Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Huawei FreeBuds Lite review: niet perfect, wel prima geluid

Sven Brys
Sven Brys
10 oktober 2019, 21:01
9 min leestijd

Huawei FreeBuds Lite review

Lees verder na de advertentie.

Steeds meer smartphonefabrikanten verwijderen de 3,5 mm koptelefoonaansluiting van hun toestellen. In het straatbeeld lopen dan ook steeds meer mensen rond met draadloze oortjes. Verschillende fabrikanten brengen hun eigen versie van deze oortjes op de markt. Zo heten de Samsung draadloze oortjes de ‘Galaxy Buds’ en die van Apple ‘AirPods’. De Huawei oortjes komen dan weer onder de naam ‘FreeBuds’. 

Huawei heeft onlangs ook de Huawei FreeBuds 3 aangekondigd. Deze draadloze oortjes van Huawei zouden deze maand (oktober) in de winkel moeten liggen, er is nog geen adviesprijs bekend. Zodra we meer weten lees je dat hier Androidworld en we proberen de oortjes ook in handen  te krijgen voor een review.

Ik heb ondertussen de Huawei Freebus Lite zelf aangeschaft en heb deze nu ongeveer een maand getest, tijd dus om te vertellen of het zijn geld waard zijn. 

Design en draagcomfort

Velen zullen denken dat het design van deze FreeBuds Lite gestolen is van de Apple Airpods. Ik kan deze reactie begrijpen, maar is dit een probleem? Niet echt. Beter goed gestolen, dan slecht gemaakt. Ook andere producenten, zoals Anker en Mobvoi, gebruiken dit design. 

De oortjes zijn vervaardigd uit kunststof, maar stralen duurzaamheid uit. Het opvallende uitsteeksel is wat mij betreft geen storende factor. Ze zitten erg comfortabel, waardoor ik soms vergat dat ik ze in had. Dankzij het gewicht van 5,5 gram heb je niet het gevoel dat je een gewicht moet meedragen. Tijdens mijn looproutines van één uur of langer, irriteren de oortjes me nooit.

Huawei levert in de verpakking verschillende maten van oordopjes mee. Wanneer je de juiste maat van oordopjes gebruikt, sluiten deze de gehoorgang volledig af en vallen de oortjes niet uit je oor tijdens het sporten. Ik moest wel even wennen aan het volledig afsluiten van de gehoorgang. Alle geluiden rondom verdwijnen, wat ook wel gevaren met zich meebrengt. Tijdens het lopen bijvoorbeeld ben je daardoor minder bewust van het verkeer. Daarom levert Huawei één paar dopjes waarin gaatjes zijn geprikt, die alsnog geluid doorlaten. Dit heeft wel een enorme invloed op de geluidskwaliteit, maar daar kom ik later op terug. 

De oortjes laadt je op via een bijgeleverde oplaaddoos, waarin je de oortjes maar op één manier kan wegstoppen. Handig, want dan ben je altijd zeker dat ze juist zitten om op te laden. Dankzij het ovale ontwerp past de oplaaddoos prima in je broekzak en is het dus makkelijk mee te nemen als je op pad gaat. Aan de achterkant van de oplaaddoos zien we een knop en een micro-usb aansluiting om op te laden. De knop gebruik je om de oortjes te verbinden met je smartphone, of om ze te resetten naar de fabrieksinstellingen. 

Geluid

De bijgeleverde oordopjes spelen een belangrijke rol op vlak van geluidskwaliteit. Ik raad aan om de juiste maat van oordopjes te gebruiken, aangepast aan jouw gehoorgang. Niet alleen blijven ze dan beter zitten, maar ervaar je ook beter geluid. Als je dit niet doet, klinkt het geluid van de draadloze oortjes erg flets. Zo was het ook bij mij toen ik de eerste keer de bluetooth-oortjes in gebruik nam. Vanaf dat ik de correcte oordopjes installeerde, was ik aangenaam verrast van de geluidskwaliteit van de FreeBuds Lite. Ze produceren goede bass-tonen, maar ook de hogere tonen klinken mooi. Je kan van alle muziekgenres genieten met deze FreeBuds Lite. 

Wil je het geluid liever aanpassen naar eigen smaak, dan moet ik je teleurstellen. Er is geen app waarmee je het geluid via een equalizer (EQ) kan aanpassen, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij de Samsung Galaxy Buds. Er is een FreeBuds Lite-app, maar hiermee kan je enkel de oortjes updaten en de handleiding van de FreeBuds Lite raadplegen.

Naast de beperkte mogelijkheden van de app, zijn er ook nog enkele andere minpunten. Zo hebben de FreeBuds Lite soms moeite met het behouden van de bluetooth-verbinding. Tijdens een looptraining van één uur verlies ik soms gedurende één seconde de verbinding. Dat is geen groot probleem, maar het is wel een storend element tijdens een ontspannend loopje. 

Een groter probleem is er bij het kijken naar video’s. Door een audiovertraging is het geluid, zowel bij online als offline video’s, niet lipsync. Dit is heel storend want je ziet dat de persoon iets zegt, maar het geluid komt iets later. Voor de prijs die je betaalt, 119 euro, mag je hier zeker meer van verwachten. Het ligt zeker niet aan de combinatie met een ander smartphonemerk, want ik gebruik de Huawei Mate 20 Pro als daily driver.

Microfoon

De FreeBuds Lite hebben in beide oortjes een ingebouwde microfoon, die je gebruikt tijdens het bellen of bij het geven van opdrachten aan de Google Assistent. Ik kan je vertellen dat de belkwaliteit goed is. Personen aan de andere kant van de lijn gaven aan dat ze me goed konden begrijpen. Zelfs tijden het sporten, was ik, ondanks het hijgen, duidelijk te verstaan. De Google Assistent is niet geïntegreerd in de oortjes, maar wordt wel via de oortjes geactiveerd op je smartphone. Ook de Assistent verstaat mij ook goed als ik een commando geef.

Slimme functies

Veel slimme functies zijn er bij de FreeBuds Lite echter niet aanwezig. Zeker als je dit vergelijkt met de Samsung Galaxy Buds, dan valt de simpliciteit van de oortjes toch tegen. De FreeBuds Lite maken gebruik van een dubbele tik-bediening. Door twee keer op het rechteroortje te tikken, speelt of pauzeert de muziek. Tik je tweemaal op het linkeroortje, dan activeer je Google Assistent op je smartphone. Belt iemand je op, accepteer je de oproep door tweemaal te tikken op één van de twee oortjes.

De technologie die gebruikt wordt voor de tik-commando’s vind ik erg aanraakgevoelig. Bij de minste aanraking zal de muziek pauzeren of de Google Assistent activeren. Dit gebeurde zelfs tijdens het lopen toen een koord van mijn trui tweemaal tikte tegen één van de oortjes. 

Persoonlijk mis ik ook enkele bedieningsmogelijkheden. Er zijn geen tik-commando’s om het volume te regelen en kan je geen oproepen weigeren. Door gebruik te maken van Google Assistent kan je heel wat doen, maar beide problemen waren hiermee niet opgelost. De commando’s die ik gaf aan de Assistent worden prima overgebracht naar je smartphone, maar er werd niet altijd correct op gereageerd. Bij het commando ‘verhoog het volume’, verhoogt de Google Assistent het volume van de smartphone, maar niet het volume van de bluetooth-verbinding. Hier kan Huawei weinig aan doen, dat is een beperking van de Google Assistent. Om het volume van de muziek te verhogen, moest ik dus zelf de volumeknoppen van mijn smartphone gebruiken. Niet handig tijdens het sporten! Andere commando’s zoals muziekbediening, bericht verzenden of iemand bellen verliepen wel prima.

De FreeBuds Lite kan je ook koppelen met een wearable, zoals de Samsung Galaxy Watch, om zonder smartphone te gaan sporten. Ideaal is dit niet omdat de Google Assistent niet ingebouwd zit, maar via de oortjes wordt geactiveerd op je smartphone. Je kan dan nog enkel gebruik maken van de dubbel tik-bediening om muziek te spelen of te pauzeren. Dat kan natuurlijk enkel als je smartwatch ruimte biedt voor offline muziek, zoals de Huawei Watch 2, maar bijvoorbeeld niet de Huawei Watch GT 2.

Handig is wel dat muziek automatisch pauzeert als je de Freedbuds Lite uit je oren haalt. Jammer genoeg start de muziek niet automatisch als je de oortjes terug in je oren stopt. Om de muziek opnieuw te herstarten moet je opnieuw dubbel tikken op het rechter oortje. 

De oortjes sluiten je oorkanaal goed af, waardoor je omgevingsgeluiden minder hoort. Bij de Samsung Galaxy Buds is er een functie om het omgevingsgeluid toch door te laten. Deze functie ontbreekt bij de FreeBuds, maar deze functie mis ik niet. Als iemand mij aanspreekt, haal ik automatisch de oortjes uit mijn oren.  Dat is sowieso ook aangenamer voor de persoon waarmee je praat, dan weet hij/zij ook dat je geen muziek aan het luisteren bent. 

Een handige functie aan het oplaaddoosje zijn de oortjes die meteen met je smartphone verbinden, als je het doosje opent. Geen gedoe meer met het openen van je bluatooth instellingen, zoeken naar de oortjes, verbinden en dan pas muziek te gaan starten.  Als je de oortjes in het doosje stopt en het doosje sluit, verbreekt ook meteen de bluetooth verbinding. 

Accuduur

Huawei claimt dat de FreeBuds Lite het drie uur kunnen uithouden, zonder het oplaaddoosje. Het oplaaddoosje zorgt ervoor dat je ze tot 12 uur lang kan gebruiken. Ik kan de oortjes zonder het doosje op te laden, gedurende 7 dagen gebruiken, waarbij ik de oortjes ongeveer 20 minuten per dag muziek beluister. Voor mijn dagelijks gebruik is deze batterijduur prima. In andere omstandigheden kan er wel een probleem ontstaan, zoals een lange vliegreis of een student die tijdens zijn studie graag naar muziek luistert. 

Het opladen van het doosje doe je nog steeds via een ‘oude’ micro-usb aansluiting. Het doosjes ondersteunt geen draadloos opladen. Jammer want zowel de Huawei Mate 20 Pro als de Huawei P30 Pro zouden het doosje kunnen opladen dankzij de reverse wireless charging. Bij een langere reis zal je dus steeds naast de usb-c kabel van je smartphone, ook nog een tweede kabel moeten meenemen voor de FreeBuds Lite. 

Conclusie

De FreeBuds Lite zijn zeker geen slechte oortjes. Ze zitten erg comfortabel en vast in de oren. De geluidskwaliteit is goed en het verbinden met je smartphone gaat heel vlot. Handig is dat de oortjes automatisch de muziek pauzeert als je ze uit je oren verwijdert. De belkwaliteit van de ingebouwde microfoon is goed en voor dagelijks gebruik is de batterijcapaciteit is ook ruim voldoende. De activatie van Google Assistent op je smartphone vind ik erg fijn, zeker tijdens het sporten. Zo kan je vragen om iemand te bellen of muziek te spelen. 

Er zijn wel enkele nadelen. De bluetoothverbinding is niet altijd even stabiel en door de audiovertraging kan je ze niet gebruiken bij het bekijken van video’s. De dubbeltik-bediening is erg gevoelig en ik mis enkele bedieningen, zoals het weigeren van een oproep en volumebediening. Daar kan ook de Google Assistent niet mee helpen. De Assistent-functie valt ook volledig weg als je de oortjes aan een wearable koppelt. 

Verder zijn er weinig slimme functies aanwezig. Zo is er geen app waarmee je de bedieningen van de oortjes kan aanpassen naar eigen smaak of het geluid kan aanpassen met een equalizer. Wil je graag wat meer slimme functies, dan kun je beter voor de Samsung Galaxy Buds gaan. 

Positieve punten

+ Google Assistent bediening

+ Geluidskwaliteit

+ Accucapaciteit

+ Draagcomfort

Negatieve punten

– Weinig bedieningsmogelijkheden

– Audiovertraging

– Minder stabiele bluetoothverbinding

Huawei FreeBuds Lite kopen

De FreeBuds Lite zijn verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering. Bij lancering hadden de FreeBuds Lite een adviesprijs van 119 euro. Ondertussen kan je deze al voor heel wat minder geld aankopen bij onder andere Amazon, Bol.com en Belsimpel.