Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Honor 200 Pro review: is dit vlaggenschip wel zo voordelig?

Laura Jenny
Laura Jenny
30 september 2024, 14:33
8 min leestijd
7.0

Reviewscore

Sommige mensen zeggen dat smartphones een beetje saai zijn geworden. Ze zijn door de jaren heen veel op elkaar gaan lijken. Het is echter juist leuk om in elke telefoon te zoeken naar dat wat de telefoon anders maakt dan de rest. Wat is dat onderdeel bij de Honor 200 Pro? Lees het in onze review.

Lees verder na de advertentie.

Honor 200 Pro

Honor maakt natuurlijk ook foldables, maar zijn vlaggenschip is bijvoorbeeld deze Honor 200 Pro. Een vlaggenschip, maar ook weer niet. Het toestel heeft niet de specificaties om zich met een Galaxy S24 te meten, maar zit daarentegen ook lager in prijs (799 euro). Een slimme zet van Honor, dat weer wat meer voet aan de grond wil krijgen in Nederland.  Honor Magic V2 en Magic 6 Pro zijn wel voorbij gekomen, maar maakten geen impact. Nu is het terug en lijkt het verbeteringen te hebben doorgevoerd en serieus met zijn comeback bezig te zijn. Niet voor niets brengt het zijn foldable ook hier uit. Echter is het de vraag wat we voor die 799 euro terugkrijgen: is dat wel genoeg?

Specificaties

Honor 200 Pro
BesturingssysteemAndroid 14 met MagicOS
Scherm6,78 inch, 4000 nits
Camera’s50 megapixel hoofdcamera, 50 megapixel telefotocamera, 12 megapixel ultragroothoek/macro-camera en een 50 megapixel selfiecamera
Werkgeheugen12 GB
Opslag512 GB
Batterij5.200 mAh
Adviesprijs799 euro

Wat zit er in de doos?

  • Honor 200 Pro
  • Oplaadkabel
  • Boekjes
  • Simpin
  • 100 Watt-oplader
  • Doorzichtige case

Honor 200 Pro: de pluspunten

1. Goede camera’s

Deze telefoon arriveert met een 50 megapixel hoofdcamera en een 50 megapixel telelens, waar je ook nog een 12 megapixel ultragroothoeklens bij kunt vinden. Dat is een mooie opstelling en je merkt dat je er ook echt wat mee kunt. Deze telefoon schiet snel foto’s en doet het ook niet onverdienstelijk. Je ziet het bij bijvoorbeeld de onderstaande foto’s: zeker als het mooi weer is, dan kun je de wereld knap fotograferen. Waar je wel merkt dat hij moeite heeft, dat is de nachtfotografie, waarover later meer. 

De foto’s zijn scherp, barsten van de kleuren en komen goed tot leven. Ook als je in beweging bent, dan kun je met deze telefoon een kiekje maken dat niet volledig is bewogen, dus daarin presteren de camera’s goed. Zoomen werkt ook goed: je hebt snel verschillende zoomafstanden bereikt en kunt iets wat vrij ver weg is daarmee erg goed dichterbij halen met 2,5 x optische zoom.

Af en toe neemt de software wel een loopje met je. Toen ik in een toeristisch treintje zat maakte ik per ongeluk een paar foto’s van mijn been en toen viel me op dat de kleuren op elke foto weer anders leken, en mijn huid ook, zonder dat ik iets aan de instellingen had veranderd. Dit komt niet heel vaak voor, maar het gebeurt wel dat het toestel soms wat overweldigd lijkt door de foto die je wil maken. 

2. Mooi OLED-scherm

Als een toestel fijne, kleurrijke foto’s kan schieten, dan wil je die ook in volle glorie kunnen bekijken en dat lukt met de Honor 200 Pro heel prima. Het 6,78 inch scherm (1224 x 2700 pixels) kan dynamisch wisselen tussen 1 en 120 Hertz, zodat je bij gamen genoeg verversingssnelheid hebt, maar bij gewoon gebruik de batterij spaart. Ook heeft het een piekhelderheid van 4000 niets en dat straalt je tegemoet. Zelfs in een Spaanse badplaats kun jij je scherm zien. Als je ergens heen wil wandelen, kun je Google Maps gewoon aflezen en je kunt de foto’s die je op de playa schiet heel goed bekijken op het scherm. 

Het is wel een gebogen scherm en dat voelt ergens wat ouderwets, maar eigenlijk is dat niet helemaal eerlijk. Zo’n gebogen scherm houdt namelijk wel heel lekker vast. Bovendien hoef je dit toestel niet met een stylus te gebruiken, dus is het helemaal niet erg dat de randen van het toestel rond zijn en niet plat. Ik had er ook geen last van in het gebruiken van het toestel. Het ziet er goed uit, het houdt lekker vast: helemaal goed.

3. Software biedt ‘dynamisch eiland’

Dit toestel krijgt zijn rekenkracht uit een Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 en dat werkt als een trein, zij het een trein die af en toe wat stoom mag afblazen, want hij wordt wel warm. Niet heet, gelukkig. Qua software is deze Honor 200 Pro een interessante verschijning. Ik ben fan van de Magische Capsule. De naam is leuk, maar de werking ook. Het is een kopie van het Dynamic Island van de iPhone en het betekent dat je je muziek kunt bedienen of een timer kunt stellen via de bovenbalk. Ja, hiermee had Apple echt een goed idee en het is geen straf om dat ook op Android te kunnen ervaren (al zijn daar ook losse apps voor).

Verder draait deze telefoon op Android 14 met de MagicOS 8.0-schil. Dat is soms even wennen, want voor de hand liggende zaken zitten daarbij soms op heel andere plekken. Het heeft echter ook wel wat, omdat het weer een heel andere visie is op hoe je je telefoon gebruikt. Het is alleen wel zo dat je te maken hebt met grote mappen vol met apps, dus als je liever allemaal losse iconen hebt, dan heb je wel wat werk aan de winkel om dat naar smaak in te richten. Laat je je leiden door Honor, dan is het interessant om te ervaren waar je alles kunt vinden -en heb je het binnen de kortste keren ook allemaal onder de knie-.

honor 200 pro front

4. Laadt razendsnel op

Samsung, lezen we even mee? Honor 200 Pro is met de bijgeleverde oplader van 100 Watt binnen drie kwartier volledig opgeladen. Dat is razendsnel en vinden we een grote plus. Wil je het toestel draadloos laden, dan ben je daar een uurtje aan kwijt, wat wil zeggen dat deze telefoon een krachtpatser is als het om opladen gaat. 

Honor 200 Pro: de minpunten

1. Nachtfotografie valt tegen

Je zou denken als je de gewone foto’s ziet bij daglicht, dat deze telefoon de nacht de baas is, maar je ziet het op de onderstaande foto’s van de Sagrada Familia: er is ontzettend veel ruis aanwezig. Ook zoomen in de nacht is duidelijk niet de hobby van de Honor 200 Pro. Jammer, maar helaas. Wat dat betreft mag Honor wel kijken naar Xiaomi 14T met zijn nachtfotografie.

2. Updatebeleid is ondermaats

Het updatebeleid dat Honor heeft gekozen is niet bepaald des vlaggenschips: je krijgt maar drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates, wat ook als je niet meteen voor de 8 jaar van Fairphone gaat alsnog wel vrij matig is. Bij veel telefoonmakers is dit inmiddels minimaal 5. Als het toestel meer rond de 500 euro zat, dan was dat al te kort, maar helemaal kijkt naar de adviesprijs van 799 euro kunnen we maar tot één conclusie komen: dat updatebeleid is dramatisch. Dat moet beter.

3. Batterij gaat niet lang mee

Elke dag opladen? Dat is met deze telefoon wel nodig. De batterij mag dan 5.200 mAh zijn, wat pittig is, in de praktijk merken we dat het toestel niet heel efficiënt werkt als het om batterijbesparing gaat. De accu holt rap achteruit, zeker als je iets meer van het toestel vraagt dan de standaard e-mailtjes uit Gmail en WhatsApp-gesprekken. TikTok je veel, game je er ook nog wat bij, dan zal je merken dat de batterij wel wat lust aan het einde van de dag. Gelukkig is hij snel weer volgeladen, dus het is niet een extreem zwaarwegend minpunt: wel valt op dat het wel heel inefficiënt moet zijn, met een batterij die toch bovengemiddeld flink is.

4. Veel bloatware

Wat niet helpt bij het wennen aan MagicOS, dat is dat er erg veel onnodige apps op deze telefoon zijn voorgeïnstalleerd. Je kunt ze gelukkig allemaal makkelijk weghalen, maar het is een hele studie om te bedenken wat voor vlees je in de kuip hebt en wat je daar vervolgens mee wil doen. Ik vind bloatware niet erg als je het makkelijk kunt verwijderen, maar zeker omdat de rest van de besturing en opbouw van deze telefoon vrij eigen is, kan het je wel wat meer moeite kosten om te wennen met al die extra’s apps die je van Honor krijgt.

Conclusie

De Honor 200 Pro is voor een vlaggenschip een kleine tegenvaller. De processor is goed, het scherm is goed en de foto’s zijn prima, maar we hadden graag een “onsje meer” gezien. Wat gebeurt er toch zodra er nachtfoto’s gemaakt moeten worden en wat is er met dat ouderwetse updatebeleid aan de hand? Soms maakt Honor met de Honor 200 Pro keuzes die het zich niet kan veroorloven. Had deze telefoon iets goedkoper geweest, dan wel, maar het moet zich nu ook meten met telefoons die simpelweg meer hebben om van te houden. En die wedstrijd verliest dit vlaggenschip, dat weliswaar goedkoper is dan de rest van de vlaggenschepen.

honor 200 pro camera

Alternatieven 

Kijkend naar de alternatieven, dan kun je waarschijnlijk beter 100 euro minder betalen en genieten van de Samsung Galaxy S24 met zijn mooie foto’s en Galaxy AI. En niet te vergeten: dat updatebeleid van 7 jaar. Daarnaast kun je voor die prijs nu ook een van de Pixels kopen, zoals de Pixel 8 die inmiddels nog maar 569 euro kost: je kunt met dat toestel ook genieten van stevige AI-mogelijkheden en een lang updatebeleid van 7 jaar.

Honor 200 Pro

Vanaf € 459,-
7.0
Reviewscore
  • Goede camera’s
  • Mooi OLED-scherm
  • Software biedt ‘dynamisch eiland’
  • Laadt razendsnel op
  • Nachtfotografie valt tegen
  • Updatebeleid is ondermaats
  • Batterij gaat niet lang mee
  • Veel bloatware

Honor 200 Pro kopen

Honor 200 Pro is verkrijgbaar in de kleuren Moonlight White, Ocean Cyan (blauwig) en Black met mat en glanzende details. Honor 200 Pro is verkrijgbaar vanaf 799 euro. 

Honor 200 Pro deals

Honor 200 Pro

512 GB

5G

€ 459,00

9 dagen

Bekijk bij bol.com plaza
bol.com plaza

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten