Samsung Galaxy Tab S6

Lees verder na de advertentie.
Meer en meer fabrikanten zetten in op Chromebooks, in plaats van een tablet op de markt te brengen. Toch ziet Samsung nog toekomst in de tablets en heeft naast hun smartphones ook een reeks tablets. Naast hun Tab A-reeks, is er ook hun premium Tab S-serie. Zo brachten ze in 2019 de Samsung Galaxy Tab S6 op de markt. Een tablet die je zowel voor ontspanning als voor zakelijke toepassingen kunt gebruiken.
Ik ging er enkele weken mee aan de slag en probeerde deze tablet te gebruiken in plaats van mijn laptop. Hierbij testte ik ook het gebruik van de meegeleverde S Pen, het Book Cover Keyboard (179,99 euro) en de Charging Dock Pogo (59,99 euro) uit. Via deze accessoires schrijf je notities en tover je de tablet om naar een laptop. Met de Charging Dock Pogo laadt je de tablet rechtop staand op, waarbij je nuttige beelden kunt weergeven.
Ben ik er in geslaagd om deze tablet voor al mijn digitaal werk te gebruiken? Dit lees je in deze review.

Behuizing en Design
De Galaxy Tab S6 heeft een aluminium frame en achterkant, wat zorgt voor een premium uiterlijk. Ik ben blij dat er gekozen is voor een aluminium frame, want dit is toch schokbestendiger dan een glazen design. Hierdoor kan je de tablet al iets veiliger in de handen van je kind toevertrouwen, al denk ik niet dat je dit met deze hoog geprijsde tablet gaat doen. Daarvoor zijn de Samsung Tab A-series beter voor geschikt.
Als we even verder kijken naar het design, vind je achteraan alleen maar de dubbele camera met flitser. Aan de zijkanten vind je de volumeknoppen, de aan-en uit knop en de Pogo-aansluiting voor de Book Cover Keyboard of de Charging Dock.
Het Book Cover Keyboard voegt niet alleen een accessoire toe waarmee je de tablet als laptop kunt gebruiken. Aan de achterkant breng je eveneens een beschermende hoes aan, waarmee je ook de meegeleverde S-Pen opbergt. Deze bescherming hecht zich zowel magnetisch als via een soort kleef-systeem vast aan de tablet. Ik kan je zeggen dat deze erg krachtig vast zit aan de tablet. Ik slaagde er bijna niet in om deze hoes van de tablet te verwijderen.
Voor mij is dat niet zo’n nadeel, want de hoes geeft een goede bescherming en geeft meteen een handige optie om de S-Pen op te bergen. De S-Pen kan je wel aan de hand van een magnetisch contact bevestigen aan de achterkant van de tablet, maar deze valt er snel af bij de lichtste tik. Ben je iemand die graag van hoes verandert, dan moet je hier wel rekening mee houden.
Het keyboard van de hoes, is wel eenvoudig te verwijderen en terug aan te koppelen via de Pogo-aansluiting aan de zijkant van de tablet. Dit zorgt ervoor dat je het keyboard kunt opzij leggen als je de tablet wilt gebruiken voor ontspanning.
Onderaan zie je de usb-c-poort en twee speakergrills. Aangezien deze Tab S6 uitgerust is met vier speakers, vind je ook bovenaan twee speakergrills. Een belangrijk ontbrekend onderdeel is de 3,5 mm audio-aansluiting. Wil je naar muziek luisteren, zal je gebruik moeten maken van een usb-c-dongle of een bluetooth-hoofdtelefoon.
Scherm, prestaties, accuduur
Scherm en weergave
De Samsung Galaxy Tab S6 heeft een prachtig 10,5 inch AMOLED-scherm. De automatische helderheid past zich prima aan aan de lichtomstandigheden. Zo word je niet verblind als je ’s avonds in bed nog even je favoriete serie volgt op Netflix, maar zal je in direct zonlicht ook nog voldoende zien wat er op je scherm staat. Dankzij de Wide QXGA-resolutie van 2560 op 1600 pixels wordt alles haarscherp afgebeeld. De AMOLED- techniek zorgt er dan weer voor dat alle kleuren prima worden weergegeven. Zwart is echt zwart. De randen die rond het scherm zijn net breed genoeg om je duimen er op te laten rusten, zonder het scherm per ongeluk aan te raken.
Het 10,5 inch scherm is werkelijk een genot om naar te kijken en nodigt me meer dan mijn smartphone uit om Netflix of YouTube content te streamen. Later kom ik hier even op terug als ik praat over gebruik van de tablet als Laptop.

Prestaties
De Samsung Galaxy Tab S6 is uitgerust met een krachtige Qualcomm Snapdragon 855-chipset, geklokt op 2,4 GHz. Deze chipset zien we ook terugkomen bij high-end smartphones van 2019, zoals de OnePlus 7 Pro of de Sony Xperia 1. Daarnaast beschikt deze tablet ook over 6 GB aan werkgeheugen, ideaal voor het multitasken. Je kan kiezen uit een toestel met 128 GB of 256 GB aan opslaggeheugen.
In het dagelijks gebruik is de Tab S6 een heel vlotte tablet. Tijdens het gebruik heb ik de tablet nooit kunnen betrappen op een hapering in de software. Alle animaties lopen vlot en apps openen snel.
Zowel tijdens het spelen van games of tijdens het werken in Samsung Dex, merk ik geen haperingen of momenten op dat de tablet vertraagt. Het multitasken gaat prima en zwaardere games zoals PUBG kan je spelen in hoge graphics-instellingen.

Accuduur
Op vlak van accuduur zal je niets te klagen hebben over de Galaxy Tab S6. Deze is uitgerust met een 7040 mAh-batterij, waarmee je moeiteloos enige tijd verder mee geraakt. Het verbruik hangt uiteraard sterk af van welke taken je met de tablet uitvoert. Ik heb de batterij getest met AccuBattery-app. Als je de Tab S6 gebruikt om ‘s avonds na het werk even series te streamen, verbruikt de tablet ongeveer 8 procent van zijn accu per uur. In stand-by modus verbruikt deze ongeveer 0,4 procent per uur. Dit betekent dat de tablet, na een nachtje slapen van 8 uur, 5 procent ontlaadt.
In desktop-modus, via Samsung Dex, neemt de accuduur af met ongeveer 10 procent per uur. Grofweg kan je dus zeggen dat je de tablet ongeveer 10 uur aan één stuk kunt gebruiken, zonder gebruik te maken van batterijbesparing-functies.
Als je de tablet niet gebruikt, maar hem toch wil laden, kan je de optionele Charging Dock Pogo gebruiken. Zodra je de Tab S6 in de dock schuift, schakelt de tablet over in ‘dagelijks overzichtsmodus’. In deze modus zie je op de tablet een soort ‘screensaver’, dat je foto’s, agenda, het weer en de tijd toont. Leuk, maar voor mij geeft het weinig meerwaarde. Het werkt niet zoals bij de Lenovo Smart Tab-tablets, waarbij je de tablet kunt omvormen naar een Google Assistent Smart Display. Bij deze kan je naast vragen stellen aan de Google Assistent, ook je slimme toestellen in huis bedienen.

Schermvergrendeling
De Samsung Galaxy Tab S6 is uitgerust met een ultrasonische in-screen vingerafdrukscanner onder het scherm. Deze werkt accuraat en weet de tablet binnen 1 seconde te ontgrendelen. Deze past zich eveneens aan aan de positie waarin je de tablet vasthoudt.
Daarnaast kan je de tablet ook ontgrendelen aan de hand van gezichtsherkenning. Jammer genoeg wordt hierbij geen gebruik gemaakt van een irisscanner, wat zorgt voor meer veiligheid. Het is me niet gelukt om de tablet te ontgrendelen aan de hand van een foto, maar de kans zit er in dat iemand anders hier wel in slaagt. Samsung zelf waarschuwt gebruikers hiervoor.
Geluid
Waar ik echt weer van sta te kijken, is het geluid dat de Galaxy Tab S6 produceert. Deze is uitgerust met vier AKG-stereo-luidsprekers en ondersteunt hierbij Dolby Surround. Ik blijf verwonderd van de geluidskwaliteit die deze speakers leveren. Het geluid gaat luid zonder enige vervormingen te horen.
Het dolby surround-effect zorgt er voor dat het geluid los komt van de tablet, heel aangenaam tijdens het kijken van een serie of film. Het is wel jammer dat de speaker aan de zijkant zitten als ik de tablet in horizontale stand vast heb. Hierdoor sluit ik de speakers regelmatig ongewild af, als ik deze vasthoud. Dit kan je oplossen door gebruik te maken van een stand, zoals die aanwezig is bij het Book Cover Keyboard.
Wat meteen opvalt, is het ontbreken van een 3,5 mm hoofdtelefoon-aansluiting. Wil je toch graag luisteren via een hoofdtelefoon, zal je gebruik moeten maken van een usb-c-dongle of een bluetooth hoofdtelefoon.
Camera’s
De Galaxy Tab S6 is de eerste tablet, die uitgerust is met een dubbel camera achteraan. Een 13 MP-camera als hoofdcamera en een 5 MP-camera die zorgt voor het bokeh-effect bij portretfoto’s. Persoonlijk stel ik me hierbij wel vragen, want ik vind een tablet niet het toestel bij uitstek om foto’s mee te nemen. Ik gebruik de camera van een tablet om eens een document in te scannen. Mijn kinderen die maken er wel gebruik van tijdens het gebruik van kinderapps, maar daarvoor hoeven de foto’s niet van de beste kwaliteit zijn.
In goede lichtomstandigheden zijn de foto’s zeker acceptabel, maar zodra het donkerder treedt er snel ruis op. Dit los je niet op door gebruik te maken van een led-flitser, want deze is jammer genoeg niet aanwezig.
Aan de voorkant van de Tab S6 is er een 8 MP-camera aanwezig. Deze kan je prima gebruiken tijdens het videobellen. Deze camera is zeker niet de beste die er is, maar je neemt er acceptabele foto’s mee.
Filmen kan je doen tot maximaal 4K met 30 fps.

S Pen
Bij de Samsung Galaxy Tab S6 krijg je een S Pen bijgeleverd. Deze heeft een ander design, dan de Pen die we kennen van de Samsung Galaxy Note 10-reeks. Deze S Pen is vervaardigd uit een aluminium frame zoals bij de tablet. Je kan de stylus magnetisch bevestigen aan de achterkant van de tablet, waar deze opgeladen wordt. Zoals ik hierboven al zei, valt de S Pen met een kleine tik, gemakkelijk van de tablet. Daarvoor kan de Book Cover Keyboard een oplossing bieden.
Net zoals bij de S-Pen van de Note 10-reeks, heeft deze van de Tab S6 dezelfde ‘Air Actions’. Verschillende Samsung-apps hebben hun eigen Actions. Zo zal je in de camera-app door naar links of rechts te bewegen, veranderen van foto-modus. Beweeg je van boven naar onder, verander je van camera. Klik je op de S-Pen knop, neem je van op afstand een foto. Zo zijn er nog vele andere Air Actions aanwezig, maar het wordt iets te langdradig als ik deze allemaal ga opnoemen. Dus ga zeker zelf op onderzoek, als je de S Pen in handen hebt.
Met de S Pen kan je notities maken, door op de tablet te schrijven. Net zoals bij de Note 10 sta ik er bij de Tab S6 ook van te kijken hoe realistisch dit gaat. Het lijkt wel alsof ik op papier aan het schrijf. De S Pen reageert goed op elk woord dat ik schrijf. De vertraging die er is, is verwaarloosbaar.
In de Google Play Store zijn er verschillende apps aanwezig, waarmee je notities kunt aanmaken. Toch verkies ik de Samsung Notes-app. Hierin zijn veel functies aanwezig, zoals de functie om je handschrift om te zetten naar digitale tekst. Ik sta ervan te kijken, hoe goed deze mijn handschrift herkent. En ik kan je zeggen, mijn handschrift is met momenten erg onduidelijk. Via deze functie is het handig om tijdens een vergadering notities te maken en dan om te zetten naar een Word- of PDF-document. Dit document kan je dan meteen doormailen naar collega’s.

Software
Samsung Galaxy Tab S6 draait op Android 9 Pie, bovenop de Samsung One UI-schil. Persoonlijk moest ik even wat zaken op orde brengen, voordat ik kon starten. Zo moest ik de navigatietoetsen in de juiste volgorde plaatsen en heb ik de app-drawer alfabetisch geordend. De navigatietoetsen kan je ook vervangen door swipe-bewegingen. Hierbij krijg je drie lijnen onderaan het scherm, die die de plaats van de navigatietoetsen innemen. Zodra ik deze aanpassingen had gedaan, verliep alles vlot met deze schil.
Voorgeïnstalleerde apps
Samsung staat ervoor gekend om veel eigen apps op hun toestellen te voorzien. Zo is zijn er Samsung-apps zoals E-mail, Internet Browser, Samsung Notes en Agenda. Apps die de Google-apps kunnen vervangen. Verder is er ook bloatware-apps zoals Microsoft Word, Excel, Powerpoint en Skype. Deze apps kan je niet verwijderen.
Updatebeleid
In dit artikel over updates die Samsung zal brengen naar hun toestellen, merk je op dat De Tab S6 in april van 2020 Android 10 zal ontvangen. Samen met deze update zal je ook de One UI 2.0-schil ontvangen. Samsung geeft aan dat hun premium toestellen minimum 2 jaar lang software-updates krijgen.
Samsung Dex
Hierboven sprak ik regelmatig over Samsung Dex. Via Samsung Dex kan je de tablet omvormen naar de desktop-interface. Indien je de Book Cover Keyboard gebruikt, bouw je de Tab S6 om naar een kleine laptop. Je kan instellen dat van zodra je het Keyboard aansluit, Samsung Dex automatisch opstart.

Persoonlijk vind ik het 10,5 inch scherm van de Tab S6 niet ideaal om gedurende een langere periode te werken in laptop-modus. Hiervoor is het scherm echt te klein. Het komt wel van pas om onderweg even vlug aan een document te werken of iets op internet op te zoeken. Daarvoor kan je het Book Cover Keyboard met geïntegreerde muis-pad prima gebruiken. Om enkele uren te werken, gebruik ik liever een groot scherm.
Gelukkig kan je via de usb-c-dongle een HDMI-beeldscherm aansluiten. Je kan hierbij ook gebruik maken van een usb-dongle met andere aansluitingen. Zo gebruik ik een dongle met 3 usb-a-poorten, een ethernet-poort, HDMI-poort en een usb-c-poort. Via de ethernetpoort maak ik, binnen Samsung Dex-modus, gebruik van een bekabelde internetverbinding, mijn beeldscherm sluit ik aan via de HDMI-poort en ik laad de tablet op via de usb-c aansluiting op de dongle. Als laatste koppel ik, via bluetooth, mijn externe muis en keyboard aan. Hierdoor creëer ik een ‘echte’ desktop-ervaring.

Kan je je computer nu vervangen door je tablet met Samsung Dex? Veel hangt af van wat je met je laptop of desktop doet. Samsung Dex kan je vergelijken met Chrome OS. Alles wat je doet, gebeurt via apps of via de internet browser. Je moet je dus de vraag stellen, wat je wilt doen. Ben je iemand die veel zaken online of via apps doet, zoals documenten bewerken in Google Docs of Microsoft Office Online. Of kan je vanuit thuis een verbinding maken met de server op je werk, dan zal je met Samsung Dex al heel ver komen.
Ben je eerder een fervente gamer of doe je zaken zoals programmeren en heb je hiervoor specifieke Windows of Mac programma’s nodig, zoals voor video-editing? Dan zal je snel tegen de grenzen van Samsung Dex aanlopen en vlug terug grijpen naar je computer.
Ikzelf ben heel tevreden over Samsung Dex. Ik kan mijn artikelen schrijven, waarbij ik via de Google Doc-app eenvoudig foto’s kan invoegen. Ik vind het ook erg fijn dat ik apps, zoals WhatsApp, kan gebruiken binnen Samsung Dex en mijn notificaties zie verschijnen onderaan het beeld. De meeste apps werken prima en multitasken werkt vlot via de taakbalk onderaan.

Toch zijn er altijd wel zaken die nog kunnen verbeteren. Zo is het mogelijk om apps te openen en het formaat op het scherm aan te passen, maar ontbreekt er een functie zoal split-screen. Bij Windows moet je hiervoor het programma verslepen naar de zijkant van het scherm, om zo automatisch twee programma’s naast elkaar te plaatsen. In Samsung Dex moet je het venster manueel gaan aanpassen. Zinnen selecteren doe je door eerst dubbel te klikken op een woord en dan de cursors naast het woord te verschuiven en de rechtermuisknop functioneert niet zoals je dit gewoon bent op ander computersystemen.
Nog een nadeel is dat nog niet alle apps aangepast zijn voor Samsung Dex. Zo zal je sommige apps moeten bedienen door je muiscursor te gebruiken, net zoals je met je vinger over het scherm veegt. Gebruik je de Chrome-app als je internetbrowser, zal je steeds handmatig een desktop-site moeten aanvinken in de instellingen. De internetbrowser-app van Samsung zal automatisch switchen tussen een mobiel- en een dekstop-pagina.
Verder is er ook een verschil tussen Chrome OS en Samsung Dex, waarbij bijvoorbeeld de Chrome-extensions niet aanwezig zijn binnen Samsung Dex. In een Chrome-browser wordt de grootte van het tabblad automatisch aangepast aan het aantal tabbladen, die open staan. In de Chrome-app binnen Samsung Dex is dit niet het geval. Zodra de tabbladen niet meer naast elkaar passen op het scherm, zullen de laatste geopende tabbladen op elkaar worden gestapeld, waardoor je het overzicht verliest. Dit is niet handig.
Conclusie
De Samsung Tablet S6 is een prachtige tablet, die je zowel voor ontspanning als voor productiviteit kunt gebruiken. Dankzij de krachtige chipset en de 6 GB aan werkgeheugen lopen de animaties binnen de software vloeiend en de apps openen heel snel. De combinatie van het prachtige scherm en de vier AKG-speakers zorgen voor een aangename ervaring tijdens het bekijken van je favoriete serie of film.
De meegeleverde S Pen verhoogt de productiviteit. Je kan er heel realistisch notities mee opstellen en digitaal omvormen naar een Word- of PDF-document. Daarnaast kan je gebruik maken van Air Actions, waarmee je bijvoorbeeld van op afstand foto’s neemt of je PowerPoint-presentatie bediend.
Indien je het Book Cover Keyboard aankoopt bij deze Tab S6, is dit niet alleen een beter bescherming voor de tablet en een betere opbergoplossing voor de S-Pen. Met deze cover vorm je de tablet om naar een ‘eenvoudige’ laptop, waarbij je gebruik maakt van Samsung Dex. Deze modus verandert de tablet software in een redelijk complete desktop-ervaring. Gebruik je liever een extern scherm, toetsenbord en muis, kan je dit prima oplossen door gebruik te maken van usb-c-dongle.
Perfect is Samsung Dex niet en zal eveneens niet voor iedereen de ultieme computer-vervanging zijn. Je moet er je bewust van zijn dat je alleen maar gebruik kan maken van apps of webbrowser-toepassingen. Windows- of Mac-applicaties kan je niet installeren binnen Dex. Daarnaast zal je ook merken dat de bepaalde computermuis-handelingen niet altijd overeenkomen met je hoe ze gewend bent.
De Samsung Tablet S6 is een premium tablet, waar je een hogere prijs voor betaalt. Ben je iemand die een tablet ’s avonds in de bank wilt gebruiken om je favoriete serie of film te bekijken? Dan kun je beter op zoek gaan naar een goedkopere variant zoals de Samsung Galaxy A-reeks. Wil je de tablet ook gebruiken voor productiviteit, waarbij je deze gaat gebruiken tijdens de les om notities te maken of bij klanten contracten op te stellen, dan is de Tab S6 eerder geschikt voor jou.

Samsung Galaxy Tab S6 kopen
De Samsung Galaxy Tab S6 is beschikbaar in verschillende varianten en kun je onder andere via Belsimpel, MediaMarkt en Coolblue aanschaffen.
> Wifi – 6 GB RAM – 128 GB opslag – 699 euro
> Wifi – 8 GB RAM – 256 GB opslag – 779 euro
> LTE – 6 GB RAM – 128 GB opslag – 799 euro
Het Book Cover Keyboard en de Charging Dock Pogo moet je er apart bij kopen. Hiervoor betaal je respectievelijk 179,99 euro en 59,99 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten