Xiaomi Mi Band 5

Lees verder na de advertentie.
Xiaomi is ondertussen geen onbekende fabrikant meer voor de meesten onder ons. Op de markt zijn van dit merk verschillende producten aanwezig, zoals smartphones, smarthome-producten, smartwatches en fitnesstrackers. Bij deze laatste groep is de Mi Band een succesvolle fitnesstracker die je voor een lage prijs kunt aankopen. Elk jaar brengt Xiaomi een nieuwe versie van deze Mi Band uit en het bedrijf probeert steeds nieuwe functies te lanceren.
Dit jaar kondigde Xiaomi de Mi Band 5 aan, met weer enkele verbetering tegenover zijn voorganger de Mi Band 4. Zo is er nu een iets groter scherm, bewegende wijzerplaten, magnetische oplader, maar ook extra fitnesstracking-functies. Hieronder som ik de plus- en minpunten op van deze Mi Band 5. Daarna vertel ik je graag mijn mening of deze fitnesstracker het geld dat je er aan uitgeeft waard is.

Xiaomi Mi Band 5 – de pluspunten
1. Een mooi aanraakgevoelig Amoled-scherm
De Mi Band 5 is uitgerust met een 1,1 inch aanraakgevoelig Amoled-scherm. Dankzij de AMOLED-scherm-technologie worden bij zwarte kleuren de leds uitgeschakeld. Hierdoor is zwart echt zwart en worden de andere kleuren mooi weergegeven op het scherm. Het aanraakgevoelig scherm reageert eveneens goed op aanrakingen, waardoor het navigeren op het horloge vlot loopt. Als je naar links of rechts veegt, zie je widgets. Veeg je van boven naar onder krijg je ook nog enkele snelkoppelingen te zien. Toch heeft dit scherm ook enkele nadelen, maar dit lees je straks in de minpunten.

2. Een eenvoudig en comfortabel design
Het design van de Mi Band 5 is weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Met een gewicht van ongeveer 23 gram en het smalle ontwerp heeft de tracker me nooit echt gehinderd aan de pols. Ook bij het slapen stoorde deze niet. Het design is wel heel eenvoudig, waardoor het een minder premium uiterlijk heeft. Ik zou persoonlijk minder snel geneigd zijn om deze te combineren met bijvoorbeeld een maatpak. De bandjes kan je wel vervangen door andere ‘third-party’ bandjes, die verschillende online winkels aanbieden. Hierdoor heb je iets meer flexibiliteit om de Mi Band 5 te combineren met je kledingstijl.
3. Een magnetische oplader
Een grote vooruitgang tegenover de Mi Band 4, is de magnetische oplader. Hierdoor hoef je Mi Band 5 niet meer uit het horlogebandje te verwijderen, voordat je de fitnesstracker kunt laden. Het magneet is sterk genoeg, zodat deze niet bij de minste tik los komt van de tracker.

4. Goede batterijduur
De Mi Band 5 is uitgerust met een batterij van 125 mAh. Hiermee had ik geen probleem om ongeveer 12 dagen zonder laden verder te komen met 2 à 3 looptrainingen. Hierbij stond de ‘continue’ hartslagmeting op elke minuut meten en gebruikte ik de fitnesstracker tijdens het slapen.
5. Veel instellingsmogelijkheden
Ik moet bekennen dat het voor mij de eerst keer is dat ik aanraking kwam met een Mi Band. Ik schrok er dan ook van hoeveel deze Mi Band 5 kan en wat je allemaal kunt instellen binnen de Mi Fit-app. Zo kan je de widgets instellen die je kunt bekijken op de tracker, de hartslagcontrole instellen en zelfs de hartslag van je activiteit delen met ander apparaten. Jammer genoeg heb ik deze laatste functie nog niet werkende gekregen.
6. Meldingen en andere slimme functies
Zoals bij de meeste fitnesstrackers of sporthorloges kan je op de Mi Band 5, jouw smartphone-meldingen laten doorzetten naar de tracker. Handig om niet steeds te hoeven grijpen naar je smartphone. In de app kan je instellen welke meldingen je op de tracker wilt ontvangen. Jammer genoeg kan je geen gebruik maken van ‘snelle reacties’ om berichten te beantwoorden, wat wel het geval is bij fitnesstrackers van Fitbit.
Daarnaast zijn er ook nog enkele andere slimme functies aanwezig waaronder de mogelijkheid om de wijzerplaat van de tracker aan te passen. Via de instellingen binnen de Mi Fit- app kan je naar de ingebouwde winkel gaan om nieuwe wijzerplaten te downloaden voor de Mi Band 5.

Zodra je op ‘wijzigen wijzerplaat’ drukt, verschijnt de wijzerplaat meteen op je tracker. Hiervoor moet de bleutooth-verbinding tussen de tracker en je smartphone aanwezig zijn. Van wijzerplaat veranderen kan je op de Mi Band zelf. Zo kan je dan een keuze maken uit de ingebouwde of jouw gedownloade wijzerplaten. De ingebouwde wijzerplaten kan je zelf gaan personaliseren door aan te geven welke parameters je wilt zien.

Naast de meldingen en wijzerplaten zijn er ook nog andere slimme functies zoals Alarm, Weather, Find Device, World clock, Timer, Camera control en de mogelijkheid om de muziek die afspeelt op je smartphone te bedienen.
7. Uitgebreide fitnesstracking
Ik moet eerlijk bekennen dat ik erg aangenaam verrast was van de uitgebreide fitnesstracking die deze Mi Band 5 doet. Deze zal je niet alleen als stappenteller kunnen gebruiken. Door de combinatie van de Mi Band 5 en de bijhorende Mi Fit-app, heb je als het ware steeds een echte coach bij je, die je advies geeft om gezonde levensstijl te volgen.
Dankzij de ingebouwde hartslagmeter monitort de Mi Band 5, naast het aantal stappen of activiteiten, ook ‘continue’ jouw hartslag. Via de Mi Fit-app zie je een grafiek over jouw hartslagvariatie, wat jouw rusthartslag is en hoe lang je eventueel in verschillende hartslagzone hebt bewogen.

Vanuit deze hartslagmonitoring zal Mi Band, via de hartslagvariabiliteit, bepalen hoe jouw stressniveau was. Persoonlijk vind ik dat deze stressbepaling, niet altijd correct is. Zo zal hij tijdens een activiteit aangeven dat je veel stress hebt, omdat je hartslag hoog is. Dit is wel een probleem dat we bij veel fitnesstrackers zien, die op deze manier aan stressmeting doen.
Als ik deze stressmeting eens vergelijk met de meting van mijn Garmin-sporthorloge, merk ik wel op dat deze scores niet ver uit elkaar liggen.
Tegenover de Mi Band 4 heeft deze vijfde versie een uitgebreidere slaapmonitoring. Zo monitort de Mi Band 5 nu ook wanneer je in REM-slaap was. Uiteraard kan ik niet zeggen of al de slaapfases waar ik volgens de Mi band in sliep kloppen, maar de uren dat ik slaap viel en wakker was, lijken correct te zijn. Na elke nachtrust zal je ook een slaapscore krijgen, met eventueel advies om je slaap te verbeteren.
De nieuwe trend bij fitnesstrackers is niet alleen om je te motiveren om bijvoorbeeld jouw 10.000 stappen te zetten per dag. Vanuit WHO (World Health Organisation) wordt er geadviseerd om per week 150 minuten actief te bewegen. Onlangs kondigde Fitbit samen met hun Fitbit Charge 4, de Active Zones aan. Waarbij je meer punten kunt verzamelen door intensiever te gaan sporten.
Xiaomi doet iets vergelijkbaars met hun Mi Band 5, PAI (Personal Active Intelligence) genaamd. Hiermee verzamelt Xiaomi alle gegevens over jouw hartslag in combinatie met jouw dagelijkse activiteit, die omgezet worden naar een PAI-waarde. Het doel is om per week een waarde van 100 te halen. Tijdens mijn testperiode merk ik op dat je door enkele keren te gaan sporten per week, eenvoudig de score van 100 PIA haalt. Een leuke motivator om je aan te zetten tot sporten.

8. Meer sportprofielen
Naast het bijhouden van je dagelijkse beweging, kan je Mi Band 5 ook gebruiken bij het beoefenen van enkele sporten. Ten opzichte van de Mi Band 5 zijn er nu enkele sportmodi bijgekomen. Zo kan je de Mi Band 5 nu gebruiken bij het hardlopen, wandelen, fietsen, hometrainer, loopband, rope-skiping, zwemmen, roeimachine, crosstrainer, freestyle en yoga. Hierdoor zal de persoon die graag wat beweegt, de Mi Band 5 kunnen gebruiken tijdens het beoefen van zijn of haar favoriete sport.
Zelf heb ik deze Mi Band gebruikt tijdens enkele looptrainingen en fietsrondjes, waarbij ik op de Mi Band 5 kon zien welke afstand ik had afgelegd, welke snelheid ik had, mijn verbruikte calorieën, wat mijn hartslag was en zelfs in welke hartslagzone deze zich bevond. De toevoeging van de hartslagzones vind ik wel een positief punt, want hierdoor kan je doelgerichter gaan trainen.

Tijdens mijn trainingen viel het me ook op dat de hartslagmeter redelijk accuraat werkte. Ik vergeleek deze met mijn Garmin sporthorloge en zag dat deze tijdens de training erg gelijk liepen. Na elke training kreeg ik dan een mooi rapport te zien binnen de Mi Fit-app, wat me nog wat extra informatie gaf.
Dankzij de waterdichtheid van 5ATM kan je de Mi Band 5 ook gebruiken tijdens het zwemmen. Volgens Xiaomi zijn er enkele zwemslagen toegevoegd, die automatisch herkent worden. Echter heb ik in deze bijzonder COVID-19-periode geen zin om me in groep te gaan begeven in het stedelijk zwembad, en heb ik de zwemfunctie niet uitgetest.
Alhoewel sporten met deze Mi Band 5 fitnesstracker mogelijk is, raad ik hem niet aan om als sporthorloge te gaan gebruiken. Dit brengt me meteen bij de nadelen van deze Fitnesstracker.
Xiaomi Mi Band 5 – de minpunten
1. Geen wedstrijdgevoel
Zoals ik als zei geeft de Mi Fit-app adviezen om gezonder te leven. Daarnaast ontvang ik meldingen op de Mi Band 5 als ik doelen heb bereikt en geeft deze aan als ik te lang stil zit. Toch vind ik dat ik bij het gebruik van deze fitnesstracker te weinig beloond wordt als ik mijn doelen bereik. Zo zijn er geen badges te winnen, zoals bij Garmin en Fitbit wel het geval is. Daarnaast kan ik geen ‘virtuele’ wedstrijden aangaan waarbij ik het tegen mezelf of andere Mi Band-gebruikers opneem.

2. Te klein scherm
Alhoewel dat het een scherp AMOLED-scherm is vind ik 1,1 inch iets te klein om alles goed te kunnen aflezen of grote berichten op te ontvangen. Ik merkte op dat bij sommige wijzerplaten, waar veel informatie op staat, het moeilijk werd om alles nog goed af te lezen. Ook bij het trainingscherm had ik dit probleem. Dit kan natuurlijk ook aan mijn ogen liggen maar zeker iets om rekening mee te houden. Daarnaast vond ik de helderheid in direct zonlicht soms ontoereikend om het scherm af te lezen.

3. Connected-GPS
Om tijdens het sporten je afgelegde afstand en snelheid bij te houden, maakt de Mi Band 5 gebruik van de GPS-sensor van jouw smartphone. Dat is een slimme keuze van Xiaomi want het kan zo de kosten beperken, er zit namelijk geen GPS-sensor in de Mi Band 5. Toch brengt dit wel enkele nadelen mee. Als je gebruik wilt maken van plaatsbepaling tijdens het sporten, zal je jouw smartphone moeten meenemen. Een nadeel voor de sporters die liever zonder al te veel technologie bij zich willen sporten.
Een ander groter nadeel is dat je geen accurate gegevens krijgt, wanneer de verbindingen tussen jouw smartphone en de Mi Band 5 wegvalt. Dit heeft eenmalig bij mijn training plaatsgevonden, waardoor de afgelegde afstand en snelheid niet correct was. De Mi Band 5 blijft wel je afgelegde afstand bepalen door de stappen die je zet, maar dit is niet helemaal correct.
Zo had ik een training gedaan waarbij mijn Garmin-horloge met ingebouwde GPS-chip aangaf 10 kilometer te hebben gelopen en de Mi Band 5 slecht 8 kilometer had geregistreerd. Eveneens het tempo werd niet meer bijgehouden.
4. Minder geschikt voor de recreatieve sporter
De Mi Band 5 is een fitnesstracker en geen sporthorloge. Alhoewel hij je toelaat om er mee te sporten, zou ik hem niet aanraden voor de recreatieve sporter. Zeker niet als je graag jouw sportprestaties verbetert. Zoals ik al zei, vind ik het goed dat er hartslagzones zichtbaar zijn tijdens het sporten, maar deze zijn niet te personaliseren. Deze weken extreem af, van de hartslagzones die ik gebruik om mijn Garmin-sporthorloge. Als mijn sporthorloge aangaf dat ik in de groene zone trainde, gaf de Mi Band 5 al aan dat in de rode (piek) zone aan het sporten was.
Aangezien je de hartslagzones niet zelf naar je eigen hartslagwaarden kunt aanpassen, vind ik deze parameter op de fitnesstracker te onbetrouwbaar. Uiteraard is dit dan ook een fitnesstracker en je krijgt geen sportadviezen die je wel ontvangt bij de merken zoals Garmin en Polar. Je kan ook geen trainingschema’s inladen op de tracker.
5. Mi Fit-app
Zoals ik bij de pluspunten al aangaf, krijg je veel informatie over jouw gezondheidsparameters en je dagelijks beweging. Jammer genoeg vond ik de Mi Fit-app hierbij niet erg gebruiksvriendelijk. Je moet bij sommige parameters echt gaan zoeken binnen de app, voordat je een duidelijk overzicht krijgt. Graag heb ik dat van zodra ik een app open, meteen een overzicht krijg over al mijn gezondheidsparameters, zoals Fitbit en Garmin dit doen.
Links: Garmin Connect, Midden: Mi Fit, Rechts: Fitbit
Conclusie
De Mi Band 5 is voor zijn prijs een prima fitnesstracker. Het design is eenvoudig en licht, waardoor je gedurende de dag en tijdens het slapen, amper voelt dat je deze draagt. De batterijduur is meer dan voldoende om de week of zelfs langer mee door te komen.
Dankzij de combinatie van de Mi Band 5 en de Mi Fit-app krijg je een uitgebreid overzicht over jouw gezondheidsparameters, zoals dagelijkse beweging, hartslag via de accurate hartslagmeter en slaapmonitoring. Daarnaast zal de Mi Fit-app je als een soort gezondheidscoach begeleiden. Zo krijg je adviezen bij te weinig slaap en houdt deze met de eigen PAI (Personal Activity Intelligence) in het oog of je voldoende intensief beweegt.
Ik kan deze Mi Band 5 zeker aanraden voor personen die graag wat meer bezig zijn met een gezonde levensstijl te hanteren. Daarnaast hoef je geen fortuin (39,99 euro) uit te geven bij de aankoop van deze tracker. Zit je soms te lang stil achter jouw bureau of in jouw luie stoel? Dan zal de Mi Band 5 je hierop wijzen. Als je jouw doelen bereikt, krijg je dan ook een melding op de fitnesstracker die je hiermee feliciteert.

Heb je toch nog dat extra duwtje in de rug nodig, dan kan je misschien toch even gaan kijken naar een concurrent zoals Fitbit, waarbij je het kan opnemen tegen anderen om bijvoorbeeld de meeste stappen te zetten.
Ben je iemand die ook graag eens een rondje loopt, zonder jezelf in je sport te verliezen en laat je hierbij liever je smartphone thuis? Dan is de Mi Band 5 minder geschikt, omdat deze gebruik maakt van connected-GPS. Zoek dan ook even verder bij merken zoals Fitbit en Garmin die wearables hebben met ingebouwde GPS-chips zoals de Fitbit Charge 4 en Garmin Venu. Ben je een ‘die-hard’-sporter, die prestatiegericht is, kijk dan zeker eens sporthorloge zoals Polar Vantage M, Polar Grit X of de Garmin Venu.
Xiaomi Mi Band 5 kopen
De Xiaomi Mi band 5 is in de Benelux te koop voor een adviesprijs van 39,99 euro. Je koopt deze fitnesstracker onder andere via XiaomiProducts, Belsimpel en Bol.com.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten