Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Huawei P40 Pro Plus review: deze camera heeft echt jaren voorsprong

Sebastien Marien
Sebastien Marien
25 juni 2020, 14:21
21 min leestijd

Huawei P40 Pro Plus

Lees verder na de advertentie.

Met de P40 Pro Plus (1399 euro) heeft Huawei zijn absolutie paradepaardje uit de P40-reeks voorgesteld. Na de P40 Lite (299 euro), Huawei P40 (799 euro) en P40 Pro (999 euro) maakte het Chinese bedrijf zich deze maand op voor de kers op de taart: de camera met 10x optische zoom. Die staat namelijk volledig in de hoofdrol bij dit vlaggenschip, want de telefoon vertoont verder ontzettend veel gelijkenissen met de gewone P40 Pro.

De telefoon komt naast de bijzondere telecamera’s met een afwerking van keramiek, 40 watt draadloos opladen, 512 GB UFS 3.1-opslag en een hoger gewicht van 226 gram. We hebben daarmee in één adem alle verschillen met de P40 Pro opgesomd, en we nodigen je uit on ons eerste indrukken-artikel om alles over die kenmerken te leren. In dit artikel kijken we alleen uitgebreid naar de cameraprestaties van de twee telecamera’s en de prestaties met draadloos opladen. Op het einde geven we de telefoon een algemene beoordeling en dat doen we ook op basis van de kenmerken die hij overneemt van de P40 Pro. Zijn deze functies een extra som van 400 euro waard?

Lees hier alles over de kenmerken van de Huawei P40 Pro Plus buiten de camera’s en draadloos opladen

Specificaties

Afmetingen: 158,2 X 72,6 X 9,0 mm

Scherm: 6,58 inch Full HD+ 2640 bij 1200 pixels OLED-scherm

Processor: Kirin 990

RAM: 8 GB werkgeheugen

Opslag: 512 GB, uitbreidbaar met NM-kaart

Selfiecamera: 32 MP met f/2.2

Hoofdcamera: 50 MP RGB met f/1.9, 8 MP periscoopcamera met f/4.4, 8 MP telecamera met f/2.2, 40 MP groothoekcamera met f/1.8, ToF-camera

Accu: 4200 mAh

Softwareversie: EMUI 10.1 versie gebaseerd op Android 10

Extra: Vingerafdrukscanner onder het scherm, dual-sim, IP68, IR-blaster, 40 watt draadloos opladen, behuizing van keramiek

Camera

P40 Pro-verschillen

Onlangs hadden we op Androidworld een gesprek omtrent bijzondere telefoons die we de voorbije jaren in het bezit hebben gehad, en ik haalde daarbij herinneringen op van de originele Huawei P8 Lite uit 2015 die nagenoeg dezelfde camera had als de krachtigere Huawei P8. Het maakte de telefoon bijzonder, en Huawei voerde in die tijd ook softwarematig sterke verbeteringen toe waarmee de kleinere Chinese speler plots meer op gelijke voet kwam met grote concurrenten zoals Samsung en LG.

De tijd dat een Lite-variant een even sterke camera heeft, is ondertussen lang vervlogen en Huawei steeg de afgelopen jaren naar de top in de smartphonemarkt om dan nu opnieuw in een lastig pakket te komen met de gevolgen door de sancties in de VS. De P40 Pro Plus kost vandaag maar liefst 1100 euro meer dan zijn Lite-versie en je kan zijn camera-opstelling enkel en alleen vergelijken met die van de P40 Pro die 400 euro goedkoper is.

De P40 Pro Plus heeft dezelfde 50 MP SuperSpectrum-hoofdcamera (f/1.9) met de grootste camerasensor die je in een smartphone vindt en die ook het beste presteerde in onze cameratest. Verder is er opnieuw een 40 MP groothoekcamera (f/1.8) en een Time of Flight-camera voor bokehfoto’s met een onscherpe achtergrond. Als je meer wil weten over hoe de andere camera’s presteren, kan je hier onze uitgebreide cameratest van de Huawei P40 Pro terugvinden.

Lees hier alles over de camera’s van de Huawei P40 Pro Plus buiten de telecamera

Hardware achter de periscoopcamera

Tot daar de gelijkenissen, want als onderdeel van de meerprijs van 400 euro biedt de P40 Pro Plus twee telecamera’s, in vergelijking met de enkele 12 MP periscoopcamera met 5x optische zoom die de P40 Pro Plus brengt. De eerste is een gewone 8 MP telecamera (f/2.4) met 3x optische zoom die de telefoon inschakelt bij korte zoombereiken. Voor langere afstanden schakelt de telefoon over naar de bijzondere 8 MP (f/4/.4) periscoopcamera met 10x optische zoom. 

Nooit eerder hebben we bij een smartphone zo’n camera gezien, en Huawei legt uit dat de sensor het resultaat is van een slimme oplossing die optimaal gebruikmaakt van de beperkte plaats die er op een telefoon gereserveerd is voor de camera-opstelling. De gewone periscoopcamera plaatst zijn verschillende zoomlenzen al verstandig over de lengte en de breedte met een prisma ertussen dat het licht weerkaatst. Alleen heeft de P40 Pro Plus niet één lichtweerkaatsing maar wel vijf, zodat de sensor door middel van meer lenzen het beeld kan vergroten. Huawei legde onlangs bij Androidworld uit hoe het werkt, en waarom zo’n lichtweerkaatsingen enerzijds een slimme oplossing zijn, maar anderzijds ook nadelen met zich meebrengen.

Als we enkel naar de hardware kijken dan merken we op dat de periscoopcamera ook met een zogenaamde RYYB-sensor komt. Dat staat voor ‘Red, Yelllow, Yellow en Blue’. Bij RYYB-camera gebruikt Huawei rode, gele en blauwe pixels in plaats van rood, groen en blauw (RGB), omdat de kleur geel meer licht opvangt. We zagen dat eerder al bij de hoofdcamera van Huawei-vlaggenschepen, maar nu moet het ook de P40 Pro en de P40 Pro Plus helpen om meer licht op te vangen. Dat is ook welkom, want de telecamera heeft een relatief kleine diafragma-opening.

Het is ook opmerkelijk dat Huawei zijn camera uitrust met optische beeldstabilisatie (OIS), want veel fabrikanten kiezen ervoor om die efficiëntere – maar duurdere – vorm van stabilisatie enkel te gebruiken bij de hoofdcamera. Toch is het logische beslissing van Huawei, want tijdens het inzoomen, en zeker bij 10x zoom, is de minste beweging zichtbaar op beeld. De OIS helpt de P40 Pro Plus om scherpe foto’s te maken en ook om beter te filmen.

Foto’s

Genoeg besproken over camera-hardware, voordat ik enkelen van jullie persoonlijk moet komen wekken met een emmer water. Laat ons kijken naar de foto’s, want dat is waar het allemaal om draait. Ik kon de telecamera’s van de Huawei P40 Pro Plus vergelijken met de Xiaomi Mi 10 Pro die eveneens met twee telecamera’s komt. Xiaomi’s krachtigste vlaggenschip ondersteunt zoals de meeste toptoestellen maximaal 5x optische zoom, maar het merk doet dat zonder een periscoopopstelling met prisma. De Mi 10 Pro ondersteunt wel 10x hybrid zoom waarbij hij het alleen softwarematig het zoomen verbetert.

Je ziet hieronder verschillende foto’s bij 3x zoom, 5x zoom, 10x zoom en de maximale, digitale zoomafstand van beide telefoons. Dat is 100x zoom voor de P40 Pro Plus en 50x zoom voor de Xiaomi-telefoon. Je ziet links telkens foto’s die genomen zijn met de Huawei-telefoon en rechts foto’s van de Mi 10 Pro.

3x zoom

In deze vergelijking is gebruikt de Huawei-telefoon zijn gewone 8 MP telecamera met 3x optische zoom. Een mogelijke valkuil door het gebruik van twee telecamera’s bij de Pro Plus, is dat de 3x optische zoom telecamera bij kortere zoombereiken minder goed presteert dan de periscoopcamera die de P40 Pro ook bij korte afstanden inzet. Niets is minder waar.

Zowel in normale lichtomstandigheden als bij kunstlicht (de vierde fotoreeks) neemt P40 Pro Plus duidelijk de bovenhand over de ganse lijn. Hij toont meer detailrijke foto’s en hij heeft het aan het rechte eind met de belichting. Daarnaast komt Huawei met natuurlijke kleuren met zijn beeldverwerking – in tegenstelling tot Xiaomi. Bij de laatste fotoreeks kan je bijvoorbeeld zien hoe Xiaomi’s foto een gele schijn heeft, maar daar kunnen we de P40 Pro Plus niet op betrappen.

Tot slot zijn er de iso-waarden, dat is een techniek in de fotografie die camera’s gebruiken om onderbelichte foto’s toch beter te belichten. Bij de Mi 10 Pro kan je in schaduwen van foto’s zien dat er een kleine mate van onzuiverheid te bespeuren is. Dat is jammer, want bij 3x zoom zou de camera meer licht moeten kunnen opvangen dan bij langere zoom. Bij De P40 Pro zien we dat de sensor van de telecamera dergelijke problemen niet vertoont, en dat heeft ook deels te maken met de sterke beeldverwerking van Huawei. Kortom de P40 Pro Plus laat met voorsprong de betere prestaties zien.

5x zoom

Bij 5x zoom laat de P40 Pro Plus meer van zijn sterkten zien, maar ook een paar zwaktes die we bij 3x zoom niet tegenkwamen. Dit keer neemt de periscoopcamera met 10x optische zoom het roer over, en dan zie je wel dat er een aantal zaken veranderen. We beginnen bij het goede nieuws, want bij alle foto’s in deze vergelijking merken we dat Huawei bij hetzelfde zoombereik simpelweg meer details vastlegt. Dat is erg belangrijk, want het wil zeggen dat je naar hartenlust kan inzoomen op details van een foto en foto’s kan uitvergroten om ze in je woonkamer te hangen. Het is bijna schokkend hoe groot het verschil is tussen beide telefoons bij eenzelfde zoombereik.

Verder zien we dat Xiaomi dit keer niet langer gekke dingen doet met de overgesatureerde kleuren, en de Mi 10 Pro laat in bepaalde gevallen ook de betere belichting zien. Bij de tweede fotoreeks is bij de Pro Plus de kapel duidelijk onderbelicht en je kan bij meerdere foto’s van de Huawei-telefoon zien hoe de camera moeite heeft om de blauwe lucht op een realistische manier te tonen. Inconsistente prestaties in verband met belichting zien we overigens nog vaker terug bij deze telefoon door de review heen.

Anderzijds merken we dat de Mi 10 Pro bij de laatste fotoreeks hieronder een hopeloos onscherpe foto aflevert bij 5x zoom, en dat is een probleem dat we met de P40 Pro Plus gewoon niet te zien krijgen bij dit zoombereik. Wederom kunnen we zeggen dat de P40 Pro Plus de superieure cameraprestaties laat zien.

10x zoom

Geen enkele telefoon, buiten de P40 Pro Plus, kan foto’s nemen bij 10x zoom zonder kwaliteitsverlies. Voor smartphonegebruikers die minder geven om de cameraprestaties van hun telefoon klinkt dat waarschijnlijk als één grote en dure gimmick. Toch kan je er gewoon niet omheen dat het in de praktijk gewoon verbluffend is. Als je de foto’s van de Huawei P40 Pro Plus in detail vergelijkt met de Xiaomi-telefoon, dan merk je dat de Huawei-telefoon details in een foto laat zien waar Xiaomi slecht schijnbaar schilderwerkjes van diezelfde foto kan tonen.

Dat komt omdat de Mi 10 Pro namelijk toe is aan softwarematige verbeteringen met 10x hybrid zoom, terwijl de P40 Pro Plus nog binnen zijn lossless-zoombereik blijft. Dat wil zeggen dat er bij de Huawei-telefoon, in tegenstelling tot de Mi 10 Pro, geen kwaliteitsverlies optreedt bij 10x zoom. Afhankelijk van de beeldverwerking van fabrikanten kunnen er onderling verschillen zijn, maar ook bij elke andere fabrikant dan Xiaomi zal je merken dat er kwaliteitsverlies optreedt. De P40 Pro Plus kan je over lange afstanden details laten zien in foto’s die je bij andere smartphones gewoon niet terugvindt.

Huawei slaagt er ook opnieuw in om ook bij dit zoombereik de iso-waarde te drukken, terwijl we bij de foto’s van de Mi 10 Pro al kleurvervormingen zien in donkere delen. Dat duidt weer op een sterke beeldverwerking voor de P40 Pro Plus. Anderzijds blijft de P40 Pro Plus wel fouten vertonen met de belichting zoals we bij 5x zoom al hebben gezien, en jammer genoeg komen die bij 10x zoom onder een vergrootglas te staan.

Bij de tweede en de vijfde fotoreeks zie je hoe Xiaomi respectievelijk het torentje en de lantaarnpaal beter belicht. Zeker de foto van de toren is bij de P40 Pro Plus is in zo’n mate donker dat je hem niet zomaar kan laten afdrukken om hem in een fotoalbum te gebruiken.

Er kunnen twee mogelijke verklaringen zijn voor de donkere foto’s. Enerzijds kan het een probleem zijn met de camera die Huawei softwarematig beter kan afstellen met een toekomstige software-update. Het is waarschijnlijker dat de camera op zijn hardware-limieten botst met het kleine f/4.4-diafragma. In dat geval zou Huawei donkere beelden kunnen verkiezen boven hoge iso-waarden, en dat is geen slechte beslissing. In onderstaand voorbeeld kan je zien hoe je met een eenvoudige bewerktool de bewuste foto van het donkere torentje al kan corrigeren. Aan hoge iso-waarden kan je helaas niet zomaar iets veranderen.

Je ziet hieronder de ietwat donkere foto van het torentje naast de bewerkte versie, en het resultaat ziet er schitterend uit.

Huawei verklaarde bij Androidworld eerder al dat het zijn smartphonecamera’s ontwerpt met de gedachte dat je met zo min mogelijk moeit de de beste foto’s kan maken. Dat is ook de reden waarom we ook bij de normale fotostand zien hoe Huawei nachtfoto’s automatisch lichter maakt, in tegenstelling tot andere merken die daarvoor naar de nachtmodus verwijzen. Toch kan ik de beslissing omtrent de donkere beelden begrijpen, want de Huawei P40 Pro Plus is in de eerste plaats een telefoon voor fotografieliefhebbers, want de betere camera is echt de nummer één reden waarom je de extra 400 euro neerlegt voor de Pro Plus-variant. Fotografieliefhebbers zullen veel sneller geneigd zijn om tijd te stoppen in nabewerking dan de gemiddelde smartphone gebruiker. Al zijn de donkere beelden tegelijk wel een verbeterpunt voor de opvolger van de P40 Pro Plus.

100x zoom/50x zoom

Wie dacht dat we met 10x optische zoom alvast het beste hebben gezien, heeft het mis. Zelfs als je buiten de grenzen van 10x zoom treedt, zie je dat de P40 Pro Plus met zijn periscoopcamera nog altijd een voorsprong heeft op camera’s met 5x optische zoom. In onderstaand voorbeeld kunnen we met zijn allen zien hoe de cameratelefoon van Huawei bij zijn maximale bereik van 100x digitale zoom betere beelden laat zien dan de Mi 10 Pro bij de helft van dat bereik. Als je nog niet helemaal onder de indruk was van de prestaties bij 10x zoom, dan is het nu de moment om grote ogen op te zetten.

Bij het eerste beeld merken we bijvoorbeeld hoe Huawei een scherpere en detailrijkere foto laat zien zonder kleurvervormingen. Bij de Mi 10 Pro zien we een paarse rand rond de kegel, het beeld is onscherp en we zien nagenoeg niets van de afgebladderde witte verf. Kijk je naar het derde beeld van de appels, dan merk je eveneens een duidelijk verschil.

Toch zijn de beelden bij 100x zoom zeker niet perfect, en het zijn zeker niet meteen beelden om in te kaderen. We zien opnieuw dat de meeste beelden eerder donker zijn, maar daarnaast zien we ook kleine kleurvervormingen en onzuiverheden door hoge iso-waarden.

Wat deze vergelijking ons vooral leert, is dat de P40 Pro Plus ook bij meer dan 10x zoom de bovenhand neemt ten opzichte van andere telefoons. Bij andere toestellen verwacht je geen bruikbare beelden meer als je in de zone van digitale zoom treedt, maar dat is bij de P40 Pro Plus gewoonweg niet het geval. In onderstaande foto zie je een vergelijking bij een zelfde 50x-zoombereik tussen de P40 Pro Plus en Mi 10 Pro. Je ziet dat bij de Huawei-telefoon vanop eenzelfde afstand een A4-papier goed leesbaar is, terwijl dat bij de Xiaomi-telefoon niet het geval is.

Je ziet hieronder eerst de foto van de Huawei-telefoon, gevolgd door de Mi 10 Pro. In de derde foto zie je hoe ver ik van het A4-blad ben verwijderd.

Nachtfoto’s

We hebben de P40 Pro Plus en de Xiaomi Mi 10 Pro ook vergeleken bij enkele nachtfoto’s. De eerste drie fotoreeksen hieronder, zijn genomen in de normale fotostand terwijl de laatste drie genomen zijn met de nachtmodus van beide telefoons. De eerste foto is telkens genomen bij 3x zoom, gevolgd door 5x zoom en tot slot 10x zoom. Je ziet links telkens beelden van de Huawei-telefoon en rechts foto’s van het Xiaomi-apparaat.

We zien in de eerste reeks, bij 3x zoom, dat beide beelden het verlichte gedeelte overbelicht weergeven. De P40 Pro Plus slaagt er wel in om de beelden beter te belichten en meer details te tonen. Bij 5x zoom in de normale fotostand blijft Huawei kiezen voor belichting terwijl Xiaomi een relatief donkere foto toont. De P40 Pro Plus toont meer details bij de bladeren van de boom, terwijl we in de foto van de Mi 10 Pro wat meer zien van het houtwerk in het gebouw rechts. De telefoons kiezen elk voor een andere benadering, maar de P40 Pro Plus maakt minder sterk het verschil. Bij 10x zoom geeft de P40 Pro Plus het belichten volledig op, en de Mi 10 Pro levert de betere foto af.

Tot slot kijken we naar de nachtmodus voor beide toestellen. In de vierde fotoreeks merken we dat de P40 Pro Plus duidelijk de betere foto aflevert, want de foto is meer belicht en hij is scherper in vergelijking met die van de Xiaomi-telefoon. Bij 5x zoom in de vijfde reeks zijn de rollen omgekeerd. De foto van Xiaomi is donkerder, maar hij is minder overbelicht en scherper met meer details. Bij 10x zoom lijkt de nachtmodus van de Huawei-telefoon het helemaal op te geven, want alles kleur blauw en geel. De Xiaomi-telefoon toont ons de meer realistische foto van de twee.

Als het op nachtfotografie aankomt, dan kan Huawei de sterke prestaties niet verderzetten die het bij normale lichtomstandigheden liet zien. Dat heeft enerzijds te maken met het kleinere diafragma van de periscoopcamera, maar door de vijf lichtweerkaatsingen in de sensor gaat er ook telkens wat lichtsterkte verloren. Dat legde Huawei eerder uit bij Androidworld. 

Video’s

Huawei’s P40 Pro Plus maakt net als de gewone P40 standaard beelden met de uitstekende 40 MP groothoekcamera. Zo kan hij kwalitatieve filmpjes maken in een bredere hoek. Voor onze cameravergelijking gingen we filmen bij 1x zoom met de hoofdcamera, om beter de vergelijking te kunnen maken met de Mi 10 Pro. De eerste video hieronder is gemaakt met het Xiaomi-vlaggenschip en de tweede is genomen met de P40 Pro Plus. Beide filmpjes werden in 1080p opgenomen aan 30 frames per seconde (fps).

In de eerste video film ik met de Mi 10 Pro bij 1x zoom en vervolgens met een zoombereik van 6x zoom. Dat is voor de Mi 10 Pro het maximum bereik tijdens het filmen. Natuurlijk is het ons bij de P40 Pro Plus vooral om de filmprestaties van de telecamera te doen en daarom zie je hoe ik in de tweede video  de tijd neem om met de P40 Pro Plus ook in te zoomen tot 6x zoom om zo de vergelijking te maken. Tot slot zoom ik in tot het maximum van 30x zoom in de Huawei-video.

We zien op basis van de video’s dat de P40 Pro Plus de betere kleuren heeft en ook bij 6x zoom meer detailrijke en scherpe beelden laat zien. Bij 30x zoom heeft de camera moeite met de focus, maar na een tijdje slaagt hij erin om een meer dan behoorlijk beeld te maken van de toren. Waar de telefoons ook verschillen is op het gebied van de resolutie waarin ze kunnen filmen. De Mi 10 Pro kan in een hogere 8K filmen aan 30 fps, terwijl de P40 Pro Plus enkel 4K aankan met 30 fps.

Xiaomi Mi 10 Pro cameravergelijking

Huawei P40 Pro Plus cameravergelijking

Camera-app

Huawei’s camera-app kreeg met EMUI 10 een sterkte facelift. De app is overzichtelijk met een duidelijk carousselmenu dat de belangrijkste modi bevat en een ‘Meer’ knop waar je alle overige functies terugvindt. Wat Huawei beter zou kunnen doen, is in zijn camera-app nog meer informatie voorzien over de verschillende functies.

Ik ben ook erg enthousiast over het onderstaande begeleidende previewvenster dat verschijnt wanneer je meer dan 15x inzoomt. Huawei toontje dan op de foto op welke plaats je inzoomt, en dat is allesbehalve een overbodige luxe bij grote zoombereiken.

Accu

De Huawei P40 Pro Plus komt met dezelfde 4200 mAh accu van de P40 Pro, en die zorgt ervoor dat je de telefoon makkelijk langer dan een dag kan gebruiken met één oplaadbeurt. Dat is ook het geval als je de P40 Pro Plus gebruikt bij met de 90 Hz verversingssnelheid van het scherm.

Als we naar de oplader kijken, dan vinden we een 40 watt exemplaar dat met de P40 Pro Plus komt. We kennen diezelfde  SuperCharge-oplader sinds de Mate 20-reeks uit 2018, en hoewel het ook naar hedendaagse standaarden een krachtige snellader is, benen concurrenten Huawei wel bij.

Waar de P40 Pro Plus mee uitpakt is in de eerste plaats het draadloos opladen dat werkt met een vermogen van 40 watt ten opzichte van het 27 watt opladen van de P40 Pro. Als we Huawei vroegen waarom de P40 Pro Plus sneller juist kan opladen, dan kregen we als antwoord “Omdat hij een meer premium toestel is”. De P40 Pro en de Pro Plus-variant hebben dezelfde Kirin 990-chipset en overige specificaties, en alles wijst erop dat Huawei de functie enkel toevoegt aan zijn duurste vlaggenschip om zo een extra verkoopargument te kunnen aanbieden naast de cameraverbeteringen.

Wat ook  de reden mag zijn, wij gingen het snelle draadloos opladen testen. Huawei belooft dat je de Huawei P40 Pro Plus met 40 watt draadloos opladen in een halfuur tot 50 procent kan opladen. We lieten de P40 Pro Plus opladen nadat hij zonder accucapaciteit is uitgeschakeld. Als we de telefoon op de oplader leggen, start hij ook automatisch. Vervolgens lieten we hem precies een halfuur lang zijn ding doen om dan vast te stellen dat hij 51 procent van zijn capaciteit heeft bereikt. Sterk hoor.

Wat minder sterk is, zijn dan weer de prijzige accessoires die benodigd zijn om het snelle draadloos laden te laten werken. Je hebt namelijk twee accessoires van Huawei nodig: de ‘Huawei SuperCharge Wireless Charger Stand’ en de ‘Huawei USB-C Adapter’. Die laatste is een 65 watt oplader die je aansluit op de draadloze oplader. De 40 watt oplader die met je P40 Pro Plus komt is helaas niet krachtig genoeg om de klus te klaren, en je moet dus eerst deze accessoires kopen die samen 129 euro kosten.

Toegegeven, draadloos opladen werkt erg goed op de P40 Pro Plus, maar of deze functionaliteit je echt een extra 129 euro waard is, is maar sterk de vraag. Veel liever hadden we gezien dat Huawei een verbeterde bedrade oplader had geleverd samen met de P40 Pro Plus, zoals de 65 watt oplader van de OPPO Find X2 Pro die de telefoon in 38 minuten volledig oplaadt. Als Huawei een krachtigere bedrade oplader had geleverd, had je voor draadloos opladen ook enkel de SuperCharge Wireless Charger Stand moeten kopen die je dan gewoon aansluit op de meegeleverde oplader.

Conclusie

De Huawei P40 Pro Plus is een vlaggenschip dat een premium gevoel uitstraalt. Is het niet de monsterlijke camera-opstelling op de achterkant, dan wel de blinkende afwerking van keramiek voor de behuizing. Verder  is Huawei erin geslaagd om de beste cameratelefoon die er op de markt is nog beter te maken. De periscoopcamera met 10x optische zoom is een meerwaarde die je bij andere telefoon niet kan vinden, en deze camera-opstelling heeft jaren voorsprong op veel van zijn concurrenten als je alles samen neemt.

Toch zijn de andere verbeteringen die P40 Pro Plus brengt ten opzichte van Huawei’s P40 Pro minder significant. De dure accessoires voor draadloos opladen maken de functie eerder tot een gimmick, ook al doet de P40 Pro Plus wel wat hij belooft.

Bij onze P40 Pro-review schreven we al dat de telefoon naast de krachtige camera meer sterke uitschieters nodig heeft. Huawei worstelt bijvoorbeeld nog steeds met zijn eigen HMS-ecosysteem zonder Google-apps, ook al voert het in een hoog tempo verbeteringen door. De telefoons heeft verder een goed design en een kwalitatief scherm, maar Huawei slaagt er niet in om zijn belangrijkste concurrenten op die gebieden te overstijgen.

We houden het met de P40 Pro Plus dus bij de ontzettend sterke camera-opstelling die de grootste liefhebbers van smartphonefotografie moet overhalen. Al is ook deze nooit eerder geziene periscoopcamera imperfect. De telecamera presteert niet even sterk in onderbelichte omstandigheden, en sommige afbeeldingen zijn wat te donker, waardoor je de plaatjes moet bewerken. Dat en het bedrag van 1399 euro is de prijs die je betaalt voor een telecamera die verder alle concurrenten van zich afschudt.

Je kan je de vraag stellen waarom mensen die hoge prijs willen betalen voor de beste smartphonecamera. Je zou ook een sterke Poco F2 Pro kunnen kopen voor 599 euro – 499 euro als je geluk hebt – en dan heb je nog een mooi bedrag over dat je kan spenderen aan een knappe systeemcamera. Toch kan ik wel degelijk de keuze voor de P40 Pro Plus begrijpen. Er is namelijk voor liefhebbers van smartphonefotografie iets erg aanlokkelijk aan het gevoel dat je de meest uitmuntende en veelzijdige camera-opstelling gewoon in pocket-formaat overal met je mee kan nemen.

Mijn advies is dus dat je heel goed moet weten waarom je de P40 Pro Plus koopt. Dat doe je enkel en alleen omdat je gecharmeerd bent door de sterke camera. Je koopt hem omdat je de beelden van de prachtige Dom van Aken vanop een afstand in detail wil vastleggen. Kan ik kopers echt ongelijk geven die helemaal betoverd zijn door de camera? Nee, niet nadat ik de P40 Pro Plus heb getest.

Alternatieven voor de Huawei P40 Pro Plus zijn: de OPPO Find X2 Pro (1199 euro) OnePlus 8 Pro (999 euro), Xiaomi Mi 10 Pro (999 euro) en Samsung Galaxy S20 Ultra (1249 euro).

Positieve punten

+ De allerbeste camera in een smartphone

+ Goede accuduur

+ EMUI 10.1 ziet er beeldig uit

Negatieve punten

– Mist sterke uitschieters naast de camera

– Draadloos opladen is een dure extra

– Huawei Mobile Services is niet voor iedereen een oplossing

Huawei P40 Pro Plus kopen

De Huawei P40 Pro Plus is te koop in Nederland vanaf 1399 euro. Je vindt hem onder meer bij Belsimpel en Mobiel.nl.

[tds=7571]

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten