Sony Xperia 5

Lees verder na de advertentie.
De Sony Xperia 5 (694 euro) is een voordeligere variant van de Xperia 1 die we onlangs hier op Androidworld in een review bespraken. Hij heeft eveneens een 21:9-scherm, alleen met een lagere resolutie en een compacter formaat, vergelijkbaar met de Compact-reeks van vlaggenschepen die het eerder uitbracht. Verder behoudt hij zowat alle eigenschappen van de Xperia 1 zoals de 12 MP camera’s en de high-end Snapdragon 855-chipset.
Bart, een tester van ons AW Beta Team, leest naar eigen zeggen al jarenlang Androidworld en verder houdt hij de buurt veilig als politieagent. Hij werkt in een wisseldienst en geeft aan dat zijn telefoon zeker tegen een stootje moet kunnen. Bart gebruikt zelf zowel de LG Q60 als de Samsung Galaxy A8 2018, maar hij heeft voor ons enkele weken met de Xperia 5 op zak gelopen. Hier lees je zijn bevindingen.
Behuizing
De Sony Xperia 5 heeft een behuizing die gemaakt is van glas en die beschermd wordt door Corning Gorilla Glass 6 aan voor- en achterkant. Verder pakt Sony opnieuw uit met de 21:9-verhouding wat de telefoon een smal formaat van scherm geeft. “Door het slanke formaat is het scherm makkelijk te bedienen met één hand”, merkt Bart op. “Ook het gewicht viel mij direct op, maar dan niet direct in positieve zin. Het toestel voelt zwaarder aan dan dat je zou denken gezien het formaat”, zegt hij.
Het design van de telefoon ziet er strak uit, vindt onze tester, maar over de afwerking van de behuizing is Bart minder te spreken, net als over het ontbreken van de 3,5 mm audio-aansluiting. “Volgens de Sony-website is de behuizing van glas, maar ik moet eerlijk zeggen, als er had gestaan dat de body van kunststof was geweest dan had ik het ook geloofd”, legt Bart uit. “De behuizing is glad en heel gevoelig voor vingerafdrukken en vegen. Je wil deze telefoon dus echt met een hoesje gebruiken”, raadt hij aan.

“Waar ik bij dit toestel erg van gecharmeerd was, was de vingerafdrukscanner”, moet Bart toegeven. “Deze zit, in tegenstelling tot een een heleboel andere toestellen niet aan de voor- of achterzijde, maar aan de zijkant. Als ik het toestel met met mijn hand oppak, komt mijn duim automatisch op deze sensor en ontgrendelt de telefoon meteen.”
Hij raakte ook gecharmeerd door de slimme simkaartsleuf die je zonder een pinnetje kan openen. “Wat ik nog niet eerder heb gezien op een telefoon is een ‘sim-tray’ die je gewoon met je nagel uit het toestel kan schuiven, dus zonder een irritant pinnetje dat je na eerste gebruik altijd daarna kwijt bent”, bekent Bart aan onze redactie.

Scherm
Anders dan het 6,5 inch 4K-scherm van de Xperia 1 komt deze telefoon met een kleiner OLED-scherm in een 6,1 inch Full HD. Al blijft hij ondersteuning bieden voor HDR-beeld, en komt hij dus rijkere kleuren bij het bekijken van bepaalde films en series die HDR ondersteunen. Bovenaan het scherm zien we opnieuw een duidelijke schermrand, ook al gebruikt het bedrijf enkel een selfiecamera en frontcamera in de rand.
“Ik vind het beeldscherm van de Xperia 5 spectaculair”, maakt Bart duidelijk. Thuis hebben we ook een iPhone 11 om mee te vergelijken, en ik heb meteen een reeks YouTube-filmpjes in 1080p op beide telefoons tegelijk afgespeeld. Het scherm op de Sony-telefoon is ontzettend mooie en helder, en de kleuren spetterden ervan af, terwijl er bij de iPhone een gele schijn over het beeld hing.”

Bart is ook tevreden over de 21:9-beeldverhouding, maar dan vooral wanneer je films bekijkt. Bij andere content voelt de beeldverhouding vreemd aan, en datzelfde geldt ook als je de telefoon in staande stand gebruikt.
Prestaties
Op het vlak van prestaties moet deze kleinere Xperia 5 niet inboeten ten opzichte van zijn grotere broer, want hij komt eveneens met een Snapdragon 855-chipset van Qualcomm samen met 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslag. Dat is niet de grootste hoeveelheid aan RAM en opslag bij een vlaggenschip, maar het is wel voldoende voor de meeste taken die je hem kan voorleggen.

“Deze telefoon is razendsnel”, benadrukt Bart “Ik heb tijdens mijn testperiode geen framedrops gemerkt in de interface, en meerdere apps op de achtergrond draaien was geen enkel probleem. Asphalt 9, dat overigens standaard op de telefoon is geïnstalleerd, liet draaide ook vlot op de Xperia 5, legt hij uit. Bart kon verder ook vlot spellen streamen van zijn PlayStation 4 Pro naar de Xperia 5 via Remote Play
Accuduur
De Sony Xperia 5 heeft een 3140 mAh-accu, wat natuurlijk kleiner is dan bij de grotere Xperia 1. Verder is de capaciteit ook een stuk kleiner dan we bij andere vlaggenschepen zien die al gauw met een 4000 mAh accu komen. Bart was niet ontevreden over de accuduur, maar wel over de snellaadcapaciteiten van de Sony Xperia 5.
“De accuduur is prima, want ik kwam de dag door op één enkele oplaadbeurt”, verklaart hij. Gelukkig maar, want het opladen van dit toestel is een ander verhaal, want dat vond ik tergend langzaam gaan. Bijna drie uur had ik nodig om de telefoon van helemaal leeg naar 100% op te laden, en dat is gewoon echt niet meer van deze tijd”, oordeelt Bart. De Xperia 5 komt met een 18 watt-snellader, wat een eerder laag vermogen is naar hedendaagse normen. De telefoon ondersteunt wel de USB-PD-standaard waardoor hij het goed doet met opladers van derden.

Camera
“De drie 12 MP camera’s op de achterkant zijn een hoofdcamera, groothoekcamera en telecamera met 2x optische zoom”, vertelt onze AW beta-tester. “Ze maken mooie, kleurrijke foto’s, en ook bij minder licht was ik over het algemeen tevreden over het resultaat. Hetzelfde geldt over de selfiecamera, al is het verschil met de hoofdcamera natuurlijk duidelijk”, stelt Bart.
Bart merkt ook op dat de camera-app snel werkt zonder framedrops en storende prestatieproblemen, maar hij is minder enthousiast over de gebruikersinterface van Sony’s app. “De structuur van de camera app is wel wennen en ze is niet echt intuïtief. Zo was het bijvoorbeeld voor mij niet meteen duidelijk hoe ik de groothoeklens moest selecteren.”
Hieronder zie je foto’s die genomen zijn met de groothoekcamera, de hoofdcamera en de telecamera van de Sony Xperia 5. Vervolgens kijken we naar foto’s met de hoofdcamera en groothoekcamera die genomen zijn in onderbelichte omstandigheden.
Software
Sony’s softwareschil is erg toegankelijk, en dat merkt ook Bart op in zijn review. “Sony heeft een nagenoeg kale versie van Android op dit toestel geïnstalleerd, en dat vind ik heerlijk”, bekent Bart aan ons. “Ik ben namelijk een grote fan van stock Android en Android One.

Bart reageert een stuk minder enthousiast op andere elementen van de software. “Verder heeft Sony een aantal eigen apps geïnstalleerd zoals Cinema Pro waar ik minder enthousiast van wordt. Er is bloatware op de telefoon aanwezig [voorgeïnstalleerde apps van derden, nvdr.], en hoewel het er niet veel zijn, kan je ze niet verwijderen.”
Conclusie
Bart is bij deze Sony Xperia 5 is enerzijds aangenaam verrast door het 21:9-scherm dat volgens hem uitermate geschikt is om films op te kijken. Het scherm biedt verder nog andere voordelen, zoals je vriend of vriendin tevreden stellen bijvoorbeeld. “Ook mijn vriendin was erg gecharmeerd van dit smalle model, omdat zij met relatief kleine handen, toch de telefoon kon vasthouden en kon bedienen met één hand.”
Toch blijft Bart ergens met een wrang gevoel zitten bij het gebruik van de Xperia 5. “Buiten het feit dat dit toestel veel opslag heeft, een prachtig beeldscherm, goede prestaties en mooi is vormgegeven, voelt het toestel als een buitenbeentje aan”, geeft Bart toe. Als je het toestel gewoon in staande modus vasthoudt, is hij toch wat onwennig. Daardoor voelt de prijs van ongeveer 700 euro ook veel te hoog aan. Die hoge prijs zou voor mij dan ook echt een reden zijn om dit toestel niet aan te schaffen.”

De Sony Xperia 5 presteert over het algemeen goed in de review, maar weet toch niet helemaal zijn prijskaartje te verantwoorden ten opzichte van andere (budget)vlaggenschepen. Volgen Bart is ook het ontbreken van de 3,5 mm audiojack een gemis. “De uitvinder van de oude Walkman is dus kennelijk van mening dat iedereen overal een bluetooth koptelefoon moet gebruiken, dat is jammer”, merkt hij op.
Mogelijke alternatieven voor de Sony Xperia 5 zijn: de Samsung Galaxy S10e (vanaf 525 euro), de OnePlus 7T Pro (vanaf 733 euro), de Huawei P30 Pro (vanaf 720 euro) en de Samsung Galaxy S10 (vanaf 659 euro).
Sony Xperia 5 kopen
De Sony Xperia 5 is te koop is te koop in de kleuren grijs, zwart en blauw voor vanaf 659 euro bij onder meer Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel en Mobiel.nl maar ook bij deze winkels.
Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=7390]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten