Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Google Pixel 4 XL eerste indrukken: meer camera’s en geavanceerde gimmicks

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
30 oktober 2019, 18:06
7 min leestijd

Google Pixel 4 XL

Lees verder na de advertentie.

Google heeft in oktober zijn Google Pixel 4 en Pixel 4 XL aangekondigd. De Pixel-telefoons vertegenwoordigen de visie van Google op het gebied van Android en komen met een aantal nieuwe mogelijkheden. 

Voor het eerst in de Pixel-geschiedenis zien we een tweede camera op de achterzijde. Google maakt weer gebruik van de 12,2 MP camerasensor maar nu met een f/1.7-diafragma. De tweede camerasensor is een 16 MP telelens met 2x optische zoom. De dubbele selfiecamera in de megagrote notch van de Pixel 2 XL heeft plaats gemaakt voor een enkele die volgens Google betere selfies maakt.

Nog twee nieuwe functies waar Google met zijn Pixel 4 mee uitpakt is Motion Sense en de geavanceerde vorm van gezichtsherkenning via de eigen Soli-chip. Dat laatste is ook wel nodig want de vingerafdrukscanner ontbreekt. De Motion Sense-technologie op de Pixel 4 wordt ingezet om acties uit te voeren zonder de telefoon aan te raken. 

Verder zijn er een aantal nieuwe camerafuncties (zoals Super Res Zoom, Dual Exposure en de Astro-modus) en is het werkgeheugen opgehoogd. De nieuwe generatie van de Google Assistent is ook op de telefoon aanwezig evenals de nieuwe (en geniale) Live Caption-functie en alle nieuwe mogelijkheden van Android 10. Dit en meer heb ik nu ruim een dag kunnen testen. Dat is kort maar genoeg voor een hands-on.

Design

Bij het zien van sommige telefoons word ik meteen verliefd maar dat gevoel bleef bij de Pixel 4 uit. Dat gold overigens ook voor de Pixel 2 XL en de Pixel 3a toen ik deze uit de doos haalde. Google is het design-aspect bij de ontwikkeling overduidelijk uit het oog verloren. Ik heb altijd gezegd dat prestaties belangrijker zijn dan het uiterlijk van een telefoon maar door de komst van de grote schermen met dunne en/of afgeronde schermranden, pop-up camera’s en glimmende gradiënt gekleurde behuizingen raak ik toch gewend aan deze kenmerken.

Mijn oog wil ook wat en dat oog wil geen dikke schermranden, ook al heeft Google de lelijke grote notch van de Pixel 3 XL achterwege gelaten. De Pixel 4 XL doet me nog het meest denken aan de Pixel 2 XL en deze stamt uit 2017.

Waarschijnlijk passen de reeks sensoren waarvan de radarchip voor het herkennen van de handgebaren niet in een pop-up camera en heeft Google daarom voor de rand bovenaan gekozen.

Alle sensoren in de Pixel 4

Helaas heeft Google ook afscheid genomen van de herkenbare two-tone achterzijde maar de matte uitvoering is behouden gebleven. De gehele achterzijde is nu van glas, in plaats van metaal en glas van de Pixel 3 XL, maar voelt helaas niet zo premium aan als zijn voorganger. De Pixel 4 XL is met zijn 8.2 mm ook wat dikker ten opzichte van de 7.9 mm van de 3 XL en dat maakt hem niet aantrekkelijker. Al met al valt de witte variant nog op. Dat geldt ook voor de oranje uitvoering. De Just Black-versie zal daarentegen niet in de massa opvallen.

Prestaties en camera

Google heeft de telefoon voorzien van een 2,84 GHz Qualcomm Snapdragon 855 en stapt met de Pixel 4 eindelijk van de 4 GB RAM af. De telefoon heeft 6 GB werkgeheugen en er is keuze uit een 64 GB- en een 128 GB-uitvoering. Hiermee voert Google niet de boventoon op het gebied van geheugen. Wel is er ondersteuning voor het snellere UFS 3.0-opslag en dat is wel degelijk merkbaar in de praktijk vooral als een telefoon nog gebruikt van het tragere emmc 5.1-geheugen zoals de Pixel 3a.

De Pixel 4 XL heeft een grotere 3700 mAh-accu vergeleken met de 3430 mAh van de Pixel 3 XL. De telefoon biedt ook weer ondersteuning voor draadloos opladen via de de qi-standaard en USB-PD voor de 18 watt-snellader, die dezelfde is als bij zijn voorganger. Ik ben bang dat deze accucapaciteit lang niet voldoende is om de telefoon een hele dag op een lading te kunnen laten werken. Vooral ook omdat het 6,3 inch OLED-scherm voorzien is van de 90 Hz verversingssnelheid die voor vlottere animaties moet zorgen.

Over de camera kan ik nog weinig vertellen omdat ik deze in een dag tijd nog maar een enkele keer heb gebruikt. Je kan in de komende tijd artikelen verwachten die alle nieuwe functies belichten en in de review zal ik uiteraard uitgebreid ingaan om de drie camera’s op de Pixel 4. Zo op het eerste gezicht ben ik blij dat Google een tweede camera heeft toegevoegd en de combinatie zal weer uitstekende prestaties neerzetten, al had ik stiekem gehoopt op een groothoeklens.

Google Pixel 4 XL, de eerste indrukken

Gezichtsherkenning en handgebaren

De geavanceerde gezichtsherkenning werkt net zoals bij de meeste telefoons met deze beveiliging prima bij voldoende daglicht. ’s Avonds gaat de herkenning helaas snel achteruit en moet ik uitwijken naar de pincode. Ik ben nog steeds fan van de (fysieke) vingerafdrukscanner, vooral ook vanwege deze reden. In de komende tijd zal ik de ontgrendeling (met en zonder bril) verder uitproberen aangezien het ook onder verschillende hoeken werkt, zelfs als de telefoon ondersteboven wordt gehouden.

Met Motion Sense kun je de telefoon bedienen zonder deze aan te raken. Deze bediening werkt gelukkig ook in Nederland en hoopte dat deze beter werkte dan die van de LG G8s ThinQ. Tot nu werkt Motion Sense alleen met onderstaande drie opties en dat viel mij nogal tegen. Ook de werking ervan is nog niet 100%. Ik moet meerdere malen met mijn  hand boven de telefoon bewegen voordat er een muzieknummer wordt overgeslagen. Sommige mensen durven te beweren dat deze manier van bediening het einde van het touchscreen zal betekenen maar ik zet daar nog mijn vraagtekens bij. Voor nu werkt touchscreenbediening nog veel intuïtiever en het ziet er minder vreemd uit. Ik zal Motion Sense in de komende dagen verder gaan testen.

Android 10

De Pixel 4-serie is voorzien van Android 10, de nieuwe Androidversie die in september is aangekondigd. Een belangrijke nieuwe functie is de nieuwe gesture-navigatie die erg veel lijkt op de navigatie in Apples iOS. Als je naar het startscherm wilt gaan, veeg je omhoog vanaf de onderkant van het scherm (vervanging van de home-knop). Om tussen apps te schakelen, veeg je omhoog vanaf de onderkant, houd vast en laat los. Om terug te gaan veeg je vanaf de linkerrand of de rechterrand van het scherm (vervanging van de terug-knop).

Ik heb de navigatie nu een dag geprobeerd en loop tegen aardig wat problemen aan. Als je bijvoorbeeld vanuit het startscherm naar boven veegt om een recente app te openen, dan veeg je vaak ook tegelijk de appdrawer omhoog. Dit vergt wat oefening en zal niet voor iedereen makkelijk zijn. Google zou met de lancering van de Pixel 4 een oplossing hiervoor hebben maar die heb ik nog niet gevonden. Daarnaast ga je onverhoopt een scherm terug als je het zijmenu van een app wil openen. Veel apps hebben zo’n zijmenu (AW Reader) en op grote schermen open je deze menu’s makkelijk via de linkerrand onderaan het scherm. Een lezer heeft laten weten dat je het zijmenu opent door vanaf de zijkant (links of rechts) diagonaal naar boven te vegen. Dit stond niet bij de helpfunctie beschreven maar is wel een veel gebruikte handeling, althans voor mij. Nog een storend detail, een scherm teruggaan werkt niet als je Gboard geopend hebt. Je zal eerst in dit toetsenbord terug moeten gaan, en daarna kan je pas een scherm terug.

Voor de rest zijn alle nieuwe mogelijkheden van Android 10 op de Pixel 4 te vinden zoals het donkere thema, de nieuwe privacyfuncties, Focus-modus en een sneller deelmenu. Android 10 draait als een zonnetje op de Pixel 4 XL.

Voorlopige conclusie

De Google Pixel 4 koop je niet voor de looks maar voor de vernieuwende technieken zoals de geavanceerde gezichts- en gebarenherkenning, de zeer goede camera en Android 10. Nu hoop ik dat de geavanceerde gezichtsherkenning toch beter blijkt te presteren naarmate ik de telefoon langer gebruik en dat Google de gebarenherkenning via updates verbetert en uitbreidt. De nieuwe veegbewegingen in Android 10 hebben ook nog wat tweaks nodig.

Op het gebied van geheugen en opslag heeft Google de Pixel 4 eindelijk wat uitgebreid, en dat geldt ook voor de extra camera aan de achterzijde. De accucapaciteit is ook opgeschroefd maar of dat voldoende is, moet nog blijken.

Aan de andere kant is de adviesprijs van de Pixel 4 ten opzichte van de Pixel 3 aanzienlijk verlaagd maar of dat voldoende is om een Pixel 4 aan te schaffen met een uitstekende camera, geavanceerde gimmicks (voor nu) en de looks van een Pixel 2 XL? Een volledige review zal uitwijzen of de Pixel 4 al jouw spaarcenten waard is.

Wil je een Pixel 4 (XL) kopen? Dan kun je in dit artikel terecht voor alle verkoopadressen.

> Google Pixel 3 (64 GB) – 849 euro

> Google Pixel 4 (64 GB) – 749 euro 

> Google Pixel 3 XL (64 GB) – 949 euro

> Google Pixel 4 XL (64 GB) – 899 euro