Samsung Galaxy Z Fold 2 eerste indrukken

Lees verder na de advertentie.
Samsung lanceerde in augustus de Samsung Galaxy Z Fold 2. Deze vouwbare telefoon met high-end specificaties volgt de in 2019 aangekondigde high-end Galaxy Fold (2020 euro) op. De lancering van die eerste Fold verliep niet helemaal van een leien dakje maar de problemen zijn inmiddels al verholpen. En de vouwbare telefoons bevallen Samsung zo goed, dat het naast de premium varianten ook twee ‘goedkopere’ foldables aanbiedt, de Galaxy Z Flip (1500 euro) en Galaxy Z Flip 5G (1449,99 dollar).
Samsung maakte op 1 september bekend dat de Galaxy Z Fold 2 ook naar Nederland en België komt voor een adviesprijs van 1999 euro. Dat is een hele smak geld maar wat krijg je daar precies voor? En is het dat waard?
Ik heb deze Samsung Galaxy Z Fold 2 net binnengekregen en in dit artikel vertel ik over mijn allereerste indrukken met deze vouwbare telefoon.
Specificaties
Afmetingen uitgevouwen: 128.2 x 159.2 x 6.9mm
Afmetingen dichtgevouwen: 68.0 x 159.2 x 16.8mm
Scherm buitenkant: 6,2 inch HD+ Super AMOLED Display / 25:9 / 2260 x 816 / 386 ppi / 60 Hz
Scherm binnenkant: 7,6 inch QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Display / 22.5:18 / 2208 x 1768 / 373 ppi / 120 Hz
Processor: Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+
RAM: 12 GB werkgeheugen
Opslag: 256 GB intern (UFS 3.1)
Selfiecamera buitenkant: 10 MP (f/2.2)
Selfiecamera binnenkant: 10 MP (f/2.2)
Hoofdcamera: 12 MP hoofdcamera (f/2.2), 12 MP ultragroothoekcamera (f/2.2), 12 MP telecamera met OIS (f/2.4)
Accu: 4.500 mAh (25 watt snelladen)
Softwareversie: One UI 2.5 gebaseerd op Android 10
Extra:
– Snelladen (25 watt), draadloos laden (11 watt) / omgekeerd laden
– Dual-sim, 5G, Wi-Fi 6, Ultra Wide Band
– Vingerafdrukscanner in de powerknop
– Ondersteuning voor de draadloze versie van de DeX-software
Scharnieren en vouwen
Ik heb de Samsung Galaxy Z Fold 2 uit de mooie verpakking gehaald en ben meteen begonnen met het vouwen van het scherm. Bij de Mate Xs van Huawei (2499 euro) voelde dat in eerste instantie nog onwennig aan, maar na een korte periode wen je daar snel aan. Dat geldt ook voor de Galaxy Z Fold 2 en het scharnier voelt ook meteen een stuk steviger aan dan dat van de Mate Xs.
Deze Fold 2 heeft een Hideaway-scharnier die verborgen is in de behuizing. Als je de telefoon openklapt, komt het scharnier tevoorschijn. Eenmaal geheel opengeklapt, verdwijnt het scharnier weer in de behuizing. Erg knap gedaan. Het vouwen gaat gepaard met een subtiel softwarematig geluidje, verder hoor je niets. Je kan zelfs het scharnier in verschillende kleuren bestellen om zo de telefoon te personaliseren. Waarom je dit zou doen, weet ik niet. Je ziet het scharnier toch bijna niet.
De telefoon heeft overigens twee schermen en die zijn een stuk groter dan de twee schermen op de eerste Fold. Er is niet alleen een vouwbaar scherm aan de binnenzijde, er is ook een scherm aan de voorkant. Je vouwt de Fold 2 open als een boek, waardoor het grote scherm goed beschermd blijft zodra je hem weer dichtvouwt. Bij de Mate Xs is dat een ander verhaal. Dat scherm vouwt langs de buitenkant en wordt dus volledig aan krassen blootgesteld. De Fold 2 heeft overigens, net als de Galaxy Z Flip, en laag gemaakt van het zogenaamde ‘Ultra Thin Glass’. Dat is een beschermende, vouwbare glaslaag. De eerste generatie van vouwbare telefoons kreeg nog een beschermende plasticlaag en die bleek niet zo duurzaam.
Het scherm aan de voorzijde ziet er duizendmaal beter uit dan het cover-scherm, omdat de grote schermranden zo goed als verdwenen zijn. Wel blijft het nog altijd een smal en klein scherm, maar voldoende om een berichtje te sturen of een oproep te beantwoorden. Een mail tikken kun je beter op het opengevouwen 7,6 inch scherm doen. Dat grote scherm heeft overigens een verversingssnelheid van 120 Hz voor soepelere beelden. Samsung heeft er zeker niet op bespaard. Wel moet je opletten dat de Galaxy Z Fold 2 niet nat wordt. Een IP68-certificering zit er niet bij.
High-end specificaties
Dat geldt ook voor de specificaties van deze vouwbare telefoon. De Galaxy Z Fold 2 draait op de nieuwste en krachtigste Qualcomm Snapdragon 865 Plus-processor. Voor het multitasken is een ruime 12 GB aan werkgeheugen aanwezig. En met de 256 GB (UFS 3.1) aan opslag kun je ook even vooruit. De Snapdragon 865 Plus komt daarnaast met 5G-ondersteuning dus met de Fold 2 ben je klaar voor dit snelle netwerk.
Deze specificaties en de twee schermen vergen natuurlijk veel van de accu. De Fold 2 heeft er daarom twee, samen zijn ze goed voor 4500 mAh. Deze accu’s ondersteunen snelladen, zowel draadloos als bedraad, en kunnen via ‘reverse charging’ ook andere apparaten opladen. Ik ben heel erg benieuwd of de Fold 2 met deze accu’s een dag op één acculading mee kan. Dit zal ik, samen met de prestaties van de telefoon in de komende tijd gaan testen.
Multitasken op het grote scherm
Op dit scherm kun je volgens Samsung ook uitermate goed multitasken dankzij de zogenaamde Flex-modus, het Multi-Active Window en de verbeterde Multi-Window Tray. Ik zal deze nieuwe mogelijkheden in de komende tijd helemaal uitpluizen.
Oh, niet geheel onbelangrijk, onlangs gaf Samsung aan een aantal Galaxy-telefoons drie jaar lang van nieuwe versie-updates te voorzien en de Galaxy Z Fold 2 hoort hier ook bij. Deze telefoon kan dus rekenen op Android 11, Android 12 en Android 13.
Camera’s zijn geen speerpunt
De Galaxy Fold kwam met totaal zes cameralenzen op de markt. Drie lenzen aan de achterkant, twee aan de binnenkant en één op de cover. De Fold 2 heeft er in totaal vijf. Drie lenzen aan de achterkant, eentje aan de binnenkant en ook eentje op de cover. Klaarblijkelijk zijn deze camera’s geen speerpunt van de Galaxy Z Fold 2 want ze doen op het gebied van megapixels een stapje terug ten opzichte van de Galaxy Note 20 Ultra en zelfs de Galaxy Note 20.
Hoe de lenzen in werkelijkheid presteren, zal ik in de komende dagen gaan uitproberen. Maar toch had ik stiekem gehoopt op eenzelfde camera set-up als die van de Note 20 Ultra. Dat zijn namelijk uitstekende camera’s en voor een prijs van 1999 euro wil ik eigenlijk op zijn minst dezelfde lenzen.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Camera’s: 108 MP hoofdcamera (f/1.8), 12 MP groothoekcamera (f/2.2), 12 MP telefotocamera (f/3.0) met 5x optische zoom, 10 MP frontcamera (f/2.2) / laser-autofocus
Samsung Galaxy Note 20
Camera’s: 12 MP hoofdcamera (f/1.8), 12 MP groothoekcamera (f/2.2), 64 MP telefotocamera (f/2.0) met 3x hybride zoom, 10 MP frontcamera (f/2.2) / geen laser-autofocus
Samsung Galaxy Z Fold 2
Hoofdcamera: 12 MP hoofdcamera (f/1.8), 12 MP ultragroothoekcamera (f/2.2), 12 MP telecamera (f/2.4) met 2x optische zoom / geen laser-autofocus
Selfiecamera buitenkant: 10 MP (f/2.2)
Selfiecamera binnenkant: 10 MP (f/2.2)
Voorlopige conclusie
De Galaxy Z Fold 2 5G is een indrukwekkende opvolger van de eerste Fold. Samsung heeft dit apparaat aan alle kanten verbeterd, de schermen zijn groter, de randen juist kleiner, het scharnier is verbeterd, ga zo maar door. De Fold 2 heeft ook alles in huis om concurrenten als de Mate Xs van Huawei af te troeven op het gebied van schermen, kwaliteit van de behuizing, wellicht ook het multitasken.
Alleen de camera’s vallen op papier ietwat tegen in vergelijking tot andere high-end telefoons van Samsung. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de prestaties en de accuduur van deze Galaxy Z Fold 2 5G. Ook de nieuwe softwarematige functies zien er op papier erg goed uit, maar zal ik in de praktijk moeten uitproberen. Maar gezien Samsungs expertise op dit gebied ga ik er wel vanuit dat ze hun beloften hier waarmaken.
In ieder geval voelt de Galaxy Z Fold 2 op het eerste gezicht aan als een extreem veelzijdig en nuttig apparaat. De telefoon voelt niet meer aan als een prototype maar als een high-end telefoon met een scherm dat kan vouwen. Het apparaat blijft wel een product dat bestemd is voor een kleine groep mensen. Of het voor deze groep de 1999 euro waard is, lees je over enkele weken.
Samsung Galaxy Z Fold 2 5G kopen
De Samsung Galaxy Z Fold 2 5G is verkrijgbaar in de kleuren Mystic Black en Mystic Bronze voor een verkoopadviesprijs van 1999 euro. Je kan de Galaxy Z Fold 2 aanschaffen via onder andere Belsimpel, MediaMarkt, Coolbue en Bol.com.
De Galaxy Z Fold 2 5G kun je daarnaast ook nog aanpassen met vier verschillende Hideaway-scharnierkleuren: Metallic Silver, Metallic Gold, Metallic Red en Metallic Blue.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten