Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Review: LG L II-serie, met Optimus L5 II en Optimus L7 II

Dimitry Vleugel
Dimitry Vleugel
23 mei 2013, 19:00
4 min leestijd

L II-serie

Lees verder na de advertentie.

Men heeft voor de toevoeging II gekozen, omdat LG wil aangeven aan de consument dat dit een voortzetting is van de succesvolle eerste serie toestellen die bestond uit de L3, L5, L7 en de L9. De middelste twee toestellen hebben het in Nederland ook heel goed gedaan, omdat ze veel waar voor je geld bieden als het om een budgettoestel gaat. LG heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd in de toestellen die we ter review hebben gekregen. De L5 II is de kleinste van het stel en vooral bedoeld voor de pre-paidmarkt. Ten opzichte van vorig jaar heeft dit 3,2 inch-toestel een snellere processor gekregen, dat was een 800 MHz single-core en dat is nu een 1 GHz single-core en ook het scherm is verbeterd. Alle modellen uit de L II-serie hebben een IPS-display gekregen. In deze review gaan we dieper in op de LG Optimus L7 II.

Design

Volgens LG staan de toestellen in de L-serie voor design, ze leggen daarbij de focus op de ‘classy’ rechthoek met scherpe randen. Dit luxe gevoel is in de L II-serie kracht bijgezet door een geborsteld metaal-‘look’ aan de achterzijde. Het materiaal is nog steeds plastic, maar het heeft meer uistraling door het effect. Al het materiaal is overigens plastic op dit toestel, maar het is allemaal keurig verwerkt en er zitten geen hinderlijke kieren en dergelijke aan de zijkant. Over het design valt verder weinig te zeggen, het is niet echt spannend omdat LG vasthoud aan deze manier van ontwerpen. Daardoor is het wel heel erg herkenbaar.

Beide toestellen beschikken over de grote hardware-button in het midden waarmee je onder andere direct terug gaat naar het thuisscherm. LG heeft deze knop nog een extra functie meegegeven door er een LED achter te stoppen die verschillende kleuren kan weergeven. Zo gloeit de knop rood op als je hem oplaadt en groen wanneer hij helemaal vol is, maar hij kan ook meerder kleuren tegelijk geven zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien.

Specificaties

Ten opzichte van de Optimus L7 van vorig jaar is er ook bij de L7 II het een en ander veranderd. Zo is de processor van een 1 GHz single-core naar een 1 GHz dual-core gegaan en heeft de accu een update gekregen naar 2460 mAh (was eerst 1700 mAh). Dat zijn significante verbeteringen voor een toestel uit deze prijsklasse, wat overigens weinig of geen gevolgen heeft voor de prijs. Het IPS-beeldscherm meet 4,3 inch en heeft mooie kleuren en een hele goede kijkhoek van alle kanten. Ik vind ze soms nog iets te enthousiast in het weergeven van de kleuren, maar ze zitten dichterbij de actuele kleuren dan hun landgenoten van Samsung. Er is overigens al een tijdje een koude oorlog bezig tussen deze twee grootmachten, dat komt ook terug in de review-gids die wij krijgen want daar lezen we een keurige vergelijking tussen de Samsung Advance S en de Optimus L7 II. Bij LG zijn ze nog steeds erg trots op de actie-radius van de accu met de in-huis ontwikkelde SIO+-technology, de accu is tevens een stuk groter geworden waardoor het toestel ook langer meegaat.

Software

Zoals bij meer merken ligt bij LG de focus niet alleen maar op de specificaties, maar men wil ook graag benadrukken wat je er mee kan doen en hoe makkelijk het is. Al is de L7 II een midden-klasser men heeft er toch een heleboel handige dingen ingestopt.

Quickbutton

Een knop aan de linkerkant die je kunt programmeren voor elke app of actie die je maar wilt. Standaard roept deze knop de Quickmemo op waarmee je een snelle aantekening kunt maken op het scherm wat je aan het bekijken bent. Deze knop heeft nog een andere handige functie, wanneer je camera geactiveerd is, kun je door het drukken op de knop een foto maken en deze gelijk bewerken in Quick memo.

QSlide

Deze functie zit ook op de LG Optimus G en laat je twee apps tegelijkertijd gebruiken door een overlay. Stel je kijkt naar een YouTube-video en er komt een SMS binnen die je wil beantwoorden, dan kun je door het transparante scherm dat je met QSlide over je scherm heen legt, de video blijven kijken en de SMS beantwoorden.

Safety Care

Deze applicatie is nieuw en maakt deze telefoon ook handig voor ouders, ouderen en kinderen. De Safety Care-app zorgt ervoor dat er in een noodsituatie of een dreigende noodsituatie automatisch een bericht uitgaat. Dat kan zijn wanneer de accu bijna leeg is of de telefoon een tijdje niet gebruikt wordt. Ook kan de telefoon worden ingesteld dat deze automatisch een locatie verstuurt naar diegene die het toestel belt, in de app zijn een aantal nummers in te geven die dit bericht kunnen krijgen als ze het toestel bellen. Bovenstaande functies zijn handig en kunnen levensreddend zijn, denk aan een kind dat verdwaald is of aan een oudere die gevallen is of ziek en haar telefoon een bepaalde periode niet gebruikt.

Smart Screen

Wat Samsung kan dat kan LG ook. Ook in dit midden-klasse model zit de Smart Screen functie, wanneer je naar een video kijkt zal deze, zolang je ogen op het scherm gericht zijn, niet dimmen. Wanneer je niet naar het scherm kijkt, zal deze wel na verloop van tijd uitgaan. Concurrent Samsung heeft dit alleen nog maar op zijn toptoestellen geïntroduceerd.

Let op: Niet alle bovenstaande functies zijn beschikbaar op de LG Optimus L5 II