Google OnHub

Lees verder na de advertentie.
Google brengt steeds meer hardware-producten op de markt, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Chromecast. Een kleine streaming-gadget die inmiddels al ruim 20 miljoen keer over de toonbank is gegaan. Toen Google de OnHub aankondigde, leek dit op het eerste oog vreemd, maar is het eigenlijk een logische stap van Google. OnHub is een router die gericht is op eenvoud en bereik. In samenwerking met TP-Link werd er een cilindervormig apparaat gemaakt met maar liefst 13 WiFi-antennes. 6x 2,4GHz, 6x 5GHz en één antenne die continu de beste kanalen scant om het bereik te optimaliseren.
De eenvoud en het bereik van de OnHub zijn de korte-termijn-functies die uitgelicht worden, maar er is meer. Google heeft eerder dit jaar Internet of Things-platform (IoT) Project Brillo aangekondigd. Een smarthome-ecosysteem waarop allerlei apparaten en diensten kunnen aanhaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lampen, zonweringen, thermostaten en andere domotica-apparaten. Niet geheel verrassend heeft Google in de OnHub ondersteuning voor een aantal protocollen toegevoegd die gebruikt worden voor smarthome. Zo is er support voor het veel gebruikte protocol ZigBee, maar ook Weave (Nest) en Thread (o.a Google). Hieruit kunnen we dus de conclusie trekken dat de OnHub meer gaat worden dan alleen maar een router.
De boze tongen spraken dan ook over een infiltratie in je woonkamer na de aankondiging van de OnHub. En dat klopt, Google wil je huiskamer overnemen, net zoals ze dat op PC en mobiel gebied hebben gedaan. Overweeg je een OnHub aan te schaffen, hou dan wel in je achterhoofd dat Google potentieel veel data kan bemachtigen en technisch gezien zelfs al je internetverkeer in de gaten zou kunnen houden, alhoewel het bedrijf dat vermoedelijk niet doet.
Google OnHub installatie
De OnHub is een stijlvol apparaat en is niet herkenbaar als router. Deze cilinder-vormige internetverdeler zou niet misstaan in de woonkamer, mits er niet teveel snoeren aan vast zitten. Het is dan ook de bedoeling dat de OnHub in het zicht geplaatst kan worden, mocht je dat willen. Er komen in de toekomst zelfs nieuwe covers voor het apparaat, waarbij onder andere een uitvoering van bamboe zal zitten.
De installatie ging erg eenvoudig. Een kwestie van de stekker erin (hou er rekening mee als je het apparaat zoals wij in de Verenigde Staten hebt besteld, er een reisstekker nodig is), ethernet-kabel aansluiten en de app downloaden in de Play Store. Vervolgens dienen er een aantal stappen in de app doorlopen te worden, waarbij er via geluiden verbinding wordt gemaakt. De OnHub zendt een geluidssignaal uit, dat opgepikt wordt door het Android-toestel om vervolgens te pairen.
In de app is basis-informatie te bekijken over verbonden apparaten en is het mogelijk een snelheidstest te doen. Verder heeft de Google OnHub de mogelijkheid om bepaalde apparaten voorrang te geven, zoals een streamingdevice of juist een laptop die veel bandbreedte nodig heeft. De app is relatief beperkt, maar geeft wel alle relevante informatie. Deze beperkte instellingen zullen voor veel gebruikers een voordeel zijn, maar de consument die ook de geavanceerde functies van een router gebruikt, zoals portforwarding, komt van een koude kermis thuis. Dat is op dit moment simpelweg niet mogelijk. Eigenlijk is de OnHub een Chromebook, maar dan in router-vorm. De software die draait het apparaat is een aangepaste vorm van Chrome OS, zo ontdekten hackers toen ze probeerden het apparaat te rooten.
Op de OnHub zitten een beperkt aantal aansluitingen. Zo is er een (nog niet werkende) USB-aansluiting aanwezig en slechts één ethernet-uitgang. Hiervoor maak ik gebruik van een externe switch om apparaten als Philips Hue, mijn NAS en nog een aantal apparaten aan te sluiten. Aan opslag heeft de OnHub 4 GB beschikbaar, die door de gebruiker niet benut kan worden. Hier zal de eigen software op draaien en is er ruimte om automatisch updates te downloaden. Of dit in de toekomst verder benut zal worden, is niet bekend. De OnHub is op dit moment een apparaat waar nog niet alle functies van geactiveerd zijn, maar de functionaliteit zal in de toekomst dan ook verder uitgebreid worden.
Snelheid en bereik
Eén van de redenen waarom in de OnHub heb aangeschaft is bereik. Over het algemeen had ik een redelijk bereik op de benedenverdieping van mijn nieuwbouwhuis met goede isolatie, waarbij ik de ASUS RT-AC66U gebruikte. Op de eerste verdieping was dit al minder, mede door de dikke vloeren en hier had ik dan ook een tweede router staan. Ook hing er achterin de woonkamer nog een repeater om de dekking in de tuin te optimaliseren. Ik heb een gokje gewaagd dat het bereik van de OnHub beter was en dat klopt inderdaad.
Een aantal testjes met de Mac-app ‘WiFi signal’ wijzen uit dat er zo’n 15-20% beter bereik is op praktische alle plaatsen in huis. Dit scheelt voor mij enorm, maar dit wil niet direct zeggen dat de snelheid ook beter is. Mijn thuis-verbinding heeft een maximale download van 120 mbps, maar dit is nergens haalbaar met de OnHub. De reden is mij niet helemaal duidelijk, want het bereik is wel verbeterd, maar de snelheid, vooral dicht in de buurt van de router, is verminderd ten opzichte van de RT-AC66U. Hier heb ik nog geen verklaring voor kunnen vinden, maar ik ben hier niet alleen in. Collega Sander heeft ook een OnHub en ervaart dezelfde snelheidsdaling ten opzichte van de (toevallig zelfde) ouder router. Voor mij is dit niet direct een probleem, de behaalde 100 mbps is doorgaans voldoende voor mij, maar het is wel een vreemde situatie.
Conclusie
De Google OnHub lijkt met een prijs van $ 200 vrij duur, maar vergelijkbare routers in Nederland gaan voor dezelfde prijs over de toonbank. Je koopt wel een apparaat dat in de toekomst nog meer functies gaat krijgen, waarschijnlijk op het gebied van smart home, maar of dit ook echt bruikbaar is voor jou, is lastig in te schatten.
Het bereik van de OnHub is goed, beter dan mijn vorige router (ASUS RT-AC66U), maar de snelheid daarentegen valt toch enigszins tegen. Aan de ene kant is de eenvoud van de OnHub een voordeel, maar simpele bediening van de app kan voor de power-user ook een nadeel zijn. Nu zijn de mensen die een dergelijk bedrag aan een router uitgeven vaak toch de power-users, dus ik ben vooral benieuwd hoe de verkopen gaan zijn.
Tot dusver ben ik tevreden met de OnHub, maar er moeten wel nog extra opties bijkomen in de toekomst om de prijs te rechtvaardigen.
Google OnHub kopen
De OnHub zal voorlopig niet naar Nederland komen en is alleen in de Verenigde Staten te koop. De adviesprijs is $ 199 waarbij je wel nog rekening moet houden met eventuele import- en invoer-heffingen. Of en wanneer de OnHub naar Nederland zal komen, is niet bekend.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten