NVIDIA Shield TV 2017 – kleiner is fijner?

Lees verder na de advertentie.
Het begon allemaal met een bijzonder product, de NVIDIA Shield. Begin 2013 bracht het Amerikaanse bedrijf een draagbare console uit die draaide op Android. Het apparaat was een soort XBOX-controller met scherm. Daarop volgde de NVIDIA Shield Tablet een betaalbare tablet die naast prima prestaties voor dagelijks gebruik ook goede prestaties voor (Android)games kon (en kan) bieden. Met de NVIDIA Shield TV, aangekondigd in maart 2015, introduceerde het bedrijf een interessante mediastreamer met de mogelijkheid om Android-games te spelen.
Dat NVIDIA in eerste instantie de nadruk legt op gaming is zeker niet vreemd, dat zit in het DNA van het bedrijf. De Shield TV is echter veel meer dan een console. Het is één van de meest geavanceerde mediastreamers en doordat het apparaat op Android TV draait, zijn er ook veel Android-apps en -games beschikbaar voor het apparaat.
Begin januari kondigde NVIDIA een vernieuwde versie aan van de Shield TV. Deze is 40% kleiner geworden en heeft een vernieuwde afstandsbediening en nieuwe controller voor het spelen van games. De nieuwe Shield TV is qua specificaties verder ongewijzigd ten opzichte van de Shield TV uit 2015. De vraag die dan opkomt is: kan deze Shield TV nog wel mee? Het antwoord daarop is zonder twijfel ‘ja’ en in deze review nemen we met je door waarom dat het geval is.
Eerste indrukken en design
De nieuwe NVIDIA Shield TV is klein, erg klein, is onze eerste indruk. Wanneer we er echter goed over nadenken is dat niet zo vreemd. De NVIDIA Tegra X1-chipset die het apparaat aandrijft, is namelijk uitgebracht als mobiele chipset. Dat het apparaatje in de 2017-uitvoering kleiner kon dan het apparaat dat in 2015 uitgebracht is, zou dan ook niet verwonderlijk hoeven zijn: de ‘motor’ van het apparaatje was bedoeld voor smartphones of op zijn minst tablets. Zo gebruikt de aankomende gameconsole van Nintendo, de Switch, een aangepaste versie van deze chipset. Deze Switch is in compacte tabletvorm ook mobiel te gebruiken.
Het design van de Shield TV is strak te noemen en aan de buitenkant gebruikt NVIDIA een combinatie van glanzend en mat plastic, vergelijkbaar met dat van de PlayStation 4. Door een mooi gebruik van lijnen ziet deze set-top-box er, vooral van een afstandje, goed uit. Het is mogelijk om de Shield TV verticaal te plaatsen in een optionele standaard van € 24,99. De NVIDIA-groene lichtlijn die te zien is als de console aanstaat geeft de kleine console een wat stoerdere uitstraling, waarbij het mogelijk is om de felheid van de lijn aan te passen of deze verlichting helemaal uit te schakelen.
Nieuwe controller
Wanneer je een set-top-box onder andere positioneert als gameconsole, zul je ook een fatsoenlijke controller moeten bieden. Dat doet NVIDIA in de vorm van een combinatie tussen een XBOX- en een PlayStation-controller. De vorm van de oude Shield-controller en de benaming van de knoppen deed meer denken aan die van de XBOX, terwijl de knoppenlay-out weer gelijk is aan die van de PlayStation.
De nieuwe controller van de Shield TV is op verschillende punten aangepast. Wanneer je de controller voor het eerst ziet, zal waarschijnlijk niet je eerste indruk zijn: ‘wauw, die lijkt me erg fijn in de hand liggen’. NVIDIA heeft er namelijk voor gekozen een geometrisch patroon in de controller te verwerken, waardoor deze erg hoekig aandoet. In de praktijk ligt de controller, die een stukje kleiner is geworden ten opzichte van zijn voorganger, prima in de hand en is deze ook bij langdurig gebruik erg prettig.
De controller heeft een ingebouwde microfoon met de optie om deze altijd te laten luisteren naar het ‘hotword’ OK Google, om vervolgens in een later stadium te gebruiken in combinatie met Google Assistant. Daarnaast heeft de controller een hoofdtelefoonaansluiting, waardoor je kunt gamen of films kunt kijken zonder anderen te storen. De controller en afstandsbediening kun je ook gebruiken om je tv te bedienen via infrarood.
Nieuwe afstandsbediening
De afstandsbediening van de Shield TV is ook aangepast. Daarbij is er voor gekozen om deze te versimpelen. Niet in de zin van de knoppen, deze blijven hetzelfde, maar wat betreft mogelijkheden. De oude controller had een hoofdtelefoonaansluiting die verdwenen is bij de nieuwe versie. Daarnaast is het apparaatje niet meer oplaadbaar, maar bevat deze een verwisselbare knoopbatterij. Dat heeft een belangrijk voordeel: in plaats van dat de afstandsbediening elke paar dagen aan de lader moet, gaat deze ongeveer een jaar mee voordat de standaard knoopbatterij vervangen moet worden.
De nieuwe afstandsbediening is behoorlijk plat en heeft een paar knoppen. Bovenaan vinden we een ronde knop die werkt als knop om te bevestigen en een ring die gebruikt wordt om te navigeren door menu’s. Verder zijn er de terug-, home- en spraakknoppen. De metalen afstandsbediening voelt in eerste instantie erg fijn aan in de hand, maar de knoppen voelen na een paar weken gebruik, althans bij ons, niet aan alsof ze het nog jaren vol gaan houden.
Een ander bijzonder element van de beide controllers is de volumeregeling. Op de controller en afstandsbediening is een glad stukje te vinden, dat dienst doet als touch-slider om het volume hoger en lager te zetten. Vooral in het begin is dit onwennig, omdat er geen fysieke feedback gegeven wordt. Het went uiteindelijk wel, maar je zult vermoedelijk de volumeregeling per ongeluk nog vaak aanraken.
Android TV en andere software
De NVIDIA Shield TV draait op de nieuwste versie van Android TV. Deze versie van het besturingssysteem voor smart tv’s en set-top-boxen is gebaseerd op Android 7.0 Nougat en kennen we onder meer van televisies van Sony en Philips (TPV).
Doordat Google een gestandaardiseerd platform aanbiedt, kunnen ontwikkelaars net als bij smartphones en tablets die op Android draaien in één keer voor Android TV-apparaten van verschillende fabrikanten ontwikkelen. Er is dan ook een brede selectie aan Android-apps op Android TV beschikbaar. Daarbij zijn populaire apps zoals Spotify, Netflix en YouTube.
De nieuwste versie van Android TV op de Shield TV biedt ondersteuning voor meerdere Google-accounts, waardoor je bijvoorbeeld games met verschillende Google Play Games-accounts kunt verbinden. Echte ondersteuning voor meerdere accounts ontbreekt vooralsnog in Android TV en dat is op een gezinsapparaat als een televisie een groot gemis op een platform dat het onder andere moet hebben van zijn gepersonaliseerde aanbevelingen.
Android-games en unieke content
NVIDIA zorgt ook voor een grote verzameling aan unieke content voor zijn Android TV-box. Zo komen er regelmatig Android-games uit die exclusief op de NVIDIA-apparaten beschikbaar zijn. Daarnaast heeft NVIDIA een interessante deal met Amazon weten te sluiten: de Shield TV is de enige Android-set-topbox die officiële ondersteuning heeft voor de streamingdienst Amazon Prime Video. Deze is sinds eind vorig jaar ook in Nederland beschikbaar.
Met de Android-games zit het op de NVIDIA Shield TV wel snor. Naast de exclusieve games, zoals de console-game en Borderlands 2, The Witness en Half-Life 2, zijn ook heel veel ‘normale’ Android-games op het platform beschikbaar gemaakt. Denk daarbij aan een simpele game als Crossy Road, maar ook aan uitgebreidere games als Modern Combat 5, Shadowgun en Space Marshals 2. De prestaties bij deze Android-games zijn prima en je merkt nergens dat de chipset van NVIDIA Shield TV toch alweer een paar jaar oud is.
Google Assistant en smart home
NVIDIA wil dat de Shield TV meer dan alleen een streaming- en gaming-apparaat wordt en voegt daarom smart home-toepassingen toe aan het apparaatje. We hebben deze al kort kunnen proberen, maar ze zijn nog niet publiekelijk beschikbaar. De Shield TV krijgt ondersteuning voor Google Assistant en het wordt dan mogelijk om conversatiegewijs, net als op Pixel-smartphones en in Google Allo, films, series, games en muziek op te zoeken. Deze ondersteuning komt op termijn naar Android TV en zal dan ook beschikbaar zijn voor de Shield TV.
Onder andere via Google Assistant krijgt de Shield TV ondersteuning voor apparaten van Nest en die werken met SmartThing, een smart home-platform dat in handen is van Samsung. Het wordt dan mogelijk om je thermostaat te bedienen, maar ook slimme lampen aan en uit te zetten of van kleur te laten veranderen.
Ingebouwde Chromecast
Het aanbod van Nederlandse applicaties voor Android TV valt wel erg tegen. Zo hebben de apps van de NOS, NPO, SBS en RTL geen ondersteuning voor Android TV. Ook zijn de applicaties van KPN Play en Knippr niet beschikbaar. Gelukkig is er wel ondersteuning voor Chromecast aanwezig in de Shield TV en is het mogelijk om via je Android-toestel de streams en video’s uit de verschillende apps via de Shield TV op je televisie weer te geven.
Google heeft de naam voor ‘Chromecast’-ondersteuning in andere apparaten al een paar keer gewijzigd, zo kan het zijn dat je deze kent onder de naam ‘Google Cast’-ondersteuning. Het komt neer op hetzelfde: de apparaten die deze ondersteuning hebben, kunnen fungeren als een Chromecast. Dat houdt in dat je vanaf een Android-toestel (of iPhone) een video (of muzieknummer) selecteert, die vervolgens afgespeeld wordt op het apparaat of de slimme speakers. Verschillende diensten, zoals YouTube en Netflix hebben een echte Android TV-app. Bij deze diensten is het ook mogelijk om beelden te ‘casten’, maar dit werkt niet vlekkeloos. Zo start bij Netflix de Android TV-app op de Shield TV wel, maar worden films of series niet afgespeeld zonder deze nog handmatig te selecteren met de afstandsbediening van de streamingbox.
Plex Server
De mediastreaming-app Plex is één van de favoriete oplossingen van mensen die zelf een uitgebreide verzameling van films, muziek en series hebben. De Android TV-app van Plex is erg uitgebreid en biedt een er mooie en overzichtelijk weergave van de beschikbare bestanden.
Normaal gesproken draait Plex op een computer of (krachtige) NAS en worden beelden op die manier naar smartphones, tablets, computers of set-top-boxen gestreamd. Plex biedt op de Shield TV de mogelijkheid om het apparaat in te zetten als Plex-server. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld video-bestanden en foto’s van de Shield TV wereldwijd naar je smartphone of tablet kunt streamen, mits je internetverbinding dat toelaat.
NVIDIA GeForce Now
Het klinkt waarschijnlijk als een onmogelijkheid, maar het streamen van games is in opkomst. De aanbieders van deze streamingdiensten hebben krachtige servers die geschikt zijn voor het draaien van geavanceerde games. Dan ben je er uiteraard nog niet: de beelden moeten in goede kwaliteit naar de ontvanger worden gestreamd en vervolgens moet er weer vrijwel direct gereageerd kunnen worden op de controller van de speler. NVIDIA biedt Shield TV-eigenaren en bezitters van Shield-tablets de gamestreamingdienst GeForce Now.
Met de introductie van de nieuwe Shield TV kondigde NVIDIA ook aan GeForce Now sterk te verbeteren. De beeldkwaliteit van de games is flink omhoog gegaan. Het is nu mogelijk om games te streaming in full HD (1080p) en dan met 60 frames per seconde. Het bedrijf heeft daarvoor zijn GeForce Now-server uitgerust met een GeForce GTX 1080-kaart, de snelste grafische kaart voor games die het bedrijf aanbiedt.
Snelle internetverbinding
Voor dat spektakel heb je wel een goede, stabiele internetverbinding nodig. Voor een full HD-verbinding met 60 fps, heb dien je een bandbreedte van minimaal 50 megabit per seconde te hebben. Wanneer je verbinding hapert, zal de beeldkwaliteit teruggeschroefd worden om zo de spellen alsnog vloeiend te laten lopen.
In theorie klinkt het allemaal in ieder geval goed, maar is dat ook in de praktijk het geval? Ook hier kunnen ‘ja’ op antwoorden. Met een WiFi-verbinding van de Shield TV naar de router een meter verder kwam de streamkwaliteit niet boven de 720p, maar eenmaal aangesloten met een ethernetkabel bleek de kwaliteit enorm goed. Hele fanatieke gamers zullen vermoedelijk vertraging opmerken tussen het maken van een beweging met de controller en het daadwerkelijk verschijnen van deze beweging op het scherm, maar bij ons bemerkten we absoluut geen vertraging.
Abonnementsdienst en losse games
De GeForce Now-dienst is een abonnementsdienst, waarbij je de mogelijkheid krijgt om een redelijke lijst met games te spelen voor € 9,99 per maand. Daarnaast zijn er ook nog betaalde games te spelen via GeForce Now. Een mooi voorbeeld daarvan is The Witcher 3, een game uit 2015 die de afgelopen jaren twee grote uitbreidingen gehad heeft. De versie inclusief met deze uitbreidingen is bij GeForce Now te koop voor 50 euro. Deze kan daarna via GeForce Now gestreamd worden en daarnaast kan de Windows-versie gedownload worden bij GOG.com. De speelervaring bij The Witcher 3 konden we direct vergelijken met die van het spelen op de PlayStation 4 en die ervaring is erg positief. De kwaliteit kan door de snelle grafische kaart in de GeForce Now-servers flink worden opgeschroefd en de speelervaring is zeer vloeiend. Standaard speel je met de meegeleverde controller, maar het is ook mogelijk om te spelen met een muis-toetsenbord-combinatie.
Er is nog een interessante aanvulling op GeForce Now onderweg. NVIDIA heeft een deal gesloten met Ubisoft en die deal gaat het mogelijk maken om Ubisoft-games te spelen via GeForce Now. Het is de bedoeling dat nieuwe Ubisoft-games direct te spelen zijn op platform en wanneer je Ubisoft-games hebt aangeschaft via Uplay, kun je deze ook via de Shield TV spelen. Daarbij kun je denken aan games als The Division, Watch_Dogs 2, Assassin’s Creed Syndicate en Far Cry Primal. Deze integratie is er op dit moment nog niet en hebben we dan ook nog niet kunnen testen.
We hebben, bij gebrek aan een computer met een ondersteunde grafische kaart, ook de streamingmodus waarbij je games vanaf je eigen computer streamt niet thuis kunnen testen. Wel hebben we van NVIDIA de mogelijkheid gekregen om deze tijdens een persevenement uit te proberen en ook hier zijn de resultaten weer zeer indrukwekkend. Doordat de bandbreedte binnenshuis vaak veel hoger ligt dan bij een internetverbinding biedt NVIDIA de mogelijkheid om games in 4K-resolutie mét HDR te streamen. Als je computer snel genoeg is, zoals bij de testopstelling die wij gebruikt hebben, is de kwaliteit echt bijzonder goed.
Bij het spelen van games is het ook mogelijk om beelden en geluid direct te streamen naar Twitch of om opnames te maken die dan opgeslagen worden op het geheugen van het apparaat.
Conclusie
De NVIDIA Shield TV is eigenlijk een interessante combinatie van apparaten. Het is naast een streamingbox die ondersteuning biedt voor 4K HDR-beelden ook een NAS, mediacenter, een gameconsole en zal in de toekomst een smart home-hub worden. Met een prijs van €229,99 (verkrijgbaar bij Coolblue). inclusief controller en afstandsbediening is de Shield TV een stuk duurder dan de Chromecast Ultra (€ 79), maar daar krijg je dan ook veel meer voor. De gamemogelijkheden zijn uitstekend voor mensen die van een spel op zijn tijd houden en voor gezinnen met kinderen, de streamingmogelijkheden zijn uitstekend voor liefhebbers van onder andere Spotify, Netflix en Amazon Prime Video en de liefhebbers van eigen content kunnen hun hart ophalen met uitgebreide ondersteuning voor Plex en Kodi.
Houd er wel rekening meer dat de 16GB aan standaard opslag echt uitgebreid moet worden als je van plan bent om de Shield TV te gebruiken als Plex-server en/of NAS. Het is mogelijk om de Shield TV Pro aan te schaffen. De Shield TV Pro (2017) met 500GB harde schijf is hetzelfde apparaat als de Shield TV Pro (2015), maar wordt geleverd met de nieuwe controller (en de ‘oude’ afstandsbediening). Deze uitvoering kost € 339 (verkrijgbaar bij Coolblue), wat inhoudt dat je een stuk goedkoper uit bent als je de reguliere Shield TV uitbreidt door middel van een (USB 3.0)-schijf.
Wanneer je een eerste-generatie Shield TV hebt, is er geen reden om over te stappen naar nieuwe versie. De nieuwe controller is eventueel los aan te schaffen voor ongeveer 70 euro en alle nieuwe softwaremogelijkheden komen ook naar de oudere Shield TV-boxen.
Pluspunten
+ NVIDIA houdt zijn apparaten erg goed up-to-date
+ Gamesstreamingdienst GeForce Now is uitstekend
+ Compleet streamingplatform met muziek, films en series van uiteenlopende diensten
+ Mogelijkheid om in 4K HDR te streamen
+ Prima controller voor games
Minpunten
– Chromecast-ondersteuning werkt niet in alle gevallen even goed
– Standaard weinig opslag
– Weinig Nederlandse Android TV-apps
– Knoppen afstandsbediening voelen kwetsbaar aan
– Android TV mist ondersteuning voor meerdere gebruikersprofielen
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten