Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Sony Xperia 10 II review: eigenzinnige middenklasser

Redactie Androidworld
Redactie Androidworld
31 juli 2020, 17:25
6 min leestijd

Sony Xperia 10 II

Lees verder na de advertentie.

Sony pakt uit met een opvolger van zijn Xperia 10, genaamd Xperia 10 II (369 euro) en uit de spreken als ‘Xperia 10 Mark 2’. Het concept van die telefoon bestaat eruit dat hij aanvoelt als een afgeslankte versie van het Xperia 1 II-vlaggenschip (1199 euro). Sony kiest bij zijn telefoons sinds vorig jaar voor een lang en slank 21:9-beeldformaat, en die lijn trekt het ook door naar de Xperia 10 II. Ik kon de telefoon testen om te onderzoeken hoe sterk hij staat tegen de vele concurrenten in deze prijsklasse.

Behuizing

Het eerste dat mij opviel aan de Sony Xperia 10 II waren twee dingen. De langgerekte vorm van de telefoon en het feit dat de telefoon enorm licht van gewicht is. De smartphone heeft een glazen voor- en achterkant, Corning Gorilla Glass 6, en hij is -gecertificeerd en dus waterbestendig. Dat is een kenmerk dat je niet zo vaak terugvindt bij vergelijkbare telefoons uit dezelfde prijsklasse en ook de keuze voor de laatste versie van Gorilla Glass is een opvallend kenmerk.

Door de glazen behuizing is de telefoon wel ontzettend glad. De telefoon glijdt dan ook zeer makkelijk uit je handen en broekzak, van de leuning van de bank en van tafel. Dat heb ik wel echt als een nadeel ondervonden. Het is net of je een stuk zeep in je handen hebt. Ik verwacht dat dit met een hoesje verholpen kan worden. Daarnaast is hij ook als een magneet voor stof. 

De zijkanten en de knoppen van de Xperia 10 II zijn wel van kunststof, wat toch een ietwat goedkoop gevoel geeft. De telefoon heeft een usb-c aansluiting en een 3,5 mm audiojack. De powerknop van deze Sony-telefoon doet ook dienst als vingerafdrukscanner, en hij werkt ook erg vlot. Sony pakt dus dankzij de IP68-certificering en het Gorilla Glass 6 uit met opmerkelijke functies voor telefoons in die prijsklasse, maar het is ook bijzonder dat de fabrikant kiest voor een goedkoper frame van plastic dat ook gevoeliger is voor krassen.

Scherm

De Sony Xperia 10 II heeft een 16:9 AMOLED-scherm van 6 inch. Sony gebruikt daarbij zijn kenmerkende 21:9-beeldverhouding, en daar ben je ofwel erg voorstander van, of tegenstander. De bijzondere verhouding biedt voordelen als je bepaalde films bekijkt, maar video’s die in 16:9 zijn opgenomen, lijken wel ietwat vreemd door de brede schermranden. Sony wil ook betere multitasking mogelijk maken op het langere scherm door twee apps samen op het scherm te openen, zodat je bijvoorbeeld een e-mail kan typen en tegelijk een YouTube-video kan bekijken. Toch voelt de functie ietwat onwennig aan, en zeker ook omdat bepaalde apps de feature niet ondersteunen.

De kleuren van het scherm zijn verder erg mooi en realistisch, maar ik was teleurgesteld door de weergave in sterk zonlicht. Het scherm is namelijk dan minder goed leesbaar dan je zou willen. Het paneel heeft daarnaast dezelfde, duurzame Corning Gorilla Glass 6-bescherming als op de glazen achterkant, zodat je optimaal bent beschermd tegen krassen en valschade.

Een minder goed punt zijn dan weer de brede schermranden waar Sony nog steeds voor kiest, want die zijn minder fraai dan wat we van sommige andere toestellen te zien krijgen. De Xperia 10 II heeft een screen-to-body-ratio van 77,6 procent. De telefoon komt ook niet met een vorm van geavanceerde gezichtsherkenning, wat vaak een verklaring geeft voor de brede randen.

Prestaties

Sony’s Xperia 10 II komt met een Qualcomm Snapdragon 665-processor net zoals bijvoorbeeld de OPPO A72 (269 euro) en de Moto G8 Power Motorola (229 euro). Je merkt alleen dat we twee telefoons noemen die een lagere prijsklasse hebben, en die prijsklasse is dan ook een meer logische keuze voor deze chipset,  De telefoon heeft 4 GB RAM en een meer genereuze 128 GB opslag. 

In de praktijk merk je dat de telefoon meestal tegen zowat alle taken is opgewassen, maar soms wat meer tijd nodig heeft om bepaalde taken in apps uit te voeren. Het toestel kan de meeste Android-games naar behoren spelen, maar sommige games die meer grafische kracht vergen, vertonen soms framedrops.

Accuduur

Sony’s middenklasser heeft een 3600 mAh accu en dat is een normale grootte gezien de grootte van het toestel. De telefoon gaat bij normaal gebruik zeker een dag mee, en je hoeft je zeker geen zorgen te maken of je het einde van de dag haalt met de Xperia 10 II.

De telefoon heeft  bovendien een 18 watt snellader, wat niet de meest krachtige is die we bij telefoon in deze prijsklasse vinden. De OnePlus Nord (399 euro) heeft bijvoorbeeld een 30 watt oplader.  We konden het snelladen helaas niet testen tijdens de reviewperiode omdat hij niet was meegeleverd bij ons testtoestel.

Camera

Bij de Xperia 10 II krijg je drie camera’s op de achterkant. Als eerste is er een 12 MP hoofdcamera, gevolgd door een 8 MP groothoekcamera, die beelden schiet in een hoek van 120 graden, en een 8 MP telecamera. Die laatste biedt 2 MP optische zoom. Ik was doorgaans erg tevreden met de foto’s die de Xperia 10 II aflevert en in het bijzonder met de realistische kleuren. Minder sterk is dan weer de telecamera, want als je meer dan 2x inzoomt dan gaat de kwaliteit al snel omlaag. Als laatste is er nog de 12 MP selfiecamera die fraaie beelden schiet.

Hieronder vind je in de eerste galerij drie foto’s die respectievelijk zijn genomen met de groothoekcamera, hoofdcamera en telecamera van de Xperia 10. In de tweede galerij vind je twee andere foto’s die zijn gemaakt met de hoofdcamera, waaronder aan foto in onderbelichte omstandigheden.

Software

De Sony Xperia 10 II draait op Android 10 en een eigen, aangename softwareschil die behoorlijk dicht aansluit bij een kale Android-ervaring. Sony pakt anderzijds wel uit met de split-screen weergave van apps waar al eerder in deze review over spraken, en een zijbalk op het startscherm waarin je je belangrijkste apps kan terugvinden. Je kan daarnaast zelf de apps instellen die je in de zijbalk wil gebruiken.

Recent namen we met alle fabrikanten van telefoons in Nederland contact op om ze te vragen naar het updatebeleid voor hun smartphones, en hier kan je het antwoord van Sony terugvinden. Het bedrijf zegt enkel dat het naar “industriestandaarden” zijn smartphones bijwerkt, maar het bedrijf geeft geen concrete informatie over hoe lang en met welke frequentie het de Xperia 10 II van updates blijft voorzien.

Conclusie

Sony’s Xperia 10 II is een beetje eigenzinnig, zoals we ook gewend zijn van het bedrijf. De telefoon pakt uit met Corning Gorilla Glass 6-bescherming en een IP68-waterbestendigheidscertificaat, maar anderzijds heeft hij een plastic frame en een chipset die minder sterk is dan je verwacht van een telefoon die 369 euro kost. De OnePlus Nord heeft bijvoorbeeld een Snapdragon 765G-chipset en een stevigere portie RAM wat garant staat voor snellere prestaties en ondersteuning voor 5G. 

Toch is ook die eigenzinnigheid van Sony tegelijk een pluspunt, want er zullen ongetwijfeld consumenten zijn die zich aangetrokken voelen door het 21:9-beeldscherm. De Xperia 10 II heeft een prima beeldscherm dat in het bijzonder geschikt is voor wie bijvoorbeeld graag films op zijn smartphone bekijkt. Het scherm heeft alleen geen hogere 90 Hz-verversingssnelheid die we wel terugvinden bij sommige andere telefoons in deze prijsklasse. Anderzijds heeft de telefoon een leuke, kale softwareschil zonder al te veel toeters en bellen.

Alternatieven voor de Sony Xperia 10 II zijn de OnePlus Nord (399 euro), Samsung Galaxy A51 (369 euro), OPPO A91 (299 euro) of de Motorola Moto G 5G Plus (349 euro).

Sony Xperia 10 II kopen

De Sony Xperia 10 II is beschikbaar in de kleuren zwart en wit. De adviesprijs is 369 euro. Je kan de telefoon hier los en hier met een abonnement aanschaffen.

[tds=7519]

Lees meer over