Samsung Galaxy Xcover Pro

Lees verder na de advertentie.
Samsungs Xcover-reeks is gemaakt voor gebruikers die stevigere telefoons vereisen. In veel gevallen is die keuze werkgerelateerd en worden de telefoons blootgesteld aan meer potentiƫle schade. Na de Samsung Galaxy Xcover 4 uit 2017 duurde het meer dan twee jaar tot er een opvolger kwam met de Xcover 4s (239 euro). Hoewel Samsung op het vlak van prestaties een upgrade bracht, leek alsof bij de telefoon op het gebied van de camera en het design de tijd had stilgestaan.
Samsung kwam begin dit jaar met een meer premium aanpak die de telefoon meer in lijn brengt met niet-rugged toestellen terwijl de Xcover Pro (499 euro) wel zijn duurzame design behoudt. De telefoon lijkt daarom wel de spirituele opvolger van de stevige Samsung Galaxy S8 Active die geen officiƫle opvolger kreeg. Vorige maand gingen we op zoek naar een enthousiaste AW Beta Team-tester die de Samsung Galaxy Xcover Pro wilde uitproberen.

Ron is een consultant en projectleider in de zorgtechnologie en hij geeft ook advies in Mobile Management. Dat wil zeggen dat hij telefoons selecteert die voor professioneel gebruik kunnen dienen, zoals rugged toestellen. Hij leest daarom Androidworld om op de hoogte te blijven van het smartphonenieuws en verder heeft hij als doel om dagelijks 5 kilometer te lopen. Hij neemt zijn Samsung Galaxy S10 Plus op pad samen met de Galaxy Watch. Hier lees je zijn bevindingen.
Behuizing
Dit is meteen het belangrijkste aspect van deze telefoon, want een rugged telefoon moet klappen kunnen weerstaan. Toch legt Samsung de lat nog hoger, want deze Xcover Pro moest er tegelijk ook uitzien als een hedendaagse smartphone. Het is daarom interessant om de telefoon te vergelijken met de Cat S52 (449 euro) die we recent konden testen, omdat die telefoon een meer klassieke, rugged uitstraling heeft met grote schermranden.
De Xcover Pro heeft een MIL-STD-810G-certificering, dat is een militaire graad aan bescherming. Volgens Samsung kan je hem vanop 1,2 meter hoogte op het beton laten vallen zonder dat de telefoon schade op loopt. Die hoogte is minder vergeleken met de Cat S52 die een val van anderhalve meter kan weerstaan, dus op het vlak van duurzaamheid neemt de Cat wel de bovenhand. Op het vlak van waterbestendigheid doet de Xcover Pro het even goed als de Cat, want hij overleeft eveneens 35 minuten lang in een diepte van 1,5 meter.

“Door de structuur van de achterkant merk je dat je extra grip krijgt en je zou deze telefoon ook met natte handen of latex handschoenen kunnen bedienen, zegt Ron. “De Xcover Pro geeft een robuuste, maar moderne indruk. Hij is valbestendig en op basis van de bouwkwaliteit, krijg je daar ook vertrouwen in dat hij zo’n klappen kan overleven. Bij zo’n val weet je ook dat het scherm niet zomaar beschadigd raakt, omdat er randen zijn aan de telefoon die de val breken.”
Toch is er ook een gedeelte wat volgens Ron minder duurzaam aanvoelt.” De achterkant en de accu van deze telefoon zijn verwijderbaar, maar als je het achterste paneel weghaalt, geeft dat wel een ietwat goedkope indruk”, geeft onze tester toe.

De Xcover Pro heeft ook twee speciale knoppen die de ‘Xcover-knop’ heet. Je kan volledig zelf instellen waar je die voor gebruikt. Dat kan bijvoorbeeld zijn om een app te lanceren die je op de werkvloer gebruikt of om alarm te slaan in noodsituaties. De telefoon heeft verder een usb-c-poort en een 3,5 mm audiojack.
Scherm
Rugged telefoons staan niet meteen bekend om grote schermen, en de Xcover 4s en de Cat S52 zijn daar duidelijke voorbeelden van met hun 5 inch en 5,65 inch panelen. De Xcover Pro heeft een 6,7 inch LCD-scherm wat wel conform is met hedendaagse standaarden. De telefoon komt met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels en dus een 19:5:9-beeldverhouding. We zien een kleine scherminkeping aan de linkerkant.
“Het scherm is goed. Voor zakelijk en industrieel gebruik voldoet het zeker en het komt met een Full HD-resolutie. Je kan ook in een schuine kijkhoek nog lezen wat er op het scherm te zien is en ook in sterk zonlicht laat het scherm zijn kwaliteit zien.” stelt onze AW Beta tester.

Ron is duidelijk minder enthousiast over de kleurenweergave van het LCD-scherm, maar het paneel is wel beter vergeleken met wat we van de meeste rugged toestellen, en ook bij de Cat S52 was dat een duidelijk punt van zwakte. Al scoort de Cat wel beter op Ć©Ć©n gebied en dat heeft opnieuw met duurzaamheid te maken. De Cat S52 gebruikt het nieuwste Corning Gorilla Glass 6, terwijl de Xcover Pro het minder goede Gorilla Glass 5 heeft.
Prestaties
Naast een mindere kwaliteit van het scherm zijn rugged telefoons vaak stiefmoederlijk bedeeld op het vlak van prestaties. Zo hopen fabrikanten om de prijs te drukken die door de speciale behuizing de hoogte wordt ingejaagd. De Cat S52 is daar opnieuw een voorbeeld van. Samsung wil het anders doen met de Xcover Pro en daarom kreeg deze telefoon dezelfde chipset als de nieuwe Galaxy A51 van het bedrijf. Het lijkt erop alsof Samsung wil zeggen dat deze rugged-telefoon precies even goed presteert als een doorsnee telefoon. De telefoon heeft ook 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB opslag.

Ron merkte op dat de Samsung Galaxy A51 met zijn Exynos 9611 vlot werkt en ook goed kan muilti-tasken. De telefoon is alleen niet geschikt voor games die veel grafische kracht vragen. Bij de Cat S52 stelden we vast dat de telefoon ook moeite had met eenvoudigere games en multi-tasking.
Accuduur
De Samsung Galaxy Xcover Pro komt met een grote 4050 mAh accu en die zorgde ervoor dat de telefoon lang gebruikt kon worden, gemiddeld anderhalve dag. Ron geeft wel aan dat hij geen sociale media-apps gebruikt, maar de telefoon wel vaak doorheen, de dag gebruikte voor zakelijke apps. Net als bij de Cat-telefoon. Verder komt ook Samsung met een 15 watt snellader, en ook dat is een eigenschap die wel vaker bij rugged toestellen ontbreekt. Al is de Cat S52 op dat gebied wel een uitzondering, want die komt met een degelijke 18 watt oplader.
Camera
Ron was tevreden over de kwaliteit van de twee camera’s van de Samsung Galaxy Xcover Pro. “De fotokwaliteit is zeker voldoende voor professioneel gebruik”, geeft hij aan. De Cat S52 kwam met Ć©Ć©n camera die volgens het bedrijf “de beste in zijn klasse” is. Alleen maakt hij dat in de praktijk niet helemaal waar.

Anders dan de Cat S52, pakt Samsung uit met twee camera’s op de achterkant: een 25 MP hoofdcamera met een f/1.8-diafragma, en en een 8 MP groothoekcamera. Daarnaast is er een 13 MP selfiecamera. De Xcover Pro heeft niet de de meest veelzijdige camera-opstelling, minder goed dan bij de meeste midrange-toestellen, maar de telefoon presteert beter dan wat we gewend zijn van rugged toestellen. De Xcover pro heeft ook een Pro-modus waarmee je onder meer de sluitertijd handmatig kan aanpassen.
Hieronder zie je foto’s die genomen zijn met de camera van de Samsung Galaxy Xcover Pro. Je ziet twee foto’s die genomen zijn met de hoofdcamera, gevolgd door een foto met de groothoekcamera en de bijzondere ‘voedselmodus’.
Software
De Samsung Galaxy Xcover Pro komt meteen met Android 10 uit de doos en hij werkt dus met de One UI 2.0-schil van het bedrijf. “Of je deze telefoon nu enkel voor het werk of privĆ© gebruikt, One UI is altijd prettig om te gebruiken”, legt onze tester uit. Al komt de telefoon wel met het gebruikelijke, uitgebreide pakket aan Samsung-apps dat voorgeĆÆnstalleerd is en niet iedereen zal aanspreken.
“De security update van februari was sneller uitgerold dan op de Pixel-toestellen van Google en de Xcover Pro was ook mijn Samsung Galaxy S10 Plus te snel af”, verklaart Ron. De Xcover Pro krijgt beveiligingsupdates per kwartaal en we verwachten dat hij van twee versie-updates zal kunnen genieten.
Conclusie
De Samsung Galaxy Xcover Pro is een veelzijdige rugged telefoon. Hij heeft een stevige behuizing en de Xcover-knop is een handige toevoeging voor professioneel gebruik, maar langs de andere kant zal niemand raar opkijken als je hem ook in het gewone straatbeeld gebruikt. Door zijn kleine schermranden met scherminkeping en het 19:5:9-beeldformaat ziet de Xcover Pro eruit zoals een telefoon er moet uitzien in 2020.

Andere sterke punten van dit apparaat zijn het grote scherm, de goede accuduur en de software. De Xcover Pro draait al meteen op Android 10 en je kan dus aan de slag met alle functies die je gewend bent van One UI 2.0. Het enige nadeel is dat hij wat duurzaamheid betreft het op sommige vlakken moet ontgelden ten opzichte van zijn concurrent, de Cat S52. Toch zijn die verschillen eerder klein en de voordelen die de Xcover Pro brengt zijn dan weer overduidelijk.
Samsung scoort met zijn nieuwe rugged telefoon en de concurrentie heeft werk aan de winkel als ze de Xcover Pro willen bijbenen. Het bedrijf zet een nieuwe standaard neer en we kijken ernaar uit om te zien hoe Samsung deze nichemarkt in de toekomst zal blijven verkennen.
Alternatieven voor de Samsung Galaxy Xcover Pro zijn de Cat S52 (vanaf 429 euro) en de RugGear RG 850 (vanaf 299 euro).
Samsung Galaxy Xcover Pro kopen
De Samsung Galaxy Xcover Pro is te koop voor 499 euro bij onder andere Coolblue, Belsimpel, Bol.com en Mobiel.nl.
Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=7461]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten