De Xiaomi 12T Pro is een nieuwe high-end smartphone van Xiaomi en valt onder de ‘budget high-end’ T-serie van het bedrijf. Het toestel richt zich met een 200 MP hoofdcamera voornamelijk op fotografie. Met deze 200 MP hoofdcamera biedt Xiaomi namelijk als een van de eerste smartphonefabrikanten een 200 MP camera aan. Maar hoe presteert deze gigantische sensor in de 12T Pro? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.
Xiaomi 12T Pro
Xiaomi kwam begin dit jaar met de high-end 12-serie. De T-serie, die Xiaomi traditiegetrouw rond oktober lanceert, is hierop een goedkoper alternatief. Steevast schuren de toestellen uit de T-serie tegen de high-end smartphones van Xiaomi aan, maar allround zijn de toestellen vaak iets minder goed uitgerust. Op een aantal specifieke vlakken zijn ze echter vaak beter, en de toestellen focussen zich dan ook op een aantal punten. Op deze punten steken ze dan dus zelfs vaak boven de high-end broertjes uit. Met de snelste chipset die er op dit moment in ‘Androidland’ te vinden is én met een 200 MP hoofdcamera moet de Xiaomi 12T Pro op cameragebied en snelheid excelleren. Wij hebben de smartphone uitgebreid kunnen testen, onze bevindingen lees je in deze review.

Specificaties
Xiaomi 12T Pro | |
Afmetingen | 163,1 x 75,9 x 8,6 mm |
Gewicht | 205 gram |
Behuizing | Gorilla Glass 5 (voorkant), glas (achterkant) |
Scherm | 6,67 inch CrystalRes AMOLED, 120 Hz, 900 nits, HDR10+ |
Processor | Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 |
Werkgeheugen | 8 /12 GB |
Opslaggeheugen | 128 / 256 GB |
Camera’s achter | |
Hoofcamera | 200MP, 1/1,22″, OIS, met f/1.69, 2x zoom |
Groothoekcamera | 8 MP met f/2.2, 120 graden |
Derde camera | 2 MP macrocamera met f/2.4 |
Camera’s voor | |
20 MP met f/2.2 | |
Accu | 5.000 mAh, 120W snelladen, oplader in de doos |
Software | Android 12, MIUI 13 |
Kleuren | Zwart, zilver, blauw |
Extra’s | Wifi 6, 5G, Harman Kardon-speakers, vingerafdrukscanner onder het scherm, Dolby Vision |
Adviesprijs | Vanaf 749 euro |
Wat zit er in de doos?
- Xiaomi 12T Pro
- 120W oplader (inclusief kabel)
- Doorzichter siliconen hoesje
- Handleiding
Zware lompe jongen
Zoals hierboven al genoemd richt een T-serie smartphone van Xiaomi zich op een aantal punten, op deze punten blinkt het toestel uit. Het design van de 12T Pro is hier duidelijk geen voorbeeld van. Door de plastic zijkanten van de telefoon voelt het toestel namelijk verre van luxe aan. De matte glazen achterkant kan dit helaas niet verbloemen.
De 12T Pro bevat volgens Xiaomi verder een ‘iconisch ontwerpelement van de gebogen matte achterkant’, wat niets meer inhoudt dan dat de randen van de achterkant van de telefoon gebogen zijn. Volgens Xiaomi moet dit onder andere voor een compact gevoel in de hand zorgen. Door het grote 6,67 inch beeldscherm en het gewicht van ruim 205 gram is hier echter geen sprake van. Het toestel heeft verder door zijn grote 200 MP sensor, die nu eenmaal veel ruimte nodig heeft, niet echt een fijne gewichtsverdeling. Aan de bovenkant is het toestel namelijk topzwaar. Wat tevens jammer is, is dat de 12T Pro officieel niet water- en stofdicht is.

CrystalRes-paneel, meer pixels dan Full HD+
De Xiaomi 12T Pro beschikt over een 6,67 inch AMOLED ‘CrystalRes’-paneel met een verversingssnelheid van 120 Hz. De laatstgenoemde is adaptief, wat inhoudt dat de telefoon kan schakelen tussen meerdere verversingssnelheden. De 12T Pro past de verversingssnelheid dus dynamisch aan op basis van de bekeken inhoud op het toestel. Dit zorgt er enerzijds voor dat het toestel vloeiend aanvoelt, en anderzijds dat de telefoon niet altijd 120 beelden per seconde toont. Dit zal ervoor moeten zorgen dat de batterij het langer volhoudt. Hoe meer hertz, des te meer stroom het namelijk kost.
Als je verder goed hebt gelezen zie je het woord ‘CrystelRes’ staan. Dit houdt in dat het toestel een hogere resolutie heeft dan de tegenwoordig veelal gebruikte smartphonepanelen met een Full HD+ resolutie, 1220p versus 1080p. Zie je dit? Nee. Is het scherm mooi? Jazeker!

Warm snelheidsmonster
Snelheid is één van de twee belangrijkste speerpunten van de Xiaomi 12T Pro. Om dit kracht bij te zetten heeft Xiaomi de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1-chipset in de 12 Pro gestoken. Dit is op dit moment de snelste processor die je in een Android-smartphone kunt vinden. En dit merk je, de Xiaomi 12T Pro is namelijk erg rap. Apps starten razendsnel snel op, pagina’s openen zeer vlot en zware games draaien feilloos op het toestel. Bij echt zware taken kan de 12T Pro wel vrij snel warm worden, dit komt de snelheid en de batterij niet ten goede.
Prima acculaad je op met 120 watt
Zoals we verder merken bij meerdere smartphones die op de 8+ Gen 1-chipset draaien, is dat deze een stuk efficiënter en zuiniger is dan de ‘gewone’ 8 Gen 1. We zien dan ook vaak dat toestellen met de 8+ Gen 1-chip het qua uithoudingsvermogen een stuk langer volhouden. Xiaomi zelf beweert dat de 12T Pro een ”extreem lange batterijduur” zou hebben, en het bedrijf beweert zelfs dat je een schermtijd van 13,5 uur kunt halen. Nu is dit wel erg hoog, en dit is iets wat wij in de verste verte met gemiddeld gebruik ook niet gered hebben. Ga ervan uit dat je één dag, á anderhalve dag met de 12T Pro kunt doen. Hierna moet het toestel echt wel aan de lader.
Nu is dit laatste geen enkel probleem. De accu van de 12T Pro laad je namelijk op met een vermogen van maar liefst 120W. Hiermee is het toestel binnen ongeveer twintig minuten weer geheel opgeladen. Binnen een paar minuten heeft de 12T Pro tevens weer genoeg brandstof om er tegenaan te gaan. Hiermee is en blijft snelladen boven de 65W een heerlijke luxe waarna je het eenmaal gebruikt hebt, geloof me, echt niet meer terug wil.
200 MP hoofdcamera
Het focuspunt van de Xiaomi 12T Pro is zijn 200 MP hoofdcamera. Volgens Xiaomi zou deze camera professionele beelden moeten produceren met snelle scherpstelling, een hoge helderheid en een sterke nachtfotografie. Hieronder leggen we de techniek van de gebruikte sensor kort uit en kijken we naar de resultaten.
- 200 MP hoofdcamera, f/1.69, sensorgrote 1/1.22”
- 8 MP groothoeklens, f/2.2, beeldhoek van 120 graden
- 2 MP macrolens, f/2.4

De techniek achter de 200 MP camera
We leggen hier even kort, en hopelijk eenvoudig, uit hoe de 200 MP camera in de in de Xiaomi 12T Pro werkt. In de 12T Pro gebruikt Xiaomi de Samsung ISOCELL HP 1-sensor. Deze relatief grote sensor van 1/1.22” bevat 200 miljoen pixels met een grote van 0,64 micrometer. De sensor voegt alle informatie uit deze 200 miljoen pixels samen in foto’s van 50 of 12,5 MP, dit heet pixel binning. Verschillende kleine individuele pixels worden dan samengevoegd tot één pixel. Dit moet enerzijds zorgen voor foto’s met veel detail omdat de sensor alle informatie uit de 200 miljoen pixel ‘meeneemt’. Deze pixels zijn echter klein en hierdoor vangen deze weinig licht op, door deze echter samen te voegen zorg je ervoor dat er weer een grote pixel ontstaat die veel licht weet te vangen.
In het geval van de 200 MP HP1-sensor die Samsung vorig jaar september aankondigde worden er vier of zestien pixels samengevoegd. De sensor maakt dus gebruik van een 4×4 of 2×2 pixel binning-technologie. Hiermee is de ISOCELL HP 1-sensor de eerste sensor van Samsung die twee pixel binningmodi heeft. Zoals hierboven al genoemd is de camera van de 12T Pro in staat om foto’s te maken met een resolutie van 12,5 of 50 MP. Je kunt echter ook foto’s maken met de gehele 200 MP, 12,5 MP is echter de standaard. Of een 50 of 200 MP foto zin heeft hangt af van de lichtomstandigheden. Als deze goed zijn kan de sensor detailrijkere foto’s nemen met de 50- of dus zelfs de gehele 200 MP-modus. Bij minder goede lichtomstandigheden gebruikt de sensor echter de 4×4 pixel binning-technologie, om zoveel mogelijk licht te vangen. Allemaal leuk deze theorie, maar hoe doet de camera het in de praktijk?



Vl.n.r. 12,5 MP, 50 MP en 200 MP
Wisselende resultaten
Wisselvallig, dit is het eerste woord dat in mij opkomt als ik de foto’s gemaakt met de hoofdcamera van de 12T Pro moet omschrijven. Enerzijds zie je waartoe de sensor in staat is, soms zijn foto’s gewoon ‘spot on’. Het detail in de foto’s is dan erg hoog, de kleuren zijn mooi en het bokeh-effect -de vervaging van de achtergrond- is perfect. Je ziet dat de 200 MP gewoon heel veel informatie weet te vangen.
Echter, de camera zit er ook best vaak naast. Dit merk je vooral bij direct licht, zowel kunstmatig als van de zon. De camera weet de focus dan vaak niet goed te vinden, foto’s worden op onjuiste plekken scherp, krijgen een waas en bij direct zonlicht ook een grote halo. Het lijkt daarbij vaak alsof de camera teveel zijn best doet om bepaalde delen uit een foto uit te lichten, waardoor ‘de rest’ op de foto te snel wazig wordt vanuit het focuspunt. Hierin is de telefoon verder vrij agressief. Dit houdt in dat sommige punten erg scherp zijn, maar andere direct geheel onscherp. Voorbeelden zie je hieronder waarbij we beginnen met twee voorbeelden waarop de focus en het detail in de foto erg goed zijn. Daaronder tonen we foto’s met een verkeerd focuspunt en met teveel reflectie.
Dit alles zal met een software-update overigens grotendeels opgelost kunnen worden. Je merkt nu echter nog dat de 12T Pro niet altijd de gehele potentie uit de sensor weet te halen.






Je ziet dat de 12T Pro de fotogenieke bok met veel detail en een mooi bokeh-effect op de foto weet te krijgen. Bij de paddenstoel zie je echter, en dit gebeurde in meerdere omstandigheden bij meerdere foto’s in verschillende situaties, dat de focus niet helemaal juist is. De binnenkant is mooi scherp, alleen het stuk aan de bovenkant van de stam is vaag terwijl de onder kant weer minder vaag is. Daarbij zie je zelfs wazige strepen door de stam lopen. Het focuseffect zit er dus nog voortdurend naast.
Nachtfotografie
Ditzelfde geldt in het algemeen ook voor nachtfotografie. De foto’s die de hoofdcamera van de 12T Pro in slechte lichtomstandigheden weet te produceren kunnen mooi zijn, maar ook hierin laat de camera en voornamelijk de software hierachter je soms in de steek. Dit door de verzadiging bijvoorbeeld te hoog te maken of door details niet goed weten vast te leggen.
De consistentie in de foto’s ontbreekt dus nog en de hoofdcamera van de 12T Pro scoort soms een negen, maar soms ook bijvoorbeeld een zes. Ter vergelijking heb ik de hoofdcamera onder andere vergeleken met die van de Nothing Phone (1). Voor de duidelijkheid, een veel goedkoper toestel van rond de 450 euro. Dit toestel is op dit moment een stuk constanter. Scoort weliswaar zeker niet altijd een negen, maar nu bijna wel altijd een zeven. In mijn review van dit toestel was ik niet altijd onder de indruk van deze camera, maar met een aantal software-updates achter de rug merk je dat deze flink verbeterd is. Zoals hierboven dan ook eerder al gezegd, de camera’s van de 12T Pro zouden met software-updates ook verbeterd kunnen worden en ervoor kunnen zorgen dat de camera een stuk consistenter wordt.




Linksonder de foto gemaakt met de Xiaomi 12T Pro, rechtsonder zie je de foto geproduceerd met de Nothing Phone (1).
Optisch zoomen zonder zoomlens?
Volgens Xiaomi kan de hoofdcamera van de Xiaomi 12T Pro ook twee keer optisch zoomen. De grote sensor zal hiervoor moeten zorgen. Door een beeld uit deze grote sensor ’te snijden’ en door middel van software, die de pixel opnieuw moet indelen, zal dit mogelijk moeten worden. De Google Pixel 7 Pro en de iPhone 13 Pro maken gebruik van een zelfde soort techniek. Aan de resultaten van de twee keer ‘optische zoom’ zie je echter dat er duidelijk geen sprake is van een ‘echte’ optische zoom. Hiervoor zijn de foto’s simpel gezegd te ‘pixellig’. De 12T Pro kan overigens tot 10x digitaal zoomen, tot 5x is nog goed bruikbaar.




Groothoeklens en macrocamera
Als laatst hebben we het nog even kort over de overige twee camera’s van de 12T Pro. Naast de 200 MP hoofdcamera beschikt de 12T Pro namelijk over een 8 MP groothoeklens en een 2 MP macrocamera. Deze laatste kun je direct vergeten, de foto’s die uit deze kleine en matige sensor komen zijn ronduit slecht.
Ook de groothoeklens is helaas vrij matig. De bijzonder kleine 1/4” sensor van deze camera, welke overigens een stuk kleiner is dan de groothoeklens van veel concurrenten, weet voornamelijk weinig licht en detail vast te leggen.

Android 12 en prima ondersteuning
De Xiaomi 12T Pro draait op MIUI 13 welke is gebaseerd op Android 12. Het toestel krijgt drie Android-upgrades en vier jaar lang software-updates. Dit houdt in dat de 12T Pro tot en met Android 15 en 2026 ondersteund wordt, een ruime voldoende op dit punt voor Xiaomi.
Software vliegt, springt en swingt
MIUI 13 is verder een softwareschil die veel afwijkt van het standaard Android zoals Google op zijn Pixeltelefoons levert. Xiaomi heeft namelijk heel veel aangepast en levert daarbij ook tientallen extra apps mee. Veel van deze apps zijn totaal onzinnig en kun je hierdoor direct bestempelen als bloatware. Het merendeel hiervan is gelukkig wel te verwijderen.
Wat me verder stoort aan MIUI zijn de slordigheden in de software en alle animaties die Xiaomi erin heeft gepropt. Zo komen alle app-icoontjes het beeld invliegen zodra je de telefoon ontgrendelt, reageert de software niet altijd goed op gebaren en zijn enkele namen van apps niet goed uitgelijnd waardoor er letters wegvallen of niet afgemaakt worden. En ik heb uiteraard al eerder toestellen getest met MIUI, deze smartphones waren echter een stuk goedkoper. Ik vind MIUI kort gezegd niet goed passen bij een high-end smartphone. Ga maar na, voordat je de Xiaomi 12T Pro prettig kunt gebruiken zul je eerst alle bloatware-apps willen verwijderen en enkele instellingen, animaties en (ongewenste) meldingen willen uitzetten. Hier ben je wel een tijdje zoet mee. Dit zijn slordige dingen en extra handelingen die ervoor zorgen dat de Xiaomi 12T Pro vaak niet als een high-end smartphone aanvoelt.

Conclusie
Al met al kun je stellen dat de Xiaomi 12T Pro een goed uitgeruste smartphone is, al helemaal voor zijn prijs, maar op veel punten nog consistenter zal moeten worden. Het scherm, de snelheid en de accuduur zijn al goed op orde en ook de camera laat zien dat deze onwijs goede foto’s kan maken. Het ontbreekt de 12T Pro echter aan continuïteit. De hoofdcamera presteert te wisselvallig, de software maakt rare fouten en zit vol bloatware én de smartphone wordt af en toe te warm waardoor de prestaties en de accuduur achteruit gaan. Veel van deze dingen zijn echter softwarematig op te lossen en/of te verbeteren en hierdoor zal het toestel dus eigenlijk alleen maar beter kunnen worden.
De Xiaomi 12T Pro kost op het moment van schrijven zo’n 750 euro. Daarmee valt de telefoon in de ‘net onder de echte high-end-categorie’. Deze categorie is in trek, maar wel een lastige. Wat je namelijk ziet is dat nieuwe toestellen in deze categorie op een aantal vlakken natuurlijk moeten bezuinigen ten opzichte van de ‘echte’ high-end smartphones boven de 800 á 850 euro. Hierdoor zijn de smartphones uit de ‘net onder de echte high-end-categorie’ het al gauw net niet. Ze zijn namelijk niet ‘echt’ high-end én niet voordelig genoeg voor een echte ‘prijs-kwaliteitknaller’. Daarbij komen in deze prijscategorie ook veel oude vlaggenschepen van fabrikanten terecht die soms concurreren met hun eigen nieuwe 750-euro kostende model. Interessant om dit in de gaten te houden.
Los hiervan zou Xiaomi dus nog veel meer uit de 12T Pro kunnen halen en ervoor kunnen zorgen dat het toestel één van de beste keuzes rond de 750 euro wordt. De telefoon heeft de hardware in ieder geval in handen, nu de software nog. Voor nu moet het toestel echter nog concurrenten als de Samsung Galaxy S22, de OnePlus 10 Pro, de Google Pixel 6 Pro en de ASUS Zenfone 9 voor zich dulden.
Pluspunten
Minpunten
Alternatieven
Andere alternatieven voor de Xiaomi 12T Pro zijn de Google Pixel 7 (650 euro), de OnePlus 10T (675 euro), de OPPO Find X3 Pro (650 euro)en de eigen Xiaomi 12 en 12X (565 en 510 euro).

Xiaomi 12T Pro kopen
De Xiaomi 12T Pro is te koop vanaf 749 euro in de kleuren zwart, zilver en blauw.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten