Samsung Galaxy S7 Edge

Lees verder na de advertentie.
Net als voorgaande jaren heeft Samsung er dit jaar voor gekozen om twee varianten uit te brengen in de populaire Galaxy S7-serie, de Galaxy S7 ‘Flat’ en de Galaxy S7 Edge. Deze laatste heb ik de afgelopen weken aan de tand gevoeld. Ook al zijn het er niet veel, toch zijn er twee verschillen. Het grootste verschil is het (afgeronde) scherm van de Galaxy S7 dat met 5,5 inch iets groter is dan de 5,1 inch van de reguliere S7. Verder zien we nog een verschil in accucapaciteit. Voor nu: hoe presteert de Galaxy S7 Edge en kan deze verwachtingen waar maken?
Design: weinig verschil, maar…
Op het eerste gezicht lijkt er weinig verschil als we naar het design van de Samsung Galaxy S7 Edge kijken ten opzichte van vorig jaar. Qua schermformaat is hij wel iets groter (of juist kleiner) geworden. Kleiner dan de Galaxy S6 Edge+ (5,7 inch) en groter dan de Galaxy S6 Edge (5,1 inch).
De S7 Edge is voorzien van een 5,5 inch-scherm, waaruit we wellicht kunnen concluderen dat er van dit toestel geen plus-versie meer zal komen. Hoe dan ook, na geruime tijd de Galaxy S6 Edge+ gebruikt te hebben, is de S7 Edge voor mij klein stapje terug qua formaat en dat is eigenlijk goed bevallen. Voor mij persoonlijk lijkt op dit moment de sweetspot op 5,5 inch te liggen. Wie mij dit drie jaar geleden had verteld, had ik waarschijnlijk wat vreemd aangekeken, 5,5 inch leek toen nog gigantisch. De afgeronde schermranden van de S7 Edge helpen daarbij zeker om het toestel een stuk compacter dan die 5,5 inch doet vermoeden.
Los van de grootte, lijkt er designwise niet zoveel veranderd, maar het gevoel is wel anders. De randen zijn wat soepeler afgerond en het toestel ligt daardoor veel beter in de hand. Het beet pakken van de S7 Edge voelt prettig en ondanks de ietwat gladde glazen achterkant, heeft deze toch een vrij goede grip. Beter dan zijn voorgangers in ieder geval. Ook de cameramodule is opvallend onopvallend, deze steekt minder ver uit het toestel en valt daardoor wat minder op aan de achterzijde.
De posities van de knoppen zijn gelijk gebleven. Aan de rechterzijkant vinden we de powerbutton, links de volumetoetsen. Onderop is ruimte voor de speakers, microUSB-aansluiting en 3,5mm jack. Nu lijkt het op het eerste gezicht een vreemde keuze om geen USB-C-aansluiting te gebruiken in het nieuwe vlaggenschip, zoals bijvoorbeeld bij de LG G5 wel is gedaan. De reden ligt echter misschien wel voor de hand. De Samsung Gear VR, waar veel nadruk op wordt gelegd, heeft een microUSB-aansluiting en zou anders niet geschikt zijn voor de S7-serie. Deze kan nu gebruikt worden met de Note 5, S6, S6 Edge, S6 Edge+ en S7-serie. Gebruik maken van USB-C zou ervoor zorgen dat er een nieuwe versie moest komen.
Wel is er dit jaar voor gekozen om de S7-serie weer stof- en waterdicht te maken en het toestel heeft dan ook een IP68-certificering. Dit houdt in dat de toestellen volledig beschermd zijn tegen stof en ze zijn minimaal 30 minuten waterdicht op een diepte van minimaal 1 meter.
Ook al is de Edge niet meer nieuw, toch zijn er nog veel mensen gefascineerd door dit fenomeen. Niet zozeer door de nieuwe functies die eraan toegevoegd zijn, maar vooral door de looks. Samsung heeft wel meer functies toegevoegd aan de Edge, maar de killer-functie ontbreekt voor mij nog.
Ook al is de Edge niet meer nieuw, toch zijn er nog veel mensen gefascineerd door dit fenomeen
Zoals aangegeven gebruik ik al redelijk wat maanden de Galaxy S6 Edge+ en er valt één ding op. Als ik de S7 Edge met één hand vast heb en probeer bijvoorbeeld een selfie te maken, dan komt het wel eens voor dat mijn handen aan weerszijden van toestel het scherm net te veel aanraken. Op zichzelf geen probleem, maar dat betekent wel dat on-screen-knoppen (bijvoorbeeld de knop om de foto te maken) niet werken. Nu kan dit aan mijn ’toestel-vastpak-techniek’ liggen, maar bij de Galaxy S6 Edge+ had ik dit niet. Ook heb ik navraag gedaan bij een aantal concullega’s, maar zij hebben dit niet ervaren. Toch wilde ik er niet zomaar aan voorbij gaan in deze review.
Of het design van de Galaxy S7 Edge vernieuwend is ten opzichte van vorig jaar? Nee, maar dat hoeft wat mij betreft ook niet. Vorig jaar werd er een grote stap gemaakt in de S-serie en dit jaar is het design iets meer verfijnd. Het is niet spannend, maar toch ben ik te spreken over de looks van de S7 Edge.
Scherm: pure liefde
Gebruik je een Samsung-smartphone met AMOLED-scherm, dan zijn de verwachtingen altijd hooggespannen. De verwachte kwaliteit is erg hoog en de Galaxy S7 Edge heeft er geen moeite mee dit waar te maken. Het 5,5 inch Super AMOLED QHD-scherm brengt een schitterend helder beeld voort en zorgt hiermee voor diepe, volle kleuren. Ook op de Samsung Galaxy S7 Edge zijn weer software-opties beschikbaar om de kleur-intensiteit aan te passen, mocht je geen fan zijn van standje zonnebank.
AMOLED-schermen staan bekend om de diepe zwartweergave, waarbij zwart ook echt zwart lijkt en dat is hier weer het geval. Over het scherm kan ik nog verder uitweiden, maar de conclusie is: het is gewoon erg goed, zoals verwacht.
Een nieuwe functie die dit jaar is toegevoegd door Samsung is het always-on-scherm. Hiermee is altijd informatie op het scherm te zien, variërend van de tijd, accupercentage en eventuele gemiste oproepen en berichten. Overige notificaties zijn niet zichtbaar. Persoonlijk zie ik de toegevoegde waarde niet direct, vooral in het begin had ik de hele tijd het idee dat er berichten binnen kwamen omdat het scherm verlicht was. De optie is eenvoudig uit te schakelen via de instellingen.
Prestaties: warm welkom
Onder de motorkap van de Samsung Galaxy S7 Edge vinden we topspecificaties, op papier althans. Deze wordt aan gedreven door de Exynos 8890-chipset met een octacore-processor. Dit in combinatie met 4GB RAMgeheugen moet ervoor zorgen dat probleemloos alle acties uitgevoerd kunnen worden, of het nu gaat om zware games of applicaties die het nodige van het toestel vergen.
In de praktijk is dit ook geen probleem voor de Galaxy S7 Edge. De prestaties zijn dik in orde, alhoewel het toestel wel wat warm wordt. In het verleden waren er wel eens chipsets, zoals de Snapdragon 810, die erg warm werden waardoor de prestaties stevig beïnvloed werden. Dit is gelukkig niet het geval bij de Galaxy S7 Edge, maar bij het uitvoeren van zwaardere taken warmt de achterzijde wel wat op. Het toestel wordt niet heet, wel warm. Dit is interessant, vooral omdat Samsung een nieuwe techniek heeft gebruikt om de processor te koelen. Los van een warmere hand, zul je hier weinig van merken, maar het was naar mijn idee wel opvallend en meer aanwezig dan op andere smartphones.
Gedurende de twee weken dat ik de S7 Edge gebruikt heb, heb ik geen problemen ondervonden op het gebied van prestaties. Alle apps werden snel opgestart en ook gamen was geen probleem. Uiteraard hebben we ook een benchmark gedraaid en hier werd de competitie verpletterd. In AnTuTu werd een score behaald van 130.218 punten. In vergelijking: de Galaxy Note 5 scoort er 83.944 en de Mate 8 92. 746. Uit deze cijfers en het intensieve gebruik afgelopen weken, kan ik concluderen dat de prestaties van de S7 Edge dik in orde zijn.
Qua opslag heeft Samsung er dit jaar voor gekozen om alleen een 32GB-versie op de markt te brengen. Waar er vorig jaar meer opties waren, is de opslag nu standaard, maar wel uit te breiden met een microSD-kaart. Deze kan gebruikt worden in het verlengde van de SIM-kaartlade en heeft ondersteuning tot 200GB. Dit zou voor iedereen voldoende moeten zijn om alle content op te slaan.
Over de speakers van de S7 Edge ben ik minder te spreken. Deze lijken erop achteruit gegaan als we naar vorig jaar kijken. De kwaliteit is nog wel voldoende, maar hij gaat bijvoorbeeld niet meer zo luid als voorheen. Voor mij persoonlijk geen groot issue, maar maak je veel gebruik van de speakers op je smartphone, dan is dit zeker wel een punt van aandacht als je een aanschaf overweegt.
Software: stap(je) gemaakt
Samsung gebruikt al jaren TouchWiz, een grafische schil over Android. Ook op de Galaxy S7-serie is dit niet anders. De software is gebaseerd op Android 6.0.1 Marshmallow, op dit moment de laatste nieuwe Android-versie. Er zijn qua software weinig schokkende wijzigingen aangebracht, maar we zijn wel een aantal kleine, subtiele aanpassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleur van de quicksettings. Deze zijn licht met blauwe accenten geworden, een subtiele wijziging die een compleet andere uitstraling geeft aan het geheel. Al met al draait de software wel redelijk soepel, ook al is er nog te veel opsmuk aanwezig in TouchWiz.
Aan de Edge Launcher, het kleine paneel dat via de zijkant van het scherm geopend kan worden, zijn weinig nuttige functies toegevoegd. Nu is er bijvoorbeeld een kompas te gebruiken en kunnen er extra apps gebruikt worden. Op zich niet zo heel spannend. Zoals al eerder aangegeven heeft de software voor de ‘edge’ van de S7 nog geen toegevoegde waarde. Dit neemt niet weg dat de kijkervaring en de manier waarop entertainment genuttigd wordt, wel beter voelen door het afgeronde scherm.
De GameLauncher is wel een compleet nieuw onderdeel van de Galaxy S7-software. Deze app brengt een aantal handige extra functies tijdens het spelen van games. Allereerst kan er ingesteld worden of het een game is die hoge prestaties vraagt, of dat de accu simpelweg lang mee moet gaan. Daarnaast is het mogelijk een extra icoontje te tonen in de game, waarmee opties opgeroepen kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een screencast, waarbij via de frontcam ook een video gaat lopen. Maar ook de niet-storen-modus kan geactiveerd worden of de capacitieve buttons (back en multitask) kunnen geblokkeerd worden. Vooral deze laatste optie vind ik bijzonder praktisch, vaak druk ik tijdens het gamen per ongeluk op de multitask-button.
Qua software is er dus niet zoveel spannends gebeurd op de Galaxy S7. TouchWiz is nu gelukkig redelijk te doen is, alhoewel het hele systeem wel nog zo’n 8GB in beslag neemt. Ik heb nog steeds het gevoel dat de software te zwaar is, er zijn nog genoeg onderdelen die gestript kunnen worden of eventueel optioneel gemaakt worden. Eerlijk is eerlijk, na de review-periode ga ik wel een andere launcher gebruiken in combinatie met het Material Theme dat meer lijkt op het uiterlijk van standaard Android.
Accu: 3600 mAh did the trick
De accuduur is altijd een heikel punt van smartphones, nog steeds. De laatste jaren staat dan ook steeds in het teken van verbetering van de accuprestaties, maar dit is nog niet echt van de grond gekomen. De focus lag vooral op het sneller opladen en optimaliseren van de gebruikstijd. Bij de Galaxy S7 Edge hebben ze ervoor gekozen een stevige 3600 mAh-accu mee te leveren. Eerlijk gezegd was ik in positieve zin toch enigszins verbaasd over de accu-prestaties.
Eerlijk gezegd was ik in positieve zin toch enigszins verbaasd over de accu-prestaties.
Nu reken ik mezelf tot de actieve gebruikers als het gaat om smartphone-gebruik, toch haal ik redelijk eenvoudig het einde van de dag met de accu van de Galaxy S7 Edge. Sterker nog, ook de screen-on-tijd was goed te noemen. Er waren dagen dat deze rond de 4,5 uur was, een mooie prestatie van Samsung. Net als bij de vorige edities in de vlaggenschip-serie van Samsung, wordt er bij de Samsung Galaxy S7 Edge een quickcharger meegeleverd, die ervoor moet zorgen dat het toestel snel opgeladen wordt.
Camera: ❤︎
Tijdens de presentatie van de S7-serie werden een aantal punten uitgelicht, waaronder de camera. Hier waren ze vooral erg tevreden over de resultaten die de camera maakte in slechte lichtomstandigheden. Dit heeft volgens Samsung te maken met de F1.7-senor die gebruikt werd. Waar het maken van foto’s in deze omstandigheden vaak problemen geeft bij smartphones, heeft de S7 daar in mindere mate last van. De foto’s die ik bij slecht licht heb gemaakt hadden nog wel enige ruis, maar komen er beter uit dan de gemiddelde smartphone-foto.
Ook de kleurweergave van foto’s is bijzonder goed te noemen. Vooral een kleur als groen wordt bijzonder helder en duidelijk weergegeven na het maken van een foto. De snelheid waarmee de camera van de Samsung Galaxy S7 Edge opstart is erg goed (ook door twee keer op de homebutton te drukken). Zelf ben ik gevoelig voor snelle focus en was ik dan ook fan van bijvoorbeeld de LG G4. Hier zorgde de auto laserfocus ervoor dat er snel scherp gesteld werd. Ook de S7 Edge doet dit erg goed, een bijzonder snelle focus en dus een flinke verbetering ten opzichte van de Galaxy S6.
Conclusie
De Samsung Galaxy S7 is op dit moment gewoon de beste Android-smartphone op de markt
Met de Samsung Galaxy S7 Edge is er weer een nieuw toptoestel neergezet voor 2016. De prestaties zijn ruim in orde, ook al kan het toestel soms wel wat warm worden. Ook het scherm is – zoals we gewend zijn van Samsung – van prima kwaliteit, net als de cameraprestaties, ook bij slecht licht. Met de accu van 3600 mAh moet je de volledige dag doorkomen en door kleine aanpassingen aan het design is de grip verbeterd. De speaker is een kleine achteruitgang en geef een iets mindere kwaliteit audio en de software mag volgend jaar weer wat lichter.
Neemt niet weg, de Samsung Galaxy S7 is op dit moment gewoon de beste Android-smartphone die op de markt is.
+ Design en prettige grip
+ Snelheid
+ Maakt goede foto’s, snelle focus
+ Accu
+ AMOLED-scherm
+ MicroSDkaart en stof- en waterdicht
– Software mag wat lichter
– Geluid uit speakers
Samsung Galaxy S7 Edge kopen
De Samsung Galaxy S7 Edge is te verkrijgen voor een adviesprijs van € 799 en in de pre-order (t/m 10 maart) wordt een een gratis Gear VR meegeleverd. De actuele en beste aanbiedingen worden in het overzicht hieronder getoond.
[tds=4219]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten