Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Nieuwe Google Lens preview: vijf slimme functies waarmee Lens je kan helpen

Sebastien Marien
Sebastien Marien
22 mei 2019, 13:19
6 min leestijd

Nieuwe Google Lens

Lees verder na de advertentie.

Op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2019 volgde een waterval aan verbeteringen voor Android en Google-diensten en één van de diensten die getrakteerd werd op verbeteringen is Google Lens. De slimme objectherkenningssoftware van Google kreeg tal van nieuwe functionaliteiten en Google rolt de update nu uit naar gebruikers in versie 9.91 van de bètaversie van de Google-app.

Je kan Lens openen vanuit je Google Assistent om te kijken of je de update hebt ontvangen. In dat geval zie je het nieuwe carrouselmenu met de vijf verschillende  functies waarmee Lens je kan helpen. Je zou misschien denken dat het feit dat je nu moet kiezen tussen functies Lens  juist complexer maakt, maar in feite levert het vooral veel preciezere resultaten op. Tijd om even te kijken wat er precies is verbeterd.

1. Vertalen

Vertalen is het eerste menu in de nieuwe Lens. De mogelijkheid om tekst te vertalen was al langer aanwezig, maar de feature werkt nu vlotter dan ooit. Lens vertaalt automatisch naar de taal die op je telefoon is ingesteld, bijvoorbeeld het Nederlands, en het detecteert ook automatisch de taal van de oorspronkelijke tekst. Je ziet vervolgens een overlay op de foto waarbij de tekst in het Nederlands zichtbaar is bovenop de oorspronkelijke tekst.

Je kan daarna kiezen voor ‘Alles kopiëren’ om alle tekst van de pagina naar je klembord te kopiëren, of je opent meteen Google Translate. Je kan ook tekst selecteren om zo in één keer de oorspronkelijke tekst te zien, maar dat lang indrukken om te selecteren lukt nog niet altijd even goed in de bèta van de nieuwe lens.

2. Tekst 

Google Lens komt met een handige manier om tekst met behulp van een foto te kopiëren en er in één klap mee aan de slag te gaan. Als je een foto neemt krijg je de mogelijkheid om alle tekst te selecteren, of je kan enkele delen selecteren uit de foto die je wil gebruiken.

Dit keer werkt dat selecteren stukken vlotter dan bij Vertalen. Je kan daarna de tekst naar je klembord kopiëren, in Google opzoeken of vertalen. Dat laatste opent in één keer Google Translate. Het Tekst-menu is dus momenteel de betere methode om effectief te vertalen, omdat er hier geen problemen zijn met selecteren. 

3. Auto

Auto is de functie die eigenlijk werkt zoals de indeling zonder categorieën uit de oude Lens. Je richt je camera en krijgt op basis daarvan informatie te zien. Dit menu is het manusje-van-alles die alle functies wil uitvoeren van de overige categorieën, alleen doet Google dat op een erg slimme manier.

Als je een foto neemt van een tekst, krijg je in Auto niet meteen de mogelijkheid om tekst te selecteren of te vertalen. In geval van een webpagina van een artikel, gaat Google bijvoorbeeld belangrijke termen uit het artikel tonen zodat je er meteen meer informatie over kan opzoeken. Anderzijds wordt ook de url getoond zodat je die rechtstreeks kan opzoeken. Je kan Auto ook gebruiken om bijvoorbeeld planten, dieren, monumenten enzovoort te laten identificeren.

Toch detecteert Google nog steeds tekst, en als je specifieke delen selecteert dan verandert Auto in feite in de Tekst-functie met alle functionaliteiten die hierboven werden genoemd. Auto slaagt er dus in om als eerste objectherkenning voorop te zetten, maar op een handige manier nog steeds de andere functies van Lens mogelijk te maken. 

4. Winkelen

Google Shopping heeft een eigen plaatsje gekregen in Google Lens, want je kan nu van elk product om je heen ontdekken of je het online kan kopen dankzij Lens. Ik was niet meteen onder de indruk van de verbetering van deze feature, want nog steeds kon Google Lens niet precies bepalen wat voor hoofdtelefoon ik gebruik, ook al vind je de Audio Technica ATH-M40X eenvoudig in de resultaten van Google Shopping. Ik kreeg daarentegen resultaten te zien van koptelefoons van andere merken.

Google heeft als doel om de herkenning van Lens steeds beter te maken en daarom zie je onderaan de resultaten vanuit elk menu steeds de vraag of de resultaten nuttig waren. Je kan vervolgens in een boodschap feedback sturen. 

5. Dineren

Deze leuke, nieuwe functie van Lens wil je helpen op restaurant. Je kan een foto nemen van een menukaart en vervolgens zou je resultaten in Google Maps zien met recensies van het gerecht. Dat laatste is een nieuwe functie die Maps recente introduceerde. Momenteel zijn er nog maar weinig voorbeelden, zeker in Nederland, van restaurants waar gerechten netjes gebundeld zijn met de naam, foto’s en beoordelingen, dus voorlopig zijn de mogelijkheden van de feature nog vrij beperkt.

Wat Dineren wel kan, is de naam van gerechten of ingrediënten vertalen door ze te selecteren. Anders dan bij de functies Vertalen of Tekst zie je meteen ook een foto van het gerecht die afkomstig is uit Google Afbeeldingen, en onderaan krijg je zoekresultaten te zien voor extra duiding. Ook in deze functie werkt het selecteren van de items nog niet altijd even vlekkeloos, want sommige stukken tekst wil Lens soms niet selecteren en soms selecteert hij ze wel, maar dan toont de app nog de resultaten van het vorige gerecht dat je had aangeduid.

Als laatste kan Lens ook helpen met het verdelen van de rekening, waarbij je een foto neemt van je bonnetje en vervolgens het bedrag handig kan opsplitsen onder vrienden. Die laatste functionaliteit konden we nog niet zelf uittesten.

Conclusie

Google Lens is een handige tool die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie, maar gebruikers gaan enkel met dergelijke toepassingen aan de slag als ze ook vlotter werken dan de gebruikelijke methodes. In plaats van bijvoorbeeld een gerecht op de menukaart met ‘Dineren’ te laten identificeren, zou je het ook zelf in Chrome kunnen opzoeken. Als die laatste optie sneller of betrouwbaarder werkt, zullen mensen geneigd zijn om voor die optie te kiezen. 

Ik stel vast dat er nog altijd verbeteringen mogelijk zijn aan de objectherkenning en de werking van de verschillende menu’s waaruit de nieuwe Lens nu bestaat. Toch is de nieuwe indeling een handige verbetering die ervoor zorgt dat Lens precies weet waar je meer informatie over wil, en tegelijk behoudt Google de oude ‘point-and-shoot-modus’ dankzij het Auto-menu dat alles combineert. 

De nieuwe hulp voor menukaarten in restaurants is ook een erg interessante verbetering, want het is een herkenbaar probleem als je naar het buitenland op reis gaat. We mogen erop rekenen dat Lens alleen maar slimmer zal worden, want op I/O liet Google ook al zien hoe het artikelen van tijdschriften tot leven kon wekken. Google gaat daarmee een samenwerking aan met uitgevers in de Verenigde Staten en als voorbeeld kregen we op Google I/O al te zien hoe een afbeelding bij een recept tot leven kwam en stapsgewijs toont hoe je het gerecht bereidt. Het is nog niet bekend of Google ook in Nederland hiervoor wil samenwerken met mediabedrijven.

Beschikbaarheid

Je kan de laatste bèta voor de Google-app hier downloaden via APK Mirror als je de update voor Lens nog niet hebt ontvangen. Heb jij de nieuwe Google Lens al? Wat vind je van de verbeteringen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten