TCL heeft met twee nieuwe telefoons voet aan wal gezet in Nederland en België. Het gaat om de TCL 20 5G en de TCL 20 SE uit het budget- en midrange segment en ik heb de TCL 20 5G geruime tijd mogen testen. In deze review kom je erachter wat deze telefoon van 299 euro allemaal in huis heeft.

Lees verder na de advertentie.
TCL 20 5G: de pluspunten
1. Prima prestaties
De TCL 20 5G draait op de Qualcomm Snapdragon 690 en beschikt verder over 6 GB werkgeheugen en 256 GB. In het dagelijks gebruik heb ik hier meer dan voldoende aan gehad en me gelukkig niet hoeven ergeren aan vertragingen tijdens het browsen en wisselen tussen apps. Bij het spelen van grafisch zware games kun je overigens wel wat hinder ondervinden van lag.

2. Klaar voor het 5G-netwerk
De TCL 20 5G is, zoals de naam al zegt, een 5G-smartphone en dat komt door de hierboven genoemde Qualcomm Snapdragon 690 5G-chipset. Je bent dus met de TCL 20 5G klaar voor het 5G-netwerk, dat hogere snelheden biedt. Je kan er overigens nu nog niet optimaal van profiteren. In 2022 vindt pas de tweede 5G-frequentieveiling plaats. Pas na deze veiling kan iedereen volledig gebruik maken van supersnel mobiel internet dat dit nieuwe netwerk belooft.
3. Fijne software
En met fijne software bedoelen we bij Androidworld, software met weinig aanpassingen van de fabrikant. De TCL 20 5G draait op Android 10 met daarbovenop TCL’s eigen TCL UI. TCL UI lijkt heel erg op standaard Android, met wat kleine aanpassingen in de instellingen. Leuke details zijn de animaties die je ziet als je de galerij-app sluit (bewegend app-icoon) en ook de caloriedetectie in de camera-app zie je niet vaak. Nog een detail dat ik niet eerder ben tegengekomen is het kunnen vegen tussen verschillende mapjes op het startscherm. Dit lijkt veel op het navigeren tussen apps in het recente apps-menu en is superhandig.

Vegen tussen verschillende mapjes op het startscherm
Verder kiest TCL voor de telefoon-app, berichten-app en agenda-app van Google. Op dit gebied kom je dus geen dubbele apps tegen. TCL levert daarnaast wel een aantal eigen apps zoals een bestandsbeheerder, galerij-app, rekenmachine, recorder-app, kompas en weer-app. Er zijn ook wat tools zoals Smart Manager en Telefoon overzetten. Over het algemeen zijn dit wel nuttige apps en een aantal heb ik ook wel gebruikt. Vooral de TCL+-app kan van pas komen, want deze uitleg over de telefoon al is dit wel in het Engels. Naast de eigen apps komen Booking.com, OfficeSuite, Netflix en Microsoft Nieuws standaard mee.
Wat me wel opvalt is dat het uiterlijk van de TCL-apps onderling behoorlijk van elkaar verschillen. Denk aan de indeling en het design van alle onderdelen van een app, zoals het zijmenu en de navigatiebalk. Dit komt de consistentie niet ten goede en daardoor voelt TCL UI voor mij minder vertrouwd aan.




Verschillende TCL-apps
4. Lange accuduur
De TCL 20 5G heeft een 4500 mAh accu die wordt opgeladen via de usb c-aansluiting aan de onderzijde. Gelukkig is het niet nodig om aan het eind van de dag de telefoon te moeten opladen, want tussen 22.00 en 23.00 uur had ik bijna altijd nog ongeveer 20% aan accuduur over. Het is mogelijk om meer uit de accu te halen maar daarvoor moet je wel wat instellingen aanpassen, zie punt 2 van de minpunten.
Als ‘ie eenmaal leeg is kun je de TCL helaas niet zo snel opladen. De telefoon komt namelijk met een 18 watt oplader en dat is zeker niet de snelste in zijn soort.

5. Goede hoofdcamera
De hoofdcamera op de TCL 20 5G is een prima camera om je dagelijkse kiekjes te maken. De details worden scherp weergegeven, en kleuren zijn natuurgetrouw. Je kan kiezen uit 48 megapixels en 12 megapixels. Standaard staat de laatste ingesteld waarbij je filters en HDR kunt gebruiken om de foto’s aan te passen. De hogere resolutie heeft die opties niet. Er is ook nog een supernacht- en pro-modus en onder de knop Meer vind je andere mogelijkheden zoals Panorama en Lichtspoor. De groothoekcamera op de telefoon geeft iets minder natuurgetrouwe kleuren weer maar daarentegen zijn de vervormingen aan de randen minimaal.

- 48 MP hoofdcamera (f/1.8 en EIS)
- 8 MP groothoekcamera, 119 graden (f/2.3)
- 2 MP macrocamera (f/2.4)
- 8 MP selfiecamera (f/2.0)

Foto gemaakt met de 48 MP hoofdcamera


Foto’s gemaakt met de 12 MP hoofdcamera

Foto gemaakt met de 8 MP groothoekcamera
TCL 20 5G: de minpunten
1. Geen hoge verversingssnelheid
De telefoons in het middensegment komen tegenwoordig al met schermen met een hoge verversingssnelheid (zie ook de alternatieven onderaan deze review). Dat zag je voorheen alleen bij de high-end smartphones. Standaard hebben telefoons een verversingssnelheid van 60 Hz. Dat betekent dat het beeldscherm 60 keer per seconde ververst wordt. Bij 90 Hz- of 120 Hz-scherm wordt deze verversingssnelheid verhoogd naar 90 keer of verdubbeld naar 120 keer per seconde. Een hogere verversingssnelheid zorgt voor minder haperingen omdat de beelden vloeiender worden weergegeven.
De TCL 20 5G komt nog met een scherm met de standaard verversingssnelheid van 60 Hz. Dat scherm is overigens erg helder en goed afleesbaar, maar je merkt wel dat het scrollen wat net wat minder soepel gaat dan bij andere telefoons met een 90 Hz- of 120 Hz-scherm.

2. Batterijbesparing
Veel fabrikanten, zoals Samsung, Xiaomi en Huawei voegen batterijbesparing toe aan hun telefoons. Dat zorgt ervoor dat achtergrondprocessen agressief worden afgebroken. Hierdoor wordt de accuduur verlengd en dat is wat veel telefoongebruikers graag willen zien. Er is wel een groot nadeel, meldingen komen te laat of helemaal niet binnen. En dat is nu precies wat ik een aantal keren heb meegemaakt. Meldingen van Marktplaats kwamen niet binnen waardoor ik een deal niet heb kunnen sluiten, en ook de meldingen van onze eigen AW Reader kwamen niet tevoorschijn.
Na wat zoeken in de instellingen kwam ik twee boosdoeners tegen: Accu en Autostart. Je vindt deze twee opties bij Instellingen > Smart Manager. Autostart zorgt er dus voor dat achtergrondprocessen worden afgebroken en je zal al je apps één voor één moeten aanvinken om automatisch starten toe te staan. Onder het kopje Accu > Accudetails > Accuoptimalisatie geef je eveneens één voor één aan welke apps geoptimaliseerd moeten worden voor een betere accuduur.

Beide opties staan standaard aan en zorgen voor een lekker lange accuduur van wel 2 dagen. Wil je liever niet al je meldingen missen? Dan is het raadzaam om je apps uit te sluiten van de batterijbesparing zoals hierboven besproken.
3. Portretcamera
De TCL 20 5G kan net als alle andere telefoons portretfoto’s maken. Met dit effect kun je scherptediepte toevoegen aan foto’s. Hierdoor is op de foto het object op de voorgrond scherp en de achtergrond wazig. Alleen zie je nauwelijks verschil tussen een portretfoto en een gewone foto.

Foto gemaakt met de portretcamera

Foto gemaakt met de hoofdcamera
3. Nog maar één Android-update
TCL brengt de 20 5G uit met Android 10, terwijl de 20 SE al wel met Android 11 uit de doos wordt geleverd. Elk TCL-toestel ontvangt ten minste één Android-upgrade en daarnaast twee jaar lang aan beveiligingspatches. Daarmee blijft de TCL 20 5G zitten op Android 11, terwijl de TCL 20 SE nog wel naar Android 12 geüpdatet zal worden. De concurrentie doet het op dit vlak wel wat beter. TCL 20 5G-eigenaren kunnen de Android 11-update eind april verwachten.

Conclusie
De TCL 20 5G is met zijn adviesprijs van 299 euro een zeer interessante telefoon voor degenen die op zoek zijn naar een mooie telefoon, die goed presteert en een goede accuduur heeft, maar daar niet al te veel voor willen neerleggen. Je kan ruim anderhalve dag met de TCL 20 5G vooruit zonder bij te hoeven laden, al zal je dan wel wat meldingen van apps moeten missen. De telefoon reageert bij normaal gebruik erg snel en dat komt onder andere door de processor die ook met 5G-ondersteuning komt. Verder presteren bijna alle camera’s voor dit prijskaartje naar behoren, alleen de portretcamera maakt weinig verschil. Het scherm presteert ook prima al heeft het geen hoge verversingssnelheid, een optie die de meeste andere telefoons in dit prijssegment al wel hebben.
De TCL 20 5G draait op Android 10 met TCL UI. TCL’s eigen schil ziet er modern uit, en wijkt weinig af van standaard Android. Daarnaast zijn er veel Google-apps op de telefoon te vinden, en een aantal eigen apps die voor de meeste mensen uitkomst bieden. TCL-telefoons krijgen één versie-update en je zal met deze telefoon dus blijven hangen op Android 11 en dat is jammer. Google brengt dit jaar namelijk Android 12 uit, en ik had graag gezien dat de TCL 20 nog een update naar deze versie kreeg.
Al met al is de TCL 20 5G met zijn 299 euro een echte prijsvechter en voor dat bedrag krijg je veel waar voor je geld. Wel is er in dit prijssegment erg veel concurrentie en aangezien TCL als merk nog niet zo bekend is, zijn er nog wel wat stappen te zetten. Toch verwelkom ik deze nieuwe speler op onze markt met open armen en kijk ik uit wat TCL in de toekomst nog zal brengen.
Voor wie is de TCL 20 5G bestemd?
- Voor degenen die een snelle telefoon met een mooi scherm en een lange accuduur willen hebben
- Voor degenen die af en toe een foto op Instagram of Twitter plaatsen en daarvoor niet de beste camera’s nodig hebben
- Voor degenen die een telefoon met een goede prijs-kwaliteitverhouding zoeken

Alternatieven voorde TCL 20 5G
- Moto G 5G Plus – vanaf 285 euro
- Nokia X10 – 309 euro
- OnePlus Nord N10 5G – vanaf 289 euro
- Realme X50 5G – vanaf 279 euro
- Samsung Galaxy A32 – vanaf 268 euro
- – vanaf 279 euro

TCL 20 5G kopen
De TCL 20 5G is beschikbaar als pre-order. Als je de TCL 20 5G bestelt, krijg je de TCL Moveaudio S200 headset ter waarde van 79,95 euro cadeau.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten