Stievie bestaat al lang

Lees verder na de advertentie.
In 2013 werd Stievie gelanceerd om live of uitgesteld tv te kunnen kijken naar 10 Vlaamse zenders op je smartphone of tablet. Voor 9,99 euro per maand kreeg je toegang tot de zenders van de VRT (één, Canvas/Ketnet, OP12), VMMa (vtm, 2BE, Vitaya, Kzoom, JIM) en SBS (Vier, Vijf).
Anderhalf jaar later werd Stievie Free gelanceerd door Medialaan en kon iedereen de app gebruiken om naar de zenders VTM, Vitaya, Q2, CAZ, VTM Kids Jr, VTM Kids en QMusic te kijken, live of uitgesteld. Met de lancering van de gratis app werd de betalende versie op pauze gezet. De huidige abonnees konden er wel nog gebruik van maken, maar Medialaan liet geen nieuwe abonnees toe. Met de lancering van de gratis Stievie-versie werd het uitgesteld kijken van ‘36 uur in het verleden’ geupgrade naar ‘zes dagen in het verleden’. Ook werden er niet-doorspoelbare reclameblokken toegevoegd, om ook de gratis app rendabel te maken. Ondertussen heeft Medialaan een nieuwe gratis streamingdienst gelanceerd, die nog meer biedt voor de kijker: VTM GO.
In de zomer van 2017 werd dan eindelijk de nieuwe versie van de betalende Stievie-app gelanceerd onder de naam: Stievie Premium. Het kreeg veel kritiek te verduren omwille van een paar zwakke, maar wel cruciale punten. Anderhalf jaar later hebben wij de dienst uitgebreid getest en we moeten helaas concluderen dat de veeleisende kijker best teleurgesteld zal zijn.
Stievie Premium – aanbod
Zenders
Stievie Premium is de betalende dienst van Stievie Free, die je toegang geeft tot 18 zenders in de plaats van de 7 zenders van Medialaan. Voor 9,99 euro per maand krijg je toegang tot de zenders: één, Ketnet, Canvas, VTM, Vier, Q2, VTM Kids Jr, VTM Kids, QMusic, Vijf, Vitaya, Zes, CAZ, TLC, Discovery Channel, National Geographic, National Geographic Wild en Eurosport.
Live en uitgesteld kijken
Alle zenders kan je live kijken, maar ook uitgesteld tot zes dagen terug. Helaas hebben we geconstateerd dat niet alle programma’s uitgesteld te bekijken zijn, zoals Friends en E.R. op Vier en Vijf, maar ook op de eigen zender Q2 kun je bijvoorbeeld de Simpsons niet herbekijken. Blijkbaar zou Medialaan niet over de rechten beschikken om alle programma’s beschikbaar te maken om uitgesteld te kijken. Live is er trouwens geen probleem, dan kan je gewoon alles bekijken wat je zou kijken via je kabelabonnement.
Moest iets niet meer beschikbaar zijn, geen nood: veel van deze content is gratis te bekijken via de website van de zender, voor soms een langere tijd dan de zes dagen die Stievie aanbiedt. Zo kan ik bijvoorbeeld op de website van Vier de eerste 10 afleveringen van ‘De Dag’ nog bekijken.
Hoewel je Stievie Premium ook in het buitenland kan gebruiken, hebben ze ook hier niet de rechten om alle programma’s in het buitenland beschikbaar te maken.
Programma’s opnemen
Een verschil met de gratis dienst: met Stievie Premium kun je programma’s opnemen, die je daarna zonder internetverbinding kunt bekijken. Het programma wordt opgeslagen op je telefoon of tablet en blijft daar opgeslagen, tot je ze verwijderd of tot je je abonnement stop zet.
Wil je dus een programma op een later moment bekijken waarvoor Medialaan de rechten niet heeft om ze uitgesteld aan te bieden, dan kan je deze wel opnemen. Wil je ook kunnen opnemen via je mobiele internetverbinding? Dan moet je even in de instellingen duiken om die optie aan te zetten.
Ik vind het trouwens ook bizar dat je enkel programma’s in de toekomst kunt opnemen, terwijl de content wel beschikbaar blijft tot zes dagen na uitzending. Heb je een programma gemist? Jammer, je zal deze niet meer offline, op de trein bijvoorbeeld, kunnen bekijken. Mij zou het veel logischer lijken als je net zoals bij Netflix een aflevering of programma kunt downloaden zolang het beschikbaar is.
Betalen om reclame te kijken
Gratis diensten tonen reclame om toch inkomsten te genereren, zodat de dienst kan blijven bestaan. Vaak hebben die diensten dan ook een betalende versie, die meestal krak hetzelfde is, alleen toont het dan geen reclame meer.
Stievie werkt ook ongeveer zo: Stievie is een gratis VOD dienst die niet-doorspoelbare reclame toont. Dat is opzich niet zo heel erg, we beseffen dat we gratis kijken en de dienst niet zou bestaan als er geen reclame inkomsten zijn. Er is ook een versie waar je voor moet betalen: Stievie Premium. En nu wordt het vreemd, want ze krijgen maandelijks 10 euro als abonnementskost van de gebruiker en toch wordt die gebruiker bestookt met niet-doorspoelbare reclameblokken.
Medialaan krijgt geld van de abonnementskosten EN voor alle reclame die de gebruikers te zien krijgen. Ik begrijp dat niet. Je betaalt 10 euro en dan ben je nog steeds verplicht om vervelende reclame te kijken. Waarom? Waar zit de logica? Kijk naar ‘TV Replay’ van Proximus of ‘Terugkijk TV’ van Telenet, je betaalt voor die dienst, dus je kan de reclame doorspoelen. Of kijk naar Netflix: je betaalt voor de dienst, dus er is geen reclame.
Gelukkig is deze niet-doorspoelbare reclame enkel op de zenders van Medialaan (VTM, Vitaya, Q2, CAZ, VTM Kids Jr, VTM Kids en QMusic). Alle andere zenders zijn vrij van de niet-doorspoelbare reclameblokken, dus kan je daar wel de reclame doorspoelen als je uitgesteld kijkt. Als je live bent aan het kijken, kan je sowieso niet doorspoelen, het is geen Netflix.
Bij de Vlaamse concurrent VRT NU komen we die niet-doorspoelbare reclameblokken trouwens ook niet tegen en deze dienst is volledig gratis.
Beeldkwaliteit is ondermaats
In een wereld waar we TV in HD-resolutie (720p) kijken, Netflix in Full HD (1080p) en YouTube in 4K (2160p), verwachten we niets minder dan HD-resolutie bij elke video-dienst. De meesten van ons verwachten zelfs minstens Full HD, want zo goed als elk scherm dat we gebruiken heeft minstens een resolutie van 1080p. Zelfs de meeste budget smartphones beschikken over een Full HD-scherm.
Helaas biedt Stievie dit niet aan. Ongeacht of je de gratis versie gebruikt of Stievie Premium hebt, je zal genoegen moeten nemen met wat zij omschrijven als SD-kwaliteit. SD staat voor Standard Definition en is dus minder scherp dan High Definition. Hoe lager je resolutie, hoe meer blokjes je kan tellen. De maximum resolutie is 940 x 540 pixels, maar de resolutie hangt ook af van je internetverbinding. Als deze ideaal is kijk je dus in 540p, maar als je internetverbinding niet optimaal is zal de resolutie lager zijn zodat je toch nog kunt kijken.
540p op een klein scherm, zoals onze smartphone, is doenbaar, maar zeker niet schitterend. Het wordt nog erger wanneer je Stievie op je laptop gaat gebruiken en al helemaal als je Stievie via je Chromecast gaat afspelen op je televisie. Ik heb uiteraard Stievie vaak gecast naar mijn televisie en als je niet te kritisch bent, kan je gerust tv kijken. Ik heb echter altijd de neiging om het programma te herstarten, omdat ik denk dat die nog niet goed geladen is (zoals je met streaming-diensten soms hebt). Helaas is dat dus niet het geval en blijf je met de lage resolutie zitten. Als je net daarvoor of net daarna YouTube of Netflix kijkt, dan valt de magere resolutie eens zo hard op.
Stievie verbruikt volgens Medialaan zo’n 700 megabyte per uur. Op een mobiele verbinding tikt dit dus wel aan, maar dat zou geen excuus mogen zijn om zo’n lage resolutie aan te bieden. Doe zoals YouTube en geef de gebruiker een knop waar de gebruiker de resolutie mee kan instellen. Zo ligt het in de handen van de gebruiker of ze in hoge kwaliteit kijken en dan meer verbruiken of niet.
Algemene werking
Tenslotte wil ik het nog kort hebben over de algemene werking van de app. Overgaan tot het live kijken van een zender gaat snel, maar als je bijvoorbeeld wil weten over wat een film of programma gaat als het al bezig is, moet je het opzetten en dan op de naam van de film/programma drukken. Wil je dan kijken waar die andere film of programma over gaat? Dan moet je dus van kanaal wisselen en daar opnieuw op de naam drukken. Dat gaat wat traag en het zijn overbodige stappen, best vervelend dus. Is een film of programma nog niet bezig, dan kan je heel gemakkelijk in de TV-gids zien over wat het gaat. Waarom kan dat niet als het al bezig is?!
Tijdens het kijken, zowel live als uitgesteld, gaat pauzeren, terugspoelen en doorspoelen heel vlot. Dat geldt ook tijdens het casten van Stievie. Het duurt echter wel wat lang eer je Stievie op je TV hebt gecast, ook het wisselen tussen zenders zou iets sneller mogen gaan. Ter vergelijking: het casten van Netflix en VRT NU gaan behoorlijk sneller.
Conclusie
Stievie Premium is een VOD (Video On Demand) dienst die de internetgeneratie moet aanspreken om hun kabelabonnement op te zeggen, maar toch nog Vlaamse televisie willen kijken. Dat fonemeen heet cord cutting. Die generatie is echter veel beter gewoon dan Medialaan lijkt te beseffen. Full HD beeldkwaliteit zonder reclame is wat deze generatie kent van Netflix, Twitch en YouTube en dat moeten ze inruilen voor niet-doorspoelbare reclameblokken en SD-beeldkwaliteit.
Eind 2017 zei Stievie al dat ze werkten aan een opt-out voor reclameblokken en dat het werkte aan een betere beeldkwaliteit. We zijn nu begin 2019, anderhalf jaar verder, en we constateren dus dat dit er nog steeds niet is. Wil Medialaan echt de internetgeneratie aanspreken en in het algemeen meer Stievie-gebruikers, dan zal het deze twee punten toch snel moeten aanpakken. Het zal de Video On Demand-dienst enorm verbeteren en dat zou de abonnementsprijs veel meer rechtvaardigen.
Ben je geen veeleisende kijker, dan is Stievie Premium vast iets voor jou. Reclameblokken zijn enkel niet-doorspoelbaar op de zenders van Medialaan en als je live kijkt is de ervaring net hetzelfde als wanneer je tv kijkt via een kabelabonnement. De beeldkwaliteit is wel wat minder dan wanneer die uit je decoder zou komen, maar zeker nog doenbaar.
Vergelijk je Stievie Premium met Netflix dan zou ik het ten zeerste afraden. Netflix werkt sneller, toont geen reclame en de beeldkwaliteit is superieur.
Vergelijk je Stievie Premium echter met je standaard kabelabonnement, dan kom je met Stievie goedkoper uit, mits je genoegen kunt nemen met de mindere beeldkwaliteit.
Positieve punten
+ Opnemen en offline bekijken
+ Goedkoper Vlaamse televisie (uitgesteld) kijken
+ App werkt vlot
Negatieve punten
– Niet-doorspoelbare reclameblokken op zenders van Medialaan
– SD-beeldkwaliteit
– Niet alle programma’s zijn uitgesteld te bekijken
– Meeste programma’s zijn via de website van de zenders gratis te bekijken
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten