Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Samsung Galaxy Z Fold 2 review: de meest complete vouwbare telefoon

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
16 september 2020, 19:12
20 min leestijd

Samsung Galaxy Z Fold 2

Lees verder na de advertentie.

Het heeft jaren geduurd voordat ik de eerste vouwbare telefoons ook daadwerkelijk op de markt zag verschijnen en de high-end Galaxy Fold was daar één van de eerste voorbeelden van. Samsung heeft jaren aan ontwikkeling in deze vouwbare telefoon gestopt, maar helaas heeft dit voor de Fold niet geresulteerd in een vlekkeloze lancering. De vouwbare telefoon had last van diverse schermproblemen en voelde daardoor meer als een prototype aan dan als een telefoon die ‘helemaal af’ is. Gelukkig herstelde Samsung zich al vrij snel en bracht het een verbeterde variant op de markt die alle problemen verhielp. 

Daarna had Samsung de smaak goed te pakken en lanceerde de goedkopere Galaxy Z Flip. Deze vouwbare fliptelefoon werd onlangs opgevolgd door de Galaxy Z Flip 5G. De Fold, waar het allemaal mee begon, kreeg  in augustus van 2020 de Samsung Galaxy Z Fold 2 als opvolger. Kan deze Galaxy Z Fold 2 het enigszins beschadigde imago van zijn voorganger herstellen? Ik heb deze Samsung Galaxy Z Fold 2 in de kleur Mystic Bronze een aantal weken mogen testen en je leest het antwoord op de vraag in deze review.

Specificaties

Afmetingen uitgevouwen: 128.2 x 159.2 x 6.9mm

Afmetingen dichtgevouwen: 68.0 x 159.2 x 16.8mm

Scherm buitenkant: 6,2 inch HD+ Super AMOLED Display / 25:9 / 2260 x 816 / 386 ppi / 60 Hz

Scherm binnenkant: 7,6 inch QXGA+ Dynamic AMOLED 2X Display / 22.5:18 / 2208 x 1768 / 373 ppi / 120 Hz

Gewicht: 282 gram

Processor: Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+

RAM: 12 GB werkgeheugen

Opslag: 256 GB intern (UFS 3.1)

Selfiecamera buitenkant: 10 MP (f/2.2)

Selfiecamera binnenkant: 10 MP (f/2.2)

Hoofdcamera: 12 MP hoofdcamera  (f/2.2), 12 MP ultragroothoekcamera (f/2.2), 12 MP telecamera met OIS (f/2.4)

Accu: 4.500 mAh (25 watt snelladen)

Softwareversie: One UI 2.5 gebaseerd op Android 10

Extra:

– Snelladen (25 watt), draadloos laden (11 watt) / omgekeerd laden

– eSIM, NanoSIM, 5G, Wi-Fi 6, Ultra Wide Band

– Vingerafdrukscanner in de powerknop

– Ondersteuning voor de draadloze versie van de DeX-software

Drie Android-upgrades

https://www.youtube.com/watch?v=BvQiQcCLiqU

Behuizing en design

Vouwbare scherm

Zodra je de mooie vierkante verpakking opent, kom je er de Samsung Galaxy Z Fold 2 geheel uitgevouwen tegen. Je kan meteen zien hoe het grote 7,6 inch-scherm er aan de binnenkant uitziet. Dit grote scherm vult bijna de gehele oppervlakte, op de kleine inkeping voor de 10 MP selfiecamera na. Je vouwt de Galaxy Z Fold 2 overigens open als een boek, waardoor het grote scherm goed beschermd blijft zodra je hem weer dichtvouwt. Bij de Huawei Mate Xs is dat een ander verhaal. Dat scherm vouwt langs de buitenkant en wordt dus volledig aan krassen blootgesteld. Het vouwprincipe van de Fold 2 is dus veel duurzamer. 

De Fold 2 heeft daarnaast, net als de Galaxy Z Flip, en laag gemaakt van het zogenaamde ‘Ultra Thin Glass’. Dat is een beschermende, vouwbare glaslaag. Deze laag is voorzien van een screenprotector die wat rubberig aanvoelt en snel viezigheid aantrekt. De screenprotector is daarnaast ook moeilijk schoon te krijgen. Hierdoor verzamelt stof zich op het oppervlak, rondom de randen en de camera-inkeping en daar maak je mij niet blij mee. Eraf halen is overigens geen optie. Dat kan je alleen laten doen door Samsung zelf, mocht je dat willen. Na de problemen met de eerste Fold, laat ik de screenprotector mooi voor wat het is. 

Cover-scherm

Zodra je de telefoon omdraait, kom je het zogenaamde Cover Screen oftewel cover-scherm tegen. Dat is het schermpje aan de buitenkant van de telefoon. Althans, dit was bij de Fold nog een schermpje van 4,6 inch, maar Samsung heeft dit schermpje in de Fold 2 opgewaardeerd naar een 6,2 inch exemplaar. Je kan dus spreken van een volwaardige smartphonescherm, dat ietwat langgerekt is. Het scherm is vrijwel randloos en heeft een ronde inkeping in het midden voor de tweede 10 MP selfiecamera. 

Dit cover-scherm is overigens niet zo goed beschermd als het scherm aan de binnenzijde. Het mag dan wel voorzien zijn van het nieuwste en het sterkste Corning Gorilla Glass Victus, ook wel Gorilla Glass 7 genoemd, het scherm zit totaal onbeschermd in je broekzak of tas. In de verpakking zit nog een vrijwel leeg doosje. Ik verwachtte dat daar een case of een beschermrand in zat maar er zaten alleen wat papieren in. Je moet het dus stellen met de screenprotector op het cover-scherm en daar zaten bij mij al snel wat krasjes op.

Behuizing en scharnier

De glazen achterkant is voorzien van een prachtige matte afwerking en vangt geen enkele vingerafdruk op. Dat komt niet vaak voor dus dat is zeker een puntje om bij stil te staan. Je vindt er, naast het cover-scherm ook drie camera’s in een cameramodule die uitsteekt, net als bij de Note 20 Ultra. De telefoon is gevangen in een aluminium frame en pas als je de telefoon dichtvouwt, komt het nieuwe verbeterde scharnier tevoorschijn. Samsung heeft namelijk dit Hideaway-scharnier in de behuizing weggewerkt. Het verdwijnt weer als je de telefoon openklapt.

Het Hideaway-scharnier doet zijn werk erg goed. Het open- en dichtklappen voelt namelijk erg solide aan, en gaat gepaard met een subtiel softwarematig geluidje. Verder hoor je helemaal niets en zo hoort het. Petje af Samsung. Je kan dit scharnier overigens nog in verschillende kleuren bestellen om zo de telefoon te personaliseren. Waarom je dit zou doen, weet ik niet. Je ziet het scharnier toch bijna niet.

Aan de onderzijde links zit de usb c-aansluiting en rechts een speaker. Aan de bovenzijde rechts zit de tweede speaker en aan de zijkanten zijn de simkaarthouder (dualsim), volumeknoppen en de powerknop te vinden. Let overigens we op dat de Galaxy Z Fold 2 niet nat wordt. Een IP68-certificering zit er namelijk niet bij.

Zit het met de behuizing van de Samsung Galaxy Z Fold 2 dus helemaal goed? Ja en nee. De behuizing voelt erg solide aan, veel beter dan bij de eerste Fold. Het scharnier doet geruisloos zijn werk, de glazen afwerking ziet er erg premium uit, net als het frame. Als je het boek dichtklapt, kom je wel uit op een dikte van 16.8mm. Het geheel weegt 282 gram. De Galaxy Fold is 15,5mm dik en weegt 263 gram. De Mate Xs is met 11mm iets dunner maar met zijn 300 gram wel weer wat zwaarder. Hoe je het klapt of vouwt, je hebt een erg dikke telefoon in je jaszak.

Mocht je de Fold 2 overwegen, dan is de dikte een mogelijke dealbreaker die je voor lief moet nemen. Ik verwacht dat de ontwikkelingen op het gebied van foldables in de toekomst ervoor zorgen dat ze wel wat dunner worden. Maar dat zal voorlopig nog lang niet de dikte evenaren die we nu gewend zijn van reguliere smartphones.

In de doos

In de doos wordt dus geen case of iets dergelijks meegeleverd om het apparaat extra te beschermen. Voor deze aanschafprijs had ik dit zeker wel verwacht. Wel zijn er de gebruikelijke boekjes, de sim-tool, de adapter met usb-c-kabel en een setje usb c-oordopjes van AKG. Om eerlijk te zijn had ik wel iets meer verwacht van de inhoud, een doekje en een mooie case of een andere vorm van bescherming. Maar misschien ben ik ook wel een verwend nest.

Scherm, prestaties en accuduur

Grote vouwbare scherm

De Samsung Galaxy Z Fold 2 heeft een 7,6 inch Super AMOLED-scherm aan de binnenzijde en een 6,2 inch Super AMOLED-scherm aan de buitenkant. Het cover-scherm heeft een verversingssnelheid van 60 Hz en het grotere scherm is opgewaardeerd met een 120 Hz-refreshrate voor soepelere beelden. Deze refreshrate zorgt voor het weergeven van 120 frames per seconde, en dat zorgt ervoor dat animaties en het scrollen en gamen op de telefoon ontzettend vlot aanvoelen. Dat merk je meteen als je schakelt van het cover-scherm naar het vouwbare scherm.

Als je een vaste Androidworld-lezer bent, dan weet je dat AMOLED-schermen doorgaans zeer goed presteren. Wel, dit is ook weer het geval bij de Fold 2. Het grote vouwbare scherm beschikt over een uitstekende kleurweergave, kijkhoeken, schermhelderheid en contrast. Wel doet de eerder benoemde screenprotector door de vingerafdrukken hier enigszins afbreuk aan. Daarnaast is de vouw in het midden van het scherm zichtbaar en voelbaar. Als je de telefoon gebruikt, valt de vouw overigens bijna niet op.

De Galaxy Z Fold 2  heeft een zogenaamd Infinity-O-scherm. Dat wil zeggen dat er een ronde scherminkeping voor de selfiecamera rechts bovenin te vinden is. Niet iedereen is fan van een notch of ronde inkeping, ik heb daar zelf geen hinder van ondervonden.

Kleinere cover-scherm

Het kleinere AMOLED-scherm bevat ook prachtige diepe kleuren en een mooi contrast. Wel worden sommige apps niet goed geschaald op dit 25:9-formaat. Dat zie je bijvoorbeeld bij de NU.nl-app en de Instagram-app. In de Flamingo-app worden sommige icoontjes onnoemelijk klein weergegeven. Ik gebruik dit scherm voornamelijk als ik onderweg ben en met één hand wat meldingen wil checken. Al is het lastig om dan de bovenzijde van het scherm te bereiken. Ook het telefoongebruik in bed leent zich voor dit scherm omdat het grotere scherm op je zij na verloop van tijd lastig is om vast te houden.

Prestaties

De Galaxy Z Fold 2 is op het gebied van prestaties zeer goed uitgerust. Zo is er de nieuwste en krachtigste Qualcomm Snapdragon 865 Plus-processor. Voor het multitasken is een ruime 12 GB aan werkgeheugen aanwezig. En dan is er nog 256 GB van het snelle UFS 3.1-opslaggeheugen en de variabele verversingsfrequentie van maximaal 120 Hz voor het grote scherm.

Dit alles zorgen voor geen enkele hapering, geen enkele vorm van lag en dus geen enkele irritatie tijdens het multitasken en gamen op dit snelheidsmonster. Samsung heeft dus niet alleen de behuizing en het scherm verder geoptimaliseerd, ook de prestaties van deze vouwbare telefoon steken met kop en schouders boven de rest uit. En stiekem verwacht je dit ook van een apparaat in deze prijsklasse. 

De uitkomsten van de benchmarktesten voor de Galaxy Z Fold 2, de Galaxy Note 20 Ultra, de OnePlus 8 Pro en de Sony Xperia 1 II heb ik in onderstaande afbeelding naast elkaar gezet.

De Snapdragon 865 Plus komt daarnaast met 5G-ondersteuning zodat je met de Fold 2 klaar bent voor dit snelle netwerk. Verder is UWB (Ultra Wide Band) geïntegreerd in het apparaat, waardoor je snel en eenvoudig bestanden, foto’s en video’s deelt met Nearby Share.

Accuduur

De Galaxy Z Fold 2 heeft twee batterijen met een gecombineerde capaciteit van 4500 mAh. De batterijen ondersteunen 25 watt snelladen, 11 watt draadloos laden en omgekeerd laden (4.5 watt). Met de laatste optie kun je andere apparaten zoals draadloze oortjes opladen met de Fold 2 door ze op de telefoon te leggen. Samsung heeft het wattage ten opzichte van de Fold omhoog geschroefd en dat is ook nodig aangezien beide schermen op de Fold 2 stukken groter zijn en dus meer verbruiken.

Volgens onze AccuBattery-test kan het scherm van de Fold 2 6 uur en 30 minuten actief zijn. Als het scherm inactief is, houdt de telefoon het 68 uur en 143 minuten vol. De gecombineerde score van beide, wat een realistisch smartphonegebruik weergeeft, is goed voor 18 uur en 36 minuten. Hiermee laat de Fold 2 de accucapaciteit van de Galaxy Note 20 Ultra ver achter zich en dat geldt ook voor de  gecombineerde score van de Galaxy S20 Ultra. In de praktijk kom ik uit op zo’n 25% tot 35% rond de 22.00 uur en 23.00 uur met een scherm-aan-tijd van tussen de 3,5 en 4,5 uur. 

Ik ben al met al blij verrast dat ik de Fold 2 op één acculading een dag van 07.30 uur tot 23.00 uur volhoudt en zelfs nog langer door kan. Ik had hier in eerste instantie mijn bedenkingen bij maar de praktijk wijst gelukkig anders uit.

Schermontgrendeling en geluid

De Samsung Galaxy Z Fold 2 heeft een vingerafdrukscanner in de powerknop en die presteert goed. De telefoon ontgrendelen als deze op tafel ligt, is wel moeilijker als de vingerafdrukscanner op deze plek zit. Je zal de telefoon dan even moeten optillen.

De Samsung Galaxy Z Fold 2 beschikt over stereospeakers. Eentje is aan de onderzijde te vinden en de andere zit in het frame aan de bovenzijde. Ze klinken erg luid en ook redelijk goed, maar je Bleutooth-speaker wegdoen is nog altijd geen optie. Dat komt ook omdat er weinig bas te horen is. Dat was ook al het geval bij de Note 20 Ultra. En als je de telefoon vasthoudt, kun je de speakers gemakkelijk met je handen bedekken als je niet oplet.

Camera’s

De Galaxy Fold kwam met totaal zes cameralenzen op de markt. Drie lenzen aan de achterkant, twee aan de binnenkant en één op de cover. De Fold 2 heeft er in totaal vijf. Drie lenzen aan de achterkant, eentje aan de binnenkant en ook eentje op de cover. Op het gebied van megapixels doen de camera’s een stapje terug ten opzichte van de Galaxy Note 20 Ultra en zelfs de Galaxy S20 Ultra, maar dat hoeft geen negatieve invloed te hebben op de kwaliteit van de foto’s.

Hoofdcamera: 12 MP hoofdcamera  (f/1.8), 12 MP ultragroothoekcamera (f/2.2), 12 MP telecamera (f/2.4) met 2x optische zoom / geen laser-autofocus

– Selfiecamera buitenkant: 10 MP (f/2.2)

 Selfiecamera binnenkant: 10 MP (f/2.2)

Toch bekruipt me het gevoel dat Samsung nog wat afwegingen heeft moeten maken om de kosten enigszins binnen de perken te houden. Dat Samsung deze kosten op de camera’s verhaald heeft.  Er is overigens helemaal niets mis met de vijf camera’s van de Z Fold 2, maar er je kan ook niet spreken van een hoogtepunt. Dat was wel het geval bij de Note 20 Ultra en het liefst had ik die camera-setup terug gezien op de Fold 2.

Je ziet dat vooral terug in de softwarematige capaciteiten. De portretmodus en nachtmodus kunnen andere vlaggenschepen net niet bijbenen. Dat geldt ook voor de telecamera die met 2x optische zoom toch niet zo ver kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies als andere high-end telefoons.

Foto’s gemaakt met de hoofdcamera en groothoekcamera

Foto’s gemaakt met de 12 MP telefotocamera 

Nachtfoto’s

Portretfoto’s

Overige foto’s

Selfies

Video’s

De kwaliteit van video’s is zoals we verwachten van Samsung, erg goed. Dat komt ook door Superstabiel-modus die alle trilling uit de video’s filtert. De camera kan overigens geen 8K-beelden schieten maar dat is voor mij ook geen prioriteit.

Samsung Galaxy Z Fold 2 - testvideo (1920x1080, 30fps)

Samsung Galaxy Z Fold 2 - testvideo (1920x1080, 30fps)

Samsung Galaxy Z Fold 2 - testvideo (1920x1080, 30fps)

Samsung Galaxy Z Fold 2 - testvideo (3840x2160, 60fps)

Camera-software

Samsung maakt veel goed met de extra functies in de camera-app. Ik bespreek deze hieronder. Allereerst is er de functie Dual Preview. Hiermee gebruik je het hoofdscherm en cover-scherm tegelijkertijd. Zo kunnen beide partijen zien wat er wordt vastgelegd. Dat is handig als je je hele familie op een foto wilt vastleggen.

Er is ook een zogenaamde Flex-modus. Als je telefoon is dichtgeklapt, wordt de Camera-app in tweeën gesplitst, met de preview aan de bovenkant en de bediening aan de onderkant. Ja kan dan de vouwhoek aanpassen om handsfree te vloggen en groepsfoto’s vanuit een heel ander perspectief te maken. Je kunt zelfs de camerasluiter zelfs zo instellen dat die pas klikt als je met je hand beweegt.

Je krijgt niet alleen een preview te zien, maar ook een grote miniatuurafbeelding van de foto die je net hebt genomen. Als je niet tevreden bent over je foto kun je meteen een nieuwe maken.

De kwaliteit van de 10 MP selfiecamera is prima maar niet erg bijzonder. Daarom moet je zeker gebruik maken van de mogelijkheid om een selfie met de andere lenzen op de achterzijde. Als de telefoon is opengeklapt, tik je op Rear Cam Selfie op het scherm aan de voorzijde om de camera op jezelf te richten. Daarna kun je op het scherm aan de voorzijde een preview van je portret zien en op de sluiter tikken. Het cover-scherm fungeert dan als zoeker. Dat is echt een leuke functie!

Software

Op dit scherm kun je volgens Samsung ook uitermate goed multitasken dankzij de eerder genoemde Flex-modus, het Multi Active Window en de verbeterde Multi-Window Tray. En inderdaad, het werkt allemaal als een zonnetje en, niet geheel onbelangrijk, heel veel apps worden ondersteund. Maar heel veel apps ook nog niet, zoals bijvoorbeeld Canva, TikTok of YouTube Studio. Android 11 komt wel met ondersteuning voor foldables. Een app kan dan op basis van de mate waarin een telefoon is dichtgevouwen zijn ervaring aanpassen. Hopelijk kunnen dan meer apps gebruik maken van dit soort schermen.

Hieronder bespreek ik alle softwaremogelijkheden die speciaal voor de Fold 2 zijn gemaakt.

Flex-modus

De Flex-modus is niet alleen in de camera-app te gebruiken. Je kan ook een YouTube-filmpje op het bovenste scherm weergeven en daaronder de reacties bekijken. Of een mail beantwoorden met het toetsenbord onderin. Je simuleert als het ware een laptop, maar dan in het klein.

Multi Active Window

In het Multi Active Window open je twee of drie apps tegelijkertijd. Vanuit het Edge-venster veeg je simpelweg de gewenste apps naar het scherm. Je kan ook voor de meest gebruikte apps een App Pair aanmaken met twee of drie apps. Hiermee koppel je ze aan elkaar en kun je ze tegelijkertijd openen. Je kan ook twee vensters van dezelfde app tegelijkertijd openen en het splitscreen aanpassen.

Vensters slepen

Je kan net als in Windows de vensters makkelijk horizontaal of verticaal heen en weer slepen. Je kan ook één van de apps in zijn geheel weergeven en de ander als als zwevend venster op of twee of drie apps gebruiken en eentje extra als zwevend venster. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos en het werkt allemaal zeer vlot.

Screenshots automatisch splitsen

Nog een leuk detail, zodra je een screenshot maak in Multi Active Window, wordt dit automatisch in tweeën of drieën gesplitst, afhankelijk van het aantal apps dat je open hebt staan. Je hoeft je screenshot niet te verkleinen, je kunt gewoon het gewenste venster selecteren en het resultaat slepen naar WhatsApp of Gmail

Van klein naar groot scherm

Als je een app op het cover-scherm hebt geopend en daarna het toestel openvouwt, zal de app hier ook geopend worden. In de instellingen kun je aangeven welke apps het volledige scherm moeten gebruiken als dat niet het geval is. Tijdens de periode dat ik de telefoon heb gebruikt, werkte alleen Instagram niet meer en die app kun je ook niet dwingen om de volledige schermgrootte te gebruiken.

Het cover-scherm komt qua indeling van het homescreen overigens niet overeen met die van het grote scherm. Samsung zal dat wellicht uit veiligheidsoverwegingen hebben gedaan. Je kan in de instellingen aangeven welke apps je wilt blijven gebruiken op het kleinere scherm, als je je telefoon dichtklapt. Voor de rest zul je dit scherm opnieuw even moeten indelen.

Naast al deze handige functie om te kunnen multitasken, komt het vouwbare scherm met een 22.5:18 beeldverhouding ook met één groot nadeel. En dat is het kijken van een video op YouTube, Netflix of een andere vergelijkbare app. Je wordt dan namelijk verwelkomd met grote zwarte balken en dat is met dit schermformaat iets dat je voor lief moet nemen.

Uiteraard bevat de Galaxy Z Fold 2 op softwaregebied nog veel meer mogelijkheden, maar die komen vrijwel overeen met die van de Galaxy Note 20 Ultra. Beide draaien namelijk op het nieuwe One UI 2.5. Dat is de software van Samsung die gebaseerd is op Android 10. Voor meer informatie over de software kun je hier een kijkje nemen.

Voorgeïnstalleerde apps

Samsung wil, net zoals Huawei, Xiaomi, Apple en Google, natuurlijk graag dat je gehele ecosysteem uit Samsung-producten bestaat. Daarom komt het met veel extra apps, in de hoop dat je alternatieven achterwege laat en alleen maar Samsung-apps gebruikt. Deze apps zijn niet voor iedereen even nuttig, maar gelukkig heb je de keuze tijdens het instellen van de telefoon. Je kan dan ervoor kiezen om een groot aantal apps van Samsung niet te installeren als je daar geen behoefte aan hebt. Er blijven nog wel wat Samsung-apps over die niet te verwijderen zijn. Deze kun je dan uitschakelen.

Updatebeleid

Samsung heeft aangegeven een aantal Galaxy-telefoons drie jaar lang van nieuwe versie-updates te voorzien en de Galaxy Z Fold 2 behoort ook tot de gelukkigen. Met deze telefoon kun je dus rekenen op Android 11 in 2020, Android 12 in 2021 en Android 13 in 2022. Veel concurrenten geven hun telefoons maar twee jaar versie-updates en sommige fabrikanten komen zelfs met één Android-versie voor high-end smartphones.

In dit artikel vind je meer informatie over het updatebeleid van Samsung en van andere smartphonefabrikanten.

Conclusie

Ik eindig met de vraag waar ik deze review mee begon: “Kan deze Galaxy Z Fold 2 het enigszins beschadigde imago van zijn voorganger herstellen?” Hierop kan ik volmondig ja antwoorden. Er is een groter cover-scherm, een groter en verbeterd vouwbaar scherm, een verbeterd scharnier en erg goede multitasking-mogelijkheden met het Multi Active Window en de camera-app. De Fold 2 voelt niet meer als een prototype aan maar als een solide high-end telefoon die kan vouwen.

Ik kan zelfs zeggen dat de Galaxy Z Fold 2 de beste vouwbare telefoon van dit moment is. Niet alleen vanwege het vouwbare scherm, maar ook op het gebied van prestaties, accuduur en behuizing. De camerakwaliteiten vallen hierbij helaas net buiten de boot, maar de extra mogelijkheden in de camera-app maken veel goed. Ook de software om te multitasken komen goed uit de verf. Na verloop van tijd kun je alleen maar onder de indruk zijn wat je met de Fold 2 in handen hebt.

Toch is het niet alleen maar lof voor deze Galaxy Z Fold 2. Het Multi Active Window is erg fijn om te gebruiken maar nog niet alle apps bieden er ondersteuning voor. Daarnaast is het mooie vouwbare AMOLED-scherm voorzien van een rubberachtige screenprotector die stof en vlekken aantrekt en niet schoon te krijgen is. En de vouw in het midden is nog altijd goed zichtbaar, ook al merk je dat vrijwel niet als je de telefoon gebruikt. Het cover-scherm zit vrijwel onbeschermd in je broekzak en is zodoende gevoelig voor krasjes. Dit scherm is ook dusdanig smal dat sommige apps er niet goed op werken. Dat geldt ook voor het bingewatchen van een Netflix-serie op het grote scherm.

Samsung heeft dus de beste vouwbare telefoon van dit moment. Daar betaal je ook de hoofdprijs voor en alhoewel de Galaxy Z Fold 2 een lange weg naar volwassenheid heeft afgelegd, heeft de telefoon ook nog een lange weg te gaan. En dat geldt voor alle foldables. Ze komen nog maar net om de hoek kijken, en ze zijn er nog lang niet. De tweede schermen op deze telefoons kunnen nog een stuk verbeterd worden. Het cover-scherm op de Fold 2 kan een scherm op een reguliere telefoon nog niet evenaren. Daarnaast zijn de vouwbare telefoons vaak behoorlijk dik en in het geval van de Fold 2 is dat bijna 17mm met daarbij een gewicht van 282 gram. Als laatste is er de adviesprijs. De vouwbare telefoons kosten momenteel een vermogen en dat is niet heel erg verwonderlijk als je ziet dat er jaren aan ontwikkeling aan voorafgegaan zijn. Dat heeft geresulteerd in een knap staaltje techniek en innovatie dat je zomaar kunt opvouwen en in je broekzak kunt steken.

Als je als deze punten tegen elkaar wegzet, en alsnog besluit om voor de Galaxy Z Fold 2 te gaan, dan koop je de snelste en meest complete vouwbare telefoon van dit moment.

Positieve punten

+ Groter cover-scherm

+ Solide behuizing

+ Zeer goede prestaties

+ Speciale software om te multitasken werkt erg prettig

+ Drie jaar lang Android-versie-updates

Negatieve punten

– Screenprotector op het vouwbare scherm is lastig schoon te krijgen

– Vouw in het scherm is zichtbaar

– Cover-scherm is minder goed beschermd

– De dikte is aanzienlijk

Samsung Galaxy Z Fold 2 5G kopen

De Samsung Galaxy Z Fold 2 5G is verkrijgbaar in de kleuren Mystic Black en Mystic Bronze voor een verkoopadviesprijs van 1999 euro. Je kan de Galaxy Z Fold 2 aanschaffen via onder andere Belsimpel, MediaMarkt, CoolbueBol.com en T-Mobile.

De Galaxy Z Fold 2 5G kun je daarnaast ook nog aanpassen met vier verschillende Hideaway-scharnierkleuren: Metallic Silver, Metallic Gold, Metallic Red en Metallic Blue. 

[tds=7564]

Lees meer over