Sony Xperia 1 II – eerste indrukken

Lees verder na de advertentie.
Sebastien nam vorig jaar zowel de Sony Xperia 1 en Xperia 5 onder de loep. Hoewel hij tevreden was over de telefoons, bleef deze tevredenheid uit voor de camera’s van het toestel. Ditmaal zou Sony in het specialistenlaadje van Sony zijn gedoken, om de nodige cameraspecialisten te betrekken bij de 1 II. Volgens het stramien van Sony spreek je de naam van de telefoon uit als ‘Xperia 1 Mark II’, zoals al jarenlang het geval is bij menig Alpha-camera van Sony. Op de achterzijde vinden we drie sensors, met elk een 12 MP-resolutie. Voorop vinden we één selfiecamera, met een 8 MP-resolutie.
Tot zover wat Sony in zijn marketingmaterialen graag naar voren brengt. Uiteraard is het toestel ook voorzien van de nodige high-end specificaties, zoals een 6,5-inch AMOLED-scherm met een resolutie van 3.840 x 1.640 (4K). Wat opvalt is dat Sony ervoor heeft gekozen om een conventionele 60 Hz toe te passen, in plaats van de snellere 90 Hz en 120 Hz-schermen in andere high-end telefoons. Verder is het toestel ingericht met 8 GB-werkgeheugen, 256 GB-opslaggeheugen en de Snapdragon 865 die de benodigde rekenkracht mag leveren. Het toestel is high-end, maar wel erg basaal uitgewerkt.

Na mijn eerste dagen met de telefoon, vandaag de eerste indrukken van de Sony Xperia 1 II. Voordat dit wordt gezien als mijn finale testresultaat: dat is het niet. Ik heb relatief weinig kunnen spelen met de telefoon, waardoor de resultaten in dit artikel echt over mijn eerste ervaringen gaat. Zodoende is de camera enigszins onderbelicht in deze review, gezien ik daar eerst meer tijd in moet steken. Heb je vragen over de Sony Xperia 1 (Mark) II? Stel ze dan gerust in de reacties onderaan het artikel.
Afmetingen: 165,1 x 71,1 x 7,6 mm
Scherm: 6,5 inch AMOLED (3.840 x 1.644), 643 ppi
Processor: Qualcomm Snapdragon 865
RAM: 8 GB-werkgeheugen
Opslag: 256 GB-opslaggeheugen (UFS 3.0)
Selfiecamera: 8 MP met f/2.0
Hoofdcamera: 12 MP f/1.7, 12 MP telefotocamera met f/2.4, 12 MP groothoekcamera met f/2.2
Batterij: 4.000 mAh
Softwareversie: Android 10
Extra: snelladen (21 watt, 18 watt met meegeleverde lader), draadloos laden (11 watt), 3.5mm koptelefoonaansluiting, camera-knop, dual-sim, IP65/68-certificaat, 5G-ondersteuning
Scherm en behuizing
6,5-inch AMOLED-scherm
Het scherm van de Sony Xperia 1 II is met 6,5-inch in principe niet zo heel erg groot, desondanks is ‘t scherm van de telefoon langer dan bij menig concurrent. Dat heeft te maken met de verhouding van het beeldscherm. Vrijwel alle telefoons zijn opgeschoven van 16:9 tot 18:9 of 19:9 – Sony kiest er nu juist voor om het toestel een 21:9-beeldverhouding te geven. Dat is overigens niet de eerste keer, in 2019 werden de Xperia 1 en Xperia 5 ook al voorzien van zo’n lang scherm. Mocht je van plan zijn de Xperia 1 II te kopen, dan kan je je alvast voorbereiden op dagelijkse handgymnastiek.
Scherm: 6,5 inch AMOLED (3.840 x 1.644), 643 ppi
Wat mij verder is opgevallen, is de relatief lage helderheid van het beeldscherm. Toen ik de telefoon in ontvangst nam, was het ontzettend zonnig – daar kon de Xperia 1 II niet tegenop boksen. Ook als ik de automatische helderheid inschakelde bleef de maximale helderheid onvoldoende om alles met gemak te zien op het scherm. Ja, het is af te lezen, maar ik had hogere verwachtingen. Waar ik erg blij mee ben op de Xperia 1 II, is de afwezigheid van een scherminkeping. Op de telefoon vind je zowel onder- als bovenop een dunne schermrand, met ruimte voor de stereo-speakers, selfiecamera en alle andere sensors.

In mijn review wil ik nog onder de loep nemen hoe de kleurreproductie van het scherm bevalt en of ik daar nog het een en ander aan kan wijzigen. Momenteel lijkt de kleurreproductie relatief koel, dat ga ik dus nog eens nader bekijken. Verder wil ik bekijken of de 4K-resolutie van het toestel bevalt en wat de implicaties zijn op de batterijduur van het toestel. Tot slot zie ik alle reden om te belichten of 60 Hz écht minder fijn werkt dan 90 Hz of zelfs 120 Hz. Tot nu toe is het mij nog niet opgevallen, dat is alvast een positieve noot.
Aluminium en (Gorilla) glass
Sony heeft de behuizing van de Xperia 1 II volledig opgetrokken uit glas en aluminium. In de basis de opstelling van vrijwel elke high-end Android-telefoon. Wat ik wel gelijk opmerkte, en dat kwam ook naar voren in de reviews van de Xperia 1 en Xperia 5, is dat de behuizing ontzettend glad is. Indien je het toestel zonder hoesje in je broekzak stopt, dan zal hij er in een zittende houding vanzelf weer uit glijden. Gebruik je een hoesje, dan merk je daar niks van, maar het is wel even iets om op te letten – oh, en zonder hoesje is het ook een vingerafdrukmagneet.
Rondom de telefoon vinden we een aluminium frame met daarop aan de linkerzijde drie knoppen. Onderop vinden we de cameraknop van de Xperia 1 II om foto’s mee te maken, zoals we gewend zijn van Sony vinden we daarboven de vingerafdrukscanner in de aan-/uitknop en de volumeknoppen. Ik kon mij de eerste dag nog niet helemaal wegwijs maken met deze knoppen. Vooral met de scanner in de aan-/uitknop heb ik de nodige ruzie gehad, gezien het blindelings niet te voelen is zodra je deze knop aanraakt. Verder is mij, zo op eerste zicht, opgevallen dat de knoppen weinig feedback geven.

Zeker op een telefoon die 1.199 euro kost, waarover later meer, mag je verwachten dat de knoppen in ieder geval goed verzorgd zijn. Gelukkig kan ik nog wel met een positieve noot afsluiten, want met de stereo-speakers aan de voorzijde ben ik een gelukkig man. In plaats van speakers onderaan of op de voorzijde en onderaan, heeft Sony gekozen voor twee speakers aan de voorkant. Ze klinken, voor speakers op een telefoon, nog best wel goed. In mijn eerste testen was ik zeer tevreden, ik kijk er in elk geval naar uit om de speakers nog iets uitgebreider testen.
Camera’s
Als een Sony-verkoper zou moeten vertellen waar de Xperia 1 II in uitblinkt, dan zijn het de camera’s van de telefoon. Dat is heel kort door de bocht, maar laat wel zien dat Sony de camera’s ditmaal een stuk serieuzer heeft uitgerust. Sony’s camerasysteem in de Xperia 1 II moet vooral ook heel snel zijn door het gebruik van een ‘3D iTOF’-sensor. Met andere woorden, Sony stelt zijn camera’s scherp via een dieptesensor. Deze sensor stuurt infraroodlicht uit en vangt deze signalen op. Op die manier kan het sneller scherpstellen op objecten.
Vooral met bewegende objecten is het een belangrijke toevoeging, meestal zie je dat camera’s geen aparte ToF (Time of Flight)-sensor hebben om scherp te stellen en dat daardoor de foto’s niet scherp zijn. Wat de cameramodule van Sony verder speciaal maakt is dat er Zeiss T*-lenzen gebruikt zijn op de telefoon. Op die manier zou Sony een deel van de reflecties in telefoons kunnen voorkomen. Wat betreft de gebruikte sensoren valt er ook iets op te merken, ze hebben ieder een 12 MP-resolutie. Er zit wel verschil in de brandpuntsafstand van de drie camerasensoren.
Camera’s: 12 MP-hoofdcamera + 12 MP-telefotocamera + 12 MP-groothoekcamera + 8 MP-selfiecamera
Sony’s eerste camerasensor heeft een brandpuntsafstand van 24 mm en een f/1.7-diafragma en zal ingezet worden als hoofdcamera. Op de tweede plaats vinden we de 12 MP-sensor met een 70 mm-brandpuntsafstand – die zal zijn werk doen als telefotocamera. Tot slot zien we de 12 MP-sensor die dienstdoet als groothoekcamera, met een groothoeklens van 124-graden. Een flinke opstelling die ik in de praktijk nog iets uitgebreider moet testen. Wat wel (negatief) opviel de eerste dag, is dat Sony nog altijd last heeft van slechte prestaties in de avond, ondanks de grotere f/1.7-diafragma op de 12 MP-sensor.

Eerste foto’s die ik overdag heb gemaakt zijn scherp en bevatten veel detail, maar het is lastig om te zeggen of dit een consistente ervaring is. Vandaar dat ik hier ook nog niet direct een oordeel aan zal hangen voor de Xperia 1 II. Voor de review zal ik ook nog aan de slag gaan met de Pro-apps die Sony meelevert op de telefoon; voor mijn eerste testen is gebruikgemaakt van de standaard camera-app op de telefoon. Als ik Sony moet geloven, is dat echter niet de camera-app voor het publiek die deze telefoon zal kopen. Sony’s camera-app biedt overeenkomsten met de camera-omgeving van Alpha-camera’s. 1+1=2.
Prestaties en accu
Tot slot een stukje over de prestaties van de Sony Xperia 1 II. In principe kan je wel stellen dat Sony een telefoon heeft ontwikkeld die meegaat met alle trends, maar hier niet van durft af te wijken. Op de telefoon vinden we immers een Qualcomm Snapdragon 865-chipset, 8 GB-werkgeheugen en 256 GB-opslaggeheugen. Ondersteuning voor 5G is volgens Sony aanwezig – maar dat zal ik niet kunnen testen, gezien mijn provider geen 5G biedt. Dat Sony 5G heeft toegevoegd aan deze telefoon is niet zo vreemd; vanuit Qualcomm is dat verplicht voor iedere Snapdragon 865-telefoon.
Processor: Qualcomm Snapdragon 865
Aan de hardware-opstelling, zit ook een keerzijde: het energieverbruik loopt behoorlijk op. Sony kon zijn Xperia 1 II voorzien van een 4.000 mAh-batterij en heeft die kans aangegrepen. Helaas blijft Sony steken op een laadsnelheid van 18 watt met de oplader in de doos. Draadloos opladen behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat gaat nog iets trager, op 11 watt. Hoewel er nog veel telefoons zijn in het midrange-segment die onder de 20 watt blijven steken, gaan verreweg de meeste telefoons in het high-end segment met een 30 watt (of zelfs 65) watt oplader de deur uit. 18 watt valt dan toch wat tegen.

Werkgeheugen: 8 GB
Opslaggeheugen: 256 GB
Tot slot de software op de Sony Xperia 1 II: Android 10 met een aantal toevoegingen vanuit Sony. Op het eerste zicht lijkt het op een uitgeklede versie van Android 10, waardoor het overeenkomsten kan bieden met Pixel-telefoons als het op de Android-ervaring aankomt. Sony levert daarnaast gelukkig slechts een beperkt aantal applicaties mee. Een deel kan je tijdens de setup verwijderen en anderen zijn na de installatie uit te schakelen. Het is helaas niet mogelijk de apps te verwijderen. Toen ik deze telefoon voor het eerst inschakelde, waren de beveiligingspatches van juni 2020 geïnstalleerd.
Voorlopige conclusie
Toen Sony voor het eerst sprak over de Xperia 1 II, werd ik verrast met de flinke vraagprijs. Sony had tot op heden geen telefoons boven de 1.000 euro gelanceerd. Op basis van de marketingmaterialen van de Xperia 1 II, werd het duidelijk dat Sony mikt op een niche-doelgroep: fans van professionele Sony Alpha-camera’s, die bekend zijn met de werking en kwaliteit van de camera’s. Mijn eerste test met de camera’s van de high-end telefoon, leverde mij onvoldoende materialen op om op basis van die resultaten het toestel aan of af te raden.
Wat mij in elk geval duidelijk is geworden, is dat Sony de meeste tijd heeft gestoken in de camera’s – de andere details zijn grotendeels afkomstig van de Xperia 1 en Xperia 5 uit 2019. Een nadeel van de gelijkenissen met de oude toestellen, is de gladde afwerking van het toestel, de vingerafdrukscanner op de zijkant en de matige knoppen die soms lastig te herkennen zijn en weinig feedback geven bij ‘t indrukken. Wederom zijn het dingen die andere toestellen, die vaak zelfs voor minder geld de deur uit gaan, toch wel (iets) beter doen.

Intern vinden we specificaties die we verwachten van een high-end toestel, zoals de Snapdragon 865-chipset, 8 GB-werkgeheugen en 256 GB-opslaggeheugen. Achter het 6,5-inch scherm heeft Sony een 4.000 mAh-batterij verwerkt, die helaas met slechts 18 watt opgeladen kan worden. Ik had dat graag nog iets sneller gezien. In de review zal ik de batterijsituatie van de Xperia 1 II verder uitdiepen, nu is er simpelweg te weinig tijd voorbij gegaan om daar iets nuttigs over te zeggen. Wel stel ik alvast mijn vraagtekens bij een 4K-scherm en een 4.000 mAh-batterij. Later daarover dus nog veel meer.
Dan is de laatste vraag voor nu: welke concurrenten heeft Sony het ditmaal mee te stellen? Sony zal de Xperia 1 II van eigenaar laten wisselen voor 1.199 euro. Daar kan men onder andere de OnePlus 8 Pro (999 euro), OPPO Find X2 Pro (1.199 euro) of de Samsung Galaxy S20 Plus (999 euro) mee kopen. Het zal geen gemakkelijke strijd worden voor Sony. Er zijn veel kapers op de kust. Binnen een paar weken zal ik de definitieve review van de Sony Xperia 1 II afleveren, dan met alle elementen voorzien van mijn eigen oordeel.

Sony Xperia 1 II kopen
De Xperia 1 II is per direct beschikbaar in Nederland en België. Het toestel is beschikbaar in de kleuren zwart en paars voor een adviesprijs van 1199 euro. Zoals gewoonlijk is het toestel te koop bij Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel en Mobiel.nl.
[tds=7518]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten