Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

LG Tone Free FN6 review: plus- en minpunten van de zelfreinigende oortjes

Sebastien Marien
Sebastien Marien
30 juli 2020, 20:00
8 min leestijd

LG Tone Free FN6

Lees verder na de advertentie.

LG lanceerde begin dit jaar zijn volledig draadloze Tone Free HBS FL7-oortjes die komen met een case die bacteriën dood voor UV-licht. Niet snel daarna volgde in juni dan de Tone Free FN6 (149 euro) die met een verbeterd design komen, maar wel de belangrijkste eigenschappen van de FL7-oortjes overnemen. Het is ook dit model dat in Nederland en België beschikbaar is en je kan hier over de plus- en minpunten van de oortjes lezen.

LG Tone Free FN6 – de pluspunten

1. Design en draagcomfort

De Tone Free FN6-oortjes komen met een witte of zwarte kleur en een erg compact ontwerp als je ze vergelijkt met de vele andere true wireless-oortjes die erop de markt zijn. Verder komt LG met een ronde case waar de oortjes magnetisch in passen om ze op te laden en te reinigen aan de hand van UV-verlichting.  Zowel de oortjes als het doosje zijn van plastic gemaakt, en terwijl de oortjes een glanzende afwerking hebben koos LG voor de case voor een matte plastic. Goede keuze. De case laad je op met usb-c, zoals het ook hoort, en er is een knop om met bluetooth te verbinden. Verder is er een gekleurd LED-lampje dat aantoont wanneer de oortjes klaar zijn om te verbinden of om op te laden.

In vergelijking met zijn voorganger heeft LG met het FN6-model van de Tone Free een grote stap voorwaarts gezet wat draagcomfort betreft. De oortjes hebben een logische pasvorm en door hun lichte gewicht merk je al snel niet meer dat je ze in hebt. De Tone Free-oortjes komen ook met verschillende maten van oordopjes. LG’s earphones zitten beter dan de Freebuds 3i van Huawei die we onlangs op de redactie konden testen, maar die laatste voelen wel iets duurzamer en hoogwaardig aan op het gebied van afwerking. Al zijn de Huawei-oortjes in feite zo’n 50 euro goedkoper.

2. Tone Free-app

Je kan de Tone Free-oortjes verbinden met de uitstekende Tone Free-app waarmee je de firmware van de oortjes kan bijwerken en ook een heleboel instellingen kan aanpassen. Je kan zo onder meer de knoppen van de touch-bediening wijzigen, de equalizer tweaken, de handleiding lezen, de accuduur van de oortjes controleren en je oortjes terugvinden door ze een geluid te laten afspelen. De Tone Free-app is erg overzichtelijk en je vindt er alle instellingen die je maar kan wensen om zo het meeste uit je draadloze oortjes te halen.

3. Zelfreinigend

‘Zelfreinigend’ is niet helemaal het juiste woord, want de Tone Free-oortjes van LG maken zichzelf niet schoon, maar wel bacterievrij. De case maakt je oordopjes voor 99,9 procent bacterievrij als hij ze 10 minuten lang aan UV-licht kan blootstellen. Dat is zeker een mooie extra, maar het automatisch bacterievrij maken staat ook niet helemaal bovenaan de lijst van belangrijke functies die echt voor je draadloze oortjes wil.

4. Fast Pair en Google Assistent

Zodra je voor het eerst op de knop drukt om deze Tone Free-oortjes met je telefoon te koppelen, krijg je meteen een handige pop-up-melding en in no time  zijn je oortjes gekoppeld. LG werkt daarvoor met Googles Fast Pair-functie voor bluetooth-apparaten. Ontzettend handig, want je hoeft zo niet naar apparaten te scannen in het bluetooth-menu.

De Tone Free FN6 bieden ook ondersteuning voor de Google Assistent. Je kan zo spraakopdrachten geven of de Assistent meldingen laten voorlezen. Je kan de functie aanpassen in de Tone Free-app en daarbij het leestempo van Google wijzigen. Standaard voorziet LG geen touch-commando waarmee je de aandacht van de Assistent kan wekken, maar in de Tone Free-app kan je wel zo’n touch-commando instellen.

LG Tone Freen FN6 – de minpunten

1. Geluid

Laat ons er geen doekje om winden. Het geluid van de Tone Free FN6 is ietwat teleurstellend. Het geluid dat door de kleine 6 mm drivers wordt geproduceerd klinkt niet rijk genoeg en dat laat zich over de ganse lijn voelen. Je merkt het nog het meeste bij stemgeluid, bij lage bastonen en hoge volumes. Dat is erg teleurstellend, gezien LG graag zijn samenwerking met audiofabrikant Meridian in de verf zet. Het maximale volume van de Tone Free-oortjes is wel voldoende, maar omwille van de prijs van LG’s oordopjes had ik wel een meer premium geluidskwaliteit verwacht.

In de Tone Free-app kan je wel de equalizer aanpassen en dat verbetert wel de zaak lichtjes. Je kan daarbij kiezen uit een aantal presets of je kan zelf tot in detail het geluid aanpassen. Ik testte ten slotte ook de kwaliteit van telefoongesprekken waarbij de twee microfoons van de oortjes het overnemen van de microfoons van je telefoon. Het geluid dat je oortjes opvangen klinkt, zoals vaker het geval is, wat holler in vergelijking met wat mijn telefoon kan vastleggen, maar je blijft gelukkig wel goed verstaanbaar.

2. Automatisch pauzeren

Zoals de meeste volledig draadloze oortjes pauzeren de Tone Free FN6 automatisch de muziek als je ze verwijdert. Stop je ze weer in, dan begint het afspelen weer. Dat is in principe een heel handige functie, maar bij LG’s oortjes is de feature onbetrouwbaar. Soms detecteren de oortjes niet meteen dat ze uit je oor zijn verwijderd, en gaan ze een tijdje door met afspelen, terwijl de andere keer de muziek stopt, terwijl je ze in hebt. Ontzettend vervelend.

3. Touch-bediening

LG gaf zijn Tone Free FN6-oortjes touch-bediening, en dat is ook wat de meeste andere fabrikanten doen. Door eenmaal te tikken kan je afspelen of pauzeren en door tweemaal links of rechts te tikken, zet je het volume hoger of lager. Daarnaast kan je Ambient Sound activeren door ingedrukt te houden en door driemaal te tikken kan je naar het volgende nummer gaan. Je kan commando’s ook eenvoudig wijzigen in de app.

Het grote probleem met de bediening is dat ze enkel werkt als je precies drukt op de plaatsen waar de touch-bediening werkt, en dan nog negeren de Tone Free-oortjes soms mijn touch-commando’s. Ik probeer bijvoorbeeld om driemaal te tikken om naar het volgende nummer te gaan, even wachten en dan nog eens driemaal tikken. Vervolgens merk ik da de Tone Free-oortjes die tweede handeling negeren, of in plaats van voor de tweede keer een nummer te slaan plots de muziek pauzeren. Dat is erg jammer gezien de prijs van de oortjes, want als resultaat merkte ik dat ik automatisch mijn telefoon begon te gebruiken om muziek te bedienen.

4. Ambient sound

Op de Tone Free FN6 van LG kan je de ‘ambient sound’-functie activeren wanneer je plots even de aandacht op je omgeving wil richten zonder de oortjes te verwijderen. De oortjes maken gebruik van hun twee microfoons om het geluid uit je omgeving op te vangen en versterkt af te spelen, en in de app kan je aanpassen met welke gevoeligheid je de microfoons wil laten werken.

Ambient sound werkt erg goed voor omgevingsgeluiden die dichtbij weerklinken, want op het moment van schrijven hoor ik mijn mechanisch toetsenbord als een gek door mijn oortjes galmen. Echt bijna oorverdovend als je het volume en de gevoeligheid maximaal zet. Anderzijds hoor ik nauwelijks wat iemand tegen met zegt als die persoon zich een paar meter verderop bevindt. Dat probleem merkte ik niet met de Freebuds 3i. Zelfs als je het volume van mediageluid wat zachter zet, dan nog slagen de microfoons er niet in om het geluid van verderop echt verstaanbaar te maken.

5. Accu

Je zou het niet zeggen, maar de kleine Tone Free FN6-oortjes hebben een mooie accucapaciteit in hun klein formaat. Je kan 6 uur lang met de oortjes naar muziek luisteren, ten opzichte van 3,5 uur met de Freebuds 3i van Huawei. Daarnaast zorgt de case voor een totaal van 18 uur gebruik, dat is een halfuur meer in vergelijking met de oortjes van Huawei. Net als bij de Freebuds 3i hebben ze een uur nodig om volledig op te laden.

Als we echter vergelijken met de Galaxy Buds Plus dan merken we dat die Samsung-oortjes het 11 uur uitzingen en in totaal 22 uur met de accucapaciteit van de case. Daarnaast heb je nog de voordelige OnePlus Buds die het 10 uur lang volhouden, of maar liefst 30 uur met de case. De Toner Free FN6 behoren dus niet tot de beste leerlingen van de klas.

Conclusie

LG heeft zich met de volledig draadloze Tone Free FN6 volledig gericht op het compacte en ergonomische design van de oortjes, en dat is ook een grote meerwaarde. De oortjes voelen licht aan en ze zien er prima uit met de knappe case. Verder is ook het softwaregedeelte prima op orde, want de earphones werken met Google Assistent, Fast Pair en de uitstekende Tone Free-app waarmee je alle instellingen gemakkelijk op een rijtje terugvindt.

Toch zorgen LG’s oortjes voor een ietwat wrange nasmaak als je alle ingrediënten combineert. Er is geen noise-cancelling, het geluid is een tegenvaller door de kleine audio-drivers en ook de toch-bediening en ambient sound-functie werken minder goed dan bij sommige concurrenten. Neem daarbij de relatief hoge prijs van 149 euro en dan merk je dat de oortjes prijs-kwaliteit gewoonweg niet het beste bieden. Helaas kan ook de antibacteriële functie daar niets aan veranderen.

LG Tone Free FN6 kopen

De LG Tone Free FN6 zijn te vinden met een witte en een zwarte tint voor een adviesprijs van 149 euro. Je kan ze kopen bij onder meer Coolblue en MediaMarkt. Er is ook een voordeligere variant die zonder de zelfreinigende functie komt, de Tone Free FN4, en die kan je voor 99 euro kopen.

Lees meer over