Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Orange Dive 73 review: Goed als eerste smartphone

2 november 2018, 12:00
7 min leestijd

Orange Dive 73

Lees verder na de advertentie.

Orange heeft opnieuw samengewerkt met het Chinese TCL, dat onder andere de Alcatel-smartphones produceert, om een opvolger van de Orange Dive72 te lanceren. Die opvolger is de Orange Dive 73 geworden en is sinds augustus beschikbaar in de fysieke winkels en via de webshop van de operator.

De Dive 73 kost je net geen 140 euro en bevindt zich daarom in het budget-segment. Cristina Zanchi, Chief Consumer Officer: “Innovatie is niet alleen weggelegd voor de markt van de premium devices. We willen onze klanten de beste smartphone aanbieden voor de best mogelijke prijs, zonder aan kwaliteit in te boeten. Onze smartphones worden uitvoerig getest en constant verbeterd, zodat ze permanent goed scoren op betrouwbaarheid en kwaliteit. Dit is de recentste toevoeging aan ons huismerk smartphone-assortiment in België, een gamma dat we progressief uitbreiden gezien het succes van de vorige toestellen van het merk Orange.”

Orange mikt, net zoals bij de Dive 72, op gebruikers die op zoek zijn naar een eerste smartphone. Daarbij willen ze inzake prijs-kwaliteit heel veel waar voor je geld bieden. Of hen dat gelukt is, lees je dus hieronder.

Behuizing en design

De Orange Dive 73 is een erg compacte (147.1 x 68.8 x 8.5 mm) smartphone met een simpel design. De achterkant is volledig van plastic, met bovenaan een enkele camera. Onder die camera vinden we een vingerafdrukscanner terug. Deze werkt, voor de prijs van het toestel, behoorlijk goed. Verder zien we onderaan nog een klein Orange-logo.

Aan de voorkant vinden we een modern 18:9, 5.5 inch HD-scherm, met bovenaan de selfie camera.

Aan de onderkant vinden we twee speakergrills met daartussen de microUSB-ingang. Helaas dus geen USB-C, maar dat is helaas heel normaal in deze prijscategorie. Zo’n USB-C ingang kost al gemakkelijk 10 euro voor de fabrikant en dat is behoorlijk duur voor een toestel van net geen 140 euro. Over die speakergrills: enkel onder de rechtse zit een speaker, onder de linkse zit de microfoon.

Ten slotte vinden we aan de bovenkant van de Dive 73 een 3,5mm audioaansluiting.

Scherm, prestaties en batterijduur

Scherm

Aan de voorkant van de smartphone vinden we een modern 18:9, 5.5 inch HD-scherm. Het zijn dus ook budgetsmartphones die zo’n modern scherm krijgen. Het gaat hier om een IPS LCD-paneel: de kijkhoeken zijn redelijk goed, maar niet bijzonder. Op de kleurweergave heb ik ook niets op aan te merken en het scherm kan zeker helder genoeg, om in direct zonlicht nog goed leesbaar te zijn.

De schermresolutie is niet aan de hoge kant, want het is maar HD (720 bij 1.440 pixels). Full HD zou voor de schermgrootte beter zijn, maar het zou in deze pijscategorie dan wel een uitzondering zijn. HD is doodnormaal en meer mogen we eigenlijk niet verwachten.

Prestaties

De Orange Dive 73 is uitgerust met maar een heel matige MediaTek 6739-quad-corechip, die een maximumsnelheid heeft van 1.5GHz. Ook om taken uit te voeren, zoals het openen van apps, is er niet veel werkgeheugen aanwezig, namelijk 2 GB. De opslagcapaciteit is voor veel mensen ook te weini: je hebt 16 GB voor de opslag van je apps en bestanden.

Matige processor, weinig werkgeheugen en amper opslagcapaciteit… Iemand die wat verwacht van zijn smartphone gaat deze vast erg snel tegen de muur smijten. Orange mikt echter niet op deze gebruikers. De Dive 73 is er voor mensen die een eerste smartphone zoeken. Of dit toestel dan ook genoeg is, is moeilijk te zeggen. Ik zette er een aantal cruciale apps op zoals Facebook, WhatsApp, Instagram, Twitter, Reddit, Twitch en Riptide GB: Renegade en dan had ik nog maar 5 GB vrije ruimte over. Je moet dus niet te veel foto’s nemen of muziek op je smartphone zetten, om het opslaggeheugen helemaal vol te krijgen. Een MicroSD-kaart is dus zeker geen overbodige luxe om je foto’s en muziek op te slaan.

In vergelijking met de Nokia 3.1, was het voor mij een veel grotere opgave om niet zot te worden van de traagheid van dit toestel. Het is moeilijk om dit te accepteren, als het voor 10 euro meer toch iets sneller gaat. Vergis je niet, de Nokia 3.1 heeft dezelfde problemen met zijn 2 GB werkgeheugen, maar heeft wel een iets snellere processor aan boord en dat zorgt toch voor het iets vlotter openen van app enz.

Batterijduur

De Orange Dive 73 heeft een 3.000 mAh-atterij die de smartphone voorziet van voldoende juice om de dag door te komen. Dankzij de lage schermresolutie, de lichte processor en de grote capaciteit van de batterij, houdt deze smartphone het erg lang vol op één laadbeurt. Veel gebruikers zullen zeker een volledige dag kunnen rekenen op de Dive 73, want op het einde van de dag heb je met gemiddeld gebruik ongeveer 20% over.

Camera

Aan de achterkant vinden we een enkele 16 megapixelcamera. Zoals bij elke smartphone in deze prijscategorie is de kwaliteit in goede lichtomstandigheden prima voor de prijs die je betaalt, maar bij slechte lichtomstandigheden is het om te huilen. Er is weinig spannends te vertellen over de camera van de Orange Dive 73. Betaal je 10 euro meer voor bijvoorbeeld de Alcatel 3X (waar je binnenkort een review van mag verwachten), dan krijg je een dubbele camera en dan kan je dus ook foto’s nemen met een bokeh-effect (wazige achtergrond).

Wel een leuke toevoeging in de camera app is de lichtspoor-functie, waarmee je – zoals de naam al doet vermoeden – de lichtsporen van bijvoorbeeld auto’s kunt vastleggen op foto. Ook lichttekenen met behulp van een zaklamp is mogelijk.

Aan de voorkant vinden we een 8 megapixelselfiecamera. Ook hier is het gezegde “je krijgt waar je voor betaalt” van toepassing. In goede lichtomstandigheden zijn de foto’s redelijk, maar in mindere lichtomstandigheden absoluut niet.

Software

Orange heeft de Orange Dive 73 voorzien van een eigen laag over de Android 8.1.0 Oreo software, net zoals dat bij de Orange Dive 72 het geval was. Orange heeft zijn toestel ook voorzien van een Assistent. Niet zoals de Google Assistent, maar eerder als een gids die je tips geeft voor het gebruik van het toestel.

Voor het doelpubliek is deze Assistent heel handig. De app geeft je tips hoe je bijvoorbeeld opslagruimte moet vrijmaken, belangrijk aangezien er niet zoveel ruimte is, maar ook hoe je de levensduur van de batterij verbetert. Voor ervaren Android-gebruikers zullen deze tips overbodig zijn, maar voor iemand die dit als eerste smartphone koopt, is dit heel interessant!

Er is ook een Orange Gestures-app op het toestel. Met deze app kan je acties instellen die de smartphone moet uitvoeren als je een bepaald teken op je scherm tekent. Zo kan je bijvoorbeeld een “O” met je vinger op het scherm tekenen, waarna de smartphone dan de Orange-website opent. Je kan deze tekens en handelingen zelf aanpassen en je kan er ook zelf toevoegen.

Orange werkt samen met Swiftkey. Dit toetsenbord wordt door heel veel gebruikers gedownload als derde partij klavier, maar er zijn ook andere fabrikanten die dit standaard meeleveren, zoals Huawei.

Conclusie

De Orange Dive 73 is zo goed als een kopie van de Alcatel 3. Op zich is dat niet slecht want dat is een prima toestel voor zijn prijs en dat geldt ook voor de Orange Dive 73. Je krijgt waar je voor betaalt, alleen is dat niet veel… Orange heeft dit toestel dan ook niet uitgebracht voor mensen die op zoek zijn naar een goede budget smartphone, maar wel voor zij die een eerste smartphone willen kopen en er niet veel geld aan willen uitgeven.

Is dit dan de beste koop die je kunt doen? Daar kan ik moeilijk ja op antwoorden. Voor 10 euro meer heb je ook een Nokia 3.1, die zo goed als hetzelfde presteert, alleen werkt die iets vlotter doordat er geen extra laag bovenop de Android-software zit. Een ander alternatief voor 10 euro meer is de Alcatel 3X, die duidelijk sneller is dan de Orange Dive 73 en waarvan je binnenkort een review van verwachten op Androidworld.

Positieve punten:

+ Modern scherm

+ Orange Assistent

+ Batterij

+ Prijs

Negatieve punten:

– Snelheid

– Amper opslagruimte

– MicroUSB

Kopen

De Orange Dive 73 is verkrijgbaar in antracietkleur en kost zowel online als in de Orange-shops 139,99 euro. Ben je een Orange-klant? Dan kan je het toestel ook in combinatie met een abonnement nemen.

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten