Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Review LG Q7: niet de beste leerling van de klas

Sven Brys
Sven Brys
20 september 2018, 20:00
8 min leestijd

Behuizing en design

Lees verder na de advertentie.

De LG Q7 heeft aan de zijkanten een aluminium behuizing en de achterkant is gemaakt van kunststof. De achterkant van de  Q7 is krasgevoelig, en liever had ik een volledig aluminium afwerking gezien. Het toestel ligt goed in de hand. Hoewel de telefoon dus deels van kunststof is vervaardigd, heeft het toestel wel een mooie uitstraling.

De LG Q7 heeft een grootte van 14,38 cm bij 6,93 cm en een dikte 0,84 cm. De LG Q7 weegt 145g. Deze telefoon heeft een 18:9-schermverhouding met boven- en onderaan brede randen en dunne randen aan de zijkanten. Bovenaan vind je de 8MP-selfiecamera, telefoonluidspreker en notificatie-LED. Aan de achterkant vind je de vingerafdrukscanner, 13MP-camera en LED-flits.

Aan de rechterzijde vind je de power-knop en aan de linkerzijde de volumeknoppen en het microSD- en simkaartslot. Aan de onderkant zit de speaker, de 3,5mm audiojack en USB-C poort.

De Q7 heeft een IP68- en MLT-STD-810G-certificering waardoor hij schokbestendig, stof-en waterdicht is. Per ongeluk je glas water erover storten, zou geen probleem mogen zijn. 

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De Q7 heeft een IPS LCD scherm met een 18:9-schermverhouding en een Full HD-resolutie van 1080 x 2160. Dankzij het Full HD-scherm is het aangenaam om YouTube- en Netflix-filmpjes te bekijken. Een IPS-scherm staat gekend voor goede kijkhoeken en dat is ook zo bij deze telefoon. Het scherm is scherp en van alle kanten goed zichtbaar. De kleuren worden mooi weergegeven. In direct zonlicht is het scherm minder goed zichtbaar. 

Er is een blauwfilter aanwezig om er voor te zorgen dat je ‘s avonds rustig kunt gaan slapen. 

Prestaties

De LG Q7 is uitgerust met de Mediatek MT6750S octa-core processor. Die heeft 8 rekenkernen  en is geklokt op 1,5 GHz met 3 GB werkgeheugen. De telefoon heeft 32GB intern geheugen dat je tot 2 TB kan uitbreiden via een MicroSD kaart.

De AnTuTu-benchmarkresultaten geven snel duidelijkheid over de prestaties van de LG Q7. Zoals je kan zien bij onderstaande resultaten van andere telefoons, presteert de LG Q7 duidelijk ondermaats tegenover de concurrentie.

– Xiaomi Mi A2: 134.292

– Huawei P20 Lite: 87.976

– Wiko View2 pro: 65.000

– Samsung Galaxy A5 (2017): 61.200

– Motorola Moto G6: 58.000

– Samsung Galaxy A6+ (322 euro): 57.000

– LG Q7(349 euro): 51172

De trage prestaties van deze processor waren meteen merkbaar bij de eerste keer opstarten van de telefoon. Regelmatig komen er haperingen voor zowel bij de eigen launcher, als in je browser of bij het gebruik van apps. Zware games spelen op deze telefoon is niet aangewezen.

Accuduur

De LG Q7 is uitgerust met een 3000 mAh batterij. De batterij heb ik getest via de AccuBattery app.

Op de onderstaande afbeelding zie je de gemiddelde batterijduur. 

Omstreeks  07:00 uur haalde ik de telefoon van de lader en om 19:23 uur had ik nog 10% batterij over.  Gedurende de dag reageerde ik regelmatig op berichten en gebruikte ik sociale media-apps. Hierbij haalde ik een screen-on van ongeveer 3 uur. Het viel me op dat de smartphone tijdens langer gebruik warm werd waardoor de batterijduur sneller afneemt.

Via de Fast Charge-functie kan je de telefoon met de meegeleverde snellader opladen. De tijd die het kost om de LG Q7 volledig op te laden bedraagt ongeveer 1 uur en 30 minuten.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner van de LG Q7 is achteraan terug te vinden op een goed bereikbare plaats. 

Je telefoon ontgrendelen als het scherm uitstaat werkt erg traag. Vanuit het vergrendelscherm lukt het  ontgrendelen met je vingerafdruk sneller. De vingerafdrukscanner is wel accuraat. Als extra functie kan je instellen dat als je over de vingerafdrukscanner veegt het notificatiescherm naar boven of beneden schuift.

Geluid

De speaker die onderaan het toestel werd geplaatst, kan behoorlijk geluid produceren zonder dat je echt vervormingen zal horen. Bass-geluiden moet je niet verwachten van deze speaker. Je kan het DTS X 3D-geluid activeren van zodra je een koptelefoon aansluit met de 3,5mm-aansluiting. Hierdoor krijg je bij muziek een voller geluid, en bij het kijken naar films of series simuleert dit een mooi surround-geluid.

Camera

Foto en video

De LG Q7 heeft aan de achterkant een enkele 13 MP camera met een F/2.2 diafragma. Hierbij volgt de LG Q7 niet de concurrentie die binnen dezelfde prijsklasse een dubbele camera voorziet. Denk bijvoorbeeld aan de Motorola Moto G6 plus of de Huawei P Smart+.

Bij goede lichtomstandigheden zijn de foto’s acceptabel, maar van zodra de lichtomstandigheden afnemen, treedt er snel verlies van details op. Hieronder zie je enkele foto’s genomen met automatische HDR.

Aan de voorzijde is er een 8 MP selfie-camera met F/2.2 diafragma aanwezig uitgerust met een breedhoekles zodat je gemakkelijker met je vrienden op één foto kan. Zelf vond ik de kwaliteit van de selfies een tegenvaller.

Video’s kan je opnemen met een Full HD-resolutie van 1920 x1080. Tevens is er geen videostabilisatie aanwezig.

Camera-app

Het openen van de camera app gaat redelijk vlot. Door van links naar rechts te vegen, switch je tussen de achtercamera en de selfiecamera. Verder zitten er nog modi in de app verwerkt zoals voedsel, match shot, guide shot, momentopname, rasteropname Panorama en flash jump-cut. Bij die modi kan je op verschillende manieren foto’s nemen door bijvoorbeeld een raster te maken of de selfiecamera en de achtercamera tegelijk te gebruiken. Persoonlijk vind ik ze geen grote meerwaarde. Verder kan je binnen de camera-app nog gebruikmaken van filters, en je kan bij de selfie-camera een ‘beauty-functie’ toepassen die je oneffenheden in het gezicht tracht weg te werken.

Software

LG maakt gebruik van zijn eigen skin waarbij de appdrawer standaard niet aanwezig is. Je kan hem in het instellingsmenu gelukkig wel activeren.

Aangezien apps niet zijn aangepast aan de 18:9-schermverhouding kan je binnen de software instellen hoe je de app precies wil weergeven. Als je een app voor de eerste keer opent, komt er links onderaan bij de navigatieknoppen een extra symbooltje dat bij het aanklikken de app schermvullend maakt. Dit kan je nadien ook weer aanpassen in het instellingenmenu.

Over de instellingen gesproken, die vind ik erg onhandig. Ze zijn namelijk bij LG onderverdeeld in vier menu’s wat voor meer zoekwerk zorgt naar een bepaalde instelling als je die indeling niet gewend bent. Gelukkig is de zoekfunctie binnen het instellingsmenu wel aanwezig.

Geïnstalleerde apps

Op de LG Q7 staat software voorgeïnstalleerd zoals een eigen contacten app, Quickmemo, agenda, taken, muziek, email, Audiorecorder, galerij, FM Radio, bestandsbeheer, Smart Doctor, Update center en LG Mobile switch. Geen van deze apps kan je verwijderen of uitschakelen. Overigens is er ook bloatware zoals de McAfee-app die je wel kan uitschakelen.

Updatebeleid

De LG Q7 draait op Android 8.1 en heeft de beveiligingspatch van Juni 2018. LG heeft geen erg goede reputatie als het over updates gaat. Beveiligingsupdates ontbreken regelmatig. LG belooft bij de G7 dat er tweemaandelijks een beveiligingsupdate zal plaatsvinden. Bij de LG Q7 is er weinig geweten over het updatebeleid. Via deze site van LG kan je terugvinden welke updates er voor welke toestellen zullen uitrollen.

Extra mogelijkheden

Q lens

Binnen de Camera-app kan je gebruikmaken van de Q lens-functie. Die lijkt sterk op Google Lens. Je neemt een foto en deze wordt gescand. Hierbij kan je kiezen tussen online shoppen bij Amazon of het voorwerp zoeken op Pinterest. Persoonlijk vind ik de Q lens-functie geen meerwaarde. Ik had hierbij liever de integratie van Google Lens gezien, omdat die dienst veel geavanceerder is.

Hieronder illustreer ik even deze functie. Ik heb een foto gemaakt van mijn DSLR en heb die vervolgens laten scannen door Amazon en Pinterest.

Notificatie-LED

Handig vind ik de notificatie-LED die me verwittigd als er een melding is binnengekomen. Zo kan je ’s avonds het geluid van de smartphone uitschakelen, maar toch op de hoogte gehouden worden van meldingen. Vroeger was zo’n notificatielampje op zowat iedere smartphone bijna standaard, maar nu begint het een uitzondering te worden. Verder zijn er verschillende kleuren zoals rood, groen en blauw. Het zou leuker zijn geweest als je de kleur zelf kan aanpassen, maar dat is niet mogelijk.

Conclusie

De LG Q7  heeft te weinig te bieden voor de prijs van 349 euro. De chipset is niet de snelste en buiten de schermverhouding van 18:9 is er weinig ‘2018’ te bespeuren, zoals een indrukwekkende camera of gezichtsherkenning. Een ander nadeel is de batterij die soms moeilijk de dag doorkomt.  De camera neemt mooi foto’s bij voldoende lichtomstandigheden, maar verder zijn de prestaties erg beperkt. Een voordeel is wel dat deze telefoon stof-en waterdicht is, en dat hij tegen een stootje kan.

Door de tekortkomingen kan deze smartphone maar moeilijk concurreren op de midrange-markt.  Als je binnen deze prijsklasse een telefoon zoekt, kan je maar beter uitkijken naar andere toestellen zoals: de Samsung Galaxy A5 2017 (249 euro), Xiaomi Mi A2 (269 euro), Motorola Moto G6 plus(299 euro) of de Huawei P20 Lite (329 euro).

Postieve punten:

+ Mooi design

+ Waterdicht, stof- en schokbestendig

+ Camera in normale lichtomstandigheden

+ Scherm

+ Snelladen

+ 3D-geluid via hoofdtelefoon

Negatieve punten

– Prijzig

– Geen gezichtsherkenning

– Matige vingerafdrukscanner

– Accuduur

– Zwakke prestaties

– Goedkope afwerking

– Bloatware

LG Q7 kopen

De LG Q7 is leverbaar in het blauw, paars en zwart voor een adviesprijs van 349 euro. Het toestel is beschikbaar in winkels als Bol.com, Belsimpel of Coolblue.

Hieronder vind je nog meer prijzen, ook in combinatie met een abonnement.

[tds=6499]