TicWatch C2

Lees verder na de advertentie.
TicWatch is een merk van het Chinese Mobvoi dat onder meer bekend staat omwille van spraakherkenningssoftware. Het bedrijf was één van de grootste fabrikanten van smartwatches in China toen het de eerste TicWatch lanceerde die draaide op een besturingssysteem dat op Android gebaseerd is, en later werkte het bedrijf ook samen met Google om Wear OS in het land te introduceren.
Ondertussen draaien alle nieuwe horloges op Wear OS, ook de TicWatch C2 (209 euro) die behoort tot het middensegment van het merk. De smartwatch wil voor relatief weinig geld veel functionaliteiten in het horloge stoppen. De TicWatch C2 bevindt zich onder de duurdere TicWatch Pro (268) die nog meer een totaal pakket vormt en twee schermen gebruikt.
Specificaties
Afmetingen: 42,8 X 12,7 mm
Scherm: 1,39 inch AMOLED
Processor: Snapdragon Wear 2100
RAM: 512 MB werkgeheugen
Opslag: 4 GB
Batterij/Accu: 400 mAh
Softwareversie: Wear OS 2.6
Extra: hartslagmeter, accelerometer, gyroscoop, gps, IP68 water- en stofbestendig

Behuizing en design
De TicWatch C2 is gemaakt van roestvrij staal en de behuizing geeft meteen een erg solide gevoel. Na een paar weken van gebruik merk ik weinig – om maar niet te zeggen geen – krasjes op. Minder duurzaam voelt de onderkant van het horloge aan dat jammer genoeg gemaakt is van plastic. Toegegeven, niemand ziet de onderkant van je horloge, maar het heeft je als gebruiker verder een minder premium gevoel. Je vindt onderaan meteen ook de hartslagmeter samen met de aansluiting voor de oplader. Wat de TicWatch C2 niet heeft is een ingebouwde speaker om bijvoorbeeld telefoongesprekken te voeren.

De C2 is beschikbaar in drie kleuren: zwart, grijs en roze-goud. Het horloge heeft twee knoppen aan de rechterkant en een stevige gebogen metalen rand. Elke kleur van horloge komt maar met slechts één mogelijke kleur van lederen band en een metalen variant is niet beschikbaar. Gelukkig heeft Mobvoi het erg eenvoudig gemaakt om zelf een andere 20 mm horlogeband te gebruiken zodat je zelf met een band naar voorkeur aan de slag kan.
Dat laatste is zeker een goed idee, want ik was ook nog eens erg teleurgesteld door de kwaliteit van de meegeleverde lederen horlogeband. Na slechts enkele weken van gebruik merkte ik al schade op het bandje. Ik begrijp dat de TicWatch C2 een vrij voordelig horloge is voor de functionaliteiten die het brengt, maar ik had toch een betere kwaliteit van de materialen verwacht.

Leuk is wel dat de C2 een IP68-certificering heeft. Dat wil zeggen dat hij stofbestendig is en ook gedurende een halfuur tot anderhalve meter onderwater overleeft. Op die manier wordt het horloge een stuk interessanter voor sportief gebruik. Al moet je het horloge dus niet meenemen voor een zwemsessie, want daar is hij niet voor bedoeld. De TicWatch C2 blijft in de eerste plaats een lifestylehorloge
Het design van het horloge is ook niet bijzonder origineel, zonder tweede scherm, een draaibare rand of andere toeters en bellen. Het horloge lijkt erg sterk op de Huawei Watch uit 2015, maar dan met minder kwalitatieve materialen.
Scherm en bediening
Dit slimme horloge komt met een AMOLED-touchscreen met een resolutie van 360 bij 360 en een schermgrootte van 1,9 inch. Het scherm is zeker niet het mooiste dat ik al heb gezien, want de lage resolutie is best opvallend, maar het is op zich prima gezien de prijs van het horloge. Minder positief vind ik dat het scherm lichtjes knippert. Met het blote oog is dat net zichtbaar, zeker als je een witte watchface instelt.
Verder het is het paneel helder genoeg maar in sterk zonlicht is de hoogste helderheidsstand ook geen overbodige luxe. Hierdoor voelt een lichtsensor die het omgevingslicht meet en zo de helderheid aanpast aan als een gemis. Zo’n sensor zou ook een positief effect kunnen hebben op de accuduur van de smartwatch.

Het horloge heeft een extra knop naast het scherm en die vormt een meerwaarde. Er is geen fancy scrollende kroon aanwezig, maar wel een klassieke powerknop die je ook doorheen je apps laat bladeren of de Google Assistent oproept. De tweede knop kan je zelf programmeren en zo kan je razendsnel je meestgebruikte app lanceren. Gebruik je je horloge bijvoorbeeld de hele dag door om je muziek te bedienen, dan kan je in geen tijd de splinternieuwe Wear OS-app van Spotify laten verschijnen.
Prestaties en accuduur
De TicWatch C2 is een horloge uit het middensegment en pakt dan ook niet uit met de strafste prestaties. het gebruikt de oudere Snapdragon Wear 2100-chipset van Qualcomm in plaats van de nieuwste Snapdragon Wear 3100-processor die vorig jaar is gelanceerd. verder heeft het horloge 512 MB RAM en 4 GB RAM.
De Wear 2100 brengt voldoende qua prestaties, al kan ik niet zeggen dat Wear OS stabieler presteert dan Android, verre van. Regelmatig kreeg ik haperingen te verduren, meer dan ik bij andere slimme horloges gewend ben. Hopelijk rekenen toekomstige software-updates daar in de toekomst mee af. Wat je wel misloopt, is de extra energiezuinigheid die de Wear 3100 brengt met zijn co-processor en ambient mode.

En die extra zuinigheid van de accu had ook erg welkom geweest, want meer nog dan bij een smartphone is het accu bij een Wear OS-horloge een probleem. Samsung en sinds kort ook Huawei slaan elk hun eigen weg in wat besturingssystemen voor slimme horloges betreft en dat loont voor batterijprestaties. Al moet de Watch GT van Huawei wel duidelijk inboeten wat functionaliteit betreft.
Als je de TicWatch C2 met zijn 400 mAh batterij intensief gebruikt dan kom je er een dag mee toe en anders haal je makkelijk anderhalve dag zoals Mobvoi adverteert. Vergeleken met de drie volle dagen die de Galaxy Watch haalt die op Tizen draait, voelt anderhalve dag nog steeds erg mager aan. Opladen kan via een erg handige magnetische oplader die je gemakkelijk met het horloge verbindt. Het laden voelt ook vrij snel aan.
Software
Wear OS
Google maakt de laatste maanden een boeltje van de updates voor Wear OS, zijn besturingssysteem voor smartwatches, want enerzijds zijn er de versienummerupdates die rechtstreeks van 2.3 naar 2.6 gingen zonder nieuwe features te introduceren. Anderzijds heb je ook nog de H-update die daar los van staat tal van vernieuwingen brengt zoals apps die op de achtergrond in stand-by geopend blijven.

Alle gekke updatenamen nu even aan de kant, want verder is het wel een voordeel dat dit horloge op Wear OS draait, omdat het horloge de meeste functionaliteiten naar een smartwatch brengt. Het OS ondersteunt de meeste apps en wordt regelmatig geüpdatet. Of je nu je voedselinname wil tracken met Lifesum, met een fitness-app naar keuze aan de slag wil, gewoon vlot door je muziek wil bladeren via Spotify of snel een bericht wil beantwoorden, je kan het allemaal met je horloge.
De TicWatch C2 is ook al helemaal klaar voor de langverwachte komst van Google Pay in Nederland, want het horloge is uitgerust met een NFC-chip. van zodra de dienst dus bij ons wordt gelanceerd zal je dus contactloos met je horloge betalingen kunnen uitvoeren zonder dat je je telefoon of bankkaart hoeft boven te halen.
Meegeleverde apps en watchfaces
De TicWatch komt ook met eigen apps die allemaal sport en gezondheid te maken hebben: TicPulse, TicExcercise, TicHealth en TicRanking. TicPulse laat je manueel je huidige hartslag meten en met TicExercise kan je zelf een activiteit starten. TicHealth brengt dan weer al die informatie samen en toont je hoeveelheid stappen verbrande calorieën. In TicRanking kan je ten slotte zien hoe actief je bent ten opzichte van andere TicWatch-gebruikers, niet mijn favoriet.

Je kan het horloge met je telefoon verbinden via de Wear OS-app en dat verbindingsproces verloopt razendsnel. Via die app kan je ook een aantal instellingen veranderen. Wil je ook met de bovengenoemde apps van Mobvoi aan de slag, dan moet je de Mobvoi-app op je telefoon installeren waar al je activiteit in gebundeld wordt.
De C2 komt ook met een beperkt aantal watchfaces, maar ik was niet meteen erg enthousiast over het design, want ze zien er naar mijn mening stuk voor stuk vrij saai uit. Gelukkig draag je een Wear OS-horloge en kan je in geen tijd met apps als Facer aan de slag om zo meer designs uit te proberen die ook meer functionaliteiten toevoegen.

Een leuke extra is ook de Mobvoi Privacy-app waarin je het ganse privacybeleid van de fabrikant kan doornemen. je kan er ook meteen al je gegevens in één tik mee wissen. Het is erg twijfelachtig dat veel gebruikers ook echt het privacybeleid tot in de puntjes zullen doornemen, maar het is wel knap dat Mobvoi een uitgebreide app maakt die je als gebruiker meer controle geeft over je persoonlijke data die wordt verzameld.
Sport en fitness
Hartslag en gps
Eén van de sterkste punten van dit horloge is de grote hoeveelheid features die je krijgt voor een lage prijs. Je krijgt onder meer een hartslagmeter, NFC-chip en gps bij de TicWatch C2. Ik was ook erg te spreken over de kwaliteit van de features. De hartslagmeter kan de hele tijd tijdens je activiteit blijven meten en de toegewijde gps is een grote meerwaarde voor wie zonder de gps-data van zijn smartphone enkel met zijn horloge op pad wil.

Apps
Ik geen grote fan van de werking en vormgeving van de Mobvoi-app waar al je gezondheidsdata samenkomt, omdat ze je soms meer doet denken aan een winkel waar de laatste producten van het merk in grote bewegende banners worden voorgesteld, dan aan een apps die effectief je gezondheid en fitheid op peil moet houden. Ook de indeling van de interface is weinig intuïtief en alleen Engelstalig. De app kan je activiteit wel exporteren naar andere apps op je telefoon, want ze werkt met Strava, Runkeeper en Google Fit, die veel beter werken.

De smartwatch-apps daarentegen die ik hierboven al bij software had opgesomd, doen het wel stukken beter. TicHealth brengt de data die verzameld wordt in TixExcercise netjes samen in een kleurrijk en handig overzicht. TicExcercise werkt dan weer erg eenvoudig, want je kan activiteiten selecteren uit een reeks mogelijkheden: hardlopen, wandelen, fietsen, freestyle (bedoeld voor fitnessoefeningen) en lopen op een loopband. De TicWatch C2 kan daarmee geen waaier aan activiteiten meten zoals andere horloges of fitnesstrackers dat beweren te kunnen, maar resultaten voelen wel nauwkeurig aan.
Conclusie
De TicWatch C2 is een ruwe diamant, maar dan wel een heel ruwe. In zijn kern is het een erg fijne smartwatch en Mobvoi is er goed in geslaagd om veel functionaliteit in het horloge te pompen voor zijn aantrekkelijke prijs. Op die manier krijg je een mooi totaalpakket met onder meer gps, hartslagmeter en de IP68-waterbestendigheid.
Ik zou daarmee zelfs durven stellen dat het horloge beter presteert als sporthorloge dan als het lifestylehorloge, waar de TicWatch C2 nochtans voor geadverteerd wordt onder meer in de Mobvoi gezondheids/reclame-app. Hij heeft niet het allermooiste scherm, de accuduur is matig en de kwaliteit van de horlogeband is teleurstellend. Hij heeft ook niet de sterkste chipset, en het design en de watchfaces zijn weinig spannend. Als lifestylehorloge is hij in mijn ogen geen partij voor het betere werk van bijvoorbeeld een merk als Fossil.
De TicWatch moet het dus hebben van zijn vele features en sportfunctionaliteiten. Als je hem voor dat laatste wil gebruiken, geef hem dan een mooie rubberen band die tegen een stootje kan. Wil je hem bijvoorbeeld voor een chiquere gelegenheid aandoen, dan staat hij ook in zulke omstandigheden zeker niet mis. Zeker niet als je hem ook een meer kwalitatieve lederen band geeft dan degen die meegeleverd wordt. Ik zie de TicWatch C2 dus vooral als een prima horloge voor sportievelingen die nog nooit een smartwatch hebben gehad en niet al teveel geld willen uitgeven, want je haalt een mooi totaalpakket in huis.
Mag het wat meer zijn en zoek je een echt lifestylehorloge? Kijk dan eens naar de Fossil Q Explorist HR (299 euro), Galaxy Watch (279 euro) of de Skagen Falster (259 euro)

Positieve punten
+ Veel functionaliteiten voor zijn prijs
+ Goed sporthorloge
+ Leuke TicWatch-apps
Negatieve punten
– Slechte kwaliteit van horlogeband
– Verouderde processor
– Geen speaker
TicWatch C2 kopen
De TicWatch C2 is beschikbaar in de kleuren Onyx (zwart), Platinum (grijs) en Rose Gold voor een adviesprijs van 209,99 euro bij onder meer Coolblue en Bol.com.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten