Microsoft gaf het voorbeeld

Lees verder na de advertentie.
Het idee om een smartphone in een computer te veranderen is verre van nieuw. Microsoft introduceerde dit al in 2015 met Windows Continuum. Deze functie op bepaalde Windows Phone-modellen liet de gebruiker toe om (via een dockingstation of draadloos) een externe muis, toetsenbord en monitor aan te sluiten, waardoor er een meer computerachtige werkomgeving ontstond. Zo kon je bijvoorbeeld op een groot scherm verder werken aan een Excel-rekenvel of makkelijker een uitpuilende mailbox beheren. Helaas is het met het Windows Phone-platform niet zo goed afgelopen. Het mobiele besturingssysteem werd eind 2017 met pensioen gestuurd, waardoor Windows Continuum nooit echt van de grond is gekomen.
In Android-land waren de Samsung Galaxy S8 en S8+ de eerste smartphones die je kon omtoveren tot een computer. Net als bij de Galaxy S9 en diens grotere broer moet daarvoor wel een speciaal dockingstation worden aangeschaft. Dit zogeheten DeX Station kostte aanvankelijk 149 euro, maar is intussen te krijgen voor een derde van dat bedrag. Later lanceerde Samsung ook nog het DeX Pad, een accessoire van 100 euro met twee voordelen: een hogere resolutie op de aangesloten monitor (1440p ipv 1080p) en de mogelijkheid om de gedockte Galaxy als touchpad te gebruiken. Vanaf de Note 9 is het dockingstation geen must meer en koos Samsung voor de meer laagdrempelige aanpak van concurrent Huawei: een eenvoudige en zeer betaalbare usb-c naar HDMI-adapter (wij betaalden voor ons exemplaar 16,45 euro, verzendkosten inbegrepen). Aan deze goedkope oplossing kleven ook een paar nadelen, maar daarover zo meteen meer.
Samsung DeX
Omdat Samsung ons ten tijde van de test geen Note 9 kon uitlenen, opteerden we voor een Galaxy S9 gecombineerd met een DeX Pad. Voor de softwarematige kant van het verhaal maakt dat geen verschil: de interface op het (grote) scherm is identiek. Aan hardwarezijde heb je wel het voordeel dat je via de twee usb-poorten ook een muis en toetsenbord met kabel kunt inpluggen, en dat je telefoon in het dock netjes wordt opgeladen via de bijgeleverde stroomadapter. Gebruik je een gewone verloopkabel, hou er dan rekening mee dat de accu van je smartphone in ‘pc-modus’ langzaam maar zeker leegloopt. Een interessant alternatief vormen de monitoren met een ingebakken usb-c-poort: daarmee geef je het beeldsignaal aan het scherm door én wordt je smartphone in één klap ook bijgetankt.
Wanneer je je Samsung-telefoon via een DeX of adapterkabeltje op een tv-scherm aansluit, wordt de computermodus automatisch geactiveerd. Op de monitor verschijnt een gelikte desktopomgeving die sterk aan die van Windows 10 doet denken, compleet met een soort startknop, taakbalk en een meldingenvenster. Samsung DeX draait al je vertrouwde apps en het mooie is dat je die naast elkaar kunt positioneren en openen, net zoals op een echte computer. Via enkele iconen op het bureaublad heb je rechtstreeks toegang tot de bestandenkiezer, browser, e-mail, je foto’s en de instellingen. Je kunt nieuwe toepassingen downloaden uit de Google Play Store, maar in Samsungs eigen Galaxy Apps-winkel vind je een aparte categorie Apps for Samsung DeX. Het gaat om een twintigtal toepassingen die geoptimaliseerd zijn voor het grote scherm. Denk aan Word, Excel en PowerPoint uit de Microsoft Office-suite, maar bijvoorbeeld ook aan Deezer, Shazam, TripAdvisor en het beeldbewerkingsprogramma Photo Editor MG. Typen in Word, een foto retoucheren, met muis en toetsenbord gaat het vele malen vlotter dan rechtstreeks op de smartphone. Zelfs drag & drop wordt ondersteund, bijvoorbeeld om meerdere foto’s tegelijk naar een e-mail te slepen. Ondertussen blijven alle typische telefoonfuncties (bellen, sms’en) gewoon beschikbaar, en kun je de smartphone zelfs voor hele andere zaken gebruiken.
Daarnaast beschik je over het onderdeel Game Launcher met tientallen ‘aanbevolen games voor Samsung DeX’. Stel je er echter niet te veel bij voor, want slechts een handvol spellen gebruikt ook daadwerkelijk het volledige beeldscherm. Bij een game als Vainglory ziet dat er best fraai uit, maar bij The Tribez: Build a Village was de resolutie – en daarmee de scherpte – dan weer veel te laag.
Huawei EMUI Desktop
De ervaring met de EMUI Desktop van Huawei, door ons getest op een P20, P20 Pro en Mate 20 Pro, is in grote lijnen vergelijkbaar met Samsung DeX: beide oplossingen zijn plug & play, intuïtief en voelen dankzij de krachtige processors van de smartphones lekker soepel aan. Wel is er een duidelijk verschil in design: waar Samsung goed naar Windows 10 heeft gekeken, lijkt de interface van Huawei meer op die van Windows 95 – inclusief de achtergrond met groene weilanden en wolken! Het oogt een tikkeltje oubollig. Opmerkelijk: op de P20 en Mate 20 Pro vielen de iconen, taakbalk en apps een stuk forser uit dan op de P20 Pro, en oogden daardoor minder verfijnd, terwijl het om dezelfde schermresolutie ging (1.920 x 1080 pixels). We vonden geen manier om dat te veranderen: het staat los van de schermresolutie van de smartphone, en de EMUI Desktop heeft – in tegenstelling tot Samsung DeX – geen eigen menu met instellingen.
We sloten de Huawei-toestellen zoals gezegd aan via een eenvoudige usb-c naar HDMI-kabel, met een bluetooth-muis en -klavier. Net als bij de DeX Pad is die randapparatuur geen must, want ook bij Huawei kan het smartphonescherm dienst doen als virtueel toetsenbord en touchpad. Op die manier kun je bijvoorbeeld scrollen met twee vingers of tappen met twee vingers om de rechtermuisknop na te bootsen. Op onze P20 Pro en Mate 20 Pro zat overigens een iets verschillende versie van het touchpad: met de ene toepassing konden we ook screenshots maken van de desktop en gebruikmaken van een tekengereedschap, wat bijvoorbeeld handig kan zijn tijdens een powerpointpresentatie. In de app van de Huawei P20 Pro ontbraken deze functies.
Huawei levert WPS Office als kantoorsuite mee, maar je kunt evengoed gebruikmaken van Google Documenten of van de Microsoft Office-apps (die er overigens niet minder geoptimaliseerd uitzien dan bij Samsung DeX). Opmerkelijk is dat je vanuit de EMUI Desktop geen toegang hebt tot de Google Play Store, maar enkel tot Huaweis eigen AppGallery. Je kunt wel nieuwe apps uit de Play Store toevoegen, maar dat dient dan in de ‘klassieke’ smartphonemodus te gebeuren.
Conclusie
De desktopomgevingen van Samsung en Huawei zijn qua functionaliteit erg aan elkaar gewaagd. Door het frissere design en de ruimere keuze aan apps die geoptimaliseerd zijn voor het grotere scherm, hebben we een lichte voorkeur voor Samsung DeX. Prettig bij Huawei is dan weer dat de pc-modus ook beschikbaar is op meer betaalbare modellen (zoals de P20) en dat je in geen enkel geval een dockingstation hoeft aan te schaffen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten