Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Sonos Roam review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
28 mei 2021, 17:06
8 min leestijd

De Sonos Roam is een lichtgewicht smart speaker die via wifi en bluetooth muziek kan streamen. De Roam kost 179 euro maar is ‘ie dat ook waard? Dat lees je in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Sonos Roam: de pluspunten

1. Je neemt hem overal mee naartoe

De Sonos Roam is de nieuwste telg in het Sonos-assortiment en speciaal bedoeld voor de mensen die overal muziek willen luisteren. De Roam kan namelijk thuis via wifi worden verbonden met je Sonos-systeem en schakelt automatisch over naar bluetooth als je de deur uitgaat. Dat werkt in de praktijk erg goed, want de speaker schakelt eenvoudig over naar de internetverbinding van je telefoon zodra je het huis uitgaat.

Daarnaast is de speaker erg compact, de Roam weegt nog geen 430 gram. Je stopt de Roam dus makkelijk in je tas om hem overal mee naartoe te nemen. Een grote jaszak of broekzak moet ook lukken. Sonos heeft ook bedacht dat je de Roam zowel verticaal neerzetten als horizontaal neer kunt zetten. Verticaal is handig omdat de speaker dan minder ruimte inneemt, maar ik geef de voorkeur aan horizontaal voor extra stabiliteit.

2. Muziek delen met andere speakers van Sonos

Sound Swap is een compleet nieuwe functie en laat je de muziek op de Roam makkelijk overzetten naar een andere Sonos-speaker in huis. Zo kun je de muziek gemakkelijk verplaatsen van de ene naar de andere kamer. Om een Sound Swap te doen hou je de play/pauze-knop op de speaker drie seconden ingedrukt en de muziek speelt op de andere speaker(s) makkelijk verder. Je haalt de muziek op dezelfde manier ook weer ’terug’ naar de Roam. Dit werkt erg goed en vond ik echt een uitkomst! Je kan zo bijvoorbeeld met je muziek op de Roam vanuit de tuin zo verder luisteren op de Sonos One-speakers in de woonkamer.

Sonos Roam in het zwart

Nog een voordeel, de Sonos Move ondersteunt alleen de oudere bluetooth 4.2-standaard in tegenstelling tot bluetooth 5.0 waar de Roam mee uitgerust is. Bluetooth 5.0 zorgt niet alleen voor een hogere bandbreedte, het bereik wordt ook groter. Je kan jezelf maximaal 120 meter van de speaker verwijderen. Bij de Sonos Move wordt dat bereik verkleind tot maximaal 30 meter.

Daarnaast kan je met de Sonos-app alle Sonos-speakers koppelen met Roam als er wordt gestreamd via bluetooth. Op deze manier wordt bluetooth-streaming ook mogelijk voor de rest van het systeem. 

3. In elke ruimte goed geluid

De Sonos Roam komt met automatische Trueplay-tuning, een functie die we kennen van de grotere Sonos Move. Hierdoor past de Roam zijn geluid aan afhankelijk van de kamer waar hij zich in verbindt. Je kan dus de Sonos-speaker neerzetten waar je maar wilt, want het apparaat zorgt er automatisch voor dat het geluid in de trappenkast net zo goed klinkt als in de woonkamer. Sonos maakt voor Trueplay gebruik van microfoons die de weerkaatsing van geluid in een ruimte opvangen.

In de praktijk zal je een kleine vertraging opmerken in het overschakelen, maar dankzijn het beperkte aantal drivers (en het compacte formaat) is het resultaat niet heel opmerkelijk. Buiten klinkt muziek iets luider en binnen meer gecontroleerder. Het apparaat weet ook of hij horizontaal of verticaal staat, ook of hij rechtop staat of ligt, en dat betekent dat de Roam naar alle waarschijnlijkheid een gyroscoop heeft.

De Sonos Move kan ook automatisch het geluid afstemmen op de omgeving met Trueplay maar dan alleen via een wifiverbinding. De Sonos Roam kan dit ook als er wordt gestreamd via bluetooth. De Sonos Move krijgt straks ook de mogelijkheid om Trueplay te gebruiken via een bluetooth-verbinding.

3. Waterbestendig

De Sonos Roam heeft een IP 67-certificaat waardoor hij een meter diep onderwater kan overleven, en dat maximaal gedurende een halfuur. Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken als je de speaker per ongeluk in het zwembad laat vallen.

4. Draadloos opladen

De Sonos Roam kan 10 uur mee op één lading en dat komt overeen met de realiteit. Bovendien behoudt de batterij 10 dagen zijn lading als de speaker niet wordt gebruikt. De speaker gaat dan namelijk in Sleep mode als de muziek stopt, en wordt weer wakker in minder dan een seconde.

Je laadt de Roam op met de meegeleverde USB-C-kabel. Die kabel is overigens spierwit, wat niet overeenkomt met de Lunar White-uitvoering van de Roam die wat naar grijs neigt. Een kniesoor die daar op let natuurlijk. Het is opvallend dat de Roam draadloos laden ondersteunt. Dat kan via de Qi-lader die apart te koop is voor 49 euro. Dat is best veel geld, en gelukkig kan je de speaker ook via andere Qi-laders draadloos opladen.

Sonos Roam Qi-lader

5. Eenvoudig instellen en bedienen

Het instellen van de Sonos Roam is, zoals ik gewend ben van Sonos, erg eenvoudig. Je kan dit in de Sonos S2-app doen, als je verbonden bent met je wifinetwerk. De Roam bedien je via de app, via de knoppen op de speaker of via de Google Assistent.

Sonos-app

Om van de Google Assistent gebruik te maken, dien je de speaker eerst toe te voegen in de Google Home-app. Daarna vraag je het slimme hulpje van Google om de muziek harder of zachter te zetten, de muziek te stoppen, of om een bepaald nummer of radiostation af te spelen. Daarnaast kan je natuurlijk van alles aan de Google Assistent vragen of je smarthome ermee bedienen. Dankzij de  far-field microfoons worden je opdrachten netjes aangenomen en is ‘Sorry, ik begrijp het niet’ gelukkig niet aan de orde.

De drukgevoelige knoppen voor de bediening zitten aan de zijkant (of bovenkant) met daarbij een led-lampje dat aangeeft of de speaker verbonden is. Er is ook een knop om de microfoons uit te schaken en een bluetooth-verbinding op te zetten. De rand is daar iets opgehoogd zodat je de knoppen niet per ongeluk indrukt. De bediening wijst zich van zelf en als je er niet uitkomt, is er een handleiding die je verder helpt. Aan de voorzijde vind je het Sonos-logo en een led-lampje die het batterijniveau laat zien. 

Sonos

Sonos, Inc

6.0
Gratis
Via Google Play

6. Duurzaam

De verpakking van de Sonos Roam is zo gemaakt dat het een kleine voetafdruk achterlaat. Dat komt omdat de doos is gemaakt van 100% duurzaam geproduceerd papier met een nieuw ontwerp dat het gebruik van inkt beperkt.

7. Geluidskwaliteit

Dan nu het belangrijkste, de geluidskwaliteit. Sonos draait er geen doekjes om en vindt dat de compacte Roam ontzettend goed geluid produceert. Na een aantal weken testen, hebben ze dan toch weten te overtuigen. De Roam weet muziek te streamen met heldere en gebalanceerde klanten. Sonos heeft echt nuance weten aan te brengen, en ik had eigenlijk ook niet anders van het bedrijf verwacht. Ze leveren nu eenmaal producten met meer dan gemiddelde audiokwaliteit af en de Roam moet daar, ondanks zijn formaat, niet voor onderdoen.

Het formaat komt natuurlijk ook met beperkingen. Een serieuze woofer is er niet omdat die simpelweg niet in de behuizing past. Dat is overigens helemaal niet erg, want de Roam levert voor zijn formaat prima geluid af en is perfect voor een dagje strand, of op de werkkamer of het balkon. Wil je meer bas uit een bluetooth-speaker halen, dan koop je een JBL en Ultimate Ears. In de Sonos-app is een equalizer waarmee je de bas, treble en het volume kunt aanpassen. Niet elke bluetooth-speaker heeft die mogelijkheid en is dus wat mij betreft een pluspunt. 

Sonos Roam: de minpunten

1. Geen fancy kleurtjes

De Sonos Roam voelt degelijk en stevig aan dankzij de gebruikte materialen. Al met al past de Roam in een minimalistisch interieur waarin de zwart of wit de boventoon voert, want dat zijn ook de enige twee kleuren waar je uit kunt kiezen. Er zijn dus geen fancy patronen en kleuren die je bij JBL-speakers en UE-speakers wel vindt. Ga je liever voor een uitgesproken stijl, dan zal de Roam misschien niet jouw ding zijn. Hou je van ingetogen en minimalistisch, dan weet je dat de Roam bij je in de smaak zal vallen.

2. Geen stereopaar met bluetooth

Van twee Sonos Roam-speakers een stereopaar maken is ook mogelijk. Let wel, dit alleen werkt wanneer je met wifi verbonden werkt.

3. Niet als surroundspeaker te gebruiken

Wil je de Roam net als de Sonos Move als surroundspeaker koppelen aan je homecinemaset met bijvoorbeeld de Sonos Arc, Beam of Playbar, dan moet ik je teleurstellen. Dat kan helaas niet. Als dit wel mogelijk zou zijn, dan kun je in plaats van de duurdere Sonos One en One SL de goedkopere Roam gebruiken. Dat is denk ik ook precies de reden waarom Sonos het niet toelaat. Misschien via een update in de toekomst?  

Conclusie

De Sonos Roam kost 179 euro en voor dat geld krijg je een erg compacte en verrassend goed klinkende wifi/bluetooth-speaker. Heb je al Sonos-apparatuur in huis, dan is de Roam extra interessant. Je ‘gooit’ via Sound Swap de muziek eenvoudig over naar andere Sonos-speakers. Daarnaast loopt je dankzij de wifi- en bluetooth-ondersteuning makkelijk je huis uit en het park in zonder dat de muziekverbinding wegvalt. Dan is er nog ondersteuning voor de Google Assistent en daarboven op Trueplay.

Wel is het design van de Roam niet echt spannend te noemen, en kun je de compacte speaker niet via bluetooth koppelen met een andere Roam. De Roam als surroundspeaker in huis gebruiken is helaas ook niet mogelijk. Als dit minpunten zijn waar jij mee kan leven, dan is de Sonos Roam zeker het overwegen waard. Daarnaast is het momenteel de goedkoopste speaker van Sonos die je laat kennis maken met het Sonos-ecosysteem.

Voor wie is de Sonos Roam bestemd?

  • Voor de mensen die meerdere Sonos-apparaten in huis hebben, want de Roam is onderdeel van het Sonos-ecosysteem
  • Voor de mensen die op zoek zijn naar een compacte en draagbare speaker voor thuis en onderweg
  • Voor de mensen die op zoek zijn naar een slimme speaker die draadloos kan worden opgeladen

Sonos Roam kopen

De Sonos Roam is in de kleuren Shadow Black en Lunar White verkrijgbaar voor 179 euro.