De onlangs aangekondigde Watch GT Runner is Huawei’s eerste professionele hardloophorloge. Het horloge krijgt naast de functie persoonlijke hardloopcoach, ook de functie slimme assistent. Gezamenlijk moeten ze resulteren in een ‘uitgebreide en professionele fitnesservaring’. Mooie woorden, maar wat wil dit in de praktijk zeggen? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.
Huawei Watch GT Runner
De Huawei Watch GT Runner is samen met de Watch GT 3-serie aangekondigd, maar mocht je nu denken dat de Runner een variant van de GT 3 is, dan heb je het mis. De GT Runner is qua uiterlijk anders en dat geldt ook voor veel mogelijkheden. Ben je benieuwd naar Huawei’s eerste professionele hardloophorloge? Lees dan vooral verder onder de specificaties.
Specificaties
Huawei Watch GT Runner (46mm) | |
Scherm: | 1,43 inch AMOLED touchscreen, 466 x 466 pixels (Always-on) |
Behuizing: | Polymeervezel |
Afmetingen en gewicht: | 46,4 x 46,4 x 11 mm, 38,5 gram |
Opslag: | 4 GB RAM |
Sensoren | GNSS, NFC, Bluetooth |
Accuduur: | Bij normaal gebruik: tot 14 dagen |
Waterbestendigheid: | Zwemmen, 5 ATM |
Telefoongesprekken: | Ja |
Muziek afspelen | Ja |
Adviesprijs | 299,99 euro |

Huawei Watch GT Runner: de pluspunten
1. Prachtig AMOLED-scherm
De kast van de Huawei GT Runner is 46 mm groot en daarin ligt groot 1,43 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 466 x 466 pixels. Dat scherm is een genot voor het oog, want het biedt mooie heldere kleuren en diepzwarte tinten. De kijkhoeken zijn tevens prima, ook in zonlicht. Rondom het scherm zit een minimale bezel, dus bijna het gehele oppervlak wordt benut.
- Afmetingen: 46,4 x 46,4 x 11 mm
- Scherm: 1,43 inch AMOLED 466 x 466 pixels

2. Prima bediening
Het touchscreen reageert erg goed op aanrakingen, maar wat minder als je vingers bezweet zijn van het sporten. Dat gebeurt overigens bij anders horloges ook. Het scherm kan je ook activeren met een draai van je pols.
Vervolgens kom je de verschillende widgets met informatie op het scherm, die overigens niet aanpasbaar zijn. Met een druk op de bovenste knop open je het appscherm dat verdacht veel lijkt op het appscherm van een grote concurrent. Die bovenste knop kun je ook draaien om te navigeren door de software.

3. Lichtgewicht met bijzondere lugs
De Huawei GT Runner weegt zonder bandje 38,5 gram en dat is lekker licht. Ter vergelijking, de kleinste uitvoering van de Garmin Fenix 7 en de Polar Grit X Pro wegen beide 47 gram zonder bandje. Daarbij komt natuurlijk nog het bandje maar omdat dit om een siliconen exemplaar gaat, scheelt dat weinig in gewicht. Nog een voordeel, het bandje is van top tot teen voorzien van gaatjes, en daardoor past het horloge om iedere pols.

Het horlogebandje zit meestal met de veerstangen bevestigd aan de lugs. Dit zijn de uitstekende pootjes aan de boven- en onderkant van de horlogekast. Voor de GT Runner wilde Huawei het uiterlijk van het luchtinlaatrooster van een sportwagen simuleren. Daarom heeft het horloge een open lug voor ‘meer luchtdoorlaatbaarheid en draagcomfort’.
Wat ik interessanter vindt is de GPS-antenne die Huawei vanuit de horlogekast naar deze lugs heeft verhuisd. Hierdoor moet de nauwkeurigheid van het GPS-signaal verbeterd worden. Ideaal voor hardlopers natuurlijk, die graag zien dat hun rondje door het bos even nauwkeurig is, als hun rondje door de open weilanden. Dat is Huawei goed gelukt en dat komt ook door de toevoeging van Dual-Band Five-System GNSS-positionering, dat de die de L1- en L5-banden ondersteunt. Hierdoor komt je interval door het bos en de weilanden er erg nauwkeurig uit te zien.



Samenvatting na een rondje hardlopen
4. De GT Runner als AI-hardloopcoach
De Huawei GT Runner is volgens Huawei niet alleen een slimme assistent, maar het is ook een persoonlijke hardloopcoach. Het horloge verzamelt informatie over je gezondheid om zo een effectief trainingsplan op te kunnen stellen met een wetenschappelijke insteek. Gegevens die voor de hardloper interessant zijn, zijn onder meer trainingsintensiteit, trainingsvolume, vermoeidheidsniveau, trainingsindex, hersteltijd, Running Ability Index (RAI) en meer. De gegevens worden vervolgens gebruikt om aangepaste hardloopplannen te maken in de Huawei Gezondheid-app.


Omdat Huawei dit horloge als professionele hardloophorloge aanbiedt, was ik natuurlijk erg benieuwd naar de slimme hardloopcoach die met wat input een hardloopprogramma voor je opstelt en die met behulp van kunstmatige intelligentie jou door dit schema heen loodst. Er zijn schema’s voor zowel beginners als gevorderden:


De slimme coach stelt het schema op door het verzamelen van informatie over geslacht, lengte en gewicht. Daarin wordt tevens jouw huidige hardloopprestaties meegenomen, zoals de afstand die je al gelopen hebt, en de beste tijd op een bepaalde afstand. Daarna kan je een dag instellen waarop je wilt beginnen met het hardloopschema en op welke dagen je wilt trainen. Daarna kan je de trainingen synchroniseren met je agenda zodat je geen enkele workout mist.

Ik volg zelf een hardloopschema via een ‘echte’ hardloopcoach. Ik heb dus een goed idee van hoe een opbouw voor een beginner tot aan een gevorderde eruit ziet. Zo’n schema afnemen is natuurlijk niet gratis, maar de AI-hardloopcoach van Huawei is dat wel. Dat kan dus zeker uitkomst bieden voor de mensen die willen beginnen met hardlopen of juist willen werken naar een halve marathon.
Elke week geeft de coach je dan ook feedback om je hardloopprestaties te evalueren en die feedback is erg nuttig. Op basis van de RAI en de trainingsbelasting wordt het plan desgewenst aangepast. Aan de hand van informatie over vermoeidheidsniveau, trainingsindex, aerobe/anaerobe trainingsdruk kan je zelf ook zien hoe het gesteld is met je conditie, en dat zijn nu precies de details die de meeste hardlopers willen weten. Opvallend is ook de informatie over lactaatdrempel, cadans, pasfrequentie, VO2max, voorspelde wedstrijdtijden en hersteltijd op de GT Runner. Die info is voor hardlopers erg belangrijk en lang niet op elke smartwatch te vinden in deze prijscategorie.





Ben je niet van het hardlopen? De GT Runner kan je ook gebruiken voor zwemmen, wandelen, skiën, fietsen, touwtje springen, langlaufen, bergbeklimmen, wandelen en meer. Staat jouw sport er niet tussen? Dan is er nog de training Overige. Wel kan ik je hardlopen aanbevelen, niet alleen omdat het leuk is, maar ook om de leuke animatie op de GT Runner die je te zien krijgt tijdens je rondje.
Verder houdt het horloge allerlei gezondheidsgegevens voor je bij inclusief hartritme monitoring en waarschuwingen bij een abnormale hartslag, SpO2 monitoring, slaap- en stress monitoring, en gezond leven-notificaties. Daarbij kan je denken aan melding om water te drinken en diep adem te halen, vroeg naar bed te gaan en er is zelfs een elke dag lachen-notificatie.

5. Lange accuduur
Huawei beweert dat de Watch GT Runner 14 dagen meekan op een enkele lading en 7 dagen bij intensief gebruik. Voor die 14 dagen zal je wel functies zoals stressdetectie, slaaptracking en Bluetooth moeten uitschakelen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een smartwatch. Mogelijk wel handig tijdens een ultrarun of een meerdaagse workout. In de smartwatchmodus haal je de 7 dagen in ieder geval met gemak. Dan heb ik het over 7 dagen met daarbij 5 tot 6 trainingen van een uur tot 1,5 uur. Voor een smartwatch is dat uitzonderlijk goed en daar kan menig Wear OS-alternatief jaloers op zijn.
Is ‘ie dan toch leeg, dan laad je de smartwatch weer volledig op in ongeveer 3 uur.
Huawei Watch GT Runner: de minpunten
1. Waar zijn de apps?
Net als bij de review van de Huawei Watch GT 3 liep ik tegen de beperking in het aanbod aan apps aan. Inmiddels zijn er in plaats van 31 apps nu 33 apps in de AppGallery te vinden. De AppGallery kom je tegen in de Gezondheid-app van Huawei onder Apparaten. En nog steeds staan daar de Arabische apps en een enkele bekende app zoals Hue Essentials, Workouts voor Thuis en Focus To-Do.
Google-apps vind je er niet vanwege handelsrestricties vanuit de Verenigde Staten. Huawei mag hierdoor geen Google-diensten meer gebruiken. Daarom heeft het merk een eigen besturingssysteem gemaakt, Harmony OS. Voor Google Maps is Petal Kaarten een prima alternatief, en daar blijft het dan ook bij. Er zijn bijvoorbeeld geen alternatieven voor Google Assistent of Google Keep.


Links: Route terug naar startpunt Rechts: Navigatie via Petal Maps
Ben je bekend met Wear OS-horloges? Dan zullen apps als Komoot, Stocard, Strava of een andere Wear OS-app op je telefoon automatisch op je Wear OS-horloge geïnstalleerd worden. Bij smartwatches als die van Fitbit, Garmin, Polar en Huawei ben je aangewezen op het aanbod van de fabrikant of de appwinkel als de fabrikant die heeft. Huawei heeft dus een appwinkel, alleen mag het aanbod daar vele malen groter worden. Huawei moet dus appontwikkelaars zien over te halen om een app te maken voor hun ecosysteem.
Hardlopers hoeven zicht overigens geen zorgen te maken over Strava. Via een omweg (deze app) kan je je trainingen alsnog naar Strava uploaden.
App niet meer beschikbaar
com.huawei.health
2. Contactloos betalen?
In tegenstelling tot de Watch GT3 heeft de GT Runner wel NFC aan boord. Wil je contactloos betalen, dan kan je dat met de Huawei GT Runner doen. Althans, je moet eert kaarten toevoegen aan de Huawei Wallet in de Gezondheid-app maar na het downloaden van een update, krijg ik telkens een foutmelding. Jammer.

3. Reageren op meldingen
Het probleem van het ontbreken van meldingen van veel apps op de Huawei Watch 3 is opgelost. In de Huawei Gezondheid-app vind je een instelling waar alle apps op je smartphone netjes in een lijst staan. Vervolgens geef je aan van welke apps meldingen worden weergegeven op het horloge, en ze verschijnen netjes op de GT Runner. Wat ik alleen mis, is de mogelijkheid om erop te reageren, eventueel via voorgedefinieerde antwoorden. Dat is helaas niet mogelijk. Je kan de meldingen lezen, dat is alles.

4. Maar twee uitvoeringen
De Huawei Watch GT Runner is beschikbaar in grijs met gele accenten en zwart. Dat zijn de enige twee opties om uit te kiezen en daar had ik graag meet kleurvarianten in gezien. Over het algemeen vind ik de GT Runner er ook niet erg flitsend uitzien. Tja, het oog wil ook wat. Het horloge is tevens alleen in de grootte 46 mm beschikbaar. Dat formaat zorgt voor een mooi groot scherm, maar voor de dunnere polsen is het mogelijk te groot.

Conclusie
Is de Huawei Watch GT Runner een ideaal sportmaatje voor de hardlopers? Ja! Het horloge is ontzettend licht en bevat ontzettend uitgebreide statistieken die voor hardlopers uitermate interessant zijn. De slimme hardloopcoach bespaart je veel geld uit, en komt met goede feedback. En al die informatie is op een prachtig AMOLED-scherm af te lezen, dat goed te bedienen is. Voor de ultrarunners en degenen die een hekel hebben aan dagelijks opladen is de lekker lange accuduur een genot.
Wel is er op het gebied van software een slag te slaan. Meer apps in de appwinkel van Huawei is een vereiste om nog meer uit de smartwatch te kunnen halen. Daarnaast kan het probleem voor wat betreft contactloos betalen via een update verholpen worden, en hopelijk worden de voorgedefinieerde antwoorden dan ook meegenomen.
Vind je die zaken, en het uiterlijk, minder belangrijk dan je hardloopprestaties? Dan heb je voor 299,99 euro een uitstekend alternatief in handen voor de duurdere Garmin- en Polar-sporthorloges.
Huawei Watch GT Runner kopen
De Huawei Watch GT Runner is de kleuren zwart en grijs bij onderstaande winkels.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten