Google Pixel als ‘Google’-telefoon

Lees verder na de advertentie.
De Google Pixel 3 XL is samen met de Google Pixel 3 op het Made by Google-event van 2018 aangekondigd. Deze twee smartphones van Google vertegenwoordigen de derde generatie Pixel-toestellen. De drie generaties Pixel-telefoons volgen 6,5 jaar Nexus-apparaten op. Het verschil tussen beide is dat Google de Pixel-smartphones zelf maakt. Nexus-telefoons werden ontwikkeld in samenwerking met een Android-fabrikant, en ze dienden als voorbeeld van ‘best practices’ voor Android-toestellen. Nexus-apparaten waren voorzien van high-end-hardware voor een relatief lage prijs.
Met de lancering van de Pixel lijkt Google zich meer te gaan focussen op software en de mogelijkheden hiervan. Pixel-toestellen bevatten functies die uniek zijn voor Pixel-smartphones, zoals bij de eerste generatie Google Assistent dat was, en Digitaal Welzijn bij de Pixel 2. Nu zien we cameramogelijkheden die vooralsnog voorbehouden zijn aan de Pixel 3. Veel van deze functies zien we later ook terug op andere smartphones.
Na drie jaar Pixel-smartphones lijkt het erop dat Google met de verschillende eigen hardware-producten een persoonlijke Google-ervaring voor iedereen wil aanbieden en dit alles gebeurt rondom kunstmatige intelligentie. Deze techniek verbindt alle Google-apparaten en maakt ze elk afzonder maar ook gezamenlijk slimmer.

Google Pixel 3 XL – Scherm en behuizing
De Google Pixel 3 XL is net als voorgaande generaties de grotere variant van het duo en heeft op papier ook iets betere specificaties, al scheelt dat niet veel. Alleen de accucapaciteit en het scherm verschillen.
Zo heeft de Google Pixel 3 geen notch of inkeping bovenin het scherm. De Pixel 3 XL heeft deze inkeping overduidelijk wel en bij het zien ervan werden mijn vermoedens bevestigd. Deze notch is namelijk groot vergeleken bij die van andere smartphones, in werkelijkheid is hij nog groter. Wellicht wen ik eraan, maar tijdens de eerste uurtjes met het toestel, viel hij vooral op.

Links: Nokia 7.1 Rechts: Pixel 3 XL
Het 6,3 inch AMOLED-scherm heeft een resolutie van 2960 bij 1440 pixels en een 18:5:9-beeldschermverhouding. De Pixel 2 XL had last van fletse, saaie kleuren maar dat is bij de Pixel 3 zeker niet het geval. Bij de laatste hoef je de kleurweergave-instelling dus niet op ‘verzadigd’ te zetten. Het scherm van de nieuwe Pixel is ook een fractie scherper en helderder dan zijn voorganger.
De behuizing is in tegenstelling tot de Google Pixel 2 XL gemaakt van glas. Hierdoor kan de Pixel 3 XL draadloos geladen worden. Deze glazen behuizing is ook nog eens mat gemaakt, in het Engels ook wel ‘frosted glass’ genoemd. Zo is het minder gevoelig voor vingerafdrukken en minder glad. Toch merk je meteen dat de behuizing minder goede grip heeft dan de Pixel 2 XL. De alarmbellen gingen bij mij dan ook meteen rinkelen want een glijpartij is zo aan de orde, een hoesje is dan een verstandige optie (maar ik hou niet zo van hoesjes). Daarnaast is het materiaal toch wel krasgevoelig. Dat blijkt wel uit verschillende testen. Blijkbaar zijn een tandenborstel en wat zeep de oplossing. Toch maar een hoesje dan? In de review hoop ik hier meer over te kunnen zeggen.
Google Pixel 3 XL – Prestaties en hardware
De Pixel 3 zijn beide voorzien van de snelle Qualcomm Snapdragon 845-chipset en van haperingen heb ik in de eerste uren gebruik dan ook geen last gehad. Er wordt tevens 4GB aan werkgeheugen geleverd en dat is gelijk aan het werkgeheugen van de Pixel 2 XL. Het is niet duidelijk waarom Google niet meer werkgeheugen heeft toegepast. Andere fabrikanten stoppen namelijk al 6GB en 8GB RAM in hun smartphones. Wellicht denkt Google dat het geoptimaliseerde Android Pie niet meer werkgeheugen nodig heeft. Toch hebben aantal gebruikers problemen gehad met het geheugenmanagement op de Pixel 3 waarbij achtergrond-apps vroegtijdig werden afgesloten. Zo werd Spotify gestopt op het moment dat er een foto werd gemaakt. Google heeft al aangegeven dat er een oplossing zou komen voor dit probleem. Zelf heb ik dit nog niet ervaren maar ik ben benieuwd hoe dit over een langere periode zal zijn.
Over de accuprestaties kan ik helaas nog niet veel zeggen aangezien ik de Pixel 3 XL nog maar even in gebruik heb. Pixel 3 XL heeft met zijn 3430mAh overigens wel een kleinere accu dan die van de Pixel 2 XL (3520mAh) maar dat betekent niet per definitie dat de Pixel 3 minder lang meegaat. Het toestel heeft bijvoorbeeld wel een energiezuinigere chipset.
De vingerafdrukscanner op de achterzijde presteert weer erg goed. Je ontgrendelt het toestel erg snel. Je zou misschien denken dat Google naast de dubbele selfiecamera in de grote notch ook nog wat sensoren heeft ingebouwd om gezichtsontgrendeling zoals we kennen van de Huawei Mate 20 Pro mogelijk te maken. Helaas, dan kom je toch van een koude kermis thuis.

Slimme camera’s
Over de camera is al veel gezegd en geschreven. Nieuw is de dubbele camera aan de voorkant die voor een bokeh-effect in de vorm van zogenaamde Super Selfies kunnen zorgen. Daarnaast kan je meer details en mensen in beeld krijgen met Group Selfie Cam. Maar Google houdt nog steeds vast aan een enkele camera aan de achterkant. Met de kennis van slimme algoritmes en image processing (digitale beeldverwerking) die het bedrijf in huis heeft denkt Google hetzelfde te kunnen doen waar andere fabrikanten meerdere lenzen voor nodig hebben. Ik was hier bij de Pixel 2 XL al van onder de indruk en de camera van de Pixel 3 XL zal zeker niet minder presteren. Ik ben wel benieuwd of de nieuwe functies zoals Top Shot, Super Res Zoom en Night Sight zorgen voor een dermate verbetering die de camera nog beter maken dan die van zijn voorganger (en de concurrentie).
Google Pixel 3 XL – software
De Pixel 3 XL draait op het nieuwe Android 9.0 Pie en beschikt over de laatste beveiligingsupdate. De Pixeltelefoons beschikken altijd over de nieuwste Androidversie en dat geeft ze een voorsprong op telefoons van andere fabrikanten. In Android Pie zijn onder andere de nieuwe navigatiebalk met gestures (veegbewegingen), Digital Wellbeing en App Actions en ook op de Pixel 3 is het werken met Android Pie een genot.
Voorlopige conclusie
Google zet met de Pixel 3 weer volop in met nieuwe softwarematige mogelijkheden en ik verwacht dat deze (camera)technieken minstens net zo goed zijn als die van de Pixel 2 XL, beter zelfs. De toegepaste kunstmatige intelligentie maakt de Pixel 3 nog slimmer. Ook op het gebied van hardware kun je spreken van high-end onderdelen alhoewel ik mijn twijfels heb bij de mogelijkheden van 4GB RAM op de lange duur. Helaas is de Pixel nog steeds niet officieel verkrijgbaar in Nederland en België en dat is erg jammer mede omdat de Nederlandse ondersteuning voor Google Assistent geen struikelblok meer kan zijn.
Via een omweg kun je wel aan de Pixel 3 komen maar dan ben je wel duurder uit dan het toch al stevige prijskaartje van 949 euro voor de 64 GB-versie en 1049 euro voor de versie met 128GB. Voor instructies over het kopen van een Pixel 3 kun je in dit artikel terecht.

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten