

De bediening van het horloge gaat hoofdzakelijk via het touchscreen waar je door middel van swipes doorheen kan navigeren. De middelste knop aan de zijkant kan je gebruiken om naar home te gaan en om te scrollen. Een tijdje terug was dit nog heel erg vernieuwend, ondertussen komen we deze manier van bedienen op alle recente Fossil-horloges tegen. De Sport is hierop geen uitzondering.

Ten slotte nog een positieve noot voor de haptische feedback, ofwel de trilmotor. Deze is aanzienlijk beter dan voorgaande generaties van de Fossil-horloges. Dit heb ik vaak als nadeel genoemd in mijn voorgaande reviews maar is bij deze opgelost. Fijn!

Prestaties en accuduur

Dan het belangrijkst gedeelte bij de Fossil Sport, tenminste voor ons als reviewers dan. De eerste kans om de Snapdragon Wear 3100 aan de tand te voelen. Is dit de chipset waarbij Wear OS eindelijk weer op het niveau van Tizen (van Samsung) en andere concurrentie kan meekomen? Antwoord: nee.

Op het gebied waar verbetering juist het hoogst nodig was, namelijk snelheid en accuduur, is bij de Fossil Sport nauwelijks tot geen verbetering te detecteren tegenover oudere horloges. Dat betekent dat apps nog steeds traag zijn om te laden, dat er vertragingen in de interface zijn te bekennen en dat het lanceren van de Google Assistent uit stand by nog steeds tergend traag is. Kortom, voor de snelheid hoef je geen horloge met de Snapdragon Wear 3100 te halen.

Dat klopt deels ook wel met wat Qualcomm heeft gezegd bij de aankondiging: de nadruk lag juist op energiebesparing door middel van een speciale energiezuinige chipset die samenwerkt met het hoofdgedeelte van de Wear 3100. Bij het gebruik van dit speciale gedeelte zal je horloge volgens Qualcomm 4 tot 15 uur langer op 1 accuduur mee moeten gaan, afhankelijk van je gebruik. Hoe meer het horloge in standby, hoe langer hij tegenover de Wear 2100 zal moeten meegaan.

Helaas blijft hier in de praktijk maar weinig van over. Met het scherm altijd aan, hier en daar wat gebruik van m’n smartwatch voor het bekijken van meldingen of bedienen van muziek bleef ik uiteindelijk met 30 tot 40% aan het einde van de dag over. Op een langere dag van ongeveer 16 uur lang met het scherm altijd aan had ik nog 20% over, op een dag van 11 uur lang inclusief 2 uur sporten was er ook nog maar 20% in de accu over. Kortom: identiek aan wat ik bij voorgaande horloges haalde. De accugrootte van 350 mAh is gemiddeld, maar het feit dat je de Sport elke dag moet opladen zegt genoeg. Het opladen gaat gelukkig wel lekker vlot met de meegeleverde magnetische oplader: in 20 min komt er 35% bij, na een half uur is dit al gestegen tot 60% en na een uur en 15 min opladen is de accu alweer van 0 tot 100% opgeladen.

Is er dan geen enkel voordeel voor de Wear 3100 te bespeuren? Ja, die zijn er zeker wel. Zo kunnen watchfaces nu in hun always-on modus zowel kleuren, compilaties als een tikkende secondewijzer weergeven, zonder extra energieverbruik. Daarnaast is er een modus waarbij als je accu leeg is je nog wel de tijd kan zien als je op de knop aan de zijkant drukt. Naar verluidt kan dit in totaal wel een maand. Zelf kwam ik niet verder dan 4 dagen voordat ik het horloge weer aan de lader legde maar het is een handige toevoeging als je horloge leeg is en je toch de tijd wilt blijven zien.

Software

Voor de software van de Fossil Sport hoeven we niet verder te kijken dan naar Wear OS, het besturingssysteem dat Fossil op al zijn smartwatches met touchscreen hanteert. Dit betekent ook dat Fossil zelf bijzonder weinig aan te passen heeft aan dit besturingssysteem, op wat standaard apps en watchfaces na.

Wear OS

De laatste paar maanden heeft Google enkele onderhuidse en optische veranderingen doorgevoerd aan Wear OS. Zo werd in november 2018 versie H uitgerold, gebaseerd op Android 9.0 Pie. Onlangs werden er nog Tiles toegevoegd aan Wear OS, een soort widgets die zich rechts van het startscherm bevinden en je zo snel informatie zoals het weer, laatste nieuws of timers kan zetten.

Toch valt er wel een interessant aspect uit te lichten, namelijk dat de Fossil Sport geen versie H draait. Dit is ook zo bij de MontBlanc Summit 2, ook een horloge met de Wear 3100. In de wandelgangen gaan de geruchten dat dit is omdat versie H de energiezuinige core van de Wear 3100 zal activeren en dus voor de beloofde energiebesparing zal zorgen. Of dit waar is, is niet te zeggen. Wel zou daarom het ontbreken van versie H jammer zijn.

We hebben Fossil gevraagd waarom dit het geval is en ze gaven aan dat de update er nog wel aan komt, maar dat onbekend is wanneer dit het geval zal zijn. Ook werd benadrukt dat de update in fases per model werd uitgerold. Desalniettemin is het vreemd dat het nieuwste model van Fossil 7 maanden na de release van versie H hier nog niet over beschikt terwijl de oudere Fossil Q Explorist en Explorist HR hier al wel op draaien. Kortom, wordt vervolgd.

Meegeleverde watchfaces / apps

Zoals genoemd heeft Fossil enkele watchfaces en apps standaard op de Sport gezet, naast het aanbod dat Wear OS via de Play Store aanbiedt. Zo zijn er 3 watchfaces specifiek gericht op de integratie met Google Fit te vinden, die allen je bewegingsminuten en hartpunten duidelijk weergeven.

Een meegeleverde app is Nike Run Club voor het tracken van je hardloopsessies zonder telefoon. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de ingebouwde GPS voor het tracken van je sessies. Je kan onder andere ervoor kiezen om een tempo in te stellen waarop je wilt lopen en via Bluetooth instructies krijgen of je dit tempo behaalt of niet.

Sport en fitness

Waar de Fossil Sport zich zal moeten onderscheiden tegenover andere horloges is tijdens het sporten. Helaas is Wear OS vanwege de vele functies die het platform kan uitvoeren hier niet gericht op. Dit kan voor veel mensen juist een voordeel zijn zoals ik een jaar terug al beschreef, maar voor een specifiek sport-horloge is het gebrek aan focus juist een nadeel.

De Fossil Sport beschikt wel over de nodige zaken die het sporten makkelijker maken, zoals:

> GPS

> Zwembestendig tot 5 ATM

> Hartslagsensor op de achterzijde

Hartslag en GPS

Alle bovengenoemde zaken zijn ongewijzigd tegenover de Fossil Q Explorist HR of de Michael Kors Access Runway. Hiermee is het enige echte onderscheid van de Fossil Sport het lichte gewicht en compacte uiterlijk. Dat is karig voor een specifiek sporthorloge. De Samsung Galaxy Watch / Galaxy Sport kan bijvoorbeeld 6 sportactiviteiten automatisch detecteren en starten zonder enige interactie. Ook zijn hiermee veel uitgebreidere statistieken bij te houden zoals je slaap of word je eraan herinnerd op te staan als je lange tijd stil zit. Allemaal zaken die een sporthorloge beter maakt maar bij de Fossil Sport ontbreken. Nu kan Fossil hier natuurlijk ook niet altijd veel aan doen maar Google met Fit en Qualcomm met de Wear 3100 des te meer.   

De hartslagsensor doet prima zijn werk zonder uit te blinken: als je niet sport zal om de 20 minuten je hartslag worden gemeten om je batterij zo min mogelijk te belasten. De accuraatheid is voldoende maar niet uitzonderlijk: de sensor is ongewijzigd tegenover de 2018-modellen. De GPS kan je route tracken tijdens het hardlopen en fietsen als je je telefoon niet bij je hebt en dit werkt verder prima, al duurt het ongeveer 20 tot 30 seconden tot je een GPS-fix hebt.

Apps

Ook apps als Strava en Runkeeper zijn op Wear OS te gebruiken voor je sportactiviteiten. De meeste integratie is echter met Google Fit te vinden. Inmiddels loopt Google Fit qua mogelijkheden serieus achter op concurrentie. De basisfuncties zoals het tracken van je stappen, afstand en hartslag zijn vanzelfsprekend aanwezig, maar geavanceerde zaken ontbreken. Denk aan zaken als mensen uitdagen voor challenges, wateropname of traplopen bijhouden. Terwijl de Fossil Sport wel geschikt is om mee te zwemmen zit de tracking niet standaard in Google Fit. Hiervoor kan een – minder fijn werkende – externe apps zoals MySwimPro downloaden. Ook is muziek enkel offline op te slaan via Google Play Music en bijvoorbeeld niet met Spotify. Hier heeft Google dan een flinke inhaalslag te maken om echte sporters aan te spreken. 

Google Fit is wel goed geïntegreerd in Wear OS met onder andere de recent geïntroduceerde Tiles en de compilaties die je op diverse watchfaces kan instellen. Ook kan je met Fit heel veel sportactiviteiten starten en kan je zo real time feedback ontvangen over je progressie. Als je even tot rust wilt komen kan dat ook met een speciale ademhalingsoefening.  

Conclusie

Voor een sportief horloge met Wear OS is de Fossil Sport een prima keuze. Hierbij staan het uiterlijk en het prettige bandje gericht op sport voorop. Helaas beschikt het horloge over minder mogelijkheden op het gebied van activiteitentracking dan concurrentie zoals de Samsung Galaxy Watch van 279 euro, de Gear Sport voor rond de 180 euro of de Fitbit Versa voor 179 euro. Als je specifiek naar een sporthorloge op zoek bent kan je beter wegblijven bij de Fossil Sport of Wear OS in het algemeen. Er zijn veel betere en goedkopere alternatieven te vinden die dit doel veel beter dienen.

De Fossil Sport is wel goed in het toegankelijk maken van alle mogelijkheden van Wear OS zonder grote nadelen. Het scherm en de knoppen zijn prettig, de trilmotor is aanzienlijk verbeterd en Wear OS is voor diverse taken in het dagelijks leven een heel fijne hulp. Toch hadden we op meer nuttige functies gehoopt die de Fossil Sport met recht zijn naam ‘Sport’ zou rechtvaardigen.

Positieve punten

+ Trilmotor

+ Compact uiterlijk

+ Licht

+ Meegeleverd bandje

Negatieve punten

– Snapdragon Wear 3100 voegt niet veel toe

– Beperkte sportfuncties tegenover concurrentie

Fossil Sport kopen

Mocht je interesse hebben in de Fossil Sport dan kan je deze zowel in winkels als online kopen. Ketens als Bijenkorf en Brandfield hebben de Fossil Sport in hun assortiment, terwijl je online onder andere bij Coolblue terecht kan voor diverse uitvoeringen. De adviesprijs van de Fossil Sport bedraagt 249 euro.

Lees meer over