Signify, het voormalige Philips Lighting, nam vorig jaar het assortiment slimme verlichting van WiZ over. WiZ staat bekend als een voordelige oplossing voor slimme verlichting. Door slimme verlichting goedkoper aan te bieden aan de consument, hoopt WiZ zijn Smart lampen toegankelijker te maken. Ik heb gedurende enkele weken de slimme verlichting en bijhorende accessoires van WiZ kunnen testen. Graag vertel ik jou wat de positieve en negatieve punten zijn van deze ‘goedkopere’ slimme verlichting.

Lees verder na de advertentie.
WiZ slimme verlichting: de pluspunten
1. Uitgebreid aanbod
In het pakket dat me werd toegestuurd, zat een lijst met alle slimme verlichting die WiZ verkoopt. Je hebt een heel uitgebreide keuze in verschillende vormen en groottes. Je kan kiezen uit standaard lampen, filament lampen, lightstrips, spots en armaturen, voorzien van gekleurd of wit licht. Daarnaast verkopen ze ook accessoires zoals bewegingssensoren, slimme stekkers en een afstandsbediening om je lampen aan te sturen. Volgens mij heb je met dit assortiment voldoende keuze om goed van start te kunnen gaan met slimme verlichting in je huis.

WiZ A60, WiZ A67, WiZ ST64 Edison
2. Prima kwaliteit
Ik testte de gewone gekleurde lampen A60 (806 Lumen), de iets grotere A67-lamp (1521 Lumen) en de Filament ST64 amber-lamp (640 Lumen). De gekleurde lampen kunnen 16 miljoen kleuren weergeven. De Filament-lampen hebben een instelbare kleurtemperatuur tussen 2000 en 5000 K, dus van koel wit licht tot gezellig warm kaarslicht. Dankzij de amber kleur van het glas kan je de lamp zonder armatuur in je interieur verwerken.

De lichtopbrengst van deze lampen is van prima kwaliteit en de kleuren zijn erg aangenaam om naar te kijken
3. Eenvoudige installatie
Het fijne aan de slimme verlichting van WiZ is dat je enkel de lamp en de app nodig hebt. De verbinding verloopt via ingebouwde wifi in de lamp. Je hebt dus geen bridge nodig, wat wel het geval is bij slimme verlichting van Ikea en Philips Hue. WiZ is zeker niet de enige fabrikant van slimme verlichting, die geen bridge gebruikt. Deze manier van werken zagen we ook al bij slimme verlichting van LIFX. Het nadeel aan deze manier van werken is vaak dat je een account moet maken bij de fabrikant van de verlichting. Dit betekent dan ook dat deze fabrikant kan volgen wat je zoals doet met je slimme verlichting, dus je geeft weer een deel van je privacy op. Bij de slimme verlichting is dit niet het geval. Je hebt zelf de keuze of je een account aanmaakt of de slimme lampen gebruikt zonder account. Je kan dus ‘anoniem’ blijven.
De installatie gaat heel eenvoudig. Je drukt in de app op lamp toevoegen en kiest het wifi-netwerk waarmee de lamp moet verbinden. Je schakelt de lamp uit en schakelt de lamp drie keer snel in. De lamp begint in een blauwe kleur op te lichten waarna je in de app verder gaat met de installatie. De app zal je stap voor stap verder begeleiden en de lamp verder instellen. Zodra dat de wifi-verbinding met de lamp is volbracht, moet je in de app enkel nog aangeven in welke ruimte de lamp zich bevindt.

4. WiZclick
Een fijne functie aan de slimme verlichting van WiZ is WiZclick. Via deze functie kan je jouw ‘normale’ stroomschakelaar iets slimmer maken. In de app kan je per kamer vier favoriete lichtscènes instellen. Klik je met de schakelaar de slimme lamp eenmaal aan, zal de lamp de eerste favoriete lichtscène instellen. Klik je meteen de lamp een twee keer aan, zal de lamp de tweede favoriete lichtscène aannemen. Zo kan je bijvoorbeeld via jouw schakelaar een warme lichtkleur instellen voor tijdens de maaltijd en een andere witte kleur voor als de kinderen hun huiswerk moeten maken. Gebruik je deze functie niet, zal de lamp bij het inschakelen de laatst gebruikte lichtscène aannemen.

5. Spraakbediening via Google Assistent
De smart verlichting van WiZ is te koppelen aan de Google Assistent en toe te voegen aan de Google Home-app. Hierdoor kan je de lampen niet alleen aansturen via WiZ-app, maar ook door spraakcommando’s. Verder kan je de lampen toevoegen aan Google Home en de lampen zo betrekken in de handige routines. Zo kan je bijvoorbeeld alle lampen automatisch laten uitschakelen als je de woning verlaat.

6. Herstel na stroomonderbreking
Als je slimme verlichting alleen via de WiZ-app of spraakbediening wil bedienen, moet de schakelaar van de lamp wel ingeschakeld blijven. Bij een eventuele stroomonderbreking betekent dit wel dat lampen inschakelen. Dit is niet zo erg als je thuis bent, maar stel je voor dat je op vakantie bent en de lampen een hele week blijven branden? Daar zal jouw energieleverancier erg tevreden mee zijn.
Daarom ben ik blij dat er in de WiZ-app een functie is, waarmee je herstel bij stroomonderbreking activeert. Hierdoor zal de lamp gewoon uitschakelen als er weer stroom is na een onderbreking.
7. Slimme functies
Alhoewel dat de slimme WiZ-verlichting budgetvriendelijker is dan bijvoorbeeld Philips Hue, krijg je toch een mooi aanbod van slimme functies binnen de WiZ-app. Je kan elke lamp toewijzen aan een kamer en zo lampen samenvoegen. Elke lamp in een kamer kan je via de app afzonderlijk bedienen en zo de lichtintensiteit of kleur en warmte aanpassen. Voor de kleur en warmte kan je kiezen uit voorgeprogrammeerde instellingen of handmatig naar eigen wens instellen.

Naast deze instellingen kan je ook schema’s, scène en ritmes aanmaken. Zo bepaal je bijvoorbeeld zelf wanneer lampen in- en uitschakelen. Via de ‘ritmes’ kan je de lampen automatiseren met scène-overgangen gedurende de dag. Zo is er het ‘Circadiaan Ritme’ die de belichting van de lampen aanpast aan het ritme van de dag. Zo zal je lamp je ’s morgens wekken en zal deze lamp overdag een productieve kleur aannemen, om ’s avonds te veranderen naar een gezellige warme kleur. Dit is volgens mij een ideale functie voor op kantoor, maar bij mij thuis heb ik liever dat de lampen overdag zijn uitgeschakeld.

Toch zijn er toch enkele slimme functies die ontbreken of die ik liever anders had gezien.
Wiz slimme verlichting: de nadelen
1. Kamergebonden bediening
De meeste slimme functies die in de WiZ-app beschikbaar zijn, worden per kamer ingesteld. Hierdoor kan je bijvoorbeeld geen lichtscènes of schema’s per lamp instellen. Dit heeft toch wel enorme gevolgen naar flexibiliteit toe. Je kan er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat enkel de sfeerverlichting aangaat bij zonsondergang, als je ook nog andere lampen gebruikt in dezelfde ruimte.
2. Accessoires met één groot nadeel
Naast de slimme WiZ-verlichting heb ik ook de afstandsbediening en de bewegingssensor getest. De afstandsbediening heeft een knop voor de verlichting aan en uit te schakelen, een nachtlamp-knop, vier scène-knoppen en een helderheid-knop. Een handig accessoire zodat iedereen in huis je lampen kan bedienen, zonder gebruik te maken van een smartphone.

De slimme verlichting kan je ook automatisch laten inschakelen door de WiZ-bewegingssensor. Deze kan je ergens plaatsen of omhoog hangen. Handig om bijvoorbeeld in een donkere ruimte het licht automatisch in te schakelen als je binnenstapt. Je kan in de app instellen welke actie er moet gebeuren als de sensor beweging opmerkt. Daarnaast stel je in hoe lang het duurt voordat de lampen uitschakelen als er geen beweging is. Zo vermijd je dat het licht uitgaat als je te lang stil zit op het toilet.
Persoonlijk vind ik de bewegingssensor minder gebruiksvriendelijk omdat deze geen rekening houdt met de aanwezige lichtsterke in de ruimte. Ik had deze sensor geïnstalleerd in de hal. De verlichting schakelde automatisch aan zodra ik de hal binnenstapte. Jammer genoeg schakelde de lamp niet alleen ’s avonds aan, maar ook overdag, wat niet de bedoeling is.

Het grootste nadeel aan deze accessoires is dat deze enkel te koppelen zijn aan een ruimte. Je bedient dus alle lampen in die ruimte en je hebt geen mogelijkheid om lampen in een andere ruimte te bedienen. Als je dit wil doen, zal je dus meerdere accessoires nodig hebben of de instellingen in de app moeten aanpassen.

Conclusie
WIZ heeft een heel uitgebreid budget-vriendelijk aanbod van slimme verlichting. De lichtkwaliteit van de lampen is prima en je kan de lampen via de uitgebreide kleurkeuzes aanpassen om verschillende sferen te creëren. De lampen zijn te bedienen via de WiZ-app, de Google Home-app of via spraakcommando’s.
De lampen hebben ook een intern geheugen waarbij je twee scènes kunt opslaan. De lamp onthoudt eveneens de laatst gebruikte scène en zal deze opnieuw activeren bij het inschakelen van de lamp. Hierdoor kan je jouw ‘gewone schakelaar’ gebruiken om deze slimme verlichting te bedienen.
Via de WiZ-app maak je scènes en ritmes zodat de lampen op bepaalde tijdstippen automatisch in- en uitschakelen. Het grootste nadeel aan de WiZ-app is dat lampen moeten worden onderverdeeld in ruimtes. Alle instellingen zoals de scenes, ritmes maar ook het gebruik van accessoires worden aan deze ruimte gekoppeld. Deze beperking zorgt er voor dat scènes niet per lamp kunnen activeren of elke lamp afzonderlijk kunt bedienen met een accessoire.
Ik zou deze slimme verlichting eerder aanraden aan personen die net starten met het gebruiken van slimme verlichting, hun oude schakelaars willen gebruiken en minder bezig zijn met de aanwezige slimme functies. Wil je juist meer flexibiliteit om je slimme verlichting in te stellen? Dan kan je ook kijken naar verlichting van fabrikanten zoals LIFX en Philips Hue.
WiZ slimme verlichting kopen
Een overzicht van alle slimme verlichting van WiZ vind je in dit artikel. De slimme lampen meteen aanschaffen kan onder ander bij Amazon.nl, MediaMarkt en Bol.com.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten