Sony Xperia XZ3

Lees verder na de advertentie.
Sony is een bekende speler op het gebied van smartphones. Met de Xperia XZ2 bracht het dit voorjaar al een smartphone uit met de Snapdragon 845. Het ritme van elk halfjaar een nieuwe high-end smartphone blijft met de Xperia XZ3 in stand. Hier zijn enkele zaken verbeterd, zonder echt baanbrekend te zijn. Bij de presentatie van de XZ3 werd ik echter algauw enthousiast over dit toestel. Op papier leek alles aanwezig te zijn. Standaard Android 9.0 Pie, voor het eerst voor Sony een OLED-scherm, front-facing speakers en een goede afwerking van het toestel. In de review zijn er echter altijd zaken anders en zo ook dit keer!

Behuizing en design
Ten eerste het ontwerp van deze Sony Xperia XZ3. Het toestel valt op door zijn ronde vorm aan de achterzijde. Combineer dit met de toch niet slanke 9,9 mm dikte en het toestel voelt ontzettend solide aan. Een buigtest zal dit toestel met glans doorstaan. De achterkant is van glas gemaakt. Normaal gesproken het recept voor vingerafdrukken en een gladde achterkant, maar de grip van de achterkant viel alleszins mee. Vergeleken met de gladde OnePlus 6 kon ik prima zonder hoesje het toestel gebruiken.

In de review kijken we naar de zwarte versie, een niet echt spannende kleur. Rood, groen of zilver vallen al gauw wat meer op en zijn wat avontuurlijker. Het sierlijke ontwerp van de Sony komt desondanks goed over. Natuurlijk is het geen 2018-waardige smartphone zonder notch, maar aangezien deze niet op de voorzijde zit, is hij maar op de onderzijde van de achterkant geplaatst, bij het glas. Grapje natuurlijk, maar het lijkt wel sprekend!

Het gebogen ontwerp van de XZ3 past goed bij de gebogen schermranden. Hierbij loopt alles mooi in elkaar over. De randen zijn goed afgewerkt en voelen totaal niet scherp aan. Een nadeel zijn de wiebelige knoppen. Hier had ik veel moeite mee: ik wist niet goed of en wanneer ik de powerknop nou te pakken had. De volumeknop zit boven de powerknop aan de rechterkant van de telefoon en dat is iets te hoog voor mijn gevoel. Daarnaast is er nog een aparte camera-knop aanwezig, die ook aan de rechterkant zit. Deze is voornamelijk handig als je het toestel in horizontale modus houdt. Met de knop kan je eerst scherpstellen, om vervolgens af te drukken. Het viel mij wel op dat in het reviewexemplaar het knopje behoorlijk wiebelde en bijna geen travel had. Het zou aan dit specifieke exemplaar kunnen liggen, maar het is wel iets om op te letten.

Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Het scherm van een smartphone is waar je hele dag naar kijkt, dus moet deze wel op orde zijn. Dat is gelukkig bij de XZ3 zeker het geval. Voor het eerst in een high-end Sony is er een OLED-scherm gebruikt. Dit is een 6.0 inch QHD-scherm. Zeker bij OLED is het verschil tussen QHD en Full-HD resolutie nog te onderscheiden als je goed kijkt. Het scherm van de Sony komt daarmee mooi scherp over. Ook de kleurweergave is prima te noemen, al is deze standaard iets te blauw. Gelukkig heeft Sony diverse instellingen ingebouwd waarbij je de kleurtemperatuur precies naar eigen smaak kan instellen. Erg prettig!

Sony Xperia XZ3 met Nova Launcher
Sony heeft ook nog de Bravia-technieken gebruikt die in zijn tv’s worden ingezet om het scherm te analyseren en zo nodig beter te maken. Vooral bij video’s toont zich dit: kleuren worden feller gemaakt en het beeld wordt een beetje verscherpt. Niet per se realistisch, maar wel mooier voor het menselijke oog. Ook hier kan je deze functie desgewenst uitzetten maar ik heb hem aan gelaten. Het hindert niet en fleurt hier en daar het beeld wat op. De maximale helderheid van het scherm is ook prima op orde. In de zon was deze zonder moeite af te lezen.
Prestaties
De Sony Xperia XZ3 beschikt over de Snapdragon 845 en 4GB werkgeheugen. Deze processor is een oude bekende in 2018 en zorgt voor vlotte prestaties. Van haperingen of stotteringen had ik dan ook geen last in de testperiode. Ook op AnTuTu staat de XZ3 zijn mannetje, met een score van 285.000 Dit is vergelijkbaar met andere telefoons met de Snapdragon 845 die rond de 260.000 scoren.

Wel is 4GB werkgeheugen anno 2018 voor een high-end smartphone aan de krappe kant aan het raken. Er kunnen nog genoeg apps in het werkgeheugen draaien, maar ik heb wel meerdere malen gehad als ik Spotify open had staan deze helemaal werd afgesloten zodra ik de camera gebruikte. Dit probleem schijnt ook bij de Pixel 3 XL voor te komen die ook 4GB werkgeheugen heeft, al heeft de Pixel 2 XL hier dan geen last van. Toch was het prettiger geweest als Sony 6GB werkgeheugen in de XZ3 had gedaan, ook met het oog op toekomstbestendigheid.
Accuduur
Een gebied waar Sony altijd een goede indruk maakt is accuduur. Dat is met de Xperia XZ3 niet anders. Ik ben geen lichte gebruiker: Bluetooth staat continu aan met een smartwatch gekoppeld, een viertal Google-accounts synchroniseren, 100+ apps staan geïnstalleerd en natuurlijk was mijn simkaart in het toestel geplaatst. Toch viel het op hoe kranig de 3.300 mAh accu zich verweerde. Ik kwam zo tussen de 4 en 5 uur screen on time terecht, afhankelijk hoeveel ik 4G aan had. Android Pie die weinig gebruikte apps detecteert en op de achtergrond afsluit draagt hier ook aan bij.
Mocht je toch in de problemen komen, dan helpen diverse accubesparende modi je net weer een stapje verder, zoals (Ultra) STAMINA. Aangezien de accuduur van zichzelf al meer dan prima was heb ik deze modi niet hoeven te gebruiken. Wel was er een rare bug in de weergave van de accuduur met een %-teken, zoals je in de screenshots hierboven kan zien. Dit is met een software-update makkelijk te fixen.
Het opladen van de XZ3 kan op twee manieren: draadloos en bedraad. Er is ondersteuning voor de QI-standaard, terwijl Quick Charging via de bedrade manier aanwezig is. Helaas krijg je slechts een 7,5 watt oplader meegeleverd en geen Quick Charger zelf. Toch gaat het opladen niet heel erg langzaam: in 12 minuten werd er 10% bijgetankt en in een uur en 20 minuten 55%. Dat is niet supersnel, maar het kan slechter. Toch hadden we graag een Quick Charger standaard bij de telefoon gezien, zeker voor deze prijs.
Met batterijverzorging wordt ervoor gezorgd dat de telefoon pas naar 100% wordt opgeladen zodra jij wakker wordt. Voor deze tijd blijft hij hangen op 90%. Dit is beter voor de algehele levensduur van de accu zelf, doordat er minder lang volledige spanning op de accu staat tijdens het laden.
Vingerafdrukscanner
Aan de achterkant is naast de enkele camera ook de vingerafdrukscanner aanwezig. Hier ligt een groot probleem. De scanner is namelijk veel te laag geplaatst. Hierdoor moest ik behoorlijke vingergymastiek uitoefenen voordat ik mijn wijsvinger op de scanner kreeg. Bij enkelhandig gebruik was dit bijna onmogelijk en moest ik echt mijn best doen de telefoon niet te laten vallen.

Natuurlijke rustpositie van mijn wijsvinger
Ook diverse andere mensen met kleinere handen dan ik lieten weten dat de scanner te laag zat. Voor een telefoon die je talloze keren op een dag ontgrendeld is een goed geplaatste scanner natuurlijk cruciaal. Door de gekozen lage plek was dit echter niet het geval. Ook na een week intensief de telefoon te hebben gebruikt kon ik er maar niet aan wennen mijn wijsvinger compleet te moeten buigen om de scanner te vinden. Regelmatig kwam ik dan ook bij de camera terecht. Dit is dan zeker ook een minpunt van het toestel.

Xperia XZ3 naast de OnePlus 6, let op hoeveel hoger de scanner van de OnePlus 6 zit
Als de scanner vlot en betrouwbaar zou werken dan zou het probleem wellicht nog te overzien zijn. Helaas was dit bij mij niet het geval. Glas is natuurlijk een echte vingerafdrukmagneet, en bij de Sony is dit ook zeker het geval. Het zorgde er echter wel voor als ik de scanner een aantal keren had gebruikt deze mijn vingerafdruk niet meer herkende. Ook dezelfde vinger twee keer aan de telefoon toevoegen had helaas geen effect: ik moest mijn vinger zeer precies plaatsen en de scanner moest schoon zijn, anders weigerde hij simpelweg. Als je dan voor de douane staat om je boardingpass te laten zien en je eerst je telefoon moet poetsen is dat simpelweg niet handig. Bij talloze telefoons die ik heb mogen testen heb ik dit probleem nog niet eerder gehad, dus het viel zeker op.
Geluid
Sony heeft gelukkig wel genoeg aandacht aan geluid besteed. Er zijn twee speakers aan de voorzijde aanwezig die behoorlijk klinken. Speakers naar de voorkant gericht klinken sowieso beter dan speakers die naar beneden staan. Het geluid is niet het beste dat we ooit op een smartphone hebben gehoord, maar het is adequaat. Ze dragen bij aan de multimedia-ervaring, samen met het goede scherm. Even een filmpje kijken of een spelletje spelen zonder koptelefoon is daarom prima te doen.

Een koptelefoonaansluiting ontbreekt net als bij de XZ2, wat voor diverse mensen toch een gemis zal zijn. Dit wordt enigszins gecompenseerd door functies als DSEE HX waarbij audiobestanden worden geanalyseerd en in kwaliteit worden verhoogd. Dit werkt echter alleen met bedrade koptelefoons, wat dan weer niet lekker werkt zonder de koptelefoonaansluiting. ClearAudio+ werkt wel met bluetooth en functioneert als een soort automatische equalizer. Deze functie maakte in mijn beleving niet bijzonder veel verschil in audiokwaliteit. Ondersteuning voor codecs zoals AptX voor betere geluidskwaliteit over bluetooth zijn gelukkig wel aanwezig.
Camera
Sony heeft een wisselende reputatie op het gebied van camera’s. Ze maken zelf de beste camerasensoren die op talloze high-end smartphones te vinden zijn. Toch lukt het ze zelf niet om de beste foto’s te produceren. Software en de verwerking van foto’s speelt namelijk ook een erg belangrijke rol in de uitkomst van een foto.

Met de XZ3 is dit helaas hetzelfde verhaal. Aan de achterkant is een enkele camera te vinden, met een resolutie van 19 megapixel en een diafragma van f/2.0, wat niet het grootste diafragma is dat we kennen. Smartphones met f/1.6 en f/1.7 laten meer licht door, wat voordelig is bij foto’s in minder goede lichtomstandigheden. De camera aan de achterkant kan door het gebrek aan een tweede lens ook geen foto’s met het bekende bokeh-effect maken. Een bokeh-foto kan je met de camera aan de voorzijde wel maken, wat ook een enkel exemplaar is. Deze heeft een resolutie van 13 megapixel en een diafragma van f/1.9 meegekregen.
Filmen kan in maximaal 4K met een framerate van 60fps, terwijl er ook een superslowmotion-modus in 1080P en HDR aanwezig is. Deze laatste komen we niet veel tegen op andere smartphones. Het moment dat wordt vastgesteld is wel heel erg kort, slechts een tiende van een seconden. Hierdoor moet je dus precies op het juiste moment de sluiterknop indrukken wat erg lastig kan zijn.
Je kan de camera op meerdere manieren opstarten: door de aparte camera-knop ingedrukt te houden, of door (optioneel) de powerknop twee keer snel achter elkaar in te drukken. Daarnaast is er een functie waarbij je de camera automatisch kan laten starten als je de XZ3 uit je broekzak haalt en horizontaal houdt. In de praktijk kwam ik erachter dat ik mijn smartphone anders gebruik: als ik snel een foto wil maken haal ik m’n smartphone uit m’n broekzak, en terwijl ik dat doe klik ik al twee keer de powerknop om de camera te starten om vervolgens een foto te maken. Toch is de functie handig als je er eenmaal aan gewend bent, want hij werkt over het algemeen snel en accuraat genoeg.
De camera-app is goed te gebruiken, zonder al te veel tierelantijn toe te voegen. Je kan makkelijk tussen diverse modi wisselen door op de knop ‘modus’ te klikken. Wat me wel opviel is dat de camera de neiging had om automatisch af te sluiten als je er geen activiteit werd ondernomen. Als je je camera ergens op hebt gericht, wachtend op het perfecte plaatje, en de camera wordt na 30 seconden afgesloten is dat niet zo handig. Deze feature uitschakelen is helaas niet mogelijk.
Tot zover de camera-ervaring zelf. Natuurlijk heb ik diverse foto’s gemaakt om de kwaliteit van de foto’s te testen. Hierbij vielen drie zaken op. De eerste is hoe de Xperia XZ3 scherpstelt. Dit gaat vrij langzaam en in dat proces wordt de belichting ineens een stuk anders. Daarom heb ik regelmatig een normale en een overbelichte foto genomen, zoals je in het paar hierboven kan zien. Dit is niet echt fijn voor als je meerdere foto’s snel achter elkaar wilt maken om later uit te zoeken welke de beste is.
Het tweede dat opviel is de dynamische range van de camera. In een directe vergelijking met de OnePlus 6 kan je goed zien hoe de lucht regelmatig al zijn details verliest en een witte waas wordt. Dit oogt al gauw niet mooi en doet afbreuk aan de rest van de foto. In de paren hierboven is de eerste foto van de XZ3 en de tweede van de OnePlus 6. De foto’s in volledige resolutie kun je in dit Google Foto’s-album bekijken.
Het derde en laatste punt is de kwaliteit van de camera als het donker wordt. Hierbij spelen een aantal zaken mee. De hoge resolutie van 20 megapixel zorgt ervoor dat er een hoge pixeldichtheid is, waarbij er moeilijker licht kan worden opgevangen. Tel hierbij de relatief lage lensopening van f/2.0 bij op en je hebt geen winnaar bij foto’s in het donker. Er komt veel ruis in voor en al het detail valt weg. Bij de XZ2 merkten we al hetzelfde probleem op. Hier zal Sony dus aan moeten werken om bij de volgende high-end smartphone beter voor de dag te komen.
Ten slotte de selfie-camera, inclusief portretmodus. In de foto’s hierboven kan je een gewone selfie zien, daarna met een wazige achtergrond en ten slotte een vergelijking met een reguliere (gespiegelde) foto van de OnePlus 6. Je ziet dat de portretmodus de nodige moeite heeft om mijn haar goed af te snijden. Ook hier kan de situatie beter worden gemaakt. De gewone selfie heeft wel de nodige scherpte en dynamische range waardoor een gewone goede selfie maken dus geen enkel probleem vormt.
Software
Kijkend naar de software van Sony zelf dan zien we dat Android Pie standaard op het toestel geïnstalleerd is. Het uiterlijk doet hierbij eindelijk een stuk moderner aan dan voorheen het geval was. Sony verandert niet bijzonder veel aan de werking van Android zoals hij is en dat is ook prettig. De meeste mensen zullen hier hun weg snel genoeg vinden.

Voorgeïnstalleerde apps>
Waar Sony wel veel verandert is de hoeveelheid apps die het standaard mee levert. Tijdens het instellen van de telefoon krijg je gelukkig de optie om een boel van deze apps zoals AVG, Amazon of AR Effecten niet te installeren. Toch staan er standaard nog genoeg andere apps op zoals Facebook, Transfer Mobile, Netflix, Muziek of Album op. Bij de review van de XZ2 merkten we dit ook al op als minpunt en dat is bij de XZ3 daarom niet anders.
Extra functies software
Aan de gebogen randen van het scherm zijn enkele functies verbonden, genaamd Side Sense. Als je met je vinger over de zijkant veegt komt er een pop-up met je vaakst gebruikte apps en kan je hier snel heen navigeren.

Swipe je van je onderen naar boven dan zul je teruggaan naar het vorige scherm. In theorie prima ideeën, in de praktijk heb ik het na enkele dagen uitgeschakeld. Dit komt door twee redenen. De eerste is dat ik Side Sense maar met heel veel moeite tevoorschijn kreeg, wat ik ook probeerde of instelde. De tweede reden is als het me al lukte het dan veelal per ongeluk was en ik gewoon m’n duim op de zijkant van de telefoon liet rusten, zoals ik heel vaak doe. Het kan zijn dat je Side Sense helemaal fantastisch vind, maar ik kon er helaas geen vrienden mee worden.
Een andere toevoeging is Dynamisch trillen. Hierbij krijg je, naast de volume pop-up, de mogelijkheid om de extra sterke vibratiemotor mee te laten trillen tijdens het kijken van filmpjes of luisteren van muziek. Hierbij worden bastonen versterkt door de telefoon te laten trillen, zo is het idee. De sterke trilmotor wordt erg gewaardeerd: het draagt toch net wat meer bij aan de algehele kwaliteit van een telefoon. Dynamisch trillen zelf heb ik na een aantal keren geprobeerd niet vaker gebruikt aangezien het niet echt bijdroeg aan de ervaring. Het lijkt me nuttiger tijdens een (race)game zoals Asphalt 9 waarbij je toestel trilt als je over bepaalde delen heen rijdt, maar dat is een stuk moeilijker te implementeren.

Wat wel prettig is, is dat Sony je veel keuzes geeft. Je bent niet verplicht Side Sense of Dynamisch trillen te gebruiken. Daarnaast kan je zelf instellen wat er gebeurt als je de powerknop twee keer snel achter elkaar indrukt: het starten van de Google Assistent of de camera. Daarnaast kan je bepalen wat er gebeurt als je de aparte camera-knop indrukt of dat je de volumeknoppen wilt gebruiken om scherp te stellen of een foto af te drukken, et cetera.

Een ietwat merkwaardige maar begrijpelijke keuze is de weergave van je recente apps. Ondanks dat de XZ3 op Android Pie draait word de multitaskweergave in de stijl van Android Oreo weergegeven. Hierdoor kan je wel makkelijker meer van je recente apps zien, dus het is zeker geen slechte keuze. De nieuwe gestures in Pie zijn ook weggelaten: in plaats hiervan moet je gewoon de drie traditionele navigatieknoppen gebruiken.
Updatebeleid
Sony is redelijk serieus met updates en dat is fijn om te weten. Zelf geeft de fabrikant aan dat het twee jaar lang versie- en veiligheidsupdates geeft op het moment van uitbrengen van een toestel, waarbij het zelf bepaalt wanneer het een veiligheidsupdates uitrolt. Hier is nog wel wat verbetering mogelijk, aangezien je dus nu niet concreet weet waar je aan toe bent. Een compleet statement van Sony over het updatebeleid kan je in dit artikel lezen.
Extra mogelijkheden
De Sony Xperia XZ3 beschikt standaard over dual-sim, waarbij je twee simkaarten in het toestel kan plaatsen. Je kan er ook voor kiezen het interne geheugen van 64GB uit te breiden met een micro SD-kaartje, waarbij één simkaartslot verloren gaat.
Conclusie
De Sony Xperia XZ3 is een solide smartphone met een goed scherm, fijne speakers en een goede trilmotor. Ook de software gebaseerd op Android Pie en de grip op de achterkant dragen bij aan een positieve ervaring. Toch lijkt de basis voor een goede smartphone hier en daar vergeten te zijn. De vingerafdrukscanner zit vervelend laag, de camera presteert niet naar behoren voor een smartphone van 799 euro en de knoppen zijn wiebelig.
Mocht je de XZ3 hebben kunnen scoren tijdens de pre-order actie waarbij je de Sony WH-1000XM3 ter waarde van 379 euro erbij krijgt, dan had je aan de XZ3 een prima deal. Voor de andere mensen die veel waarde hechten aan een consistente en goede camera-ervaring of een beter geplaatste vingerafdrukscanner, dan kan je kijken naar diverse vlaggenschepen die eerder dit jaar zijn gelanceerd en flink in prijs zijn gedaald. Denk aan de Samsung Galaxy S9(+), LG G7 ThinQ, Huawei P20 of de OnePlus 6.
Positieve punten
+ Mooi scherm
+ Goede trilmotor
+ Goede speakers
+ Fijne software
+ Grip op glazen achterkant
Negatieve punten
– Camera, zeker in het donker
– Plaatsing vingerafdrukscanner
– Knoppen zijn wiebelig
– Bloatware
– Edge Sense werkt niet accuraat genoeg
Sony Xperia XZ3 kopen
De Sony Xperia XZ3 is vanaf nu te koop voor een adviesprijs van 799 euro. Dit kan in vier kleuren: Black, White Silver, Forest Green en Bordeaux Red. Je kan de XZ3 onder andere bij Coolblue, Belsimpel, Mobiel.nl en de MediaMarkt verkrijgen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten