Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Huawei zonder Google op de Mate 30 Pro: voorlopig oordeel [exclusief]

Sebastien Marien
Sebastien Marien
27 januari 2020, 17:55
24 min leestijd

Huawei Mobile Services

Lees verder na de advertentie.

Huawei schuift zijn eigen ecosysteem, Huawei Mobile Services naar voren als alternatief voor de Google-apps en diensten, ofwel Google Mobile Services (GMS). Het bedrijf kan niet langer nieuwe telefoons lanceren met een Android-licentie als gevolg van het handelsverbod van de Verenigde Staten – tenzij op deze manier. Ook andere populaire niet Google-apps zoals Facebook, WhatsApp en Spotify zijn niet standaard aanwezig op telefoons met Huawei Mobile Services als gevolg van dit handelsverbod. Huawei-toestellen die al met Google-apps werken, blijven wel gewoon functioneren en ze blijven updates ontvangen.

Wij kunnen als enige in Nederland en België de Mate 30 Pro uitgebreid testen, dat is de eerste telefoon die enkel en alleen werkt met Huawei Mobile Services, of HMS. Het apparaat is sinds 24 januari in België beschikbaar, zij het in een erg beperkte oplage. Daar kiest het bedrijf bewust voor, want er wordt nog volop aan HMS gewerkt, en het kan dus nog even duren alvorens Huawei op onze markt een brede lancering houdt voor een telefoon met HMS.

Het belang van Google Play Services

De software van de Mate 30 Pro is nog steeds gebaseerd op Android, maar dan wel op de open-source-versie (AOSP). De Mate 30 Pro en toekomstige telefoons kunnen dus Android-apps draaien, alleen zorgt een tool genaamd ‘Google Play Services’ ervoor dat apps ook volledig functioneren op een telefoon. Er is ook geen alternatieve methode om Google Play Services op de Mate 30 Pro te laten werken.

Stel je gebruikt een app die de beste restaurants in de buurt toont, dan is de kans groot dat deze app van een derde partij wel gebruikmaakt van de kaartgegevens van Google Maps om alle restaurants op een kaart weer te geven. Zonder deze informatie van Play Services kan de app dus niet naar behoren functioneren. Als je weet dat Play Services ook zorgt voor tal van functionaliteiten waaronder: het versturen van pushmeldingen, cast-functionaliteit en de voortgang van games bewaren met Google Play Games, dan weet je dat Huawei voor een uitdaging staat om Android-apps te laten werken op HMS.

De HMS Core

Maar Huawei gaat die uitdaging aan met een team van ontwikkelaars dat de klok rond heeft gewerkt om de zogenaamde HMS Core te voltooien, dat is een pakket aan tools voor ontwikkelaars waarmee zij hun apps kunnen optimaliseren voor Huawei-apparaten. Huawei wil ontwikkelaars aansporen om van deze tools gebruik te maken en hun apps vlot met HMS te laten werken.

Zoals we al eerder hebben besproken in ons artikel over de HMS Core, die werd aangekondigd op de Huawei Developer Day, komt Huawei ook met eigen verbeteringen ten opzichte van GMS en Play Services, en we kijken ernaar uit om die in de toekomst te kunnen testen. In dit artikel bekijken we hoe ver Huawei Mobile Services vandaag al staat op de Mate 30 Pro. Dit is in geen geval een volledige review, maar het schetst wel een duidelijk beeld van het werk dat Huawei alvast heeft verricht en de uitdagingen waar het nog steeds voor staat.

Simkaart in de Huawei Mate 30 Pro

Wanneer je je telefoon voor het eerst instelt, merk je dat alles ontzettend sterk lijkt op het instellen van iedere andere Android-telefoon. Alleen is het dit keer echt nodig om een Huawei-id te maken en eventueel je gegevens te laten opslaan in de Huawei Cloud. Voorheen kon je die stappen gewoon overslaan als je al gebruikt maakt van back-ups in de Google Cloud, maar dit keer ben je echt op het Huawei-ecosysteem aangewezen om je telefoon te laten functioneren. Contacten die je automatisch door Google laat opslaan, kan je ook niet automatisch overzetten op de Mate 30 Pro.

Je apps overzetten

Je kan je apps van je oude telefoon overzetten met de Phone Clone-tool van Huawei en dat is echt wel aan te raden, omdat het je een hoop werk kan besparen. Op dit moment zijn apps als Facebook, Instagram en anderen nog niet aanwezig in de AppGallery van Huawei, dus als je deze apps wil gebruiken, dan moet je Phone Clone gebruiken. Je moet de app eerst op je oude telefoon installeren om ze te kunnen gebruiken.

120 van de 190 apps werden overgenomen met Phone Clone

Het alternatief is stuk voor stuk elke app downloaden via een alternatieve bron, zoals APK Mirror waar je een zogenaamd apk-bestand kan downloaden om een app te installeren, maar dat kost veel meer tijd. APK Mirror scant ook zijn apk-bestanden naar behoren op eventuele bedreigingen, maar met sommige andere bronnen moet je oppassen.

Ik merkte echter dat Phone Clone ongeveer 120 van de 190 apps op mijn telefoon overnam. Het grootste deel van die ontbrekende apps zijn de Google-apps, maar ook Facebook en Spotify ontbraken. WhatsApp en Instagram werden wel probleemloos overgenomen, dus het is niet altijd duidelijk waarom sommige apps werden overgezet en aderen niet. Er zat dus niets anders op dan APK Mirror gebruiken of op zoek gaan naar alternatieve apps in de Huawei AppGallery. 

APK Mirror is een veilige tool, maar ze is weinig toegankelijk voor de gemiddelde consument

De applicaties, welke apps werken?

Nadat alle apps zijn overgezet, kon ik testen welke apps volledig of gedeeltelijk werken op de Mate 30 Pro. Ik ging als eerste aan de slag met de apps die ik via Phone Clone heb kunnen overzetten. Voor apps die ik niet kon overzetten, ging ik op zoek naar een apk-bestand bij het betrouwbare APK Mirror of ik zocht naar een alternatief dat in de AppGallery te vinden is. Een laatste mogelijkheid is om niet de app maar de webversie van een app te gebruiken via de browser.

Huawei raadt je een reeks apps aan als je je telefoon instelt

In principe kan je ook veel van de populaire apps via alternatieve applicatiewinkels zoals Aptoide installeren om zo ook automatisch updates te ontvangen, maar zo’n appwinkels zijn niet altijd veilig en daarom maken ze geen deel uit van deze test. Hetzelfde geldt voor alternatieven voor APK Mirror.

Hieronder lees je mijn ervaringen met een aantal van de populairste apps, en opmerkelijk genoeg kreeg je bij nagenoeg elke app een andere ervaring. Ben je een abonnee van Netflix of Spotify of kan je niet zonder Instagram? Hier ontdek je of op dit moment jouw favoriete apps werken en in de conclusie lees je ons voorlopige oordeel over HMS.

Houd er rekening mee dat op termijn meer apps met HMS zullen werken, want Huawei levert inspanningen om ontwikkelaars te overtuigen om hun apps volledig met de HMS Core en de AppGallery te doen functioneren, al zijn bepaalde Amerikaanse appmakers wel onderhevig aan het handelsverbod.

Terminologie

> Werkt niet: geen van de functionaliteiten van de app werken op HMS

> Werkt gedeeltelijk: een deel van de functionaliteiten van de app werken op HMS

> Werkt volledig: alle functionaliteiten van de app werken op HMS

> Updates: de app krijgt updates via de Huawei AppGallery

> Geen updates: de app krijgt geen updates via de Huawei AppGallery

> Alternatief in AppGallery: er bestaat een app die dezelfde functionaliteiten vervult in de AppGallery

> Geen alternatief: er bestaat geen app in de AppGallery of een webversie van de app die dezelfde functionaliteiten vervult.

> Webversie beschikbaar: de app werkt met een webversie vanuit de Huawei Browser

Browser

Google Chrome – werkt niet, alternatief in AppGallery

Net als bij alle Google-apps die we hebben getest, is het niet mogelijk om Chrome te laten starten zonder Google Play Services. Huawei’s alternatief voor de populaire Google-browser heet simpelweg Huawei Browser en de app staat voorgeïnstalleerd op de Mate 30 Pro. Deze nieuwe browser toont je recent bezochte websites en onderaan relevante nieuwsartikelen op basis van je locatie. Bovenaan kan je zoektermen invoeren en de browser gaat standaard met Google zoeken. Je krijgt alleen geen voorspellingen van zoektermen tijdens het typen.

Huawei laat je eenvoudig websites toevoegen aan het startscherm

Verder biedt de app de belangrijkste functionaliteiten die je in een browser verwacht zonder al te veel toeters en bellen. Hij kan wachtwoorden voor je onthouden als je dat zou willen, vergelijkbaar met Google Smart Lock. Huawei Browser komt daarnaast met een nachtmodus en een incognitofunctie, maar het beste aspect is de mogelijkheid om websites aan je startscherm toe te voegen. Die functionaliteit is erg prominent aanwezig in het zijmenu. Waarom is dat dan zo belangrijk? Daar komen we snel op terug zodra we de andere apps bespreken. 

Sociale media en communicatie

Instagram – werkt volledig, geen updates, webversie beschikbaar

Instagram kreeg ik meteen op de Mate 30 Pro via Phone Clone. De app werkte probleemloos zoals op elke andere telefoon zonder foutmeldingen en andere zaken. Ik kreeg ook meldingen te zien. Je zou ze gewoon kunnen gebruiken, alleen wordt de applicatie niet automatisch bijgewerkt, omdat ze geen deel uitmaakt van de AppGallery van Huawei. Je moet dus updates handmatig installeren via nieuwe apk-bestanden en dat is enerzijds een hele klus, maar ook met het oog op veiligheid is het niet aan te raden. 

Respectievelijk de webversie van Instagram en de app

Een betere methode, en dat geldt voor veel apps, is om de webversie te gebruiken via Huawei Browser. Je gaat naar de Instagram-site en kiest vanuit het menu in je browser om de pagina aan je startscherm toe te voegen als een snelkoppeling. Zo kan je altijd de webversie vlot gebruiken en die bevat zowat alle  functionaliteiten van de app. Je hoeft je ook geen zorgen te maken om updates en voor lichtere gebruikers van sociale media-apps zal de webversie van deze apps voldoende zijn, maar dat geldt niet voor iedereen.

Facebook – werkt gedeeltelijk, geen updates, webversie beschikbaar

De Facebook-app moest ik via APK Mirror downloaden op de Mate 30 Pro, maar zodra ze geïnstalleerd is, werkte ze wel grotendeels op de Mate 30 Pro. Ik kreeg geen foutmeldingen te zien maar bepaalde integraties zoals een weergave op kaart werkten niet. De Mate 30 Pro wilde een plaats op Facebook openen met CityMapper – omdat Google Maps niet aanwezig is op de telefoon – maar die app werkte niet omdat ze eveneens afhankelijk is van Google Maps en Play Services. Ook voor Facebook geldt dat je beter de webversie aan je startscherm kan toevoegen om dergelijke problemen te vermijden.

Facebook kan geen locaties tonen in zijn app

WhatsApp – werkt gedeeltelijk, geen updates, geen alternatief

Deze populaire dienst van Facebook kan je enkel als app gebruiken. Ik kon WhatsApp activeren via een activatiecode die ik per sms heb gekregen. Ik kreeg ook meldingen aan, maar ik kon de inhoud van mijn gesprekken niet vanuit Google Drive ophalen.

Voor WhatsApp bestaat er momenteel geen andere oplossing dan de app via APK Mirror downloaden om dan handmatig updates te installeren. Voor de gemiddelde consument is die methode bijna onmogelijk.

WhatsApp heeft geen toegang tot de back-ups van je gesprekken in Google Drive

Video-apps

YouTube – werkt niet, geen updates, webversie beschikbaar

YouTube sluit meteen als je de app opent nadat je ze via APK Mirror hebt geïnstalleerd. De app Minimizer for YouTube uit de AppGallery laat je inloggen via je browser om vervolgens zowat alle functionaliteiten van de populaire video-app over te nemen aan de hand van Googles API’s.

Je kan je abonneren op kanalen, je geschiedenis bekijken of een feed van aanbevolen video’s bekijken. Er is zelfs een zogenaamde Picture in Picture-weergave waarmee je video’s kan blijven bekijken in een kleinere weergave als je de app sluit. Toch is deze app geen volwaardige vervanger, omdat ze video’s toont in een minder hoge kwaliteit. De beste manier om YouTube te gebruiken, is door in te loggen op de webversie en die toe te voegen aan je startscherm. Al kan je in geen geval content casten op een groter scherm via Google Cast-apparaten.

Minimer for YouTube neemt veel functies over maar streamt aan een lagere kwaliteit

Netflix – werkt niet, geen alternatief

Netflix werd niet overgezet op mijn telefoon en er is ook geen recente versie van de app te vinden op APK Mirror. Er bestaat ook geen alternatief in de AppGallery en dat geldt ook voor de Netflix-concurrenten. Je kan inloggen met de webversie van Netflix, maar je kan geen films en series afspelen zonder de app. Ook als je vanuit Huawei Browser vraagt om de desktopversie van Netflix te bekijken, krijg je enkel de mobiele pagina te zien. Voor Netflix-abonnees is er op dit moment nog geen oplossing beschikbaar voor HMS.

> Opmerking: TikTok, de razend populaire video-app bij jongeren, maakt deel uit van de AppGallery (werkt volledig, updates)

Muziek

Spotify – werkt gedeeltelijk, geen updates, geen alternatief

Spotify is met voorsprong de populairste muziekdienst, maar de app is niet beschikbaar in de AppGallery. Je kan de app wel terugvinden op APK Mirror. Die werkt naar behoren, alleen kan je geen wifi-luidsprekers met de app verbinden. Spotify heeft ook een webversie, maar die werkt niet met Huawei Browser. 

Je kan geen muziek streamen naar verbonden luidsprekers

> Opmerking: Huawei Muziek laat je je eigen muziek afspelen, vergelijkbaar met Google Play Muziek (werkt niet, geen updates, geen alternatief). Er is alleen geen winkel waarmee je losse nummers of albums kan kopen.

Smarthome

Philips Hue – werkt niet, alternatief in AppGallery

De Philips Hue-app voor slimme verlichting werd niet overgezet met Phone Clone en er is geen recente versie van de app op APK Mirror. In de AppGallery vind je de onofficiële Hue Essentials-app die je kan verbinden met  je Hue Bridge om je slimme lampen te bedienen. De app neemt je scènes en kamers over, maar ze is een stuk minder overzichtelijk dan de officiële Hue-app. Hopelijk wordt de AppGallery spoedig getrakteerd op meer alternatieven voor Hue Essentials.

De Hue Essentials-app laat je je lampen bedienen, maar de interface is eerder rommelig

Google Home – werkt niet, geen alternatief

Je slimme speakers, Chromecasts en andere smarthome-apparaten kan je onmogelijk instellen of bedienen vanuit de Google Home-app. Het beste alternatief is om via ApkMirror de app te installeren die door de fabrikant van je smarthome-apparaat werd uitgebracht. Al is dat ook niet altijd een garantie op succes, want bijvoorbeeld de Neato-app van mijn robotstofzuiger weigert te starten zonder Google Play Services.

Navigatie en openbaar vervoer

Google Maps – werkt niet, geen alternatief

Google Maps werkt niet op de Mate 30 Pro en hoewel het populaire Waze wel opstart, kan ze geen gebruikmaken van locatie zonder Google Play Services. MAPS.ME is een bekend alternatief dat beschikbaar is in de AppGallery, maar de app werkt een stuk minder goed dan Maps of Waze en ze is nog niet aangepast met de Location Kit van de HMS Core. Dat wil zeggen dat ze op dit moment eveneens je huidige locatie niet kan bepalen.

Respectievelijk Waze en MAPS.ME

We kijken uit naar de komst van het bekende TomTom als een alternatief voor de populaire kaartenapp van Google. De webversie van Google Maps is ook nauwelijks een alternatief, omdat ze geen gebruik kan maken van de locatiegegevens van de Mate 30 Pro.

Flitsmeister – werkt gedeeltelijk, geen updates, geen alternatief

Boetes vermijden dankzij Flitsmeister is voorlopig een klus op de Mate 30 Pro. De app krijgt geen gps-signaal en op kaart kan je de locatie van flitspalen, wegwerkzaamheden en andere zaken niet bekijken. Flitsmeister kan dan weer wel op kaart je huidige locatie tonen, maar je kan geen meldingen maken, ze krijgt ook geen updates en er is geen webversie.

9292 – werkt gedeeltelijk, updates, webversie beschikbaar

De populaire app voor openbaar vervoer maakt sinds kort deel uit van de  AppGallery en dat wil zeggen dat gebruikers in principe moeten kunnen rekenen op alle functionaliteiten en automatische updates. Toch kon de app mijn huidige locatie niet bepalen en kreeg ik de melding dat locatie uitgeschakeld stond. 9292 toont ook nog steeds de melding dat de app niet werkt zonder Google Play Services. Hopelijk wordt het probleem met een toekomstige update verholpen.

9292 maakt dan wel deel uit van de AppGallery, maar ze is nog niet aangepast met de tools uit HMS Core

> Opmerking: De NS-app werkt zonder problemen op de Mate 30 Pro (werkt volledig, geen updates, webversie beschikbaar).

Financieel en betaal-apps

ABN Amro Bankieren, Tikkie, ING Bankieren en Rabobank – werkt volledig, geen updates, geen alternatief 

De populairste bankapps van Nederland geven geen foutmeldingen en werken zonder problemen, maar de apps ontvangen geen automatische updates. Ze zijn ook niet op APK Mirror te vinden, dus handmatig updates installeren is niet mogelijk, tenzij je een alternatieve applicatiewinkels raadpleegt. Hopelijk komen de Nederlandse banken spoedig met een versie van hun app voor de AppGallery. 

Weer 

Buienradar – werkt gedeeltelijk, updates, geen alternatief

Buienradar maakt al langer deel uit van de Huawei AppGallery, maar daarmee is de app nog niet aangepast aan een werking zonder GMS. De app kon mijn huidige locatie niet bepalen en als je het weer via de geïntegreerde satellietweergave van Maps wil tonen, stuit je op een foutmelding. De app werd nog niet aangepast aan de Location Kit van de HMS Core.

Buienradar kan de locatie van je apparaat niet bepalen

Buienalarm – werkt niet, geen updates, geen updates, geen alternatief

In tegenstelling tot Buienradar werkt Buienalarm helemaal niet. Je krijgt de melding dat Play Services vereist is en de menu’s ‘Radar’ en ‘Grafiek’ doen het niet. Je kan wel via ‘Weer’ de algemene weersverwachting bekijken. 

Games

Pokémon GO – werkt niet, geen updates, geen alternatief

Pokémon-trainers kunnen hun favoriete game installeren via APK Mirror, maar inloggen is op geen enkele manier mogelijk.

Met geen van de drie inlogmethodes kan je inloggen in Pokémon Go

Fortnite – werkt volledig, updates

De Epic Games Store van ontwikkelaar Epic Games kan je tijdens het instellen van je telefoon laten installeren samen met een reeks aanbevolen apps. Fortnite werkt prima op de Mate 30 Pro, hoewel de app voor het starten wel de melding geeft dat de app voor een oudere versie van Android is gebouwd. Je speelt de game met een hoge kwaliteit van graphics en een maximale framerate van 30 fps.

De Epic Games Store werkt vlekkeloos met HMS

Asphalt 9: Legends – werkt volledig, updates

Huawei pakt uit met de bekende game Asphalt 9: Legends die overal op reclamebanners te zien is in de Huawei AppGallery. Anders dan de Nederlandse apps Buienradar en 9292 werkt deze app al wel volledig met het nieuwe Huawei-ecosysteem. Je kan inloggen en netjes verbinden met je Huawei-account om je voortgang te bewaren. De app draait verder vlot op de krachtige Mate 30 Pro.

Nieuws

Google Nieuws – werkt niet, geen updates, alternatief

Het is natuurlijk geen verrassing dat Google Nieuws niet werkt op de Mate 30 Pro. Verder er is ook geen aparte nieuwsverzamelaar-app die Huawei standaard op het toestel levert, maar Nieuws maakt wel deel uit van de Huawei Assistant. Als je volledig naar rechts veegt, vind je een verzameling van relevante nieuwsartikelen samen met snelle toegang tot een aantal functies.

De nieuwsverzameling werkt slechts heel eenvoudig zonder aanpassingsmogelijkheden en er is echt behoefte aan een aparte nieuws-app die met je interesses rekening houdt en ook de nieuwsweergave in de Assistant aanpast. Het nieuws in de Assistant  wordt verzameld door het Zweedse bedrijf SQUID, dat is een bekende nieuws-app die ook op Android beschikbaar is. Huawei zou SQUID standaard op telefoons met HMS kunnen installeren om gebruikers meer controle te geven over het nieuws dat ze te zien krijgen.

De nieuwsintegratie in de Huawei Assistant bevat geen aanpassingsmogelijkheden

NOS – werkt gedeeltelijk, geen updates, webversie beschikbaar

De NOS-app maakt geen deel uit van de AppGallery en ze geeft geregeld de melding dat Google Play Services vereist is om te werken, maar in de praktijk werkt de app nagenoeg volledig. Al kan je geen notificaties van de NOS-wekdienst activeren. NOS kan je natuurlijk ook via de website raadplegen, want de app krijgt geen updates.

AW Reader – werkt gedeeltelijk, geen updates, webversie beschikbaar

Bij onze eigen nieuws-app van Androidworld is het nagenoeg hetzelfde verhaal als bij de NOS-app. De app werkt grotendeels, op de pushmeldingen voor nieuws na. Je kan ook niet inloggen via Google, maar wel met je Androidworld-account. Uiteraard is er ook een mobiele website van Androidworld.

De AW Reader werkt, maar dan zonder pushmeldingen

Productiviteit

Google Documenten – werkt niet, geen updates, alternatief in de AppGallery

Dit is opnieuw een Google-app en Documenten zit meteen vast in een oneindig laadscherm als je de app start. Huawei laat je optioneel WPS Office installeren bij het instellen van je telefoon als alternatief  voor Documenten, Spreadsheets en Presentaties van Google. WPS Office is een behoorlijk alternatief met als grootste nadeel dat je bestanden alleen lokaal kan opslaan en dus niet via de cloud met je mee laat nemen.

Google Keep-notities – werkt niet, geen updates, webversie beschikbaar

Huawei Kladblok dient als een sterk vereenvoudigde versie van Google Keep-notities; maar omdat de app veel minder functionaliteiten bevat is het aan te bevelen om de uitstekende webversie van Keep te gebruiken en hem op je startscherm te plaatsen.

Respectievelijk de webversie van Keep-notities en Huawei Kladblok

Google Agenda – werkt niet, geen updates, webversie beschikbaar

Google Agenda wil niet starten zonder Play Services en de voorgeïnstalleerde Huawei Agenda kan alleen synchroniseren met Microsoft-accounts en Exchange-adressen. Hoewel de app er verder enorm degelijk uitziet is de functionaliteit beperkt.

In de AppGallery is ook de bekende app Business Calendar 2 te vinden, maar ook op die app kan je de agenda van je Google-account of G Suite-adres niet importeren op de Mate 30 Pro. Google Agenda heeft verder een webversie voor mobiele apparaten, maar die is dringend aan vernieuwing toe. Ze werkt ontzettend sloom en ziet er duidelijk gedateerd uit.

Respectievelijk Huawei Agenda en de webversie van Google Agenda

Toetsenbord

Gboard, werkt gedeeltelijk, geen updates alternatief in de AppGallery

Gboard is een van de weinige Google-apps die grotendeels normaal functioneert op een telefoon zonder Play Services. Toch is het allerminst aan te raden om deze app te gebruiken en dat is niet alleen door het gebrek aan updates. Zowel tijdens het typen als in de instellingen van Gboard merk je de hele tijd vertragingen of lag op, waardoor Gboard niet prettig werkt. Gelukkig werkt SwiftKey, de toetsenbordapplicatie van Microsoft nog steeds zonder problemen op Huawei-telefoons met alleen HMS.

 Fotografie

Google Foto’s – werkt niet, geen updates, webversie beschikbaar 

Huawei Foto’s kan back-ups maken van de foto’s op je telefoon en die kan je dan in de toekomst meedragen naar nieuwe Huawei-telefoons. Toch zijn de functionaliteiten beperkt, want je kan de foto’s ook alleen bekijken in de app. Google Foto’s werkt niet op de Mate 30 Pro, maar er is wel een webversie van app waarmee je foto’s kan bekijken en uploaden. Dat laatste verloopt alleen niet automatisch.

Huawei Foto’s laat je automatisch en onbeperkt back-ups maken in de Huawei Cloud

Overige

Nova Launcher – werkt volledig, geen updates, alternatief in de AppGallery

Nova Launcher komt met ontzettend veel functionaliteiten, maar alles lijkt op het eerste gezicht te werken. De app krijgt alleen geen automatische updates. CM Launcher is een werkbaar alternatief dat wel alvast in de AppGallery beschikbaar is.

Thuisbezorgd – werkt niet, geen updates, webversie beschikbaar

Deze app crasht als je ze opent. De beste manier om Thuisbezorgd of een andere etenbesteldienst te gebruiken is aan de hand van je browser.

Thuisbezorgd kan je beter via de webversie gebruiken

PostNL – werkt volledig, geen updates, webversie beschikbaar

Wil je een pakketje volgen dat je verzendt of ontvangt? PostNL werkt op de Mate 30 Pro zonder foutmeldingen. Al kan je beter de webversie van de app gebruiken, want er zijn geen recente versies van PostNL te vinden op APK Mirror als je zelf updates wil installeren.

Albert Heijn – werkt gedeeltelijk, updates, webversie beschikbaar

De Albert Heijn-app is alvast aanwezig in de AppGallery, maar ze is nog niet aangepast aan de ontwikkelaarstools die met de HMS Core zijn gelanceerd. Bijna alle functionaliteiten werken, maar de app kan je locatie niet bepalen om een winkel bij jou in de buurt te vinden. Dat is precies hetzelfde geval als bij Buienradar. 

De Albert Heijn-app werkt, ontvangt updates, maar ze kan geen winkels in je buurt vinden

Huawei Assistant

Laat je niet verwarren, want anders dan de Google Assistent, Alexa of Cortana is de Huawei Assistant geen slim hulpje. Je vindt de functie als je helemaal naar rechts veegt op je startscherm en de Assistant doet nog het meeste denken aan een combinatie tussen de OnePlus Shelf en Google Discover. Je krijgt namelijk een feed met nieuws te zien samen met een aantal functies waar je snel toegang tot hebt en een overzicht van je dagelijkse appgebruik in SmartCare.

Hoewel de Huawei Assistant er gelikt uitziet, voegt hij op dit moment nog iets te weinig functionaliteit toe. Je kan oneindig door het nieuws blijven scrollen, vergelijkbaar met Google Discover, maar zoals we eerder al schreven, kreeg ik nooit echt het gevoel alsof het nieuws speciaal voor mijn interesses werd samengesteld. Je vindt eenzelfde nieuwsfeed ook terug in de Huawei Browser.

De Huawei Assistant is het alternatief voor Google Discover op het startscherm van je telefoon

SmartCare

SmartCare wil je handige kaarten tonen wanneer jij ze nodig hebt. Zo kan je meer informatie te zien krijgen over je mobiele datagebruik, het dagelijks aantal uren waarin je je telefoon gebruikt, aankomende agenda-afspraken en andere zaken. Al is er duidelijk nog ruimte voor verbetering wat het pakket van functionaliteiten betreft.

De handigste functies van de Assistant zijn de snelle functies die je zelf naar wens kan instellen. Zo kan je met een druk op de knop een nieuw contact toevoegen, een notitie aanmaken, geluid opnemen of je recente foto’s tonen aan je vrienden.

Je kan zelf bepalen welke snelle acties je in de Huawei Assistant wil tonen

Huawei wil in zijn Assistant duidelijk meer functionaliteiten stoppen dan wat nu al te vinden is op het Google Discover-scherm op telefoons met GMS. Als je weet in welk tempo de ontwikkelaars nieuwigheden hebben uitgebracht, is het logisch dat het nog niet helemaal aan die wens voldoet. Toch verwachten we meer wanneer een telefoon met alleen HMS wel in grote aantallen op de markt wordt losgelaten.

Conclusie

Het is een goede zaak dat Huawei wacht tot Huawei Mobile Services verder is geëvolueerd alvorens de grote groep van nieuwe gebruikers met het Huawei-alternatief aan de slag kan. De HMS Core, Huawei’s pakket van tools voor ontwikkelaars dat ervoor zorgt dat alle Android-apps foutloos op HMS-toestellen werken, is nog maar net gelanceerd. We zien duidelijk aan apps als Buienradar, 9292 en Albert Heijn dat zelfs wanneer een app al deel uitmaakt van de AppGallery, dat nog geen garantie is dat ze ook zonder Google Play Services werkt.

Bovenstaande test laat uitschijnen dat de Mate 30 Pro met alleen HMS op dit moment zeker niet de ideale telefoon is om als dagelijks toestel te gebruiken, maar dat is ook precies de boodschap die Huawei wil duidelijk maken. We zien Huawei wel naar slimme oplossingen zoeken om nu alvast de gebruikerservaring te verbeteren, denk aan de mogelijkheid om websites aan je startscherm toe te voegen in Huawei Browser. Die functie is heel prominent aanwezig in het zijmenu van de app. Al is een webversie zelden een volwaardige vervanger voor een app.

HMS in de toekomst

Sommige Android-apps kunnen slechts in een aantal uren tijd compatibel worden gemaakt en hopelijk kan dat ontwikkelaars ervan overtuigen om met de HMS Core aan de slag te gaan. Dat en het feit dat Huawei zelf slechts 15 procent van de omzet uit app-aankopen opstrijkt, vergeleken met de 30 procent die Google overhoudt met de Play Store.

De Huawei App Gallery

Tot die tijd kan Huawei nog telefoons opnieuw lanceren met een andere naam, maar dat kan slechts een tussenoplossing zijn, want nieuwe innovaties zijn nodig om te kunnen blijven concurreren. Los van de belangrijke apps, hopen we dat het bedrijf ook nog volop verbeteringen lanceert voor de Huawei Assistant, SmartCare, de geïntegreerde nieuwsfunctie en de Huawei Browser. Bij elk van deze nieuwe diensten is er nog zeker verbetering mogelijk en hopelijk evolueren ze mee naarmate meer apps hun weg vinden naar de AppGallery.

Binnenkort mag je nog veel meer verwachten van de Mate 30 Pro en HMS hier op Androidworld. Het is natuurlijk niet mogelijk om alle apps uit te proberen op de Mate 30 Pro, maar we zijn wel benieuwd welke app voor jou nog noodzakelijk is op een telefoon. Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over