Het kan erg ontspannend zijn om naar een leuke podcast te luisteren terwijl je reist met het OV of de files doorploetert. Wij vergeleken vijf populaire podcast-apps zodat jij de beste voor jezelf kunt kiezen.

Lees verder na de advertentie.
1. Podcast Addict
Sta ons toe om meteen met de deur in huis te vallen. Als je in de eerste plaats een podcast-app wil uitpuilt van de functionaliteiten en mogelijkheden dan zit je bij Podcast Addict aan het juiste adres. Dit is de meest complete app van dit vijftal die ook ambities heeft als een uitstekende internetradiospeler, een feed voor YouTube- en RSS en als speler voor video-podcasts.
Toch is het feit dat de app zo veelzijdig is tegelijk zijn grootste zwakte, want veel gebruikers zulen in deze app door het bos de bomen niet meer zien. De app zit boordevol menu’s met complexe instellingen die ervoor zorgen dat Podcast Addict precies doet wat jij wil. Er zijn zelfs uitgebreide menu’s waarmee je instellingen kan aanpassen die de instellingen uit andere menu’s overschrijven. Verder is er ook geen goede discover-functie die je helpt om nieuwe podcasts te herkennen. Podcast Addict heeft geen betaalmuur, maar wel een advertentie-banner onderaan die je met een enkele donatie kan weghalen.

Plus-en minpunten
+ Veel mogelijkheden
+ Google Cast- en Android Auto-ondersteuning
+ Werkt in verbinding met Google Drive
– Moeilijke, Engelstalige interface
– Geen goede discover-functie
2. Google Podcasts
Spreken de vele functionaliteiten van Podcast Addict je niet aan? Deze Google Podcasts kan je bijna beschouwen als het totaal tegenovergestelde. Deze app komt zonder overbodige instellingen en opties. Geavanceerde functies zoals verschillende thema’s en de mogelijkheid om de afspeelsnelheid aan te passen is er niet, maar Google Podcasts kan sinds zijn recente update wel Automatisch afleveringen downloaden en afspeellijsten maken.
In Het ‘Home’-tabblad zie je standaard de huidige abonnementen en de laatste afleveringen die beschikbaar zijn. Ga je naar ‘Verkennen’ dan kan je nieuwe podcasts leren kennen per genre en het is daarbij opvallend dat Google sterk de voorkeur geeft voor lokale content. Daarnaast krijg je in ‘Activiteit’ je afspeellijsten te zien.
Plus-en minpunten
+ Meest gebruiksvriendelijke interface
+ Google Cast- en Android Auto-ondersteuning
+ Veel Nederlandse content
+ Mist sommige geavanceerde functies
3. Pocket Casts
De volgende apps voelen aan als een middenweg tussen Podcast Addict en Google Podcasts. Pockets Casts heeft vorig jaar grote wijzigingen gekregen en de app kwam met een compleet nieuwe interface die er beeldig uitziet. De app combineert alle geavanceerde functies van een goeie podcast-speler met een interface die tegelijk duidelijk en aanpasbaar is. Pocket Casts heeft een goede ‘discover-functie’ die je helpt om per categorie nieuwe podcasts te ontdekken met daarbij ook lokale content. Je ziet ook ‘Trending’-podcasts.
Je kan verder kiezen uit verschillende thema’s en zelfs het icoontje op je startscherm kan je van kleur veranderen, al ontbreekt er wel een echt zwart thema voor AMOLED-schermen. Daarnaast lijkt ook het ‘Filter-menu naast het ‘Podcast-menu’ waar al je abonnementen te vinden zijn, overbodig.Het ‘Filter’-menu laat je podcasts filteren, maar dat komt pas echt tot zijn recht als je bij tal van kanalen geabonneerd bent. De optie had ook probleemloos in het ‘Podcast’-menu kunnen worden geïntegreerd.
Pocket Casts is gratis, maar er is ook een betalende versie die met een betaald abonnement werkt, maar toch heb je niet het gevoel dat je belangrijke functies mist, tenzij je echt graag podcast-afleveringen in de cloud wil opslaan. Al kan je voor zo’n functie weer terecht bij de gratis podcast Addict-app die je kan verbinden met Google Drive.

Plus-en minpunten
+ Mooie interface
+ Goede ‘discover-functie’ met lokale content en categorieën
+ Google Cast- en Android Auto-ondersteuning
– Geen echt donker thema voor AMOLED-schermen
– Filter-tabblad
– Engelstalige interface
4. Podcast App: Gratis&Offline Podcasts van Player FM
Laat je niet misleiden door de verschrikkelijke naam van deze app die de ontwikkelaars gebruiken om beter vindbaar te zijn in de Google Play Store. Player FM is een uitstekende podcastspeler die al een tijdlang meegaat. De app heeft een interface die niet alleen mooi is, maar ook ontzettend slim door het gebruik van tabbladen boven- en onderaan. Er zijn ook tal van gratis thema’s waaruit je kan kiezen.
Player FM toont standaard je abonnementen met bovenaan de verschillende categorieën zodat je per onderwerp naar een leuke podcastaflevering kan zoeken. Anderzijds kan je ook wisselen naar een lijstweergave met de meest recente afleveringen en er is ook een filteroptie. Daarnaast komt de app met een handig ‘Download-tabblad’ zodat je in één klap ziet welke afleveringen op je apparaat zijn bewaard.
Verder is er een slimme ‘discover’-functie die ook lokale content toont en het Video-tabblad leidt je ook naar videopodcasts zoals die van de NOS. De discover-functionaliteit is beter in vergelijking met Pockets Casts, omdat de app ook podcasts voorstelt op basis van je interesses. Later afspelen laat je een handige afspeellijst maken met afleveringen die automatisch via wifi worden gedownload. Player FM komt dus met rijke functies, maar de app stopt helaas wel een aantal handigheden achter een betaalmuur. De app kan bijvoorbeeld geen volume van podcasts boosten of de afspeelsnelheid wijzigen.

Plus-en minpunten
+ Handige en mooie interface
+ Beste ‘discover-functie’ met lokale content per categorie
+ Google Cast- en Android Auto-ondersteuning
+ Veel thema’s
– Functies achter betaalmuur
5. Castbox: podcast-speler
Castbox heeft een aantrekkelijke en functionele interface. De app slaagt erin om een waaier aan functies aan te bieden en ze toch op een toegankelijke manier te presenteren. Al is de interface van de app wel Engelstalig. Castbox heeft een goed discover-tabblad dat je ook leidt naar audioboeken, Nederlandstalige content en categorieën. Je krijgt wel geen slimme aanbevelingen op basis van je voorkeuren.
Castbox wil graag meer zijn dan alleen een podcast-app, en daarom is er het ietwat vreemde community-tabblad. Je krijgt daar willekeurige commentaren te lezen bij podcasts van mensen die je niet kent, en je kan ook zelf een statusupdate schrijven en tags toevoegen in de app.
Je zou kunnen zeggen dat Castbox erg tegenstrijdig is. De app bevat geavanceerde functies en kan bijvoorbeeld wel het volume boosten of de afspeelsnelheid van podcasts wijzigen, maar Castbox stoot dan weer de diehard-gebruikers af door een limiet te zetten op het aantal abonnementen. Als je op meer dan 100 podcasts wil abonneren, dan moet je voor een premium-abonnement kiezen.
+ Mooie interface
+ Boordevol functionaliteiten
+ Goede ‘discover-functie’ met lokale content per categorie
+ Google Cast-, Waze- en Android Auto-ondersteuning
– Community-aspect werkt niet
– Gelimiteerd aantal abonnementen.
– Engelstalige interface
Wat is jouw favoriete podcast-app? Gebruik jij meerdere apps om naar podcastafleveringen te luisteren? Zijn er podcasts die je graag wil aanbevelen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten