Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Review Huawei P20 Lite: gemiddelde moderne middenklasser

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
14 april 2018, 19:00
10 min leestijd

Succesvolle Huawei P-serie

Lees verder na de advertentie.

Uit de Huawei Ascend P7-serie ontstond in 2016 de succesvolle P-serie beginnende met de Huawei P8-serie bestaande uit een P8 en een P8 Lite. Hierna volgde de Huawei P9 (Lite en Plus) en Huawei P10 (Lite en Plus) en dit jaar hebben we de Huawei P20 Lite, P20 en P20 Pro aan de rij kunnen toevoegen.

De P-serie bestaat naast de Mate-serie en richt zich meer op de trendy en creatieve consument. De Mate-toestellen richten zich op het zakelijk gebruik. De P-toestellen bevinden zich altijd in meerdere lagen van de smartphonemarkt zodat er voor elke vraag een Huawei-toestel is. De Lite-variant staat uiteraard onderaan elke P-serie en bevindt zich in het middensegment, zo ook de P20 Lite. Qua uiterlijk komt het toestel overeen met de Huawei P20 en de Huawei P20 Pro maar de adviesprijs zorgt er wel voor dat specificaties naar beneden zijn afgesteld.

Huawei P10 Lite versus Huawei P20 Lite

De P20 Lite is op een aantal vlakken verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Er zijn ook een aantal features gelijk gebleven. Ik noem een aantal specs voor je op.

> De P10 Lite heeft een 5,2 inch LCD-scherm (1080 x 1920 pixels) en de P20 Lite heeft een 5,84 inch LCD-scherm (1080 x 2280 pixels)

> De P10 Lite heeft een enkele 12 megapixelcamera achter en een 8 megapixelcamera voor. De P20 Lite beschikt over een 16 + 2 megapixelcamera achter en een 16 megapixelcamera voor

>  De P10 Lite beschikt over 4GB RAM en 32GB intern geheugen en de P20 Lite over 4GB en en 64GB intern geheugen 

> De P10 Lite en de P20 Lite hebben beide een accucapaciteit van 3.000mAh

> De P10 Lite heeft een microUSB-ingang en de P20 Lite beschikt over USB Type C

> De afmetingen van de P10 Lite zijn 146,5 x 72 x 7,2mm en die van de P20 Lite zijn 148,6 x 71,2 x 7,4mm

> De P10 Lite weegt 146 gram en de P20 Lite weegt 145 gram

> De P10 Lite kreeg een adviesprijs van 349 euro en de P20 Lite kost 369 euro

Links: P10 Lite Rechts: P20 Lite

Behuizing en design

De P20 Lite valt op door het afwijkende design ten opzichte van zijn voorganger. De dikke schermranden zijn verleden tijd en het toestel lijkt hierdoor iets op het goedkopere alternatief, de Huawei P Smart. Voor het eerst zien we bij een Huawei-middenklasser ook de inkeping of notch bovenin het scherm. Deze notch zorgt voor meer schermoppervlakte, de notificatiebalk is omhoog geschoven en bevat nu een relatief kleine inkeping die sensoren als de selfiecamera, luidspreker en lichtsensor herbergt. Vind je de inkeping helemaal niks? Via Instellingen > Weergave > Inkeping is hij te verbergen doordat omliggende gedeeltes donkerder gemaakt worden.

Aan de onderkant van het toestel bevindt zich de speaker, 3.5mm koptelefoonaansluiting en de USB C-ingang. Aan de linker zijkant is de sleuf voor de simkaart en de microSD-kaart te vinden en rechts de volumeknoppen en aan/uit-knop. De vingerafdrukscanner zit aan de achterkant, onder de dubbele camera.

De behuizing is wederom van glas gemaakt en ziet er in de uitvoering Klein Blue erg goed uit. Helaas is een glazen behuizing wel zeer gevoelig voor vingerafdrukken en beschadigingen en dat geldt ook voor de P20 Lite. In mijn reviewperiode heb ik gelukkig nog geen kras kunnen opmerken ook al is hij wel eens gevallen. Dit komt vooral doordat het toestel zo licht is en de glazen behuizing ontzettend glad is. Onvoldoende grip zorgt er vaak voor dat hij makkelijk uit je handen glipt. Een hoesje is een oplossing hiervoor ook al doet dit afbreuk aan het uiterlijk.

Het gewicht van de P20 Lite heeft een bijkomend nadeel, het voelt goedkoop aan en dat is het toestel zeker niet. De P20 Lite is van glas gemaakt zodat het toestel meer premium aanvoelt, maar het gewicht compenseert dit helaas weer.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Huawei heeft een FullView 2.0-scherm gebruikt dat 5,84 inch groot is en een resolutie van 2280 x 1080 pixels heeft. Door de dunne schermranden en de grootte van het scherm resulteren in een screen-to-body-ratio van 80.55%. Ter vergelijking, de Pixel 2 XL heeft een screen-to-body-ratio van 85 procent. Het scherm is in verschillende lichtomstandigheden goed afleesbaar, helder en prettig in het dagelijkse gebruik.

In de instellingen is de kleurmodus naar smaak aan te passen en de functie ‘Oogcomfort’ schakelt een blauwlichtfilter in zodat je ogen in de avonduren minder snel vermoeid raken. Daarnaast kan de schermresolutie aangepast worden zodat er minder van de accu gevergd wordt. In de reviewperiode heb ik de standaard instelling gebruikt, FHD+ ofwel 2280 bij 1080 pixels.

Prestaties

De processor is opgewaardeerd van HiSilicon Kirin 658 naar de in 2017 gelanceerde HiSilicon Kirin 659 die ook in de Huawei Mate 10 Lite te vinden is. Er is 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen aanwezig die samen met een processor van 8 kernen voor de kracht van het toestel zorgt. Het intern geheugen kan via microSD-kaartje uitgebreid worden naar 256GB maar 64GB voldoet in de praktijk prima. De Kirin 659 is op het gebied van prestaties redelijk snel en voldoet in de regel. Gebruikers die het uiterste vergen van hun toestel zullen toch verder moeten kijken.

Op de langere termijn komt Huawei’s BornFastStayFast-principe om de hoek kijken. Dit principe is in meerdere Huawei-toestellen te vinden en gebaseerd op een machine learning-algoritme. Dit algoritme zorgt ervoor dat de prestaties na maanden gebruik nauwelijks aan snelheid hebben verloren. Voor een indicatie van de huidige snelheid heb ik in ieder geval de AnTuTu-benchmark gedraaid. De scores van de test vind je in de screenshots hieronder.

Pluspunt is de aanwezigheid van WiFi op de 5GHz-band, vaak voegt Huawei in deze klasse alleen de 2,4GHz-band toe. Met de P20-Lite heb je dus de beschikking over de nieuwe frequentieband die naast de 2,4GHz-band bestaat. Die biedt hogere snelheden en er is minder kans op storing van andere WiFi-apparaten.

Accuduur

De accu van de P20 Lite is ten opzichte van de voorganger gelijkgebleven: 3.000mAh. Ook de P9 Lite en de P8 Lite (2017) beschikken over deze accucapaciteit. Ik heb gemiddeld een SOT van 4,5 uur waarbij aan het einde van de dag (rond 23.00 uur) nog ongeveer 30 procent capaciteit over is. Hierbij heb ik de schermresolutie op FHD+ staan en verder geen (Ultra) Energiebesparingsmodus ingeschakeld. Gelukkig beschikt het toestel over een USB Type C-aansluiting en kan het toestel via Huawei Quick Charge snel weer opgeladen worden.

Vingerafdrukscanner en Intelligente Scan

De vingerafdrukscanner op de achterkant van het toestel reageert, zoals we vaker bij Huawei- en Honortoestellen zien, wederom erg goed en snel. De gezichtsherkenning reageert redelijk snel maar blinkt niet uit. Een leuke handigheid is de functie ‘Slimme vergrendelscherm-meldingen’. Wanneer ingeschakeld worden meldingen op het lockscreen alleen weergegeven als het gezicht herkend wordt.

Camera

De camera’s op het toestel zijn wederom een speerpunt van Huawei en deze zijn in aantal en in megapixel omhoog geschroefd. De P20 Lite heeft niet de bekende Leica-branding, waarschijnlijk om de kosten te drukken.

Foto’s en video

Er zijn twee camera’s op de achterzijde te vinden. De ene sensor is een 16 megapixel kleurensensor. De andere is een 2 megapixel sensor die in zwart en wit foto’s maakt. De plaatjes van deze sensoren worden vervolgens gecombineerd tot één foto wat voor betere kwaliteit moet zorgen.  

Ook deze middenklasser levert bij voldoende omgevingslicht redelijke tot goede foto’s af, die op het gebied van kleur wat fletse plaatjes schiet. De scherpte van de foto is ook niet altijd even goed en de Bokeh-functie vervaagt de randen nogal sterk zodat het effect minder secuur wordt. Omdat het een middenklasser is met een prijs die stukken lager ligt dan dat van de vlaggenschepen, is dit niet zo heel vreemd.

Boven: P20 Lite Onder: Pixel 2 XL

Boven: P20 Lite Onder: Pixel 2 XL

Boven: P20 Lite Onder: Pixel 2 XL

Boven: P20 Lite Onder: Portretmodus Pixel 2 XL

AR-lens

Apple begon met de Animoji, Samsung noemt ze AR Emoji elke fabrikant heeft inmiddels zijn eigen invulling aan deze grappige emoji gebaseerd op een selfie. Ook Huawei doet mee aan deze trend en heeft ze in het linkerscherm in de camera-app verstopt onder de noemer AR-lens. Hier kun je kiezen uit effecten en achtergronden eventueel met muziek. Deze AR-emoji halen het trouwens niet bij die van Apple en Samsung.

In samenwerking met Disney heeft Samsung ook emoji van Mickey en Minnie Mouse aan de camera-app toegevoegd en in de loop van het jaar komen ook helden uit Disney-films als The Incredibles, Zootopia en Frozen beschikbaar. Zo is er voor elk wat wils.

Software

Standaard staat Android 8.0 Oreo op het toestel aangevuld met EMUI 8.0 en dat is de laag van Huawei over Android heen. Wat je van EMUI vindt, is heel persoonlijk. De gebruikersinterface ligt in ieder geval mijlenver verwijderd van standaard Android. Daarnaast zijn de instellingen onoverzichtelijk en hebben de meegeleverde Huawei-apps vrijwel allen een ander uiterlijk. Dit komt de consistentie zeker niet ten goede. Samsung heeft hier met hun Samsung Experience 9.0 grote stappen in gemaakt, Huawei blijft achter.

Nog een gemis is Smart Lock. Met deze functie in Android wordt je toestel onder bepaalde condities niet vergrendeld. Bijvoorbeeld op een bepaalde locatie, als je een Bluetooth-apparaat om hebt of wanneer je het toestel op je lichaam draagt. In EMUI kan dit alleen als je een Bluetooth-apparaat draagt. Waarom Huawei deze functie niet gebruikt, mag Joost weten.

Voorgeïnstalleerde apps

Er worden wederom nogal wat extra apps meegeleverd zoals Kladblok en Kompas. Ik heb er zo’n kleine 30 kunnen tellen. Booking.com, eBay en Quick worden als apps van derden voorgeïnstalleerd. Deze kun je gelukkig verwijderen. Het nut van de Spiegel-app heb ik overigens nooit begrepen. De meeste apps kunnen niet verwijderd worden en er is ook geen optie zoals bij Samsung om bij de eerste keer instellen ervoor te kiezen een aantal apps niet te installeren. 

Conclusie

De vernieuwingen van de P20 Lite ten opzichte van de P10 Lite zijn zeker aanwezig. Zo is het scherm groter en heeft het een hogere resolutie, de camera’s zijn uitgebreid, het intern geheugen is opgehoogd en er is nu een USB Type C-ingang. Vooral het uiterlijk is drastisch veranderd en helemaal van deze tijd met de inkeping boven in het scherm. De uitvoering in de kleur Klein Blue ziet er tevens erg goed uit. Ten opzichte van de wat saaie P10 is dat een vooruitgang. Wel is de behuizing minder degelijk dan de voorganger, het voelt zelfs goedkoop aan. Daarnaast de achterzijde ontzettend glad en gevoelig voor vingerafdrukken. 

De accuduur heeft me positief verrast, zelfs bij de hoge schermresolutie van FHD+ ofwel 2280 bij 1080 pixels. Het apparaat gaat behoorlijk lang mee op een lading en is in korte tijd ook weer snel opgeladen. Overige pluspunten zijn het prima scherm en de aanwezigheid van een 5GHz-band en de eerder genoemde USB C-poort. De software laat daarentegen weer wat steken vallen.

De concurrentie is moordend in het middensegment. Zo is er de Nokia 7 Plus voor 399 euro, de Samsung Galaxy A8 (2018) voor 373 euro en ook de vlaggenschepen van vorig jaar (LG G6 en Nokia 8) gaan voor vergelijkbare prijzen over de toonbank. Dat maakt de keuze voor een toestel in deze prijsklasse er niet makkelijker op. En dan hebben we het nog niet over de Huawei P Smart gehad. Dit toestel verschilt in specificaties niet zo heel veel maar is wel ruim 120 euro goedkoper.

De Huawei P20 Lite beschikt over veel verbeteringen maar ook wat tegenvallers. Met de concurrentie in het achterhoofd is het dus lastig om je keuze te laten vallen op dit toestel. Even wachten totdat deze middenklasser in prijs zakt kan dan een optie zijn. 

Positieve punten

+ Accuduur

+ Aanwezigheid 5GHz-band en USB C

+ Scherm is goed afleesbaar

Negatieve punten

– Premium uitstraling niet aanwezig

– Behuizing is glad en gevoelig voor vingerafdrukken

– EMUI 8.0

Huawei P20 Lite kopen

De Huawei P20 Lite heeft een adviesprijs van 369 euro en is verkrijgbaar in de kleuren Midnight Black en Klein Blue.

Check hieronder meer aanbiedingen met of zonder abonnement.

[tds=6110]

Lees meer over

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten