Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Review Samsung Galaxy S9(+): topsmartphone met kleine grote verbeteringen

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
20 maart 2018, 20:00
17 min leestijd

Het is 2010 – Samsung Galaxy S

Lees verder na de advertentie.

Samsung startte zijn Galaxy S-serie in 2010. Op een beurs kondigen ze de Samsung Galaxy S aan. Dit toestel was destijds een topper met zijn 4 inch super-AMOLED-scherm, 1Ghz Hummingbird-processor, 5 megapixelcamera achter en VGA-camera voor, 1.500mAh-accu, 512MB werkgeheugen en 8GB opslaggeheugen. De S kwam uit met Android 2.1 Eclair, met daarboven op de schil van Samsung die toen nog TouchWiz heette.

Sinds de komst van de Samsung Galaxy S6 komen er jaarlijks twee nieuwe vlaggenschepen in de S-serie op de markt en in 2018 zijn we aanbeland bij de negende versie van de S-serie: de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9+. Deze twee smartphones beschikken over hele andere specificaties dan de stokoude voorganger hierboven en wat dat in de praktijk betekent, lees je in deze review.

Video-review

Review Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy S9 versus S9+

Samsung heeft ook dit jaar weer gekozen voor twee varianten van één vlaggenschip, de S9 en de S9+. Beide toestellen verschillen op een aantal vlakken van elkaar en deze benoem ik hieronder. Voor deze review heb ik de Galaxy S9+ (Midnight Black) gebruikt. Ben je ook benieuwd naar de verschillen van de Galaxy S9 ten opzichte van de Samsung Galaxy S8? Dat wordt haarfijn uitgelegd in dit artikel

> De Galaxy S9 heeft een 5,8 inch Super AMOLED-scherm en de S9+ heeft een 6,2 inch Super AMOLED-scherm

> De Galaxy S9 heeft een enkele 12 megapixelcamera achter en een 8 megapixelcamera voor. De Galaxy S9+ beschikt over twee 12 megapixelcamera’s achter en een 8 megapixelcamera voor

>  De Galaxy S9 beschikt over 4GB RAM en 64GB intern geheugen en de Galaxy S9+ over 6GB en en 64GB intern geheugen 

> De Galaxy S9 heeft een accucapaciteit van 3.000mAh en de Galaxy S9+ heeft een accucapaciteit van 3.500mAh

> De afmetingen van de Galaxy S9 zijn 147.7 x 68.7 x 8.5 mm en die van de Galaxy S9+ zijn 158.1 x 73.8 x 8.5 mm

> De Galaxy S9 weegt 163 gram en de S9+ weegt 189 gram

> De Galaxy S9 kost 849 euro en de S9+ kost 949 euro

Behuizing en design

De Galaxy S9+ lijkt in vele opzichten op zijn voorganger, de Galaxy S8. Het uiterlijk van de S9 en S9+ zullen dan ook geen wenkbrauwen laten fronsen, sterker nog, de meesten zullen het verschil nauwelijks kunnen opmerken. Als je ze naast elkaar legt, valt het misschien wel op. De onderste schermrand is dunner. Uiteraard is de veelgehoorde klacht van de plaatsing van de vingerafdrukscanner bij de S9 opgelost. Deze is nu onder de camera in plaats van ernaast geplaatst.

Links: Galaxy S8 Rechts: Galaxy S9

De linker zijkant van het toestel herbergt de Bixby-knop en volumeknoppen en aan de bovenkant zit de sleuf voor één nanosimkaart en microSD-kaart. De USB C-poort, koptelefoonaansluiting vind je aan de onderzijde.  De AKG-stereo-speakers zijn aan de voorkant en aan de onderzijde te vinden. Aan de rechter zijkant zit de powerknop. De voorkant bevat een selfiecamera en microfoon, de achterzijde de enkele camera en vingerafdrukscanner. De water- en stofbestendigheid van de Galaxy S9 en Galaxy S9+ zijn beoordeeld met een IP68-rating en beschermen het toestel in het water tot een diepte van minimaal 1,5 meter voor een periode van 30 minuten.

Als je de Galaxy S9+ uit de doos pakt, valt het toestel niet meteen op door het uitzonderlijke uiterlijk. Zoals gezegd, het lijkt veel op zijn voorganger en daardoor is het wow-effect niet zo aanwezig als dat vorig jaar bij de Galaxy S8 wel het geval was, tenminste niet bij mij. Daarnaast vind ik de behuizing niet premium aanvoelen. De achterkant is glad en gevoelig voor vingerafdrukken. Een goede case of hoesje kan hier mogelijk uitkomst bieden. Ook de doos is exact hetzelfde als die van de S8. Hierin zitten de AKG-oordopjes en tips, oplader en kabel, wat boekjes en een usb-connector.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Samsung wil beeld naar een hoger niveau tillen en heeft de S9 weer voorzien van het mooie Super AMOLED-scherm. Dat van de Galaxy S9 is 5,8 inch groot en het scherm  van de S9+ 6,2 inch. Beide hebben een Quad HD-resolutie en de bekende 18,5:9-beeldverhouding. Het Infinity Display loopt, zoals Samsung dat noemt, van rand tot rand, en zakt er eigenlijk zelfs een beetje overheen. Dat kan er wel voor zorgen dat je soms per abuis het scherm aanraakt en een actie start.

Het AMOLED-scherm zorgt ervoor dat kleuren diep en helder worden weergeven en het zwart is ook echt diepzwart is. Dit kan voor sommigen overigens als extra verzadigd overkomen. LCD-schermen geven kleuren daarentegen meer natuurgetrouw weer. Wel beschikt het scherm over zeer heldere en scherpe weergave van kleuren. Ook de kijkhoek van het toestel is prima. 

In de instellingen is het kleurbereik, de verzadiging en de scherpte, op vier manieren aan te passen. Daarnaast kan de kleurbalans en ook de afzonderlijke kleuren via een slider ingesteld worden. Verder is er een blauwlichtfilter dat meteen of op ingestelde tijden ingeschakeld kan worden en kan de schermresolutie aangepast worden. Op deze manier kun je de schermweergave naar eigen voorkeur instellen.

Prestaties

De Galaxy S9 en S9+ draaien op de Exynos 9810 welke is opgebouwd uit acht kernen. Vier kernen voor het zware werk en vier voor lichtere taken om efficiënter met de batterij om te springen. De zware kernen kunnen een maximale snelheid van 2.8GHz behalen. De S9 heeft 4GB RAM en de S9+ heeft 6GB RAM tot zijn beschikking voor de afhandeling van taken. Verder is er aan deze chipset een snellere modem toegevoegd. Deze modem biedt LTE categorie 18. Dit houdt in dat er snelheden van 1.2Gbps en 200Mbps aan download behaald kunnen worden op 4G zodat je bijvoorbeeld  4K of 360-beeldmateriaal kunt streamen.

In de week dat ik de S9+ heb gebruik, heb ik geen enkele hapering kunnen ontdekken. De snelheid is te merken bij het spelen van grafisch zware games en bij het streamen van 4K-content. Ten opzichte van de Pixel 2 XL presteert de S9+ hier beter. Daarbij moet ik wel opmerken dat de Pixel op een chipset uit 2016 draait. Om de snelheid te kunnen staven heb ik in ieder geval de AnTuTu-benchmark gedraaid. De scores van de test vind je in de screenshots hieronder.

Accuduur

De accu van de S9 en S9+ is ten opzichte van de voorganger gelijkgebleven: 3.000 en 3.500mAh. Niks mis mee misschien, maar ik ben niet tevreden over de accuduur. Ten opzichte van de S8+ voldoet de S9+ niet. In de review hebben we geconstateerd dat de S8+ een SOT van maar liefst vijf uur heeft en dat er nog ongeveer 40 procent accu over was rond 23.00 uur. Bij eenzelfde Quad HD+-scherm en maximale resolutie van 2960 bij 1440 pixels (QHD+) haal ik het avondeten bijna niet. Dat wil zeggen dat het toestel om 7.00 uur van de lader afgehaald wordt en rond een uur of 18.30 tussen de 10 en 20% accucapaciteit overheeft. Ook de SOT is beduidend lager: gemiddeld 3 tot 3.5 uur. Dat terwijl het Always On-scherm niet is ingeschakeld.

In vergelijking tot de concurrentie presteert de S9+ hier ondermaats en voor een toestel van dit kaliber/prijspunt vind ik het een behoorlijke tegenvaller. Mogelijk wordt dit nog wel verbeterd door toekomstige updates.

Vingerafdrukscanner en Intelligente Scan

De vingerafdrukscanner is nu, om tegemoet te komen aan alle klachten, onder de cameramodule geplaatst en dat is een een goede investering geweest. De vingerafdrukscanner is beter te bereiken. Wel reageert hij af en toe niet zo snel, omdat hij in tegenstelling tot een ronde sensor een kleiner oppervlakte heeft om de vingerafdruk uit te lezen. Eenmaal de vinger op de juiste plek, ontgrendelt hij even snel als de Pixel 2.

De vingerafdrukscanner doet tevens dienst als hartslagsensor, een optie die in de app Samsung Health is te vinden. Deze is verbeterd en bevat een zogenaamde Heart Load Factor waarmee je real-time kunt bijhouden in hoeverre je in specifieke situaties je hart belast.

Naast de irisscanner, vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning op de S8 is er op de S9 ook Intelligente Scan te vinden. Intelligente Scan combineert de irisscanner en gezichtsherkenning om zo het ontgrendelen weer een stukje veiliger te maken. Intelligente Scan werkt prima bij daglicht maar als het wat donkerder wordt, zul je toch moeten uitwijken naar andere methoden om het toestel te ontgrendelen.

Geluid – Tuned by AKG

Samsung wil naast het beeld ook het geluid naar een hoger niveau tillen. Hiervoor hebben ze stereospeakers van AKG in het toestel gemonteerd. Deze zijn voorzien van Dolby Atmos wat moet zorgen voor een 360⁰-geluidservaring, waardoor het klinkt alsof je bent omringd door geluid. Dolby Atmos kun je makkelijk via het menu met snelle instellingen aan- of uitzetten en instellen op een van de onderstaande opties.

Samsung spotte er al mee tijdens de persconferentie, de S9-serie heeft wel gewoon een 3,5mm-aansluiting. Velen zijn blij met deze keuze van Samsung. Er zijn gelukkig dan ook geen adapters nodig om bedraad naar muziek te luisteren. Voor het luisteren van muziek kun je de meegeleverde AKG-oordopjes gebruiken. Deze leveren redelijk goed geluid af, maar halen het niet bij de USonic-headset met Active Noise Cancellation die bij de HTC U11+ in de doos zit. Daarnaast ben ik verknocht aan mijn PLT V8200UC en daar kan geen meegeleverd setje oordopjes tegenop.

Camera

En dan de camera. De focus van de S9 ligt bovenal op de camera want deze wordt steeds meer door jongeren gebruikt: “In 2017 hebben wij 1,2 biljoen foto’s met onze smartphones gemaakt en we delen meer dan 5 miljard emoji en meer dan 1 miljard gif’jes per dag met elkaar via sociale media. We delen zelfs meer video met elkaar dan dat er mensen zijn.” Samsung heeft onderzoek gedaan onder jonge Nederlanders en uit dit onderzoek blijkt dat 33% van deze doelgroep  ontevreden is over de beeldkwaliteit van zijn huidige smartphonecamera bij weinig licht. Daar zag Samsung brood in en besloot de camera te verbeteren tot het DxOMark-niveau ‘beste smartphonecamera’. 

Foto’s en video

De camera op de S9 is dus Samsungs meest geavanceerde smartphonecamera ooit. Ze hebben een dubbel diafragma aan het toestel toegevoegd dat automatisch schakelt tussen twee diafragma’s f/1.5 en f/2.4 om zo scherpere en heldere beelden vast te kunnen leggen bij verschillende lichtomstandigheden. Hoe groter het diafragma, hoe kleiner het getal. Een grote diafragma zorgt voor meer lichtinval in de lens, wat voor betere foto’s in het donker moet zorgen.

De Galaxy S9 heeft een enkele 12 megapixelcamera achter en een 8 megapixelcamera voor. De Galaxy S9+ beschikt over twee 12 megapixelcamera’s achter en een 8 megapixelcamera voor.

Ik heb foto’s gemaakt met de Pixel 2 XL (f/1.8) en Galaxy S9+ (f/2.4) met gelijke of vergelijkbare instellingen. Op de foto’s hieronder zie je een vergelijking bij daglicht en daarbij valt op dat de S9 over het algemeen iets meer verzadigde kleuren toont. De kleuren in de foto’s van de Pixel 2 XL liggen wat dichter bij de realiteit. Als je inzoomt op de foto’s dan levert de S9 scherpere beelden af.

Boven: Galaxy S9+ Onder: Pixel 2 XL 

Boven: Galaxy S9+ Onder: Pixel 2 XL 

Boven: Galaxy S9+ Onder: Pixel 2 XL 


Boven: Galaxy S9+ Onder: Pixel 2 XL 

Bij de eerste serie van twee foto’s hieronder werkt de S9 nog met een diafragma van f/2.4. De overige zijn geschoten met een diafragma van f/1.5 voor de S9+ en f/1.8 voor de Pixel. Vooral bij schemer is het verschil tussen beide smartphonecamera’s erg goed te zien. De S9+ legt vaker heldere foto’s met veel meer detail vast waarbij ook de verzadigde kleuren opvallen. Het scherpstellen bij de S9 gaat ondanks dat er meer licht binnenkomt erg soepel en snel.

Boven: Galaxy S9+ Onder: Pixel 2 XL 

Boven: Galaxy S9+ Onder: Pixel 2 XL 

Boven: Galaxy S9+ Onder: Pixel 2 XL 

Boven: Galaxy S9+ Onder: Pixel 2 XL

Boven:  Portretmodus Galaxy S9+ Onder: Portretmodus Pixel 2 XL

Videostabilisatie Samsung Galaxy S9+ versus Pixel 2 XL

Slowmotion

Zowel de S9 als de S9+ kunnen slowmotion-video vastleggen en dat gebeurt met 960 frames per seconde. Je kunt dit automatisch filmen, zodra er een bewegend object in de zoeker van de camera komt, wordt de slo-mo opgenomen. Handmatig een  slowmotion-video opnemen behoort ook tot de mogelijkheden. Achteraf kan de slomo bewerkt worden met onder andere 35 opties aan achtergrondmuziek of je eigen muziek. Omzetten naar een gif’je is ook mogelijk.

Het handmatig opnemen van slowmotion-video vergt nog wat oefening en in minder goede lichtomstandigheden stelt de scherpte van de beelden ietwat teleur. In de video onderin de review kun je een aantal voorbeelden van slomo’s gemaakt op de S9+ bekijken.

AR Emoji

De AR Emoji lijken nogal op de animoji van Apple, maar dat doet er verder niet toe. Ze zijn een leuke toevoeging voor degene die van deze emoji houden. Om de augmented reality-emoji te maken, maakt Samsung gebruik van een speciaal algoritme die 2D-beelden omzet naar een 3D-model. Met de camera maak je een selfie die je dan kunt omzetten in een AR Emoji die je weer in verschillende apps kunt gebruiken zoals WhatsApp en Facebook Messenger. 

In samenwerking met Disney heeft Samsung ook emoji van Mickey en Minnie Mouse aan de camera-app toegevoegd en in de loop van het jaar komen ook helden uit Disney-films als The Incredibles, Zootopia en Frozen beschikbaar. Zo is er voor elk wat wils.

Software

Samsung heeft voor de S9 als basis Android 8.0 Oreo gebruikt en de nieuwste versie van zijn eigen schil Samsung Experience 9.0 daar aan toegevoegd. Samsung Experience heette voorheen TouchWiz en heeft in de loop van de tijd behoorlijke stappen gemaakt. Toch is een gebruikersinterface altijd heel persoonlijk. De een zweert erbij, de ander gaat toch veel liever voor wat anders.

Hoewel ik er nog niet helemaal uit ben of ik aan de interface kan wennen of niet, is de consistentie in ieder geval redelijk goed. Het uiterlijk van de verschillende voorgeïnstalleerde apps komt redelijk overeen en dat maakt voor mij het gebruik wat fijner. Niet elke app vind ik even intuïtief aanvoelen, de camera-app schakelt op een onlogische manier van foto- naar videomodus.

Wat verder opvalt is dat je via klikbare kaarten in de zoekresultaten van onder andere instellingen, contacten, bestanden en berichten snel naar functies springen zonder het zoekscherm te hoeven verlaten of apps te openen. Dual Messenger is ook een nieuwe functie in Samsung Experience 9.0. Deze is vergelijkbaar met apps van andere merken zoals OnePlus en Huawei waarmee je ook meerdere accounts voor dezelfde app kunt gebruiken. Een functie waar ik erg blij mee ben is het weergeven van recente meldingen in de statusbalk (3 pictogrammen). Dat werkt erg prettig. Daarnaast gebruik ik ook het Edge Screen. Met deze optie kun je vanuit de rand van het scherm een venster openen met allerlei snelkoppelingen naar veelgebruikte apps, de agenda, contactpersonen, klembord, het weer en ga zo maar door.

Een groot gemis vind ik de mogelijkheid om bij de optie ‘Niet storen’ meerdere regels in te kunnen stellen terwijl dit al een tijdje mogelijk is in standaard Android. Bij Samsung is er maar een mogelijkheid, bij de Pixel kun zowel voor doordeweeks als in het weekend een schema instellen. Tevens kun je op de Pixel bepaalde contactpersonen en terugkerende bellers prioriteit geven. Wil je dit ook op de S9? Dan zul je een aparte app hiervoor moeten downloaden.

Bixby

De slimme assistent van Samsung heet Bixby. Deze is via de  een specifieke knop aan de zijkant te benaderen maar ook onder andere te vinden in het eerste homescreen links. Het lijkt op de Google-feed en toont allerlei relevante informatie waarvoor je vaak eerst toestemming moet geven. Zo wordt er bij mij nieuws uit Spotify, Facebook en LinkedIn getoond, afspraken in mij agenda, muziek in Google Play Music, het weer et cetera.

Bixby is ook in de camera-app (Bixby Vision) te vinden en doet daar een Google lens-trucje. Het kan namelijk via augmented reality en deep learning informatie uit de omgeving ophalen. Hiervoor richt je de camera bijvoorbeeld op een monument en Bixby geeft je informatie erover. Bixby neemt ook spraakopdrachten aan, zij het in het Engels. Geef je hem of haar veel opdrachten, dan verdien je xp om te levellen naar een hoger niveau. Grappig maar wat kun je ermee winnen?

Voor alle nieuwe mogelijkheden in Samsung Experience 9.0 kun je dit achtergrondartikel lezen.

Voorgeïnstalleerde apps

De Galaxy S9 komt met een hele rits voorgeïnstalleerde apps en dat is nog niet alles. Een aantal nog niet geactiveerde functies vragen je om een snelkoppeling in de appdrawer te plaatsen wat ervoor zorgt dat het mapje met Samsung-apps nu 27 apps bevat. Daarnaast worden er nog vier apps van Microsoft meegeleverd. De Microsoft-apps kun je niet verwijderen, wel uitschakelen. Een aantal Samsung-apps zijn wel te verwijderen zoals Samsung Gear, SmartThing, Samsung Health en Traffic Reply en dat is mooi. Niet iedereen zal deze apps gebruiken. Het niet kunnen verwijderen van de Microsoft-apps is erg jammer. Dat heeft vermoedelijk te maken met de afspraken die Microsoft en Samsung hebben gemaakt bij het schikken van een patentconflict.

Conclusie

Ik heb niet lang hoeven nadenken over de conclusie over de Samsung Galaxy S9. Het is zoals ik in de eerste indrukken van het toestel al schreef, wederom een toptoestel van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Vooral de kwaliteit en mogelijkheden van de camera springen in het oog en ook het AMOLED-scherm is weer van hoge kwaliteit.

Is de Galaxy S9 op het gebied van innovatie een grote stap vooruit? Nee, maar de vraag is dan ook: “Is dat nodig?” Innovatie vergt veel onderzoek, veel geld en veel tijd. Daarnaast hebben we in de afgelopen tien jaar in het smartphonetijdperk ook al hele grote stappen gemaakt, kijk naar de Galaxy S ten opzichte van de Galaxy S9. Op het gebied van innovatie zal het dus langer duren om grote stappen te maken in de smartphonemarkt. De tijd is nu om kleine stappen te maken en dat doet Samsung met de camera. Samsung borduurt dus voort op een toptoestel uit 2017 en dat is helemaal zo gek nog niet. Ze hebben de S8 geëvenaard en op een aantal vlakken verbeterd en dat is een prestatie op zich.

Is het allemaal liefde? Nee, de accuduur valt behoorlijk tegen. Ook de behuizing is erg gevoelig voor vingerafdrukken en er de voorgeïnstalleerde software is wederom rijkelijk aanwezig. Ietje meer accuduur in ruil voor minder vingerafdrukken en apps graag.

Voor de rest zijn de vernieuwingen ten opzichte van de Galaxy S8 en Note 8 niet groot. Heb je zo’n toestel? Dan is de S9 wellicht alleen een aanschaf waard als je voor een uitstekende smartphonecamera wilt gaan. En als je dan voor de S9 gaat, dan heb je een van de beste smartphones van het moment in het bezit.

Positieve punten

+ Topcamera

+ Prestaties

+ Uitstekend AMOLED-scherm

Negatieve punten

– Accuduur

– Overal vingerafdrukken

– Voldoende bloatware

Samsung Galaxy S9 en S9+ kopen

De Samsung Galaxy S9 kost € 849 en is leverbaar in de kleuren Midnight Black, Coral Blue en Lilac Purple. Je kunt hem aanschaffen bij de officiële Samsung-shop, MobielCoolblueBol.comBelsimpel  en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij Vodafone, Telfort, KPN en Tele2 en via de winkels in onderstaand overzicht.

[tds=5867]

De Samsung Galaxy S9+ kost € 949 en is ook leverbaar in de kleuren Midnight Black, Coral Blue en Lilac Purple. Je kunt dit vlaggenschip kopen via de officiële Samsung-shop, MobielCoolblueBol.comBelsimpel en MediaMarkt of in combinatie met een abonnement bij Vodafone, Telfort, KPN en Tele2.

[tds=5868]

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten