Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Samsung Galaxy A7 (2018) review: Samsungs poging om middenklassers op de kaart te zetten

Stijn Wanders
23 december 2018, 17:35
15 min leestijd

Samsung Galaxy A7

Lees verder na de advertentie.

De Samsung Galaxy A7 (2018) is de opvolger van de Galaxy A7 uit 2017 die niet naar Europa is gekomen, evenals de 2016-versie van het model die ook nooit in ons land verschenen is. Dit is nu echter allemaal goedgemaakt, voornamelijk omdat de nieuwste generatie is uitgerust met drie camera’s op de achterkant in plaats van één.

Specificaties

Afmetingen: 159.8 x 76.8 x 7.5 mm 

Scherm: 6 inch Full HD+ (1080 x 2220) Super AMOLED 

Processor: Exynos 7885 

RAM: 4 GB werkgeheugen 

Opslag: 64 GB uitbreidbaar tot 512 GB 

Selfiecamera: 24 MP met f/2.0 

Hoofdcamera: 24 MP f/1.7 + 8 MP Ultra Wide f/2.4 + 5 MP Depth Sensor f/2.2

 Accu: 3.300 mAh

 Softwareversie: Android 8.0 Oreo

 Extra’s: vingerafdrukscanner,  3,5mm audioaansluiting, NFC 

Behuizing en design 

Het ontwerp van de Samsung Galaxy A7 (2018) ziet er mooi afgewerkt uit. Hij heeft een glazen achterkant en een ziet er al met al degelijk uit. Wat opvalt is dat Samsung er met A7 nog steeds voor heeft gekozen om niet mee te gaan met de notch-trend. Zelf ben ik geen fan van dikke bezels, en ondanks het toestel er overall op zich prima uitziet, vind ik dat hij er voor een smartphone uit 2018 te conservatief uitziet. Dit is natuurlijk slechts een kwestie van smaak, maar de huidige trend is toch dat smartphonefabrikanten over het algemeen een zo hoog mogelijke screen-to-body-ratio willen bereiken. Bij deze telefoon is hier jammer genoeg geen sprake van. 

Het moment dat je de Samsung Galaxy A7 vastpakt, voel je jammer genoeg wel meteen wat voor toestel je in handen hebt: een midrange. Op zich is dit verklaarbaar, aangezien hij ook binnen deze prijsklasse valt, maar het is toch altijd jammer als een apparaat zo met de deur in huis valt. Helemaal als je bekijkt dat de Galaxy A7 niet per se onder de goedkoopste midrange-smartphones valt. 

Het eerste waaraan je het bovengenoemde merkt, is het gewicht dat vrij laag is. Dat heeft veel te maken met het plastic frame, dat wat mij betreft ook wel van metaal had mogen zijn. Dit had al een wereld van verschil gemaakt en is ook niet helemaal onrealistisch voor een smartphone van 349 euro. Hij heeft weliswaar een glazen achterkant die er mooi uitziet, maar deze voelt helaas ook niet kwalitatief aan. Als je in het midden van de achterkant tikt met je vinger, klinkt het alsof het toestel hol is vanbinnen, wat op mij erg goedkoop overkomt. Als je vervolgens in de buurt van camera of linksonder op het scherm klopt, komt er een soort tikkend geluid vanaf, alsof de binnenkant niet stevig is en er enige speling tussen bepaalde componenten zit. Natuurlijk weet ik niet of dat echt zo is, aangezien ik de telefoon niet heb ontleed, maar het geeft me wel erg grote twijfels over de bouwkwaliteit en afwerking van het toestel. 

Verder heeft hij in plaats van een usb type-c-ingang nog een ouderwetse micro-usb-poort. Hier hoef ik niet al teveel woorden aan vuil te maken, gezien iedereen hier ondertussen wel hetzelfde over denkt. Gelukkig bevat hij dan weer wel een andere ingang die meer geliefd is bij het grote publiek, namelijk de 3,5 mm hoofdtelefooningang. Tot slot is er onderaan een enkele luidspreker en microfoon te vinden. 

Alle aanwezige knoppen bevinden zich aan de rechterkant van het apparaat, waaronder ook de vingerafdrukscanner. Deze is namelijk verwerkt in de powerknop, die daarom op de perfecte hoogte zit als je het toestel met een hand bedient. De volumeknoppen daarentegen zijn erg slecht geplaatst, want die zitten veel te hoog. Hierdoor kan het dus erg lastig zijn om het geluid harder te zetten, tenzij je een ruim bovengemiddeld lange duim hebt. Ook is de ruimte tussen de onderste volumeknop en de powerknop aanzienlijk groter dan bij de meeste smartphones, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een screenshot te maken met slechts een vinger. Dit is natuurlijk niet het einde van de wereld, maar hier had zeker wel wat beter over nagedacht kunnen worden. 

Scherm, prestaties en accuduur 

Scherm en weergave

 De Samsung Galaxy A7 heeft een 6,0 inch Full HD + Super AMOLED-display. De kleuren hierop zijn rijk en helder, en zoals gebruikelijk bij een AMOLED-scherm is het zwart pikdonker. Ook kan de schermhelderheid tot een hoog niveau. Als je eenmaal gewend bent geraakt aan de dikke bezels, kun je zeker spreken van een mooie voorkant, vanwege de erg goede kleurbeleving. Het is dan ook uniek dat een toestel binnen deze prijsklasse wordt uitgerust met een dergelijk scherm. De meeste midrange-smartphones worden immers voorzien van een LCD-display.

 Het 6,0 inch-scherm biedt een schermresolutie van 2.220 x 1.080 pixels, wat eigenlijk de standaardresolutie is voor vlaggenschipapparaten zoals de S9 en Note 9. Het scherm heeft een beeldverhouding van 18,5: 9 en een dichtheid van 411 ppi. Al met al heeft de A7 ongetwijfeld een van de beste schermen binnen zijn segment.

Er is geen fysieke startknop, dus navigatie op het scherm is aan de orde van de dag, iets dat we al langer van Samsung gewend zijn. Ondanks het toestel niet op Android 9.0 Pie loopt, maar op Android 8.0 Oreo, is het wel mogelijk om gebarennavigatie in te schakelen. Dit kun je doen in de instellingen bij display. De functie werkt naar mijn beleving echter minder handig dan de traditionele balk waarin de home-, terug- en menuknop geplaatst zijn. Als je bijvoorbeeld een van de navigatieknoppen wilt gebruiken terwijl je op een website zit, maar je te snel omhoog swipet, scrolt hij in sommige gevallen naar beneden in plaats van dat hij doet wat je wilt. Of deze gebarennavigatie exact hetzelfde is als die op de Galaxy S9 met Android Pie, durf ik niet te zeggen, maar daar lijkt het in ieder geval wel op.

Prestaties 

Zoals te verwachten is bij een midrange-toestel, zijn de prestaties niet optimaal. De Exynos 7885 is goed genoeg voor alle normale toepassingen en de meeste games, maar om bijvoorbeeld Fortnite te spelen met de kwaliteit op zijn hoogst gaat te ver. Hiervoor is de telefoon simpelweg niet krachtig genoeg en dit loopt dus ook niet soepel. Speel je een normaal spel die niet het maximale van een smartphone vraagt, dan zul je nergens last van ondervinden. Ook multitasken gaat prima met 4 GB RAM. Gezegd moet worden dat het toestel niet aanvoelt als een snel apparaat. Dit zou wellicht te maken kunnen hebben met de overgangseffecten, maar hoe dan ook is dit een jammerlijk detail.

Voor degenen die van benchmarknummers houden: de A7 scoorde 1526 op Geekbench’s single-core tests en 4387 op zijn multi-core tests. Dat komt in dezelfde marge als een Galaxy S7 met een Snapdragon 820-processor. Voor AnTuTu, die ook de GPU test, was de score 120.442. De AnTuTu-score van de A7 is vergelijkbaar met vlaggenschepen van begin 2016. De prestaties zijn dus prima in orde en zijn niet perse slechter of beter dan je verwacht van een goed geprijsde telefoon als deze. Hieronder de benchmarkscores van de Galaxy A7 in vergelijking tot die van de ongeveer evenveel kostende Nokia 7.1 en HTC U12 Life.

Accuduur 

Over de accuduur was ik tamelijk positief verrast. Ik verwachte hier niet al teveel van, maar de batterij met een capaciteit van 3300 mAh doet prima zijn werk. Op een normale dag waarop ik WhatsApp, internet en af en toe wat filmpjes bekijk heb ik ’s avonds altijd nog genoeg percentage over om in ieder geval de volgende ochtend te overleven. Ik sta normaal op rond 7.00 uur en wanneer ik naar bed ga om en nabij 23.00 uur, heb ik meestal nog wel zo’n 40% over. Wat wel opgemerkt moet worden is dat ik over het algemeen maar weinig filmpjes bekijk op een dag en normaal gesproken geen games gebruik. Ook de cameratoepassing gebruik ik niet al teveel, maar zelfs al zou ik al deze dingen meer doen, dan houdt de A7 het tenminste wel een hele dag vol. Met mijn gebruik kan ik wel ongeveer 1,5 dag gebruikmaken van een volledige accu.

 

Zo tevreden als ik ben over de batterij, zo ontevreden ben ik over het opladen. Samsung heeft met de A7 geprobeerd de prijs te drukken met het beperken van enkele features, waaronder het opladen. Het toestel bevat nog een oude micro-usb-ingang, waardoor het opladen van de accu simpelweg erg traag gaat. Om de batterij volledig op te laden, moet je zeker wel ongeveer 2,5 uur de tijd nemen. Ondanks het de telefoon goedkoper maakt, denk ik dat de meeste mensen liever een paar euro extra zouden betalen voor een degelijke oplaadingang in plaats van deze ouderwetse ingang, in ieder geval ik wel.

Schermontgrendeling 

De Galaxy A7 bevat ook een vingerafdrukscanner, maar helaas niet eentje waar je echt op zit te wachten. De vingerafdrukscanner is namelijk aan de rechterzijkant verwerkt in de powerknop. Hoewel de knop ergonomisch gezien op zich fijn geplaatst is – hij is makkelijk te bereiken met je duim terwijl je het toestel in één hand vasthoudt – functioneert deze toch vrij matig. Aangezien de sensor niet veel groter is dan een doorsnee powerknop, is de nauwkeurigheid beperkt, vanwege het kleine oppervlak dat hij kan analyseren. Gevolg hiervan is dat de manier waarop je je duim plaatst op de scanner essentieel is. Vaak geeft hij een foutmelding aan, omdat je vingerafdruk niet herkend werd. Ook het meermalig opnieuw instellen van de vingerafdruk leidt niet tot verbetering. In het geval dat de scanner zover is dat hij je vingerafdruk in één keer herkent, duurt het vrij lang tot het scherm ontgrendeld wordt. Het is al met al dus een zeer matige vingerafdrukscanner, vanwege zowel de nauwkeurigheid als de snelheid waarop hij functioneert. De slecht functionerende vingerafdrukscanner vind ik persoonlijkheid het grootste nadeel van dit toestel, waardoor ikzelf al zou afhaken. 

De telefoon biedt echter ook de mogelijkheid voor gezichtsontgrendeling. In het geval van de A7 is dit dan ook de ontgrendeling waar ik het liefst gebruik van maak. Deze werkt ongetwijfeld sneller en vaker dan de vingerafdrukscanner, waardoor de laatstgenoemde eigenlijk overbodig is, mits je niet paranoïde bent over de veiligheid van de schermvergrendeling. Gezichtsontgrendeling wordt immers over het algemeen beschouwd als de onveiligere optie. Desalniettemin is ook de gezichtsontgrendeling op zijn zachtst gezegd niet de snelste. Hij herkent me gelukkig wel goed, maar het daadwerkelijk ontgrendelen van het scherm laat altijd nog een beetje op zich wachten. Ondanks dit waarschijnlijk te maken heeft met het kleinere budget, zijn er zeker wel alternatieve toestellen van dezelfde prijs die het beter op orde hebben wat betreft schermontgrendeling.

Geluid 

Het geluid van de A7 is ook niet veel soeps. Wanneer je geen extern geluidsapparaat zoals een hoofdtelefoon hebt aangesloten via de 3,5 mm jack of via bluetooth, komt het geluid uit een klein speakertje aan de onderkant van de telefoon. Hoewel hij tot een hoog volume kan worden opgeschroefd, is het al met al geen fijne speaker. Het geluid is erg flets en weinig levendig. Op hoog volume doen de hoge tonen zelfs een beetje pijn aan je oren. Aanrader is dus om je geluid via andere apparaten te beluisteren, en gelukkig is hiervoor een ingang aanwezig. In combinatie met Dolby Atmos zorgt de A7 voor een prima luisterervaring via een koptelefoon. 

Camera

Foto’s 

Nu een van de grootste ontwikkelingen van de A7 ten opzichte van de vorige versie van hetzelfde model (A7 uit 2017), de camera. De Galaxy A7 (2018) is de eerste Samsung met drie lenzen op de achterkant, wat voor een middenklasser ook vrij uniek is. De 24 MP hoofdcamera heeft een diafragma van f/1.7 en schiet mooie plaatjes. Dit is een goede lens met een prima dynamisch bereik, natuurlijke kleuren, en ook in het donker presteert hij goed. Zelfs in deze situaties belicht hij de scene prima en zorgt hij voor een acceptabele scherpte.

De tweede lens is een 8 MP groothoeklens met een diafragma van f/2.4. Hoewel ik wide-angle-lenzen erg handig vind, zou ik deze niet zo snel gebruiken. De hoek is naar mijn mening te breed, waardoor er vervormingen plaatsvinden in de foto’s. Ook is de kwaliteit een stuk minder, aangezien hij ook drie keer minder megapixels heeft dan de hoofdlens. Het vreemdste aan de groothoeklens is dat hij kleuren compleet anders weergeeft, en niet op een positieve manier. Het lijkt alsof de temperatuurinstellingen keihard omhoog worden geschroefd in vergelijking tot de hoofdlens. Hieronder kun je twee foto’s zien van buiten, geschoten met beide lenzen, en twee van binnen. Hierop is te zien hoe enorm het verschil is tussen de prestaties van de twee lenzen.

De derde lens is een 5 MP dieptesensor die zorgt voor achtergrondsvervaging, ofwel bokeh. Dit werkt allemaal naar behoren, maar niet beter dan dat. Hij zorgt voor een natuurlijk uitziend bokeh-effect en doet dit niet op een uitzonderlijke manier. Er is dan ook weinig aan te merken op deze sensor. Hieronder 2 foto’s waarvan bij eentje het effect op zijn hoogst stond en bij de ander het uitgeschakeld was.

Ondanks er maar één 24 MP selfiecamera aanwezig is, heeft ook deze als mogelijkheid een bokeh-effect toe te voegen. Dit ziet er mooi uit, maar je kunt de intensiteit niet zelf instellen. Hieronder een voorbeeld van een selfie met achtergrondvervaging en een zonder.

Video’s

De Samsung Galaxy A7 maakt 1080p video’s met een framesnelheid van 30 Fps. Dit is acceptabel voor een goedkoop toestel, alleen ik vind het persoonlijk wel wat aan de magere kant. Er is elektronische beeldstabilisatie aanwezig die zorgt voor iets beter ogende video’s, maar wel zichtbaar minder dan bij smartphones met optische stabilisatie. De focus in videomodus werkt soepel genoeg, alleen niet altijd even snel. De filmpjes die de A7 maakt zijn oké, maar zeker niet beter dan de gemiddelde midranger.

Software

Samsung Experience 9.0 

Het toestel wordt geleverd met Android 8.0 Oreo en Samsung Experience 9.0. Als je bekend bent met Samsung’s skin en UI, voel je je hier meteen thuis. Vanwege de vertrouwde Samsung Experience, ziet en reageert de gebruikersinterface precies zoals op Samsung’s vlaggenschepen. Wanneer ik de Note 8 naast de A7 zet, is het moeilijk om ze te onderscheiden op het gebied van gebruikersinterface. Het instellingenmenu is hetzelfde, de Samsung-pictogrammen zijn hetzelfde en het thema is hetzelfde.

Bixby 

Een ding dat ontbreekt in vergelijking tot zijn grotere broers is Bixby Voice. Terwijl Bixby Home aanwezig is, is de stemassistent niet inbegrepen en is er geen speciale Bixby-knop. Ik denk dat Samsung Bixby als een luxe ziet voor vlaggenschip eigenaren, of het in elk geval zo wil presenteren. Aan de andere kant denk ik dat het ontbreken van Bixby Voice en een aan Bixby toegewijde knop juist voor velen een reden is om de A7 te kopen. Het apparaat heeft echter wel Google Assistent aan boord welke je kunt openen door lang op de starttoets te drukken.

Updatebeleid

Samsung ondersteunt zijn toestellen altijd tot 2 jaar na de release. Daarnaast beloven ze twee grote updates voor hun toestellen, wat voor A7 zou neerkomen op Android 9.0 Pie en de eerstvolgende grote Android-update. Verder voorziet Samsung zijn smartphones regelmatig van beveiligingsupdates. Bij vlaggenschepen is dat elke maand, maar bij midrange-toestellen zoals de Galaxy A7 zal dit elk kwartaal zijn. Dit zijn kleine updates met enkele verbeteringen in de beveiliging en eventuele bug fixes. 

In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.

Conclusie 

De Samsung Galaxy A7 is alweer de vierde versie met deze modelnaam en is dan ook erg gegroeid ten opzichte van zijn voorgangers. Met een camerasetup die bestaat uit drie lenzen is het een uniek toestel binnen zijn klasse, alhoewel deze niet zo goed werkt als je zou hopen. Verder heeft hij een erg goed AMOLED-scherm waarmee hij zich sterk onderscheidt van zijn concurrenten. Het ontwerp is mooi, maar wel wat conservatief door de dikke bezels. Jammer is dat Samsung overduidelijk bespaard heeft op de bouwkwaliteit, wat te zien is aan de plastic randen, de goedkoop aanvoelende achterkant en zijn gewicht. Ook de vingerafdrukscanner is slecht toegepast op het toestel, waardoor deze is niet fijn is om te gebruiken. Ook heeft Samsung steken laten vallen door het apparaat te voorzien van een ouderwetse micro-usb-ingang in plaats van een usb-c.

Al met al komt de Samsung Galaxy A7 met een aantal goede dingen voor een telefoon van 319 euro, maar komt hij ook met een aantal zaken die we liever anders hadden gezien. Wil je graag een goedkope smartphone met een drievoudige camera en een erg mooi scherm, dan is dit een goede keuze. Wil je een telefoon die aanvoelt als een kwalitatief toestel en beschikt over een goede vingerafdrukscanner en een usb-c-ingang, dan moet je zeker weten niet bij Samsung wezen. Dan kun je beter iets duurder zitten en een ASUS Zenfone 5 kopen bijvoorbeeld. Deze kost 380 euro en komt met een ontwerp dat bestaat uit glas en metaal, heeft een goede vingerafdrukscanner aan de achterkant en bevat daarnaast ook een groothoekcamera.

Je zou ook nog iets langer kunnen wachten en in die tijd door kunnen sparen voor de Huawei Nova 4, welke iets duurder zal zijn dan 400 euro, maar komt met aanzienlijk betere specificaties, drie lenzen met een hogere resolutie dan de A7 en overall een stuk moderner is met nieuwere features zoals een lensoog in het scherm en een usb-c-ingang. Een alternatief voor mensen die dezelfde prijs willen betalen als voor de A7 en zelfs nog iets goedkoper, is de Honor 8X. Deze is vrij nieuw en is een erg geduchte tegenstander waar je zeker eens naar zou moeten kijken.

Positieve punten

+ Prijs

+ AMOLED-scherm

+ Drievoudige camera

Negatieve punten

– Bouwkwaliteit

– Vingerafdrukscanner

– Bezels

Samsung Galaxy A7 (2018) kopen

De Samsung Galaxy A7 (2018) is nu beschikbaar in Nederland voor een adviesprijs van 349 euro in de kleuren zwart, blauw, rood en goud. Het toestel is te koop bij onder andere Mobiel.nlCoolblueMediaMarkt en T-Mobile.

Hieronder vind je nog meer prijzen met of zonder abonnement.

[tds=6614]

Lees meer over