Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Sennheiser Momentum True Wireless review: weergaloos geluid in draadloze oortjes

12 januari 2019, 20:30
12 min leestijd

Sennheiser Momentum True Wireless

Lees verder na de advertentie.

Sennheiser is geen voorloper op het gebied van moderne draadloze audiotechnologie. De huidige bluetooth-koptelefoon is inmiddels alweer 3 jaar oud en mist diverse slimme functies. Vorig jaar kwamen er ook draadloze oortjes uit in de vorm van de Sennheiser Momentum Wireless Free maar hier was ik niet bepaald van onder de indruk. De oortjes zaten niet lekker en een bewust doel leek te ontbreken.

Met de Sennheiser Momentum True Wireless start het Duitse bedrijf naar eigen zeggen een nieuwe fase. Deze compleet draadloze oortjes zijn de eerste in een komende reeks van slimme draadloze producten. De Momentum True Wireless zijn onderdeel van de MOMENTUM-serie, waarbij een premium geluid en bijbehorend uiterlijk voorop staan. Er zitten voor een Sennheiser ook buitengewoon veel functies op:

> De zijkanten van de oortjes zijn touchgevoelig en zorgen voor de bediening

> Als je een oortje uitdoet pauzeert de muziek, bij het inzetten gaat de muziek weer verder

> Via Transparant Hearing kan je de omgeving tijdelijk horen

> Het meegeleverde hoesje laadt de oortjes op

In deze review kijken we al naar deze aspecten, en staan natuurlijk stil bij het geluid. Niet voor niets gaan deze oortjes voor een hoofdprijs van 299 euro over de toonbank. Hiervoor moet wel het nodige tegenover staan. Nu haken waarschijnlijk een heleboel mensen al af bij een dergelijke hoge prijs, maar Sennheiser stelt het als volgt. Deze oortjes zijn niet bedoeld als aanvulling op je huidige koptelefoon maar als vervanger. Deze oortjes nemen weinig ruimte in en zijn daarom makkelijk mee te nemen: tijdens het sporten, in de trein, vliegtuig, naar activiteiten, noem maar op. Tel daarbij de focus op geluidskwaliteit op en deze oortjes moeten zo goed als altijd te gebruiken zijn. Met deze insteek hebben we dan ook de Momentum True Wireless getest. Koptelefoon thuis en oortjes mee!

Design en bouwkwaliteit

Laten we beginnen bij een aspect waar Sennheiser in uitblinkt: design en bouwkwaliteit. De Momentum True Wireless zijn twee losse oortjes. De zijkant is afgewerkt met een geribbelde zilveren metaalplaatje en herbergt touchsensoren voor de bediening. Het meegeleverde doosje / oplader is met een grijze stoffen coating uitgevoerd.

Tijdens het dragen vallen de oortjes nauwelijks op: er steekt niks uit naar beneden (kuch, AirPods) en de dikte van de oortjes valt reuze mee. De oortjes zijn ook erg licht: je voelt ze nauwelijks in je oor zitten met de 7 gram die een oortje weegt. Al met al is op dit gebied er maar weinig te klagen.

Het enige nadeel van dergelijke kleine draadloze oortjes is dat je ze snel kan kwijtraken. Toen ik op de fiets zat was ik me hier dan ook terdege van bewust tijdens (een poging tot) het bedienen van de oortjes. Wat nou als ze uitvallen en de put instuiteren? Dan heb je wel een probleem. Toch zijn compleet draadloze oortjes heel fijn om te  gebruiken aangezien je geen enkele rekening hoeft te houden met draden om je heen: je kan met gemak je kamer rondlopen en je smartphone ergens laten liggen, de muziek zal gewoon doorspelen. Handig tijdens bijvoorbeeld het stofzuigen of koken.

Draagcomfort

In het doosje zitten verschillende soorten eartips waarmee de oortjes altijd comfortabel in je oorkanaal moeten zitten. De hoek waarin deze eartips zijn geplaatst waren voor mijn oren prima. De oortjes sluiten als het goed is perfect aan op de vorm van je oorschelp: de binnenkant van het oortje rust tegen je oor zelf aan als je het oortje na het indoen een stukje naar achteren draait. De oortjes sluiten je hierdoor goed af van de omgeving waardoor de luisterervaring een stuk beter wordt.

Tijdens langdurige luistersessies die ik regelmatig heb, viel het mij wel op dat ongeveer na een uur de oortjes aan de binnenkant van mijn oor gingen irriteren. Hierdoor moest ik de oortjes even uitdoen en m’n oren als het ware even ‘rust’ geven. Het redelijk harde plastic zorgt ervoor ervoor dat mijn oorschelp het na een tijdje wel genoeg vond. Ik ben een over-ear koptelefoon gewend waar ik dit probleem niet heb, dus je ervaring kan natuurlijk verschillen.

Tijdens het sporten zitten de oortjes uitstekend. Ik heb een aantal rondjes hardgelopen en dit ging zonder problemen. De oortjes bleven goed zitten en waren goed te horen. Sporten kan ook prima door de IPX4-certificering, wat inhoudt dat de oortjes van verschillende kanten tegen water kunnen dat over het oortje heen komt. De oortjes compleet onder water dompelen is geen goed idee.

Geluid

Waar de Sennheiser Momentum True Wireless in uitstraalt is het geluid. Ik overdrijf niet door te zeggen dat deze oortjes heuse koptelefoonkwaliteit bieden. En dat in een set kleine draadloze oortjes! Ter referentie: ik bezit zelf een Sennheiser Momentum Wireless, een over-ear koptelefoon in dezelfde serie als de True Wireless. Het geluid van de True Wireless kan zich hier echter prima mee meten en klinkt zelfs wat gebalanceerder. 

De bas komt waanzinnig mooi over, zonder overheersend te worden. Het midden is mooi rustig gehouden en het hoog wordt nooit schel. Details in liedjes zijn goed te onderscheiden. Uiteindelijk is geluid subjectief, maar ik ben over dit aspect heel enthousiast: Sennheiser heeft hier goed werk afgeleverd. Wat mede bijdraagt aan de geluidskwaliteit is de ondersteuning van AptX Low Latency. AptX zorgt voor betere kwaliteit geluid via bluetooth, terwijl low latency ervoor zorgt dat de vertraging tussen wat jij ziet op beeld en wat je hoort in je oortjes minimaal is.

Met AptX Low Latency is de vertraging tussen apparaten ongeveer 32 milliseconden. Voor een ideale synchronisatie moet de vertraging maximaal 40 milliseconde zijn. Hiervoor moeten wel het zendende als ontvangende apparaat ondersteuning voor AptX Low Latency hebben, wat nog lang niet altijd het geval is. Een volledige lijst met apparaten kan je op de site van AptX vinden. Bluetooth 5.0 maakt ook zijn intrede op deze oortjes. Theoretisch is Bluetooth 5.0 sneller en zorgt het voor een groter bereik, maar ik merkte geen verschil tussen mijn Pixel 3 XL met Bluetooth 5.0 en mijn MacBook met Bluetooth 4.2. Toch is het goed van Sennheiser om een dergelijke nieuwe techniek te omarmen om wellicht in de toekomst wel van deze voordelen gebruik te kunnen maken. 

Noise cancelling

De Sennheiser Momentum True Wireless beschikt niet over actieve noise-cancelling. Dit is het geven van anti-geluidsgolven tegen het omgevingsgeluid om deze zoveel mogelijk te dempen. Een techniek als deze in zulke kleine oortjes verwerken zou volgens Sennheiser tot wel 50% minder accuduur kunnen opleveren. In plaats van active noise-cancelling is daarom ingezet op de passieve variant, ofwel: het goed laten aansluiten van je oortjes op je oor zelf zodat hier zo min mogelijk geluid binnenkomt.

Dit is redelijk tot goed gelukt: omgevingsgeluiden werden bijvoorbeeld in de trein een stuk meer gedempt dan andere oortjes die ik tot voorheen gebruikte. Het geluid wordt zelfs zo goed gedempt dat ik personen om me heen niet meer kon verstaan. Hierom heeft Sennheiser een functie genaamd ‘transparant hearing’ geïntroduceerd die dit probleem oplost. Hierover later meer.  

Microfoon

De Momentum True Wireless mag dan wel klein zijn, er zitten wel meerdere microfoons op het apparaatje. Hiermee kan je zowel bellen als de Google Assistent mee bedienen. De kwaliteit van deze microfoons is prima te noemen, hier zijn geen problemen mee geweest.

Equalizer

Het geluid naar eigen smaak aanpassen kan via de equalizer die zich in de Smart Control-app van Sennheiser bevindt. Hierbij kan je de nadruk meer leggen op lage of hoge tonen. Het profiel dat je kiest wordt opgeslagen op de oortjes zelf. Verbind je met een apparaat die de Smart Control-app niet heeft dan zullen de EQ-instellingen alsnog worden gebruikt.

De app

De Smart Control-app is nieuw voor Sennheiser. Voorheen deed het bedrijf relatief weinig met een app en bijbehorende functies. De Momentum True Wireless borduurt hier deels op voorts. Zo is het grotendeels alleen maar mogelijk om bepaalde functies in- of uit te schakelen, zonder hier je eigen persoonlijke voorkeur in te kunnen stellen.

Er staan functies zoals Transparant Hearing, slim pauzeren, Google Assistent en het automatisch opnemen van telefoontjes als je het rechteroortje uit de case haalt in de app om deze te kunnen beheren. Verder zul je als je alles hebt ingesteld nog maar weinig in deze app terugkomen. Het vaakst gebruikte ik de app nog om de exacte accupercentages van de oortjes in te zien.

Slimme functies

Zoals hierboven al meerdere keren genoemd heeft de Momentum Wireless meerdere slimme functies. De belangrijkste lichten we hieronder uit, met als start de touchbediening.

Touchbediening

De bediening van de oortjes werkt via touchbediening. Deze is zowel op het linker- als rechteroortje aanwezig. Om maar direct met de deur in huis te vallen: het werkt niet al te best. Het beste voorbeeld hiervan is het volume verstellen. Sennheiser heeft er bewust voor gekozen om als je het volume lager wilt zetten het linkeroortje te moeten gebruiken, en als je het volume wilt verhogen heb je het rechteroortje nodig. Nu is dat al enigszins onhandig als je maar één hand beschikbaar hebt, maar okay.

Het echte probleem is dat je het volume moet verhogen door je vinger lang op het betreffende oortje te houden. Het volume zal dus in een bepaald tempo worden verhoogd of verlaagd en de gebruiker moet maar een soort van gokken en anticiperen wanneer je het juiste volume hebt bereikt. Succes om het volume even één stapje hoger of lager te zetten: soms klik je te lang, soms te kort.

Je muziek op pauze zetten kan je doen door één keer het linkeroortje aan te raken. Een volgend nummer selecteren doe je door tweemaal op het linkeroortje te tikken, terwijl vorig nummer drie keer tikken is. Eén keer het rechteroortje aanraken roept de Google Assistent op, tweemaal transparant hearing en driemaal doet dan weer niks. Ik vind bovenstaande opsomming maar omslachtig en kon maar lastig wennen aan de bediening. Daarnaast werkt de touchbediening niet met (gewone) handschoenen aan waardoor je op de fiets helemaal niks kan. De bediening had al met al een stuk handiger gekund. 

Hoesje

Wat wel handig is, is het meegeleverde hoesje voor de oortjes. Deze laden namelijk enerzijds automatisch je oortjes op voor een extra accutijd van 8 uur, anderzijds schakelen ze meteen de oortjes in op het moment dat je deze uit het hoesje haalt. Dit laatste werkte verrassend goed. Voordat ik de oortjes goed en wel in m’n oor had gestopt waren ze al verbonden en kon ik aan de slag. Het hoesje heeft trouwens een USB Type-C aansluiting om te worden opgeladen: hoezee!

De True Wireless werken helaas niet met het onlangs geïntroduceerde Fast Pair van Google. Hiermee worden verbonden bluetooth-apparaten aan je Google account gekoppeld, zodat je niet op alle apparaten het koppelingsproces handmatig hoeft te doorlopen. Een ander, groter, nadeel is het niet kunnen verbinden met twee apparaten tegelijk. Zo moet je als je van je smartphone naar je laptop wilt wisselen eerst handmatig de verbinding verbreken op je smartphone, om vervolgens via je laptop weer verbinding te maken. Met een duale verbinding wisselen de oortjes tussen audiobronnen waar het geluid het laatste zich afspeelde. Zelfs de veel goedkopere Jaybird X4 ondersteunen deze functie en ik vond het in het dagelijks gebruik een groot gemis.

Slim pauzeren en transparant hearing

Zoals eerder genoemd sluiten de oortjes je behoorlijk goed van de omgeving af. Nu kan je als je even snel met iemand wilt praten een oortje even uitdoen en zal de muziek pauzeren. Doe het oortje weer in, en de muziek zal weer verder spelen. Deze functie werkt prima.

Als je langer naar je omgeving wilt luisteren komt transparant hearing van pas. Hierbij worden de microfoons op de oortjes ingezet om je omgevingsgeluid in versterkte vorm in de oortjes te laten horen. Hierdoor moet het mogelijk zijn om een gesprek te voeren met de oortjes in, afgezien van het feit dat dit (hedendaags) niet heel sociaal overkomt. Het is wel handig voor bijvoorbeeld treinoproepen.

Google Assistent

De laatste slimme functie is het oproepen van de Google Assistent. Met een enkele touch op het rechteroortje roep je deze op en kan je spraakcommando’s in het Nederlands laten uitvoeren. Hierbij fungeren de oortjes als een spreekbuis voor je smartphone, aangezien hierop de commando’s worden verwerkt. Bij oortjes met ‘echte’ integratie met de Google Assistent kunnen er meldingen worden voorgelezen en wordt je op de hoogte gebracht als je een melding hebt. Deze zaken zijn bij de Momentum True Wireless helaas niet het mogelijk.

Batterijduur

Voor een vervanger van een koptelefoon is een batterijduur van +6 uur op één sessie gewenst. De Momentum True Wireless kunnen dit op eigen kracht niet bereiken. De oortjes kunnen zelfstandig zo’n 4,5 uur vooruit blijkt uit mijn tests, Sennheiser claimt 4 uur. Hierdoor zul je in tussentijd de oortjes even kort in het hoesje moeten opladen, bijvoorbeeld als je pauze hebt. Gelukkig gaat dit heel snel: na 15 minuten opladen was er al rond de 60% weer bij, na 30 min 75% en na 45 minuten opladen waren de oortjes weer helemaal vol. Je kan de oortjes ongeveer twee keer volledig opladen met het hoesje, waardoor je in totaal op 4 + 8 = 12 uur uitkomt. Een koptelefoon als de Momentum Wireless zit zo rond de 20.

Voor zulke kleine oortjes heeft Sennheiser het zeker niet slecht gedaan. Toch vond ik het niet fijn om op een werkdag waarin ik de oortjes veel droeg deze bijna elke dag op te moeten laden. Dit terwijl mijn koptelefoon een paar dagen mee kan. Logisch, gezien het kleine formaat van de True Wireless, maar toch goed om op te merken als je deze oortjes full-time gaat gebruiken.

Conclusie

Zijn de Momentum True Wireless een echte vervanger voor je koptelefoon? De prijs van 299 euro suggereert van wel. De oortjes komen een heel eind. De geluidskwaliteit is fenomenaal en gaat nooit vervelen. Het strakke uiterlijk valt niet op en kan je overal dragen, en de meeste slimme functies werken prima.

Het draagcomfort viel dan weer licht tegen, terwijl de batterijduur ook niet overhoudt. Tel daarbij de onhandige touchbediening op en als echte vervangen van een koptelefoon zou ik de True Wireless niet aanraden. Als draadloze oortjes waarmee je volop van muziek kan genieten en geen ruimte hebt voor een koptelefoon, zeker. In andere gevallen zou ik een paar euro bijleggen voor bijvoorbeeld de Sony WH-1000XM3.

Positieve punten

+ Fantastische geluidskwaliteit
+ Uiterlijk
+ Hoesje dient als oplader
+ Geluidsisolatie van omgeving
+ Overal te gebruiken

Negatieve punten

– Touchbediening werkt omslachtig
– Duur
– Draagcomfort tijdens langere periodes

Sennheiser Momentum True Wireless kopen

De Sennheiser Momentum True Wireless zijn vanaf nu te koop voor een adviesprijs van 299 euro. Dit kan onder andere bij Coolblue, Mediamarkt en Bol.com.

Sennheiser Smart Control

Sonova Consumer Hearing GmbH

5.4
Gratis
Via Google Play