Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Google Assistent in België: “Hey Google, hoe zit het met dat Vlaams?”

3 december 2018, 17:00
3 min leestijd

Gooise ‘r’

Lees verder na de advertentie.

Onze noorderburen kunnen sinds eind juli al een babbeltje slaan met de Google Assistent. De digitale butler is er niet alleen beschikbaar op de smartphone (Android én iOS), maar vooral ook via de slimme speakers van de techgigant: de Google Home, Home Max en Home Mini. In België zijn ze officieel niet verkrijgbaar, maar verschillende winkels en de Nederlandse webshops leveren de luidsprekers met plezier bij je thuis. Vervolgens hoef je de taal van je smartphone maar even op ‘Nederlands (Nederland)’ in te stellen, en ook jij kan met de Google Assistent aan de slag.

Schrik niet wanneer de Google Assistent haar mond voor het eerst opendoet, want de zoetgevooisde stem is van een oer-Hollands kaliber – compleet met Gooise ‘r’. Je mag daar als Vlaming dan een beetje de kriebels van krijgen, aan duidelijkheid laat de damesstem gelukkig niets te wensen over.

Appie?

De ‘persoonlijkheid’ van de Nederlandse Google Assistent zit hem echter niet alleen in het accent: álles aan deze digitale assistent is Hollands, van de informatie die ze oplepelt tot aan het taalgebruik in haar humor. Vraag de speaker om een grapje te vertellen, en woorden als ‘vet’ en ‘gozer’ vliegen je om de oren. Verder weet de assistent exact wat je bedoelt als je haar vraagt waar er een Appie in de buurt is (Albert Heijn), waar je kan pinnen (geld afhalen) of waar je je mobieltje (gsm) daarstraks hebt neergelegd. Van typisch Vlaamse woorden als chauffage (als je stemgestuurd toestellen wil bedienen) en pillen (om het batterijniveau van een apparaat te controleren) heeft de assistent daarentegen geen kaas gegeten, en als je zin hebt in pita, dan zal je een broodje shoarma moeten bestellen, anders krijg je – letterlijk – pizza voorgeschoteld.

Nog een voorbeeld: vraag de digitale butler naar het nieuws, en je krijgt standaard het nieuws van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) te horen. Op je smartphone heb je weliswaar de mogelijkheid om een andere favoriete nieuwsbron in te stellen, maar het zijn wel stuk voor stuk Nederlandse bronnen: Belgisch nieuws valt niet te selecteren, en dus krijg je als Vlaming telkens ook dingen te horen die – voor ons – minder tot niet relevant zijn.

“Filip is 58 jaar”

Toch is het lang niet allemaal kommer en kwel met de Hollandse Google Assistent. Spraakopdrachtenals ‘Hey Google, gaat het straks regenen?’, ‘Hoe lang duurt de rit naar Antwerpen?’ en ‘Hoe oud is de koning?’ worden wél allemaal van gelokaliseerde antwoorden voorzien, omdat de Assistent rekening houdt met je geografische positie (koning Filip blijkt 58 jaar oud te zijn). Bovendien kan je Googles orakel schier oneindig veel andere vragen stellen, van de afstand tot de maan tot wie de president is van Botswana.

Bij een slimme speaker hoort uiteraard een streepje muziek. Een enorme troef van de Google Assistent is dat je een dienst als Spotify gewoon in het Nederlands kan aanspreken. Namen van artiesten als Raymond van het Groenewoud of Frank Boeijen hoef je dus niet langer in een soort steenkool-Engels te articuleren, zoals bij Amazon Alexa op pakweg een Sonos One. Nog leuk: in combinatie met een Chromecast kan je ook YouTube op tv met je stem aansturen.

Tot slot probeerden we Actions on Google. Dat zijn spraakcommando’s die andere ontwikkelaars kunnen toevoegen aan de Assistent, zodat je meer specifieke informatie kan opvragen, bijvoorbeeld over de producten van een bepaald bedrijf. Nederlandse voorbeelden van Actions die ook in Vlaanderen werken, zijn Bol.com, Buienradar en KLM. Je activeert ze met de opdracht “Hey Google, praat met (naam bedrijf)”. Belgische bedrijven worden nog niet ondersteund door Actions on Google, of wat had je gedacht…

Lees meer over